Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

dr_Evil

#54651 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

doktor78 wrote: 20/01/2026 08:54
dr_Evil wrote: 20/01/2026 08:43
Tvrtko II Kotromanić wrote: 20/01/2026 08:25

SDP ima buducnost :D
Kamo srece da je otisao odmah nakon izbora, zapamcen bi bio kao ljudina, ovako...

A vidit cemo kako ce se odvijati kongres, ako bude kongresa.
Najveći problem je što se u međuvremenu nije isprofilirao neko ko bi ga mogao naslijediti.
Ko da dođe? Zukan? Mašić? Mrka kapa...
Pa kako ce i biti kad su rastjerali sve sta je moglo spojiti dvije recenice, a da pri tome ne napravi pravopisnu gresku. Zapoceo Zlagumdzija, a dovrsio Neka.

Uspjesno po receptu sta je Zlagumdzija naucio u centrali SDA.

Ja cekam dan kad ce neko od njih izaci u medije i zapravo pokazati sta znaci biti stranka lijevog spektra. Program gdje je radnik celija od koje sve polazi. Ne slusaju se meni alegorije o domovini, izdaji, hocu du vidim plan kako ce vratiti radnika u ustav, i onda hocu konkretno da vidim koliko ce ratnih i ovih postratnih profitera poslati u zatvor - ako nista drugo. Kako misle oduzimati nelegalno stecenu imovinu i kako sprijeciti zakon o porijeklu novca koji bi cementirao postojece stanje.

O svemu ovome se ne prica. Znam, znam, ne moze se nista jer imaju proxy centre Zagreba i Beograda, a dalje proxy centre od Vatikana i Moskve. Ali nek hapse na lokalnom nivou, i nek pricaju makar o radniku.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#54652 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by _BataZiv_0809 »

Logicno bi bilo da to bude Denis Becirovic
dr_Evil

#54653 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

_BataZiv_0809 wrote: 20/01/2026 09:02 Logicno bi bilo da to bude Denis Becirovic
pa U tome ti i govorim. Denis previse tukne na desno.

S druge strane zivimo tridesete godine i svijet je opasno otisao desno. Nemamo niti jednu komunisticku partiju na koju se mozemo osloniti kao onomad komiternu, so what do i know, mozda nam i ne treba lijevi spektar :D
DaysleepeR

#54654 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

Neće faliti kandidata onog dana kada ode Nikšić.

Bećirević vrlo vjerovatno ako ponovo bude izabran u Predsjedništvo.
Stojanović, Magazinović, Mašić, a na tamnoj strani sile Benjamina Karić i Irfan Čengić :D
drug_profi

#54655 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

Ne postoji to više. Ljevica su danas ublehari razni.
Imaš samo realnu politiku koja se može brinuti o socijalnim pravima ili ne. I to se mijenja preko noći faktički unutar iste partije.
dr_Evil

#54656 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 20/01/2026 09:36 Ne postoji to više. Ljevica su danas ublehari razni.
Imaš samo realnu politiku koja se može brinuti o socijalnim pravima ili ne. I to se mijenja preko noći faktički unutar iste partije.
Ma postoji, samo ti ljudi nece sebi dozvoliti da budu vidjeni sa ovima. Mozda je vakat da pravimo novu stranku, jer ako ista nam fali to su nove stranke :D
Styling

#54657 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Styling »

DaysleepeR wrote: 19/01/2026 22:44
I naravno Dzej wrote: 19/01/2026 14:22
DaysleepeR wrote: 19/01/2026 13:54 Kako Bakir jer nije Alija sam osnovao stranku

Osnivanje SDA

Datum osnivanja: 26. maj 1990.

Mjesto: Sarajevo

Među osnivačima su bili:

Alija Izetbegović – idejni vođa i prvi predsjednik SDA

Adil Zulfikarpašić

Muhamed Filipović

Omer Behmen

Mustafa Spahić

Hasan Čengić

Ešref Kenan Rašidagić
Dje nadje Ešref Kenan Rašidagića , on je tad imo 19 godina.
Ma chatgpt lupio, bilo mi mrsko traziti, poenta je da nije Alijina stranka, osnovalo ju je vise ljudi, sva trojica ispod njegovog imena su u momentu osnivanja stranke bili jaci po svemu od Alije, sam nikad ne bi mogao to uraditi, tako da nikako logicki nije Bakirova stranka.
Adil se razisao sa Alijom nakon prvih stranackih skupova gdje je vidio gdje Alija vodi stranku. zato su SDa napustili i Adil i Tunjo filipovic i osnovali drugu stranku koja nije dugo pozivila, tako da prakticno SDa jeste Alijina stranka jer je rastjerao svaku kriticku misao iz njenih redova.
Haris.ba

#54658 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Haris.ba »

Dr Arsla wrote: 19/01/2026 17:48
Haris.ba wrote: 18/01/2026 16:56
Dr Arsla wrote: 18/01/2026 16:10 ŽK će dočekati penziju da neće oznojiti a sve na državnoj sisi. Predsjedništvo, Parlament, Ambasador, Načelnik. UHLJEB
Narod ga birao. Nije se sam instalirao.

Sad i demokratija ne valja?
Ako je demokracija da drugom narodu biraš člana Predsjedništva u njihovo ime onda OK. Nemamo o čemu diskutovati
Pa i nemamo o cemu diskutovati kada je Tudzman potpisao rjesenje koje nije to sto ti tvrdis.

Ko sisa ustav. Bitno je ono sto je lazni narativ uzp politike.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#54659 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Chmoljo »

Haris.ba wrote: 20/01/2026 10:06

Ako je demokracija da drugom narodu biraš člana Predsjedništva u njihovo ime onda OK. Nemamo o čemu diskutovati
Pa i nemamo o cemu diskutovati kada je Tudzman potpisao rjesenje koje nije to sto ti tvrdis.

Ko sisa ustav. Bitno je ono sto je lazni narativ uzp politike.
nije demokratija ni zloupotreba VNI i Doma naroda od strane polumanjine, pa malo koga boli kurac. ukinuti blokade u domovima naroda, izvolite izborni za predsjedništvo kakav želite.

ali mnijem da bi bilo prigovora :D
pemanapemani

#54660 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pemanapemani »

Kada se objektivno sagleda politika HDZ BiH i dobrog dijela politike u Hrvatskoj u zadnjih 10 godina, onda se može izvući zaključak sa mnoštvom argumenata - većina Hrvata koji glasaju na izborima želi da u čitavoj državi BiH imaju status kao što imaju u manjem entitetu.

Covic je više puta ponovio da je rs model. Milanovic i Plenkovic dobri sa Dodikom. Dolaze mu na noge, Banjalucka biskupija daje nagradu Dodiku..., ostatak crkve šuti i boli ih kurac dok kapa lova iz dijaspore...

Znači,očito je poruka velikih Hrvata da se bezobrazni Bosnjaci napokon trebaju osvijestiti i početi ponašati prema Hrvatima kao dobri Srbi u rs.
DonieBrasco

#54661 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DonieBrasco »

Treba bosnjacim poceti zrak naplacivati a da time da rukovodi legitimna hrvatsko-srpska firma i BiH ce tada biti OK drzava za njih.

Idete iz krajnosti u krajnost, dokazano i nepromjenjivo Bg, Zg, Dodik, Covic, te poliitke i ideje 90-ih ne zele dobro BiH i bosnjacima, kraj price.
peca777

#54662 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by peca777 »

Mi Bosnjaci treba prvo da prestanemo da krademo i da "sijecemo ruku" za svaku kradju. Tek onda cemo moci zapisavati druga dvorista.
Point.

#54663 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by Point. »

Dr Arsla wrote: 18/01/2026 16:10 ŽK će dočekati penziju da neće oznojiti a sve na državnoj sisi. Predsjedništvo, Parlament, Ambasador, Načelnik. UHLJEB

Sa takvim pogrešnim i netačnim tumačenja važećeg izbornog zakona ti fakat nemaš o čemu diskutovati. Izgleda da ti je lakše gurati Čovićevu lažnu priču nego skontati pravila IZ.

Dakle da ti pojednostavim, narod, u ovom slučaju Hrvati, ne biraju svog člana predsjedništva da samo njih predstavlja nego birači iz cijele Federacije biraju člana predsjedništva iz reda hrvatskog i bošnjačkog naroda.
peca777

#54664 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by peca777 »

Point. wrote: 20/01/2026 12:21 Sa takvim pogrešnim i netačnim tumačenja važećeg izbornog zakona ti fakat nemaš o čemu diskutovati. Izgleda da ti je lakše gurati Čovićevu lažnu priču nego skontati pravima IZ.
Ustavno je dozvoljeno, no to ne umanjuje cinjenicu da najdominantnij narod bira hrvatskog clana predjecjednistva, a da mozemo, birali bi i srpskog. To jasno govori i o nama, dok upiremo prstom u druge.

Znaci nemojte biti licemjerni, recite da biramo i da bi birali. Sada je druga stvar zasto to radimo, no kako smo navikli, da dodje ne znam ti ko, mi bi opet birali, jer je eto "dobar hvat u nasim ocima".
drug_profi

#54665 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

A da se dođe u situaciju da svi u BiH biramo članove predsjedništva, pa ili imaš pravo po jednog H, S i B zaokružiti, ili se odlučiti da glasaš za jedno od tri mjesta, da li bi Bošnjacima bilo pravo da npr Denis Šulić bude izabran na B mjesto?
peca777

#54666 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by peca777 »

drug_profi wrote: 20/01/2026 12:52 A da se dođe u situaciju da svi u BiH biramo članove predsjedništva, pa ili imaš pravo po jednog H, S i B zaokružiti, ili se odlučiti da glasaš za jedno od tri mjesta, da li bi Bošnjacima bilo pravo da npr Denis Šulić bude izabran na B mjesto?
Tesko, kako? Kako da mi biramo u rs, kada u tu rs ne zelimo ni nedjeljom, a ne zelimo je ni "otkupiti".

No preseravanje na stranu, tacno kako si i rekao, da li je Bosnjacima sada pravo da je Denis Sulic na poziciji jer se izjasnio kao Bosnjak? Sutra da se izabere Irena Ignjatovic ili Dragana Cavka kao clan predcjednistva iz reda Bosnjaka, licemjeri bi dosli i rekli "pa to je volja vecine" :lol: :lol: :lol: :lol:

Primjera radi
Vijeće naroda RS: Dodikov SNSD će ubuduće odlučivati šta je bošnjački vitalni nacionalni interes?
Od osam izabranih Bošnjaka u Narodnoj skupštini RS, troje dolazi iz SNSD-a.
Sto se tice H pitanja, ja bih odmah i sada omogucio da biraju h clana predcjednistva, no striktno bi se postovale ostale kvote.
pezzar

#54667 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pezzar »

Ne biramo hrvatskog člana predsjednika, to ne postoji. Predsjedništvo kao kolektivni organ predstavlja sve građane BiH, ne eksplicitno narod iz kojeg dolazi.

Biramo člana predsjedništva iz hrvatskog naroda, na šta imaju pravo svi prijavljeni u FBiH.

Ako ne vidite razliku, meni je žao što je Čovićeva priča nalegla na plodno tlo.
drug_profi

#54668 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by drug_profi »

pezzar wrote: 20/01/2026 13:05 Ne biramo hrvatskog člana predsjednika, to ne postoji. Predsjedništvo kao kolektivni organ predstavlja sve građane BiH, ne eksplicitno narod iz kojeg dolazi.

Biramo člana predsjedništva iz hrvatskog naroda, na šta imaju pravo svi prijavljeni u FBiH.

To govorimo svi. Ali onda na primjeru Denisa Šulića možemo da se zamislimo jel to baš tako, kad bi npr. Hrvati bili dovoljno brojni da u nekoj izbornoj matematici izaberu njega npr.
dječak sa šibicama

#54669 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dječak sa šibicama »

drug_profi wrote: 20/01/2026 12:52 A da se dođe u situaciju da svi u BiH biramo članove predsjedništva, pa ili imaš pravo po jednog H, S i B zaokružiti, ili se odlučiti da glasaš za jedno od tri mjesta, da li bi Bošnjacima bilo pravo da npr Denis Šulić bude izabran na B mjesto?
To je otprilike kao ono "necemo dvojezicne skole to je fasizam" ali "hocemo dvojezicnu skolu u Srebrenici"

Ili "hocemo jedan covjek jedan glas" tamo gdje smo vecina, ali "u Mostaru nije posteno jedan covjek jedan glas, mora biti jednako".

Naravno da ne bi bilo pravo, ali kad se drugog preglasa, onda je ok :D jer "polumanjina" :D
dr_Evil

#54670 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

drug_profi wrote: 20/01/2026 13:09
pezzar wrote: 20/01/2026 13:05 Ne biramo hrvatskog člana predsjednika, to ne postoji. Predsjedništvo kao kolektivni organ predstavlja sve građane BiH, ne eksplicitno narod iz kojeg dolazi.

To govorimo svi. Ali onda na primjeru Denisa Šulića možemo da se zamislimo jel to baš tako, kad bi npr. Hrvati bili dovoljno brojni da u nekoj izbornoj matematici izaberu njega npr.
Svakako, i mudro zboris, i upravu si. Samo je problem sljedeci, zasto mi uopste pricamo o ovome? Generacijama vec mi prihvacamo teme koje nam se namecu kao bitne. Pogledaj kako su to mudro mletacki odradili iz Zagreba, pogledali su svoj interes i kako doci do debljanja pereca, rekli su sebi mi smo potpisali DMS - morali smo jer je to bio jedini nacin da etnicki ocistimo Hrvatsku, i sada krecemo povratak na banovinu. Kako doci do toga, prvo je potrebno prikazati BiH kao nemogucu drzavu, a bosanske Hrvate kao jedini europski narod - ostali su naravno otpadak, tumor koji je potrebno ukloniti, treba im skinuti ljudsko lice i prikazati ih kao takve partnerima u europskoj uniji.

Kad dodjemo to toga imamo pravni problem, to cemo rijesiti tako sto cemo BiH pretvoriti u uniju naroda ili uniju nacija, a ove sta su krscani prikazati ugrozenim od muslimana.

I onda zid, BIH ima milion problema, od korupcije, kriminala i neefikasnog i nemoguceg sistema. Sve na stranu, tema je majorizacija. Nametnuti je svim sredstvima, politickim, financijskim i medijskim. Sta god da druga strana kaze, mi guramo svoju pricu.

Pouka: ucite mletacku politiku, ta politika je oborila vise carstava. Ne lozite se i ne primajte se na teme koje se nas bas i ne doticu. Mahnite sa MDS i prebacite se na ono sta je bitno, a valjda je to kako unaprijediti radnika. Ako vec hocete nacionalisticki krenite u kampanju kantonalizacije BIH gdje se RS ukida, a bosanski Hrvati dobiju svoj kanton. Imamo mi dosta forumasa koji odlicno barataju anglosaksonskim napad umjesto odbrane - ne ja naravno.

Da sutra potpisete IZ kakav Plenkovic zeli, svaku tacku bez pregovara, opet cemo uci u krizu sljedecu, i tako sve dok ima ista sa nazivom bosanski.
pezzar

#54671 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by pezzar »

To možemo samo zamišljati.

Da je to tako jednostavno, dovoljno bi bilo da SDA kandiduje dovoljan broj ne-Čovićevih Hrvata na izborima i da elegantno ovlada i Domovima naroda i Predstavničkim domovima. Ili se možda nisu sjetili?
DaysleepeR

#54672 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by DaysleepeR »

pezzar wrote: 20/01/2026 13:25

To možemo samo zamišljati.

Da je to tako jednostavno, dovoljno bi bilo da SDA kandiduje dovoljan broj ne-Čovićevih Hrvata na izborima i da elegantno ovlada i Domovima naroda i Predstavničkim domovima. Ili se možda nisu sjetili?
Ne bi bilo dovoljno jer bi morali biti raspoređeni po svim kantonima i morali bi pobijediti u kantonima sa hrv većinom.
peca777

#54673 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by peca777 »

pezzar wrote: 20/01/2026 13:05 Biramo člana predsjedništva iz hrvatskog naroda, na šta imaju pravo svi prijavljeni u FBiH.
Tako je, biramo clana predcjednistva iz hrvatskog naroda. Svakome ko smatra da je ovo ispravno zelim da osjeti da Srbi biraju clana iz reda bosnjackog naroda.
dr_Evil

#54674 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by dr_Evil »

peca777 wrote: 20/01/2026 13:29
pezzar wrote: 20/01/2026 13:05 Biramo člana predsjedništva iz hrvatskog naroda, na šta imaju pravo svi prijavljeni u FBiH.
Tako je, biramo clana predcjednistva iz hrvatskog naroda. Svakome ko smatra da je ovo ispravno zelim da osjeti da Srbi biraju clana iz reda bosnjackog naroda.
Pa i biraju. Sa teritorije CP-a se moze izabrati samo Srbin. Dakle iz reda bosnjackog naroda, sa teritorije koja je okupirana bira se Srbin, a kao Bosnjak.
no_sekirli

#54675 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3

Post by no_sekirli »

https://republikanci.ba/

Da li će ovo biti konkretizirano do Izbora 2026., šta mislite?
Post Reply