Ukrajina

sumirprimus

#222801 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Čitalac wrote: 25/01/2026 19:48 Beskrestnov: Prva upotreba Shaheda sa Starlinkom.
Serhi Beskrestnov – Flash, specijalist za radiokomunikacije i elektroničko ratovanje, savjetnik ministra obrane Ukrajine:

Jučer ujutro, neprijatelj je Shadedima napao helikoptere u području Kropivnickog.
Snimak prikazuje automatsko ciljanje i ručno navođenje. U blizini nije bilo bespilotnih letjelica za stvaranje radio mreže. Zaključujem da vidimo prvu upotrebu Shaheda na Starlinku.
Ovi Shahedi letjeli su gotovo iznad zemlje kako ih radar ne bi vidio. Jesam li ovo očekivao? Da.
Sve su to izazovi s kojima se naš tim mora suočiti. I radit ćemo unaprijed.
dokle smo u ratu dosli, da je od kocenja starlinka ukrima za koristenje na teritoriju rusije, dosli do koristenja starlinka rusa na teritoriji ukrajine...
sta ti je rec promjena vlasti i politika...
sumirprimus

#222802 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 26/01/2026 09:01
I jel se osjecas dobro sad kad si uvrijedio svog sunarodnjaka, kolegu forumasa, zbog predsjednika Glumca jedne daleke zemlje? Osjecas se pun adrenalina kad mozes nazvati bilmezom nekog online?

Pa dobro, razumijem.
realno misim da sam forumas koji je vjerovatno najvise vrijedjan na ovom forumu, i to zbog tamo neke teme koja ne dotice nasu drzavu, ama bas nikako, od velikog broja forumasa, i nikad za nikad nisam vidio nikoga da je stao u moju odbranu,, niti mi treba, mislim ono forum je anonimni likovi, samo pokazu koliko su ekstremni i nastrani i sve ono sto ne smiju pokazati u stvarnom svijetu i zivotu.
ali da lamentirate a realno ste dosli zajebavati kao zelenski lopov. i svi su isti, kao janukovic i zeleni sve je to isto.to je ruska prica koja i kod islamista pogotovu proiranskih, poprima slicnu spiku. ne kazem da si i ti taj ali ista je spika.
druze ba i da je najveci lopov, lik se bori protiv rusije 4 godine otvoreno, ima mooda do svemira.sad ko uzima je efemerno pitanje kada se bore za opstanak, naravno da je svaki dinar bitan ali nije to glavno pitanje a kamol tacka za izjednacavanje heroja nacije i izdajnika iste.
Point.

#222803 Re: Ukrajina

Post by Point. »

dr_Evil wrote: 26/01/2026 10:17

Vjerujem da sto se tice Glumca nekad davno rekoh da on samo glumi predsjednika, a da mu se gluma popravila u odnosu na one komedije od prije 10 godine, danas izgleda bas uvjerljivo, mozda je zasluzio i kakvog Oscara. Sve ostalo si samo dodao.
To je ona priča svi su oni isti. :-)

Malo je bezobrazno i patetično govoriti za izabranog predsjednika jedne države koja je na pravdi Boga napadnuta na lažnim i izmišljenim premisama, da glumi predsjednika. Klasična ruska škola propagande.

A ja, ti ono kritički razmišljaš. Jašta, satra se sav.
dr_Evil

#222804 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 26/01/2026 11:39
dr_Evil wrote: 26/01/2026 09:01
I jel se osjecas dobro sad kad si uvrijedio svog sunarodnjaka, kolegu forumasa, zbog predsjednika Glumca jedne daleke zemlje? Osjecas se pun adrenalina kad mozes nazvati bilmezom nekog online?

Pa dobro, razumijem.
realno misim da sam forumas koji je vjerovatno najvise vrijedjan na ovom forumu, i to zbog tamo neke teme koja ne dotice nasu drzavu, ama bas nikako, od velikog broja forumasa, i nikad za nikad nisam vidio nikoga da je stao u moju odbranu,, niti mi treba, mislim ono forum je anonimni likovi, samo pokazu koliko su ekstremni i nastrani i sve ono sto ne smiju pokazati u stvarnom svijetu i zivotu.
ali da lamentirate a realno ste dosli zajebavati kao zelenski lopov. i svi su isti, kao janukovic i zeleni sve je to isto.to je ruska prica koja i kod islamista pogotovu proiranskih, poprima slicnu spiku. ne kazem da si i ti taj ali ista je spika.
druze ba i da je najveci lopov, lik se bori protiv rusije 4 godine otvoreno, ima mooda do svemira.sad ko uzima je efemerno pitanje kada se bore za opstanak, naravno da je svaki dinar bitan ali nije to glavno pitanje a kamol tacka za izjednacavanje heroja nacije i izdajnika iste.
Nisi ti vrijedjan zbog teme koja eto nema veze sa nasom drzavom, nego zato jer jedan dio stanovnika BIH(po misljenju vecine forumasa po temama koje si obilazio, subjektivan dojam) si pokusao predstaviti kao nazadne, islamiste, teroriste opet povezujuci sa temom koja sa nama, pa realno i nema nista, mada mozda i ima. NIje ni bitno. Uglavnom ja ti nikad ne rekoh nista ruzno osim da si SOA i susjed - a to po sebi nije ruzno, cak sto vise, treba da ti laska, znaci da si dobro obavijesten, dobro predvidjas posljedice, i europejac ;).

Posto si mi drag, a volis Adila bana, evo ti jedna od njega u to ime.

Image
dr_Evil

#222805 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

Point. wrote: 26/01/2026 11:47

Vjerujem da sto se tice Glumca nekad davno rekoh da on samo glumi predsjednika, a da mu se gluma popravila u odnosu na one komedije od prije 10 godine, danas izgleda bas uvjerljivo, mozda je zasluzio i kakvog Oscara. Sve ostalo si samo dodao.

Malo je bezobrazno i patetično govoriti za izabranog predsjednika jedne države koja je na pravdi Boga napadnuta na lažnim i izmišljenim premisama, da glumi predsjednika. Klasična ruska škola propagande.

Ne da ga glumi, nego je odlican. Ostalo sve nema veze sU mnom.
sumirprimus

#222806 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

kaok izgleda sa strane, izgleda da se u svijetu formira jedan front koji je opasan po globalni poredak, citav jedan narativ koji se namece, da je bijela cista rasa, krscanska tradicionalna, militantna, izrazito antiliberalna, nedemokratska, islamofobna, pa i antisemitski nastrojena, i naravno ostale "boje koze " smetaju takodje, ugrozena i da je treba spasavati pod svaku cijenu. i nista ne izgleda slucajno. jos od minhenske konferencije. brexita, le pen, orbana vucica, fica, ovog ceha, dodika, babiša, kurza, pa i natanjahua, kupovine tvitera od muska, dobijanja izbora u usa , ice, venezuele, irana, rast ovih rasistickih influencera, podkastovaca i inih drugih. citav jedan cudni tok desavanja kada pogledas sa strane ne djeluje nimalo slucajno.
siguran sam da su godine ulaganja u potpirivane takvih budaletina u europi i usa a od strane rusije konacno dale rezultata. klizi sve nizbrdo i ubrzano.
jedna ukrajina nazlaost sada sama stoji direktno na frontu protiv takvih sila. obecavaju im svasta nesto, ali niko nema mooda poslati cizme na zemlju. to je najkonkretnija pomoc u borbi protiv sila zla,i zato im svaka cast, ako nista respekt radi toga. svaki dan koji oni izdrze na frontu gore je dan manje za nas. ja to tako vidim.i tu je onda prica o korupciji totalno deplasirana,
dr_Evil

#222807 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 26/01/2026 12:02 i tu je onda prica o korupciji totalno deplasirana,
Nekom rat nekom brat, ali nemamo pravo da Glumcu halalimo ako ovim nasim lokalnim "ocevima nacija" to isto ne uradimo. Nemamo problem reci da je begu sa Ilidze Alija jos u ratu potpisao da ce materijal za obnovu preko njega, ali kad Glumac to uradi onda je to lose za moral i pro-ruski orijentisano. U cemu se razlikuje tvoja izjava od palermove da ako pricamo protiv Alije zapravo rusimo osnove borbe protiv agresije na BIH i kaljamo cistu borbu Amije BiH?

Doduse mozda i jesam bilmez, i nije ova politika za mene.
sumirprimus

#222808 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 26/01/2026 11:48

Nisi ti vrijedjan zbog teme koja eto nema veze sa nasom drzavom, nego zato jer jedan dio stanovnika BIH(po misljenju vecine forumasa po temama koje si obilazio, subjektivan dojam) si pokusao predstaviti kao nazadne, islamiste, teroriste opet povezujuci sa temom koja sa nama, pa realno i nema nista, mada mozda i ima. NIje ni bitno. Uglavnom ja ti nikad ne rekoh nista ruzno osim da si SOA i susjed - a to po sebi nije ruzno, cak sto vise, treba da ti laska, znaci da si dobro obavijesten, dobro predvidjas posljedice, i europejac ;).

Posto si mi drag, a volis Adila bana, evo ti jedna od njega u to ime.

...
malo sam skratio post. radi odgovora.
opet grijesis dusu kao i mnogi drugi, jednostavno, a to je fakat :) jer su pogresno poloszeni prioriteti.
ja kaszem da je islamizacija bosnjaka nazadna i opasna ovakva kako se danas ovde i bez ikakvih pravila sprovodi. a vi kako hocete,
vidis nekada su intelektualci bili adil beg, muhamed, nijaz. i slicni a danas realno derzove sa najvise publike drze pezici i slicni.sta je bolje a sta opasnije po nacionalno bice, i drzavu? sta ti mislis ?i mi smo tu nebitni bolan ne bio. kako vi kazete bola ne bio.
a vezano za temu i onda nije tesko nametnuti narativ da je zeleni kepec, glumac i lopovcina par ekselans u trenutku dok se bori za opstanak.
sumirprimus

#222809 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 26/01/2026 12:07
sumirprimus wrote: 26/01/2026 12:02 i tu je onda prica o korupciji totalno deplasirana,
Nekom rat nekom brat, ali nemamo pravo da Glumcu halalimo ako ovim nasim lokalnim "ocevima nacija" to isto ne uradimo. Nemamo problem reci da je begu sa Ilidze Alija jos u ratu potpisao da ce materijal za obnovu preko njega, ali kad Glumac to uradi onda je to lose za moral i pro-ruski orijentisano. U cemu se razlikuje tvoja izjava od palermove da ako pricamo protiv Alije zapravo rusimo osnove borbe protiv agresije na BIH i kaljamo cistu borbu Amije BiH?

Doduse mozda i jesam bilmez, i nije ova politika za mene.
pa meni nije poredjenje na mjestu. to sto se prigovara zelenom sada, je kao kada bi prigovarali dudaku tamo neke 94 95 o nekim parama, i izjednacavali ga sa abdicevcima. svi su isti. pa nisu nece nikad ni biti.
ja ne bih izjednacavao aliju i zelenog.
samo toliko
dr_Evil

#222810 Re: Ukrajina

Post by dr_Evil »

sumirprimus wrote: 26/01/2026 12:11
pa meni nije poredjenje na mjestu. to sto se prigovara zelenom sada, je kao kada bi prigovarali dudaku tamo neke 94 95 o nekim parama, i izjednacavali ga sa abdicevcima. svi su isti. pa nisu nece nikad ni biti.
ja ne bih izjednacavao aliju i zelenog.
samo toliko
Ebi, sad imamo skolu i znamo kako to funkcionise, onda nismo znali, makar vecina nismo.

Sto se mene tice nemam problema da ih izjednacim, obojica idu po pamet nazalost van granica i zaobilaze inteligenciju vlastite zemlje. Ima tu jos nekih slicnosti i pozitivnih i negativnih - ali iskreno ne da mi se, realno ova tema me malo zanima osim iz potreba trolanja ili kad upadne u temu istocnog ili zapadnog imperijalizma, svaki od ta dva iz svojih potreba.
Point.

#222811 Re: Ukrajina

Post by Point. »

dr_Evil wrote: 26/01/2026 11:49
Point. wrote: 26/01/2026 11:47

Ne da ga glumi, nego je odlican. Ostalo sve nema veze sU mnom.
Ti si zalutao.
Čitalac

#222812 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Za provedbu vojne strategije u 2026. godini Ukrajini je potrebno 120 milijardi dolara, planirana proizvodnja više od 7 miliona dronova.
Za provedbu svoje vojne strategije 2026. godine, Ukrajini je potreban iznos od 120 milijardi dolara, od čega polovicu zemlja planira osigurati na teret vlastitog proračuna i kredita Europske unije. Dodatnih 60 milijardi dolara očekujemo od saveznika u obliku sigurnosne pomoći, izjavio je zamjenik ministra obrane Ukrajine Serhij Boev.
Naglasio je da su od rujna 2025. agresorske trupe pojačale ofenzivu duž cijele linije fronta i pripremaju se za daljnju eskalaciju. Međutim, kaže Boev, ako se međunarodna podrška nastavi, Ruska Federacija neće moći postići svoje operativne ciljeve.
Prema njegovim riječima, zajedno s partnerima formirana je vojna strategija koja predviđa zaštitu ukrajinskih gradova i kritične infrastrukture, stabilizaciju fronta, poraz neprijateljske logistike u operativnoj dubini, kao i udare na strateške objekte okupatora.
Boev kaže da su glavni prioriteti za 2026. sustavi protuzračne i raketne obrane. Među ključnim prioritetima su i dronovi ukrajinske proizvodnje i topništvo dugog dometa pa Ukrajina poziva svoje partnere da oko 80% pomoći usmjere u ta područja.
Zamjenik ministra obrane također je rekao da Ukrajina ove godine planira proizvesti više od sedam milijuna dronova.
drug_profi

#222813 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

Negdje sam čini mi se upratio da je procenat uspjeha FPV oko 20-40%.
Elitniji piloti imaju veći uspjeh.

7 miliona dronova je u tim brojevima žestoka sila i ako zadrži bar 20% uspjeha, onda se Ruski napadi više neće moći nastaviti.
Čitalac

#222814 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Poljaci i EU pomažu...
Kijevski gradonačelnik Vitalij Kličko rekao je da je glavni grad iz Poljske primio 130 generatora različitih kapaciteta. Prema njegovim riječima, sredstva za generatore prikupili su poljski volonteri, a u akciji je učestvovalo 60 tisuća Poljaka. Kijev je danas primio:
- jedan dizelski generator FD 600 D snage 600 kW;
- jedan dizelski generator FD 80 B snage 80 kW;
- 20 generatora FOGO FV20000TE / TRE snage po 20 kW;
- 108 generatora FOGO F12000iSG snage po 12 kW.
Iz Varšave je već na putu još još 90 generatora.
Tijekom tjedna, u Ukrajinu će stići 447 generatora koje je Europska unija poslala zajednicama diljem zemlje, s naglaskom na regije na prvoj crti bojišnice.
Image
zigzag

#222815 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

drug_profi wrote: 26/01/2026 13:46 Negdje sam čini mi se upratio da je procenat uspjeha FPV oko 20-40%.

7 miliona dronova je u tim brojevima žestoka sila i ako zadrži bar 20% uspjeha, onda se Ruski napadi više neće moći nastaviti.
Nastaviće se napadi. Već dvije godine ili možda nešto više znaju da ne smiju stati. Jer u suprotnom ide kretanje na drugu stranu.
drug_profi

#222816 Re: Ukrajina

Post by drug_profi »

zigzag wrote: 26/01/2026 14:21
drug_profi wrote: 26/01/2026 13:46 Negdje sam čini mi se upratio da je procenat uspjeha FPV oko 20-40%.

Nastaviće se napadi. Već dvije godine ili možda nešto više znaju da ne smiju stati. Jer u suprotnom ide kretanje na drugu stranu.
Onda će morati naći bar milion plaćenika koji vjeruju da mogu preživjeti da troše te pare. Vjerovatno i više od milion.
Čitalac

#222817 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Beskrestnov: Tema Starlinka sve relevantnija...
Ruski dronovi BM-35, opremljeni Starlinkom, već stižu do grada Dnjepra, objavio je stručnjak za radiokomunikacije i elektroničko ratovanje i savjetnik ministra obrane Serhij Beskrestnov. Prema njegovim riječima, za razliku od Molnije, ovaj ruski dron može letjeti do 500 kilometara.
"Tema Starlinka postaje sve relevantnija za neprijatelja", dodao je Beskrestnov.
Image
JMGuti

#222818 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

drug_profi wrote: 24/01/2026 22:13
JMGuti wrote: 24/01/2026 22:05 Ahaaaa. Nisam te odmah bio skonto. Znaci ako Iran proda Bjelorusiji, a onda Bjelorusija Rusiji, to znaci da je Iran ispravan. Pisat cu vrhovnom vjerskom poglavaru iz Teherana da promijene tu taktiku.
Nisi ti nista skonto.
Bogtemolovo ko djetetu da pricam.
Iran prodaje, drzava, vlada.... gotove masine za ubijanje sa znanjem za sta se koriste. Dakle vlada i drzava Irana ne brinu sto se to koristi za ubijanje i rusenje Ukrajine.

Americka VLADA i DRZAVA zabranjuju prodaju dijelova. Rusi te dijelove nabavljaju preko posrednika.
Moguce je da kompanije koje to proizvode i ne znaju gdje to na kraju zavrsava ili ih nije briga, ali to su uprave kompanija.

Ako ne znaš koja je razlika između uprave neko kompanije i uprave neke drzave, pisi da ti objasnimo.
Upravu si. Moram se sloziti sa tobom, do mene je.
Čitalac

#222819 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Pavlo Kaščuk: Vrijeme je za ograničavanje Starlinka

Image
Vrijeme je za ograničeno onemogućavanje Starlinka jer nas već sutra čeka sranje. Na Starlinku su već Shahed, Gerbera, BM35 i Molnija. U olupinama ruskih dronova koji iznenada pogađaju vrlo neugodna mjesta, više ne vidimo antene omotane trakom, već serijsku integraciju terminala. To potvrđuje da je neprijatelj počeo ulagati u tehnologiju prije otprilike šest mjeseci i da su na putu velike serije. To su dronovi za koje neće biti ograničenja ni po pitanju udaljenosti (Lavov) ni po pitanju mobilnosti ciljeva. Logistika vojne opreme može biti ugrožena u cijeloj zemlji.
Moramo ne samo donijeti tešku političku odluku već je i tehnički provesti: onemogućiti ili ograničiti Starlink uslugu na kontroliranom teritoriju na dubini većoj od 20-30 km (Starlink to može dobro učiniti s točnošću od 1 km). To jest, možemo postići kompromis oko ostavljanja rada Starlinka u već postojećoj kružnoj zoni (0-25 km), gdje je njegov rad ključan za komunikaciju jedinica i gdje neće kritično pogoršati situaciju. Sve što ide dalje u naš teritorij - vraćamo se na LTE ili prelazimo na dragocjene alternative. Nažalost, ne vidim druge mogućnosti. Postoji velika nada da će dolaskom ministra Fedorova brzo osvješćivanje i donošenje odluka postati vjerojatnije.
zigzag

#222820 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Zar se može ograničiti rad starlinka sa zemlje?
zigzag

#222821 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... h-1108723/

Gdje su ovi pročetnici sa protalibanskim imenima što ih "samo BIH interesuje".
Peacean

#222822 Re: Ukrajina

Post by Peacean »

Mogu u spacex-u da podese u kojim regijama funkcioniše a u kojim ne.
Čitalac

#222823 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Fedorov objavio rezultate Armije Dronova: u 2025. eliminisano 240 hiljada okupatora.
Vojne jedinice koje su se pridružile "Armiji dronova" prošle godine eliminirale su 240 tisuća ruskih okupatora, objavio je ministar obrane Mihailo Fedorov.
"Moderno ratovanje je rat podataka, brzine i točnih odluka. Tako danas funkcionira program "Armija dronova". Jedinstveni podaci o liniji kontakta, visokokvalitetna motivacija vojske i inovativan pristup - izgradili smo sustav koji daje mjerljiv rezultat ovdje i sada", rekao je čelnik ministarstva obrane.
Po njegovim riječima, glavni rezultati "Armije dronova" u 2025. su:
- pogođeno je gotovo 820 tisuća neprijateljskih ciljeva;
- eliminirano je više od 240 tisuća okupatora;
- 62 tisuće lake opreme;
- 29 tisuća teške opreme;
- 32 tisuće jurišnih i izviđačkih bespilotnih letjelica.
Fedorov je također istaknuo najučinkovitije jedinice koje su tijekom godine značajno doprinijele uništenju neprijatelja. Najbolje jedinice, koje su primile najveći broj e-bodova u sustavu "Vojska dronova" za stvarne rezultate na bojnom polju, bile su:
- Ptice Mađara
- Specijalna jedinica SBU Alfa
- Grupa Lazar
- Phoenix
- 3. jurišna brigada
- Achilles
- Rarog
- 59. pješačka brigada "Stepski grabežljivci"
- Nemesis
- Bojna bespilotnih sustava 63. brigade.
studeni76

#222824 Re: Ukrajina

Post by studeni76 »

zigzag wrote: 26/01/2026 22:36 https://www.oslobodjenje.ba/vijesti/bih ... h-1108723/

Gdje su ovi pročetnici sa protalibanskim imenima što ih "samo BIH interesuje".
USA je prodala sve svoje saveznike, jbg! Kosovo i mi ćemo ići negdje kao kusur u nekom dilu.
mishic

#222825 Re: Ukrajina

Post by mishic »

"Sve više sumnje u Trumpovo mentalno zdravlje: Nije se mogao sjetiti naziva za Alzheimerovu bolest"

Pored Trumpa i poriličan broj forumaša je dospio u sličnu situaciju jer njihovi komentari to zorno potvrđuju.
Post Reply