bife pogled

Blagoje Parovic, potrefio si. Cini mi se da je bio Blagoje Parovic. Niska zgrada, bilo dvoriste, ulazilo se pravo u biblioteku, gdje je teta sjedila. Iza biblioteke bile ucionice, Engleski se ucio iz knjige "English for you" (bilo je ilustrirano kao strip), a iste slicice su bile projektovane na platno putem projektora. Jugoslavija krajem sezdesetih.RJ57 wrote: ↑20/01/2026 13:08 da nije dom kulture blagoje parović? ali jeste bila biblioteka itd. bilo je i dosta stripova, politikinih zabavnika itd da se posude. imali su i foto i video sekciju ako se ne varam i neke kurseve stranih jezika. sigurno je postojao i krajem sedamdesetih a vjerovatno i početkom osamdesetih ali nije bio tu gdje si markirao crveno nego baš ovo kako street view pokazuje (doduše dobro deformisano) , dakle stotinjak metara istočno gdje je ova novija zgrada koja je završena tek poslije rata kada su joj nadodali još par spratova
![]()
Dom pionira Bosko Buha je bio na Grbavici I, nekadasnja Lenjinova ulica, nize nebodera gdje je bio caffe Cappuccino.bitanga_sa_otesa wrote: ↑20/01/2026 14:21 U desnom cosku te nove zgrade, tu je tacno bio pionirski dom bosko buha ,ja tu isao na engleski 80ih godina,bio i solfeđo i biblioteka,ispred bilo igraliste fudbalsko.,a onda je carinarnica kasnije ofarbana zgrada ,ja je se sjećam da je bila crvenkasta pred rusenje ....
Znam da se danasnja francuska skola nekad zvala Blagoje Parovic.PixelDrifter wrote: ↑20/01/2026 17:23Blagoje Parovic, potrefio si. Cini mi se da je bio Blagoje Parovic. Niska zgrada, bilo dvoriste, ulazilo se pravo u biblioteku, gdje je teta sjedila. Iza biblioteke bile ucionice, Engleski se ucio iz knjige "English for you" (bilo je ilustrirano kao strip), a iste slicice su bile projektovane na platno putem projektora. Jugoslavija krajem sezdesetih.RJ57 wrote: ↑20/01/2026 13:08 da nije dom kulture blagoje parović? ali jeste bila biblioteka itd. bilo je i dosta stripova, politikinih zabavnika itd da se posude. imali su i foto i video sekciju ako se ne varam i neke kurseve stranih jezika. sigurno je postojao i krajem sedamdesetih a vjerovatno i početkom osamdesetih ali nije bio tu gdje si markirao crveno nego baš ovo kako street view pokazuje (doduše dobro deformisano) , dakle stotinjak metara istočno gdje je ova novija zgrada koja je završena tek poslije rata kada su joj nadodali još par spratova
![]()
bio je bosko buhaPixelDrifter wrote: ↑20/01/2026 17:23 Cini mi se da je bio Blagoje Parovic. Niska zgrada, bilo dvoriste, ulazilo se pravo u biblioteku, gdje je teta sjedila. Iza biblioteke bile ucionice, Engleski se ucio iz knjige "English for you" (bilo je ilustrirano kao strip), a iste slicice su bile projektovane na platno putem projektora. Jugoslavija krajem sezdesetih.
Morebit.bitanga_sa_otesa wrote: ↑20/01/2026 17:36znam ja gdje je bio taj ,ali i ovaj se zvao isto ,30 godina sam tu zivio,nisam lud![]()
Mi igrali turnire na tom igralištuNediM17 wrote: ↑20/01/2026 17:34Znam da se danasnja francuska skola nekad zvala Blagoje Parovic.PixelDrifter wrote: ↑20/01/2026 17:23Blagoje Parovic, potrefio si. Cini mi se da je bio Blagoje Parovic. Niska zgrada, bilo dvoriste, ulazilo se pravo u biblioteku, gdje je teta sjedila. Iza biblioteke bile ucionice, Engleski se ucio iz knjige "English for you" (bilo je ilustrirano kao strip), a iste slicice su bile projektovane na platno putem projektora. Jugoslavija krajem sezdesetih.RJ57 wrote: ↑20/01/2026 13:08 da nije dom kulture blagoje parović? ali jeste bila biblioteka itd. bilo je i dosta stripova, politikinih zabavnika itd da se posude. imali su i foto i video sekciju ako se ne varam i neke kurseve stranih jezika. sigurno je postojao i krajem sedamdesetih a vjerovatno i početkom osamdesetih ali nije bio tu gdje si markirao crveno nego baš ovo kako street view pokazuje (doduše dobro deformisano) , dakle stotinjak metara istočno gdje je ova novija zgrada koja je završena tek poslije rata kada su joj nadodali još par spratova
![]()
Pročitao sam "milion" knjiga u vrijeme djetinjstva, sve iz društvene biblioteke na Vratniku. Ne sjećam se ovih knjiga, mislim da ih nije bilo.PixelDrifter wrote: ↑20/01/2026 18:00 Ove sam knjige citao u djetinjstvu. Tvrdi povez, korice plastificirane, deblja karta papira za stranice, ilustracije u boji, mat. Sjajna stampa. Ovo se nalazilo u biblioteci, a poslije sam pokupovao ove knjige u knjizari Svjetlost u Titovoj.
Hoces da kazes da nije bilo ovih knjiga u biblioteci na Vratniku?HelaS wrote: ↑20/01/2026 19:07Pročitao sam "milion" knjiga u vrijeme djetinjstva, sve iz društvene biblioteke na Vratniku. Ne sjećam se ovih knjiga, mislim da ih nije bilo.PixelDrifter wrote: ↑20/01/2026 18:00 Ove sam knjige citao u djetinjstvu. Tvrdi povez, korice plastificirane, deblja karta papira za stranice, ilustracije u boji, mat. Sjajna stampa. Ovo se nalazilo u biblioteci, a poslije sam pokupovao ove knjige u knjizari Svjetlost u Titovoj.
Već sam rekao: Ne sjećam se ovih knjiga u biblioteci na Vratniku i čak mislim da ih nije ni bilo nikako. Da jeste, milijarda% je da bih ih sve pročitao, a nisam nijednu.PixelDrifter wrote: ↑20/01/2026 19:15Hoces da kazes da nije bilo ovih knjiga u biblioteci na Vratniku?HelaS wrote: ↑20/01/2026 19:07Pročitao sam "milion" knjiga u vrijeme djetinjstva, sve iz društvene biblioteke na Vratniku. Ne sjećam se ovih knjiga, mislim da ih nije bilo.PixelDrifter wrote: ↑20/01/2026 18:00 Ove sam knjige citao u djetinjstvu. Tvrdi povez, korice plastificirane, deblja karta papira za stranice, ilustracije u boji, mat. Sjajna stampa. Ovo se nalazilo u biblioteci, a poslije sam pokupovao ove knjige u knjizari Svjetlost u Titovoj.
[/spoiler]

pele je bio legenda. kad se god spomene ona godina u drugoj ligi odma mi on i zeko padnu napamet ... legendarna vremena su to bilamuha_sa wrote: ↑20/01/2026 17:39Mi igrali turnire na tom igralištuNediM17 wrote: ↑20/01/2026 17:34Znam da se danasnja francuska skola nekad zvala Blagoje Parovic.PixelDrifter wrote: ↑20/01/2026 17:23
Blagoje Parovic, potrefio si. Cini mi se da je bio Blagoje Parovic. Niska zgrada, bilo dvoriste, ulazilo se pravo u biblioteku, gdje je teta sjedila. Iza biblioteke bile ucionice, Engleski se ucio iz knjige "English for you" (bilo je ilustrirano kao strip), a iste slicice su bile projektovane na platno putem projektora. Jugoslavija krajem sezdesetih.tu je prve fudbalske korake napravio Stojance Idic
![]()
Velemajstor![]()
![]()
sve se tamo zvalo blagoje parovićNediM17 wrote: ↑20/01/2026 17:34Znam da se danasnja francuska skola nekad zvala Blagoje Parovic.PixelDrifter wrote: ↑20/01/2026 17:23Blagoje Parovic, potrefio si. Cini mi se da je bio Blagoje Parovic. Niska zgrada, bilo dvoriste, ulazilo se pravo u biblioteku, gdje je teta sjedila. Iza biblioteke bile ucionice, Engleski se ucio iz knjige "English for you" (bilo je ilustrirano kao strip), a iste slicice su bile projektovane na platno putem projektora. Jugoslavija krajem sezdesetih.RJ57 wrote: ↑20/01/2026 13:08 da nije dom kulture blagoje parović? ali jeste bila biblioteka itd. bilo je i dosta stripova, politikinih zabavnika itd da se posude. imali su i foto i video sekciju ako se ne varam i neke kurseve stranih jezika. sigurno je postojao i krajem sedamdesetih a vjerovatno i početkom osamdesetih ali nije bio tu gdje si markirao crveno nego baš ovo kako street view pokazuje (doduše dobro deformisano) , dakle stotinjak metara istočno gdje je ova novija zgrada koja je završena tek poslije rata kada su joj nadodali još par spratova
![]()
Španski borac, Hercegovac. Direktni Titov konkurent za šefa K partije YU.
Imas ref na tu od Dedijera? Iskreno me zanima kako je Tile kriv sto ovog ohladise u Spaniji, mada jeste svojevremeno kumovao da se skloni par sekretaradrug_profi wrote: ↑21/01/2026 10:47Španski borac, Hercegovac. Direktni Titov konkurent za šefa K partije YU.
Poginuo u Španiji.
Dedijer tvrdi da je Tito priznao da je kriv za njegovu smrt.
Obično grižnju savjesti sistem ublažava tako što se po takvim ličnostima imenuje sve i svašta.
Nemam baš direktno, davno sam čitao. Pokušaj malo guglati. Navodno je prije drugog svjetskog rata to pred Dedijerom saopštio Blagojevoj ženi u Zagrebu. Prije toga je Blagoje bio u nemilosti svoje supruge jer je valjda varao sa nekom ruskinjom. Ali ne mislim da je Tito izvršioc, nego se posuo pepelom u smislu da ga je poslao u smrt.dr_Evil wrote: ↑21/01/2026 10:58Imas ref na tu od Dedijera? Iskreno me zanima kako je Tile kriv sto ovog ohladise u Spaniji, mada jeste svojevremeno kumovao da se skloni par sekretaradrug_profi wrote: ↑21/01/2026 10:47Španski borac, Hercegovac. Direktni Titov konkurent za šefa K partije YU.
Poginuo u Španiji.
Obično grižnju savjesti sistem ublažava tako što se po takvim ličnostima imenuje sve i svašta.![]()
Evo pronadjoh, neka rekla-kazala veza. Ali sve je moguce, to su bili igraci na svjetskoj razini, a zivot nije vrijedio ni krajcaru.drug_profi wrote: ↑21/01/2026 11:01Nemam baš direktno, davno sam čitao. Pokušaj malo guglati. Navodno je prije drugog svjetskog rata to pred Dedijerom saopštio Blagojevoj ženi u Zagrebu. Prije toga je Blagoje bio u nemilosti svoje supruge jer je valjda varao sa nekom ruskinjom. Ali ne mislim da je Tito izvršioc, nego se posuo pepelom u smislu da ga je poslao u smrt.dr_Evil wrote: ↑21/01/2026 10:58Imas ref na tu od Dedijera? Iskreno me zanima kako je Tile kriv sto ovog ohladise u Spaniji, mada jeste svojevremeno kumovao da se skloni par sekretaradrug_profi wrote: ↑21/01/2026 10:47
Španski borac, Hercegovac. Direktni Titov konkurent za šefa K partije YU.
Poginuo u Španiji.
Obično grižnju savjesti sistem ublažava tako što se po takvim ličnostima imenuje sve i svašta.![]()
Ako se ne varam, a mozda se varam, sve je davno bilo, bila je verzija i na cirilici, ekavica (Buffalo Bill). Nisu to bile male knjige, bas ono knjizurine. A, sakupljao sam i slicice Vinetua, dolazile sa svijetlo braon kesicom u kojoj su bile zvakace gume, Koloy's, ako se ne varam, plasticne figurice indijanaca i kauboja i slicice u boji iz filma koje si morao lijepiti lijepkom, nisu bile samoljepljive. Inace, ti njemacki westerni su bili snimani kod nas (Plitvicka jezera, Popovo polje, bio je onaj kaubojski grad koji se mogao vidjeti iz voza kada je bila pruga do Dubrovnika). Da se odrzavalo, mogla je biti turisticka atrakcija, ali kod nas se ne odrzava nista.
Ovaj tvoj tekst je objektivan. Pa nek zaključuje ko šta može iz toga.dr_Evil wrote: ↑21/01/2026 11:04Evo pronadjoh, neka rekla-kazala veza. Ali sve je moguce, to su bili igraci na svjetskoj razini, a zivot nije vrijedio ni krajcaru.drug_profi wrote: ↑21/01/2026 11:01Nemam baš direktno, davno sam čitao. Pokušaj malo guglati. Navodno je prije drugog svjetskog rata to pred Dedijerom saopštio Blagojevoj ženi u Zagrebu. Prije toga je Blagoje bio u nemilosti svoje supruge jer je valjda varao sa nekom ruskinjom. Ali ne mislim da je Tito izvršioc, nego se posuo pepelom u smislu da ga je poslao u smrt.
https://www.noviplamen.net/glavna/smrt- ... -parovica/