a i to je samo jedan dio priče. u pravu si ti, ali se legitimnost izmjena naziva tih ulica nalazila u onim nebuloznim kao što je miloša obilića, cara dušana ili kralja tomislava. još je posebno indikativna lokacija ovih ulica.geralt wrote: ↑04/09/2025 16:38 Iskreno u ovoj cijeloj prici veci supak ispada Pecanin nego Jergovic. A nije da Jergovic nije generalno u pravu sto se tice sarajevskih ulica cak i ako je inicijalno bio u krivu o konkretnoj ulici Danijela Ozme. Nestale su ulice Slavise Vajnera Cice, Pere Kosorica, Fuada Midzica, Slobodana Principa Selje...
jasno je da svi koriste inerciju historijskih pomjeranja za svoje potrebe.
ali i razumio bih da su samo nestale te ulice, za potrebe naziva ovog rata i nove historije, nego što je još gore, davali su se također nebulozni nazivi, kao npr. nebitne Azize Šaćirbegović ili sramotni poput mustafe busuladžića. da stvar bude gora, malo ulica pa se i školi dalo ime po njemu. a bilo je i vađenja iz naftalina nekih likova iz fusnota zbog "samo nek je naš". a "naš" je ime iz arapske, perzijske ili turske tradicije.
meni se lično dopadaju nazivi: Trg Heroja ili Branilaca Sarajeva jer obuhvataju sve zaslužne. npr Zelenih beretki baš i ne ili bar ne onu ulicu, jer niti su jedini branili, niti je komanda predstavljala visokomoralne osobe na čije akte bi se trebalo ugledati. čast tim borcima svakako, tu ne odvajam nikoga, pa čak ni one iz cacine brigade koji nisu okrvavili ruke o nedužne civile. aposlutno nema primjedbi kada se nazivi ulica daju i pojedincima iz prošlog rata koji su nosioci najviših ratnih priznanja. naravno mislim na zajku i šehovića.
ok mi je izmjena npr. iz Blagoja Parovića u Paromlinska. koliko znam čovjek nije imao neku bitnu ulogu za Sarajevo, pa čak generalno i za Bosnu osim što je rođen u Nevesinju. nestao je sistem koji je njegovao tu tradiciju, tu borbu, kojoj je španski građanski rat bio bitan i kojem je on bio bitan. čast čovjeku, ali Paromlinska više odgovara sadašnjem vremenu i historiji grada.