Dosta ekipe se i rasulo, gdje nam je @Dope_Man njega nisam dugo cuo, da cujemo iskustva iz Austrije nakon dvije godine.
Ali bih rekao kako tema opada sa padom interesovanja za odlazak.
I ovdje poceli da dominiraju botovi kao na drugim temama jbt.
Dosta ekipe se i rasulo, gdje nam je @Dope_Man njega nisam dugo cuo, da cujemo iskustva iz Austrije nakon dvije godine.
Moje zanimanje jeste iz snova, univerzitetski sam obrazovana osoba, krećem se u krugovima obrazovanih i uspijesnih ljudi. Živio sam u Singapuru nešto kraće od godinu dana gdje me je firma poslala, ali to je bilo davno.SaraFina wrote: ↑21/01/2026 16:54Kuzim. Sve petkonami666 wrote: ↑21/01/2026 16:33Naravno da nemam nikakvih istraživačkih i naučnih objava jer se ne bavim niti istraživačkim niti naučnim poslom. Bavim se poslom koji mi generise jako dobra primanja, u kojem sam jako dobar a u isto vrijeme klijenti su zadovoljni kao i firma za koju radim.
To sto nemam objavljenih istraživačkih i naučnih radova ne znaci da sam ista manje poboljšao/unaprijedio društvo u kojem živim nego neko ko je objavio istraživačke radove koji nisu primijenjeni, to jest aplicirani u stvarni svijet ili su aplicirani u manjoj skali.
A na kraju krajeva, samo su primanja bitna i koliko imaš na računu, svakoga boli neka stvar za istraživačke radove osim ako nisi pokrenula firmu zasnovanu na tome i okrenula veliku lovu. Jbt, koliko ima ljudi sa PhD u matematici i ostalim tehničkim naukama koji npr.rade sa financijama jer je mnogo bolja zarada.To je nesto kao sto Rugi radi. U AT recimo u komunalnom, ljudi imaju i neki „dodatak na sramotu“ ako bi se tako to moglo definirati. Sto zbilja postujem. Jer niti je lako niti prijatno kante vuci.
Samo TA zanimanja koliko god bila trazena i placena, nisu san snova. I sigurno niko ne sanja da ih radi. Niti tu mozes karijeru neku praviti.
Ugodan dan.
HvalaSaraFina wrote: ↑21/01/2026 10:45Da. Takodjer… Ako mislis spajanje porodice raditi, moras imati i dovoljno novca za ostale clanove koji dolaze.KraljicaIzJajca wrote: ↑21/01/2026 08:59Kako su primanja uslovljena? Moraju biti redovna, to mi je logično. Da li se odnosi I na visinu istih?SaraFina wrote: ↑20/01/2026 12:02
Pa nema ti tu pravila koje se moze primjeniti na sve u vezi produzivanja. Ili dobijanja. Svali slucaj je razliciti. Evo ti primjer osobe koja studirala u AT recimo. Ugovoru za stalno koji ti potenciras ovdje nije nikakvo mjerilo da dobijes/produzis vizu dugorocno. Ako ti primanja ili duljina boravka nisu ispunjeni kao preduvjeti.. Odbice te. I ne postoji nikakva stalna viza. Nego viza na pet godina. Pri tom ako si 1 godinu van EU U toku tih pet, vracaju te na vizu od 1 godine. Ili Ako ne radis tri godine recimo. Itd itd
Ljudi imaju penzije zaradjene, moraju se odjaviti kad su van drzave. O cemu dalje?
Mislim moze se kakati protiv BiH. A velicati supkove svijeta gdje se vecina iselila.no daleko je to od realnosti. Niti je u BiH sve lose, niti vani su kuce od cokolade i novac na drvetu. To samo ovi poremeceni i iskompleksirani mogu tvrditi.
Aha.. No ipak..konami666 wrote: ↑21/01/2026 17:17Moje zanimanje jeste iz snova, univerzitetski sam obrazovana osoba, krećem se u krugovima obrazovanih i uspijesnih ljudi. Živio sam u Singapuru nešto kraće od godinu dana gdje me je firma poslala, ali to je bilo davno.SaraFina wrote: ↑21/01/2026 16:54Kuzim. Sve petkonami666 wrote: ↑21/01/2026 16:33
Naravno da nemam nikakvih istraživačkih i naučnih objava jer se ne bavim niti istraživačkim niti naučnim poslom. Bavim se poslom koji mi generise jako dobra primanja, u kojem sam jako dobar a u isto vrijeme klijenti su zadovoljni kao i firma za koju radim.
To sto nemam objavljenih istraživačkih i naučnih radova ne znaci da sam ista manje poboljšao/unaprijedio društvo u kojem živim nego neko ko je objavio istraživačke radove koji nisu primijenjeni, to jest aplicirani u stvarni svijet ili su aplicirani u manjoj skali.
A na kraju krajeva, samo su primanja bitna i koliko imaš na računu, svakoga boli neka stvar za istraživačke radove osim ako nisi pokrenula firmu zasnovanu na tome i okrenula veliku lovu. Jbt, koliko ima ljudi sa PhD u matematici i ostalim tehničkim naukama koji npr.rade sa financijama jer je mnogo bolja zarada.To je nesto kao sto Rugi radi. U AT recimo u komunalnom, ljudi imaju i neki „dodatak na sramotu“ ako bi se tako to moglo definirati. Sto zbilja postujem. Jer niti je lako niti prijatno kante vuci.
Samo TA zanimanja koliko god bila trazena i placena, nisu san snova. I sigurno niko ne sanja da ih radi. Niti tu mozes karijeru neku praviti.
Ugodan dan.
Izgradio sam solidnu karijeru sa kojom sam jako zadovoljan i imam solidne veze. Sutra da izgubim posao, prekosutra bi imao slican/isti u drugoj firmi.
Pokrenuo sam nedavno i jedan projekt/biznis sa strane no nemam puno vremena da se bavim sa time, nadam se da ću od ljeta 2026 moći se vise fokusirati na to.
I da, imam nula istraživačkih radova ali me boli patka za to.
Šta sad, ako nemaš istraživački rad onda si neobrazovan, glup, nesposoban, za ukopati u zemlju? Ko tako razmišlja![]()
Hvala i tebi sve naj.KraljicaIzJajca wrote: ↑21/01/2026 17:20HvalaSaraFina wrote: ↑21/01/2026 10:45Da. Takodjer… Ako mislis spajanje porodice raditi, moras imati i dovoljno novca za ostale clanove koji dolaze.KraljicaIzJajca wrote: ↑21/01/2026 08:59
Kako su primanja uslovljena? Moraju biti redovna, to mi je logično. Da li se odnosi I na visinu istih?Sretna Nova Godina
![]()
Pitam, jer ću uskoro u jednu novu EU državu.![]()
Izvini... jel mozes odgovorit, treci puta da priupitam. Na koliko ti produze visu u AUT i a kako je moguce ako si trenutno u radnom statusu tamo i zelis produziti sa hajmo reci istim poslodavcem ugovor da ti oni daju "odbijenicu". Recimo neki prosjecan put gastarbajtera u Austriji koji je tamo dobio posao i otisao iz Bosne bez da je studiorao tu da ne idemo u detalje. Koliko to traje dok ne dodjes do statusa stalnog boravka u ekvivalentu njemackog Niderlassungerlabnisa? Nemoguce da npr. 30 godina produzavas visu jednom godisnje..? Ovo cisto da raja sto cita ima neki info od vas koji ste tamo, valjda je to i svrha teme. Pitam jer imam dosta poznanika u Austriji koji su isli u raznim periodima, nikad se niko od njih nije vratio niti dobio odbijenicu...SaraFina wrote: ↑21/01/2026 20:55Nisu to neke nedostizne plaće u pitanju. Vecinom je to KV za tvoje zanimanje. Spajanje ovisi o partneru i njegovom obrazovanju, starosti djece i al.KraljicaIzJajca wrote: ↑21/01/2026 17:20HvalaSretna Nova Godina
![]()
Kad dobijes negativan odgovor, navede se razlog. I navedu ti se rok zalbe.Ti U biti zelis reci da nikad nisi cuo da ne neko dobio negativan odgovor? To je notorna neistina i los spin..stubrijez wrote: ↑21/01/2026 21:07Izvini... jel mozes odgovorit, treci puta da priupitam. Na koliko ti produze visu u AUT i a kako je moguce ako si trenutno u radnom statusu tamo i zelis produziti sa hajmo reci istim poslodavcem ugovor da ti oni daju "odbijenicu". Recimo neki prosjecan put gastarbajtera u Austriji koji je tamo dobio posao i otisao iz Bosne bez da je studiorao tu da ne idemo u detalje. Koliko to traje dok ne dodjes do statusa stalnog boravka u ekvivalentu njemackog Niderlassungerlabnisa? Nemoguce da npr. 30 godina produzavas visu jednom godisnje..? Ovo cisto da raja sto cita ima neki info od vas koji ste tamo, valjda je to i svrha teme. Pitam jer imam dosta poznanika u Austriji koji su isli u raznim periodima, nikad se niko od njih nije vratio niti dobio odbijenicu...SaraFina wrote: ↑21/01/2026 20:55Nisu to neke nedostizne plaće u pitanju. Vecinom je to KV za tvoje zanimanje. Spajanje ovisi o partneru i njegovom obrazovanju, starosti djece i al.KraljicaIzJajca wrote: ↑21/01/2026 17:20
HvalaSretna Nova Godina
![]()
Svako je zamjenljiv, ne postoje nezamjenljive osobe niti u jedno profesiji, postoje ljudi koji misle da su nezamjenljivi. Steve Jobs umrije, Apple nastavi rasti i bez njega, da ne nabrajam masu drugih lidera, menagera, CEOs, inzinjera i sl. Sve ih na kraju zamijeni neko drugi.SaraFina wrote: ↑21/01/2026 20:45Aha.. No ipak..konami666 wrote: ↑21/01/2026 17:17Moje zanimanje jeste iz snova, univerzitetski sam obrazovana osoba, krećem se u krugovima obrazovanih i uspijesnih ljudi. Živio sam u Singapuru nešto kraće od godinu dana gdje me je firma poslala, ali to je bilo davno.SaraFina wrote: ↑21/01/2026 16:54
Kuzim. Sve petTo je nesto kao sto Rugi radi. U AT recimo u komunalnom, ljudi imaju i neki „dodatak na sramotu“ ako bi se tako to moglo definirati. Sto zbilja postujem. Jer niti je lako niti prijatno kante vuci.
Ugodan dan.
Izgradio sam solidnu karijeru sa kojom sam jako zadovoljan i imam solidne veze. Sutra da izgubim posao, prekosutra bi imao slican/isti u drugoj firmi.
Pokrenuo sam nedavno i jedan projekt/biznis sa strane no nemam puno vremena da se bavim sa time, nadam se da ću od ljeta 2026 moći se vise fokusirati na to.
Šta sad, ako nemaš istraživački rad onda si neobrazovan, glup, nesposoban, za ukopati u zemlju? Ko tako razmišlja![]()
Mene je zivot naucio da „nedodirljivost /imunitet“ u poslu i karijeri stječeš obrazovanjem i sposobnošću. Ako fali jedno ili drugo, uvjek si na tom stadiju da te mogu „zamjeniti“ na poslu. Ma koliko bi brzo nasao novi, nije to to. Kad imas oboje ti mijenjas tj biraš. Imas luksuz raditi koliko zelis i kada zelis. Gdje zelis. Danas je bolje imati dobar, stabilan i priznat poslic gdje si nezamjenjiv i „ime“ nego mlatiti lovu, slamati se i dokazivati, pokusavati se izdici iznad prosjecnosti. Posebno u drzavama gdje si stranac. Hebo ti „tisuće“ eurica ako si sa 40 ruševina od covjeka. Sa nizom dijagnoza. Nervozan i nesretan.psihicki slomljen.
Kao sto rekoh, privatluk mi je opterecavajuci. Gledala sam ćaću godinama. I znam sto to sve nosi. Koje obaveze, ako radis sve po zakonu i plaćaš namete. Jos ćaća je paralelno imao privatnu ordinaciju i posao u klinici. Uzas.
Ja sam precizno konkretizirala, na sto tacno mislim pod tim „nedodirljivost i imunitet“ I to od vrste posla, do kvalifikacija. Zar ne?detroit-mercy wrote: ↑21/01/2026 21:58Svako je zamjenljiv, ne postoje nezamjenljive osobe niti u jedno profesiji, postoje ljudi koji misle da su nezamjenljivi. Steve Jobs umrije, Apple nastavi rasti i bez njega, da ne nabrajam masu drugih lidera, menagera, CEOs, inzinjera i sl. Sve ih na kraju zamijeni neko drugi.SaraFina wrote: ↑21/01/2026 20:45Aha.. No ipak..konami666 wrote: ↑21/01/2026 17:17
Moje zanimanje jeste iz snova, univerzitetski sam obrazovana osoba, krećem se u krugovima obrazovanih i uspijesnih ljudi. Živio sam u Singapuru nešto kraće od godinu dana gdje me je firma poslala, ali to je bilo davno.
Mene je zivot naucio da „nedodirljivost /imunitet“ u poslu i karijeri stječeš obrazovanjem i sposobnošću. Ako fali jedno ili drugo, uvjek si na tom stadiju da te mogu „zamjeniti“ na poslu. Ma koliko bi brzo nasao novi, nije to to. Kad imas oboje ti mijenjas tj biraš. Imas luksuz raditi koliko zelis i kada zelis. Gdje zelis. Danas je bolje imati dobar, stabilan i priznat poslic gdje si nezamjenjiv i „ime“ nego mlatiti lovu, slamati se i dokazivati, pokusavati se izdici iznad prosjecnosti. Posebno u drzavama gdje si stranac. Hebo ti „tisuće“ eurica ako si sa 40 ruševina od covjeka. Sa nizom dijagnoza. Nervozan i nesretan.psihicki slomljen.
Kao sto rekoh, privatluk mi je opterecavajuci. Gledala sam ćaću godinama. I znam sto to sve nosi. Koje obaveze, ako radis sve po zakonu i plaćaš namete. Jos ćaća je paralelno imao privatnu ordinaciju i posao u klinici. Uzas.
Ljudi za koje se je mislilo da su nezamjenljivi, napuste posao, penzionisu se, umru, firme nastave da rade i bez njih i za vrlo kratko vrijeme nadju zamjenu.
Vecini firmi je muka da se drka okolo da trazi nekog drugog ako vec sve ide ko po loju, don't fix if it ain't broken je vodilja u business-u.
Kada dodje do stresa u firmi, vidis da mnogi nezamjenljivi lete ko laste.
Jednostavno, ne postoji nezamjenjivi u businessu.
Danas je bolje imati dobar, stabilan i priznat poslic gdje si nezamjenjiv i „ime“ nego mlatiti lovu, slamati se i dokazivati, pokusavati se izdici iznad prosjecnosti. Posebno u drzavama gdje si stranac. Hebo ti „tisuće“ eurica ako si sa 40 ruševina od covjeka. Sa nizom dijagnoza. Nervozan i nesretan.psihicki slomljen.
Aha, do mene onda, nisam razmisljao o toj razlici. Mada, svejedno mi je u tom trenutku to i bilo. Nisam mogao uci, a osjetio sam se po njihovom odnosu kao da imam pasos zemlje treceg svijeta._BataZiv_0809 wrote: ↑21/01/2026 10:50Imas pasos trece zemlje a ne pasos zemlje treceg svijeta.drag_gost wrote: ↑21/01/2026 10:41Po AI-ju nije, u praksi jeste. Sjecam se da nisam mogao uci u Hrvatsku kada je harao covid jer mi granicar rece da imam pasos "zemlje treceg svijeta". Ebala mu zemlja treceg svijeta... da ne lajem koga i sta, mada nije on kriv, takav propis dobio._BataZiv_0809 wrote: ↑21/01/2026 08:42 Is Bosnia and Herzegovina a Third world country?
No, Bosnia and Herzegovina is not a "Third World" country; it's generally classified as a developing, upper-middle-income nation and an EU candidate, though it faces challenges like post-war recovery, political complexities, and unemployment, leading some to use outdated terms, while modern classifications focus on development status, where it's considered an economy in transition, not a poor "Third World" nation. The "First, Second, Third World" terms are Cold War relics, with "Third World" now largely obsolete and replaced by concepts like developed, developing, or least developed countries.
Why the "Third World" Label Doesn't Fit:
Economic Status: It's an upper-middle-income country with significant service, industrial, and growing tourism sectors, aiming for EU integration.
Development: It has a social security system, universal healthcare, and free primary/secondary education.
International Standing: It's a member of the UN, Council of Europe, and an EU candidate, showing integration into global structures.
Challenges & Nuances:
Post-Conflict: The country is still recovering from the 1990s war, leading to economic hurdles and high youth unemployment.
Political Issues: Internal ethnic tensions and political infighting slow down progress and reforms needed for EU accession.
Fragile State Status: Organizations like World Vision describe it as fragile due to these complexities, despite its development efforts.
In essence, while Bosnia and Herzegovina isn't a wealthy, fully developed nation like Western Europe, it's far from the "Third World" definition and is actively working towards greater integration and economic stability.
Treca zemlja u tom EU kontekstu je i USA.
I sve to dok tipkas svakodnevno na klixu, izvini nije te drzava prepoznala kao takav kapaciet
Ode ti predaleko, cemu ovakav stav prema dijasporskoj raji?SaraFina wrote: ↑21/01/2026 13:56Kao sto rekoh realnost da vas je iznadprosjecnih na ovoj temi vise od 100:1 je nikakva. Tako da veca je vjerovatnoca da je moja tvrdnje u tvoju prosjecnost tacna. Nego tvoja da si iznad mrtvog prosjekakonami666 wrote: ↑21/01/2026 13:46Otkud ti znaš da li sam ja ispodprosječan ili prosječan kada nemaš pojma o meni? Mene niko nije dočekao tako kako ti opisuješ ali to je bilo prije 16 godina, sada je priča sasvim drugačija. Izgleda da tebe pucaju neki teški kompleksi, ne znam fakat jer nisam psiholog, valjda ljubavni problemi ili stres na poslu, ali ti savjetujem da porazgovaras sa nekim.SaraFina wrote: ↑21/01/2026 13:19
Vi upravo prosjecni i ispodprosjecni koji obitavate na temi, stvorili ste farsu kako su vas drzave u koje ste emigrirali docekale poput bogova. I kako vas priznaju poput bogova. Kako su vam primanja i uvjeti bogovaki. Itd itd
U biti u cijelom vasem opusu imigracije nema nista bogovsko. Nego ste tamo po statusu i zivotnom kvalitetu i gdje je neki Turcin ili Arap sa istim referencama.
Niti ste uspjesni niti nesto iznad nekoga.
Zato ne vidim cemu preseravanje? Ocigledno da je to kompleks i to kolektivni jarane..
Niti si nesto ekstra doprinio drustvu gdje si, niti imas neku ekstra lovu, i ne samo ti .. ali kurcite se kao da ste bosanski Muskovi.
Sto se mene tice, ne uklapam se u vasu dijasporsku laznu, kompleksasku i preuvelicanu spiku, jer mi je teze s…
Ako hoces mozemo licitirati i javno objaviti „dostignuca“ u radu kojim se bavimo. Bilo bi zanimljivo da vidimo koliko na temi intelektualaca i samoprozvanih strucnjaka ima neki „strucni“ rad u oblasti za koju tvrdi da je neprikosnoven. Sve ostalo i dalje je preseravanje.
Ajde, Dobrivoje šljok, šljok, šljok!
Ni manje ni vise nego dobrivoje, a ti sara i to finaSaraFina wrote: ↑21/01/2026 22:41Ajde, Dobrivoje šljok, šljok, šljok!
Šljokenzi šljivo-viski naiskap
Jes, aj šljok
Glocenzi papričice eni tajm
Jes, aj gloc!
![]()