drug_profi wrote: ↑20/01/2026 13:09
pezzar wrote: ↑20/01/2026 13:05
Ne biramo hrvatskog člana predsjednika, to ne postoji. Predsjedništvo kao kolektivni organ predstavlja sve građane BiH, ne eksplicitno narod iz kojeg dolazi.
Biramo člana predsjedništva iz hrvatskog naroda, na šta imaju pravo svi prijavljeni u FBiH.
Ako ne vidite razliku, meni je žao što je Čovićeva priča nalegla na plodno tlo.
To govorimo svi. Ali onda na primjeru Denisa Šulića možemo da se zamislimo jel to baš tako, kad bi npr. Hrvati bili dovoljno brojni da u nekoj izbornoj matematici izaberu njega npr.
Svakako, i mudro zboris, i upravu si. Samo je problem sljedeci, zasto mi uopste pricamo o ovome? Generacijama vec mi prihvacamo teme koje nam se namecu kao bitne. Pogledaj kako su to mudro mletacki odradili iz Zagreba, pogledali su svoj interes i kako doci do debljanja pereca, rekli su sebi mi smo potpisali DMS - morali smo jer je to bio jedini nacin da etnicki ocistimo Hrvatsku, i sada krecemo povratak na banovinu. Kako doci do toga, prvo je potrebno prikazati BiH kao nemogucu drzavu, a bosanske Hrvate kao jedini europski narod - ostali su naravno otpadak, tumor koji je potrebno ukloniti, treba im skinuti ljudsko lice i prikazati ih kao takve partnerima u europskoj uniji.
Kad dodjemo to toga imamo pravni problem, to cemo rijesiti tako sto cemo BiH pretvoriti u uniju naroda ili uniju nacija, a ove sta su krscani prikazati ugrozenim od muslimana.
I onda zid, BIH ima milion problema, od korupcije, kriminala i neefikasnog i nemoguceg sistema. Sve na stranu, tema je majorizacija. Nametnuti je svim sredstvima, politickim, financijskim i medijskim. Sta god da druga strana kaze, mi guramo svoju pricu.
Pouka: ucite mletacku politiku, ta politika je oborila vise carstava. Ne lozite se i ne primajte se na teme koje se nas bas i ne doticu. Mahnite sa MDS i prebacite se na ono sta je bitno, a valjda je to kako unaprijediti radnika. Ako vec hocete nacionalisticki krenite u kampanju kantonalizacije BIH gdje se RS ukida, a bosanski Hrvati dobiju svoj kanton. Imamo mi dosta forumasa koji odlicno barataju anglosaksonskim napad umjesto odbrane - ne ja naravno.
Da sutra potpisete IZ kakav Plenkovic zeli, svaku tacku bez pregovara, opet cemo uci u krizu sljedecu, i tako sve dok ima ista sa nazivom bosanski.