Psihicko maltretiranje

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Locked
Chispas

#1 Psihicko maltretiranje

Post by Chispas »

Ovako, zanima me da li se je neko u porodici susretao sa clanom porodice, koji je psihicki obolio.
Da li od depreseije ili neke psihoze.
Naime u mom slucaju se radi sestri koja ima to sve ali se to manifestuje kroz velik stepen, bezobrazluka, zatim na svaki nacin se trudi da osteti kucu i naravno maltretira, prvo majku pa onda i na kraju mene. Njeno ponasanje je nepodnosljivo a to sve radi s ciljem kao da bi izazvala neku vrstu svađe a cilj joj je brata u zatvor a majku u ludnicu, po njenoj logici.
I naravno te provokacije su svakodnevne.
Kako sam ja shatio ona zeli da izazove situaciju da bi doslo do fizickog obracuna a onda ona kao da ispadne zrtva porodicnog nasilja.
Njoj je 36 godina i uopste ona ne zeli da radi bilo kakav posao ili da se bavi necim korisnim, osim sto je nekontrolisani pusac cigara i pije kahve oko litar- dva dnevno.
Ali naravno za te stvari finansije su joj zavrnute, i s vremena na vrijeme nađe neku zrtvu koja ce da je finansira i naravno vjeruje u tu njenu pricu, porodicnog nasilja.
Ono sto je bitno jeste da nece da se lijeci, ne zeli da ide doktoru. Ja sam trazio pomoc od socijalnog radnika, ali dobio sam odgovor da oni ne mogu nista po tom uciniti, jer je ona punoljetna i sve je na dobrovoljnoj bazi.
Do sad ona je 10 puta mene prijavljivala policiji za nasilje, ali hvala Bogu, dolaskom policije utvrđeno je da toga nema i kada sam im objasnio o cemu se radi. Kazu da mi ne rjesavamo porodicne probleme.
Kako sad tu osobu koja odbija svaki vid savjetovanja i pomoci u smislu lijecenja, dovesti u stanje da ide da se lijeci.
Jer stanje ce se sve vise pogorsavati, i ona svakako sve luđa postaje.
Kad kazem da provocira do te mjere da izaziva fizicki sukob.
Sanjarko

#2 Re: Psihicko maltretiranje

Post by Sanjarko »

To ti je do odgoja i karaktera, dio i do uvjerenja.

Psihički vas maltretira ali do ovoga troje najviše je to sve.

Ja sam psihički bolestan pa nikoga ne maltretiram. Kao i svatko imam tu i tamo ne znam kako da kažem prebačaj ali to i normalni ljudi takoreći imaju.

Još nešto postoje samo nepregledani i neobilježeni to jest bez neke dijagnoze bilo koja vrsta bolesti da je u pitanju od fizičkih pa do psihičkih bolesti.

Kod ovog tvog slučaja šta se tiče sestre je sociopatija u pitanju po meni moguće da griješim.

Pozz.
Chispas

#3 Re: Psihicko maltretiranje

Post by Chispas »

Imala je napad prije dvije godine, i tu smo jedva nakon 20 poziva policiji i hitnoj sluzbi uspjeli da je prebacimo na kliniku u sarajevo. I tu kad je izasla iz hitne, ono ko normalna osoba, cak i govori onom policajcu da joj da svoje podake jer su je kakao kaze bez njene volje odveli 😅
I gore kad je pricala svoju verziju doktorici, ja sam imao osjecaj da cs mene gore strpati, koliko je uvjerljiva bila i kako me je doktorica posmatrala😂
Ali sreca imao sam video snimke i pokazem im to.
Dali su joj f23 sifru. Bila je mjesec dana gore, i nije mi jasno kako su je pustili, od tad jos je gora postala.
semsasuljakovic

#4 Re: Psihicko maltretiranje

Post by semsasuljakovic »

Kad već mati ne može (jbg kćer joj je), predlažem tebi da se odseliš.
Naslovnica

#5 Re: Psihicko maltretiranje

Post by Naslovnica »

Ne znam na kome je nekretnina, ako je već dotle došlo lijepo proda majka nekretninu, kupi negdje drugu i preselite se.
Chispas

#6 Re: Psihicko maltretiranje

Post by Chispas »

Poslije smrti oca, 99' mi smo bili maloljetni a majka se razbolila. Tad je sud donio presudu i podijelio imovinu na 1/3. Da je imovina kojim slucajem na majci ili na meni, ja bih to lahko rijesio.
A sestra to zna i koristi to kao izgovor da ona moze da radi sta god ona hoce i to je vrh bezobraluka.
yoyoyo96

#7 Re: Psihicko maltretiranje

Post by yoyoyo96 »

Lahko je rec odselite se. Da li bi vi ostavili svoje dijete? Dobro bratu dokundise i ode, ali majka? Vjerovatno nikad sebi ne bi oprostila.

Doktori nista ne govore da postoji neka opcija lijecenja pod nekim umirujucim tabletama? Jel legalno ovo ulje kanabisa postalo? Mozda tim da je se smiruje.

Svakako vama je najteze i zelim vam svu srecu da rijesite taj problem.
Chispas

#8 Re: Psihicko maltretiranje

Post by Chispas »

Ne znam za to.
Hvala u svakom slucaju, situacija jeste teska
Generalno nas sistem je los kada su u pitanju ovakvi slucajevi i nazalost reagira se samo kad dođe do krajnjeg smrtnog slucaja.
Kao onaj sto je bio gdje je djevojka ubila majku, prije par mjeseci.
Ja citam taj clanak i gledam, kazu poslali je na medicinsko vjestacenje.
Kontam sta je imate slati sad, to je trebalo prije par godina, sad je dozivotno u zatvor i teski rad stavite.
Odes u socijalno, odes doktoru, odes u policiji i nista se ne događa.
Kazu ako je ona voljna da dodje mi cemo joj pomoci i tu se sva prica zavrsava.
A ona sto radi po kuci, pa ne znam sad, najmanje joj 5 godina zatvora ne bi ginulo, da je kojim slucajem sistem rijesen kako treba.
Danas jedna blentovina moze da radi stav hoce i maltretira ljude oko sebe, bez posljedica
skrbavi-admin

#9 Re: Psihicko maltretiranje

Post by skrbavi-admin »

stociro bi ja to nek me prijavi nailovoj materi

ustvari imo sam jednu takvu azdahu nisam znao da je bas tolika divljakusa pa sam je se rijesio jednom sam proso i kroz vrata i kroz nju.....

jedino sto je znala je da se guzi svjecki a i to sam je naucio ja......tu najvise patim ....
kakavdanakneiskustvu

#10 Re: Psihicko maltretiranje

Post by kakavdanakneiskustvu »

yoyoyo96 wrote: 22/01/2026 09:05 Lahko je rec odselite se. Da li bi vi ostavili svoje dijete? Dobro bratu dokundise i ode, ali majka? Vjerovatno nikad sebi ne bi oprostila.

Doktori nista ne govore da postoji neka opcija lijecenja pod nekim umirujucim tabletama? Jel legalno ovo ulje kanabisa postalo? Mozda tim da je se smiruje.

Svakako vama je najteze i zelim vam svu srecu da rijesite taj problem.
da, dobro rečeno
moimoi

#11 Re: Psihicko maltretiranje

Post by moimoi »

Teska situacija. Stavljajte joj u kafu smiridol :D

A ti se odseli sto prije.
dr_Evil

#12 Re: Psihicko maltretiranje

Post by dr_Evil »

moimoi wrote: 22/01/2026 09:40 Teska situacija. Stavljajte joj u kafu smiridol :D

Kako to posmatra standardni balkanac - to jest ja. Hoce covjek da se zeni, nece mlada u kucu gdje ima puno celjadi, liferuj sestru iz kuce najlakse reci da je luda :D

P.S. da udarimo malo brigu na veselje :D

Halali druze, morao sam :D
nepass1

#13 Re: Psihicko maltretiranje

Post by nepass1 »

Chispas wrote: 22/01/2026 09:17 Ne znam za to.
Hvala u svakom slucaju, situacija jeste teska
Generalno nas sistem je los kada su u pitanju ovakvi slucajevi i nazalost reagira se samo kad dođe do krajnjeg smrtnog slucaja.
Kao onaj sto je bio gdje je djevojka ubila majku, prije par mjeseci.
Ja citam taj clanak i gledam, kazu poslali je na medicinsko vjestacenje.
Kontam sta je imate slati sad, to je trebalo prije par godina, sad je dozivotno u zatvor i teski rad stavite.
Odes u socijalno, odes doktoru, odes u policiji i nista se ne događa.
Kazu ako je ona voljna da dodje mi cemo joj pomoci i tu se sva prica zavrsava.
A ona sto radi po kuci, pa ne znam sad, najmanje joj 5 godina zatvora ne bi ginulo, da je kojim slucajem sistem rijesen kako treba.
Danas jedna blentovina moze da radi stav hoce i maltretira ljude oko sebe, bez posljedica
Jebi ga tako je. Bez njene saglasnosti socijalni radnik ne moze nista, ne mozes je nigdje ni stacionirati bez njenog pristanka. A ona ima akutne faze, u biti bude normalna pa je prenese.
Pored toga ne moze psihijatar, policajac, soc radnik vama vjerovati na rijec.
moimoi

#14 Re: Psihicko maltretiranje

Post by moimoi »

dr_Evil wrote: 22/01/2026 09:44
moimoi wrote: 22/01/2026 09:40 Teska situacija. Stavljajte joj u kafu smiridol :D

Kako to posmatra standardni balkanac - to jest ja. Hoce covjek da se zeni, nece mlada u kucu gdje ima puno celjadi, liferuj sestru iz kuce najlakse reci da je luda :D

P.S. da udarimo malo brigu na veselje :D

Halali druze, morao sam :D
Ima sigurno i takvih slucajeva :D
Benq

#15 Re: Psihicko maltretiranje

Post by Benq »

Za ove situacije postoje nadležne institucije, forum nije mjesto za ovo.
Locked