Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
- nepass1
#25976 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Prvo srediti jp, da znas kad ce krenuti a ne kad je vozacu kurcu cejf, uspiju po 5min kasniti sa prve stanice. Raspricaju se, zapale.
Dosao si na stanicu u 8:15 kreces u 8:20 po redu voznje on krene u 8:25. Niko nista ne kontrolise. Jucer ujutro znaci u 6:15 su propustili skroz voznju, u 6:25 duse se djele u troli. Puna trola kod stanice merkator dobrinja. Sad zamisli kako je to u 7:25.
U subotu krenuo na posao 40min cekao trolu, zakasnio na posao. Smrzo se ko picka.
U petak kuci na skenderiji vec ne moze vrata da zatvori. E sad zamisli jos 30% ljudi poturi auto i krene na trolu.
A kad je skola to je posebno veselo. Na drveniji vec nema mjesta.
Dosao si na stanicu u 8:15 kreces u 8:20 po redu voznje on krene u 8:25. Niko nista ne kontrolise. Jucer ujutro znaci u 6:15 su propustili skroz voznju, u 6:25 duse se djele u troli. Puna trola kod stanice merkator dobrinja. Sad zamisli kako je to u 7:25.
U subotu krenuo na posao 40min cekao trolu, zakasnio na posao. Smrzo se ko picka.
U petak kuci na skenderiji vec ne moze vrata da zatvori. E sad zamisli jos 30% ljudi poturi auto i krene na trolu.
A kad je skola to je posebno veselo. Na drveniji vec nema mjesta.
- Pandakonda
#25977 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Bas je bio clanak na klixu nekog japanskog istrazivanja naseg javnog prevoza. Ne postoji nacin da se trenutni JP popravi u velikoj mjeri. Najveci problem je taj sto Sarajevo ima prevelik broj stanovnika za trenutnu infrastrukturu i svi gravitiraju prema centru gdje je vecina firmi.
Zbog toga ce uvijek biti prevelika guzva. A ako stavis veci broj vozila (tramvaja, trola, buseva itd.) u promet opet ce doci do bottlenecka jer je ogranicen prostor kojim se krecu. Nazalost se sve desava u centru i svi tamo idu
Zbog toga ce uvijek biti prevelika guzva. A ako stavis veci broj vozila (tramvaja, trola, buseva itd.) u promet opet ce doci do bottlenecka jer je ogranicen prostor kojim se krecu. Nazalost se sve desava u centru i svi tamo idu
- nepass1
#25978 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
U ponedeljak, drugu radio. 75 minuta do posla. U pet min da ne zakasnim.Naslovnica wrote: ↑20/01/2026 09:13nepass1 wrote: ↑20/01/2026 09:05Ama zaboravite javni prevoz. Javni prevoz puca po svim savovima.Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
napravis zone (plava zone recimo) i samo ljudi koji su prijavljeni u toj opstini mogu parkirati uz godisnju naplatu od 150 maraka za prvo auto a onda za drugo neka skoci na 1500 maraka. tako ces rijesiti ovih sto nisu prijavljeni tu pa neka koristi javni prevoz do centra.
ovde u pragu to funkcionise i ljudi koji dodju iz vana moraju ili korisiti javni prevoz i platiti masno da bi parkirali u gradu.
Ujutro oko 7-7:15 svi na trolu da vidite veselja, ili ilidza, stup, otoka pa na tramvaj.
Hrabrijim preporucujem da se pokusaju za 90 minuta jp prebaciti npr dobrinja, ap, do vogosce
Da ne pricamo sad o prevozi iz buca sitija, sa mocila, faletica, ili sta ja znam odakle
Sve dok trola vozi random na 10, 20, 30 minuta samo ko nuzno mora koristi jp
Ko zeli 10km da se vozi po 80min u jp bujrum![]()
Baš kako kažeš, trola random vozi, skroz, probao je koristiti ali prekrižio.
Sa AP do KCUS tramvaj ili komercijala do Skenderije pa ganjaj nešto prema gore ili pjehe...sat vremena u prosjeku. I to sada na raspustu.
Majke mi znam nekad trcati iz druge smjene kuci sa posla, ljeti
55min mi treba da ne bude bas da zaginem. Da zaganjam bas dobro vrijeme 46-47 min otrcim dionicu
- nepass1
#25979 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Moze se popraviti koliko toliko. Ubaci koji bus ilidza stari grad. Desnu traku samo za autobuse, maksimalno kaznjavaj ko vozi tom trakom, kazna 500KM. Ubaci tramvaj na 4min ne na 5 min. Kad tramvaj prilazi raskrsnici pali mu se zeleno. Ko je u raskrsnici sa autom kazna 500KM.Pandakonda wrote: ↑20/01/2026 09:35 Bas je bio clanak na klixu nekog japanskog istrazivanja naseg javnog prevoza. Ne postoji nacin da se trenutni JP popravi u velikoj mjeri. Najveci problem je taj sto Sarajevo ima prevelik broj stanovnika za trenutnu infrastrukturu i svi gravitiraju prema centru gdje je vecina firmi.
Ubaci trolu na svakih 6min a ne na 11, ko ne pusti trolu sa stanice kazna 500KM, na austrijskom regulisati kad trola izlazi auta pustaju a ne ko sad, ceka semafor na drveniji da se moze ubaciti na austrijskom sa stanice. Ko uzme prednost 500KM. Pocisti auta oko amka a ne da trola ceka 5min da udje na stanicu. Rjesi ulaz na parking.
I kad meni bude trebalo svaki dan 30min do posla i kad budem znao aha u 6:15 100% dolazi trola a ti sa autom budes vozio isto toliko i jos ganjao parking mozda se predomislis i krenes sa jgp na posao.
Ili kad budes gledao kako komercijale pice desnom a ti stojis 15min kod rtv ne mices se.
I opet imas ova brda i favele gdje haman i nema jgp
U biti treba citav sistem da radi od grasa, mupa, rada, opstine pa da se nesta postigne.
-
Naslovnica
#25980 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ko se podrazumijeva pod "ljudima iz vana" i gdje bi oni parkirali?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
napravis zone (plava zone recimo) i samo ljudi koji su prijavljeni u toj opstini mogu parkirati uz godisnju naplatu od 150 maraka za prvo auto a onda za drugo neka skoci na 1500 maraka. tako ces rijesiti ovih sto nisu prijavljeni tu pa neka koristi javni prevoz do centra.
ovde u pragu to funkcionise i ljudi koji dodju iz vana moraju ili korisiti javni prevoz i platiti masno da bi parkirali u gradu.
- saravara
#25981 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
samo jaka kontrola naplate. Naše vlasti trebaju samo prepisati Minhen i riješeno sve. Stanovnici imaju besplatno , tačno se zna gdej si registrovan, posjetioci,max 1, 2 3 sata u vremenu od 9 -18 ili 9-21. Mogućnost naplate 10 min 20 min pa bi vidio kako ima para a i parkinga.Naslovnica wrote: ↑20/01/2026 09:54Ko se podrazumijeva pod "ljudima iz vana" i gdje bi oni parkirali?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
-
F&N
- Location: Od Ciglana do Podhrastova, Breke i Mejtasa including Jezero...
#25982 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Definisu se zone. Kao npr u Bgu. U crvenoj zoni mozes parkirati maks sat vremena (od 8 do 20h, ponedjeljak - subota) ako nisi domaci na tom rejonu da zivis.Naslovnica wrote: ↑20/01/2026 09:54Ko se podrazumijeva pod "ljudima iz vana" i gdje bi oni parkirali?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
Kome treba duzi parking imas privatne parking garaze ili parkiraj negdje dalje pa sjedi na trolu ili bus.
Imaju ona auta sokolovo oko koja prolaze i sve snimaju, ako si uredno parkiran ali si premasio satnicu, ili nisi platio parking dobijes kaznu. Ako nemas registracija, ili si parkirao "heravo" dodje pauk odvuku ti auto.
Kazne siba automatski, ljudi se vozikaju pored parkinga i skeniraju.
Eh ono sto oni imaju, a kod nas nema je komunalna policija u cijoj nadleznosti je kontrola placanja parkinga, pauk, kazne.
I onda nema potrebe da cekas partolu da dodje da bi dosao pauk. Oni to jako brzo i efikasno rjesavaju.
-
Naslovnica
#25983 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
A da prvo prepišemo neke druge stvari od Minhena prije "jake kontrole naplate"?saravara wrote: ↑20/01/2026 10:04samo jaka kontrola naplate. Naše vlasti trebaju samo prepisati Minhen i riješeno sve. Stanovnici imaju besplatno , tačno se zna gdej si registrovan, posjetioci,max 1, 2 3 sata u vremenu od 9 -18 ili 9-21. Mogućnost naplate 10 min 20 min pa bi vidio kako ima para a i parkinga.Naslovnica wrote: ↑20/01/2026 09:54Ko se podrazumijeva pod "ljudima iz vana" i gdje bi oni parkirali?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
Javni prevoz i rad policije, za početak.
Na stranu što se stalno potencira pedalanje pri tome ignorišući činjenicu na kakvom se reljefu nalazi Sarajevo.
-
Naslovnica
#25984 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Imamo mi i pauka i komunalnu policiju, i pravu policiju, imamo i kazne. Jedino što ne rade svoj posao na adekvatan način i u kontinuitetu.F&N wrote: ↑20/01/2026 10:06Definisu se zone. Kao npr u Bgu. U crvenoj zoni mozes parkirati maks sat vremena (od 8 do 20h, ponedjeljak - subota) ako nisi domaci na tom rejonu da zivis.Naslovnica wrote: ↑20/01/2026 09:54Ko se podrazumijeva pod "ljudima iz vana" i gdje bi oni parkirali?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
Kome treba duzi parking imas privatne parking garaze ili parkiraj negdje dalje pa sjedi na trolu ili bus.
Imaju ona auta sokolovo oko koja prolaze i sve snimaju, ako si uredno parkiran ali si premasio satnicu, ili nisi platio parking dobijes kaznu. Ako nemas registracija, ili si parkirao "heravo" dodje pauk odvuku ti auto.
Eh ono sto oni imaju, a kod nas nema je komunalna policija u cijoj nadleznosti je kontrola placanja parkinga, pauk, kazne.
I onda nema potrebe da cekas partolu da dodje da bi dosao pauk. Oni to jako brzo i efikasno rjesavaju.
Ja i sada platim parking kada parkiram u gradu, najčešće na RAD parkingu iza SCC, uz Miljacku.
Trebalo bi sada ograničiti vrijeme parkiranja na tom parkingu, ne kontam?
-
BadBoy
#25985 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Kod nas se nikad ništa neće promijeniti jer gdje god zagrebeš imaš 100 drugih vezanih problema.
Pa da sad počnu revnosno pisati kazne za parking digla bi se kuka i motika gdje da ostavljamo auta kad nema parkinga. Da se krene naplaćivati i ograničavati parking kuka i motika što se to radi. Da se krene graditi kuka i motika što se troše pare uzalud i što to toliko košta. Šta god se krene ne možer jer zbog nečega.
Pa da sad počnu revnosno pisati kazne za parking digla bi se kuka i motika gdje da ostavljamo auta kad nema parkinga. Da se krene naplaćivati i ograničavati parking kuka i motika što se to radi. Da se krene graditi kuka i motika što se troše pare uzalud i što to toliko košta. Šta god se krene ne možer jer zbog nečega.
- Haris033
#25986 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Samo jedno pauk vozilo je aktivno na području cijelog KSNaslovnica wrote: ↑20/01/2026 10:18 Imamo mi i pauka i komunalnu policiju, i pravu policiju, imamo i kazne. Jedino što ne rade svoj posao na adekvatan način i u kontinuitetu.
Ja i sada platim parking kada parkiram u gradu, najčešće na RAD parkingu iza SCC, uz Miljacku.
Trebalo bi sada ograničiti vrijeme parkiranja na tom parkingu, ne kontam?
-
Dobrinjac-u-Pragu
#25987 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
mozda da se u kotromanicevoj ulici gdje je parking napravi ogroman parking na spratove (5-6 spratova) i tako omoguci dosljacima (oni koji ne zive u gradu sarajevu) da parkiraju tamo uz neku cijenu. znam da je nerealno ocekivati to, ali odnekud se mora krenuti...Naslovnica wrote: ↑20/01/2026 09:54Ko se podrazumijeva pod "ljudima iz vana" i gdje bi oni parkirali?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
forsirati i poboljsati JP, pogotovo tramvaj i trolejbus i zeljeznicu.
ili uciniti grad dostupnijim za bicikla
svaki je pocetak tezak, ali moramo grad uciniti dostupnijim i pristupacnijim.
-
moimoi
#25988 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Vidjelo se sada, kada je pao snijeg, koliko je onih kojima je auto zaista potrebno… oni su ga morali otkopati vec prvi dan.
A evo kod mene, bruka auta jos uvijek stoji neociscena i ceka mart.. valjda
A evo kod mene, bruka auta jos uvijek stoji neociscena i ceka mart.. valjda
-
Trappist
#25989 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
e nek si nam rekao da u pragu to funkcionise. Ima li u pragu snijega i ledenih barijera i 2 sedmice nakon sto je pao snijeg? Ima li u pragu da tramvaji svako jutro stanu ? Nemoj Bgt...Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
-
mistek
#25990 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ovo je poenta onog što se treba postići javnim prijevozom, kao prvi cilj. Da znaš sa 99% sigurnosti da putovanje od tačke A do tačke B traje X minuta. Naravno da su vazda moguća odstupanja (nesreća na cesti, neki problem u samom vozilu i sl.), ali to mora biti svedeno na minimum. Drugi aspekt je onda poboljšanje tih vremena tamo gdje je moguće (na liniji Otoka-Buća Potok ne možeš uraditi ništa revolucionarno i tu je samo bitno ispuniti prvi uslov; ali na liniji Dobrinja-Trg Austrije možeš itekako stvoriti uslove da trolejbus putuje 30 minuta s puno manjim devijacijama).
-
Dobrinjac-u-Pragu
#25991 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
prvo, gdje su naucio da tako odgovaras drsko, ponasaj se kulturno.Trappist wrote: ↑20/01/2026 11:51e nek si nam rekao da u pragu to funkcionise. Ima li u pragu snijega i ledenih barijera i 2 sedmice nakon sto je pao snijeg? Ima li u pragu da tramvaji svako jutro stanu ? Nemoj Bgt...Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
drugo, jesam ove zime, ulice prljave ko u sarajevu, pogotovo van glavnih ulica, led i snijeg niko da ocisti... na posao nisam mogao da idem jer zeljeznica nije isla tri dana, za tramvaje ne znam jesul stali cijeli dan, ali znam da je jedino sto je islo bez problema metro...
znaci probleme koje sarajevo ima ima i svaki drugi evropski grad u manjoj i vecoj mjeri...
- darius_maximus
#25992 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Ne može se ništa napraviti dok se:
- javni gradski saobraćaj ne odvoji fizički i prestane zavisiti od stanja na cesti, jer npr. kreneš iz grada tramvajem i onda stojiš u koloni s ostalim automobilima, jer se tek kod Holiday Inna tramvaj odvaja od saobraćaja, pa to nije neka velika sreća
- ne uredi saobraćaj i zatvaranje raskrisnica u gužvama, jer do tada opet ništa ne može funkcionisati u gužvama
- ne uredi parkiranje po gradu i ne naprave dodatne garaže u kojima će ljudi ostavljati auto i prelaziti na gradski prijevoz, tipa ogromna podzemna i nadzemna garaža na parkingu kod mosta Suade Dilberović, pa odatle na tramvaj/trolu za grad
- ne uredi prijevoz za brdska naselja, jer nije Sarajevo samo dio uz tramvaj
- javni gradski saobraćaj ne odvoji fizički i prestane zavisiti od stanja na cesti, jer npr. kreneš iz grada tramvajem i onda stojiš u koloni s ostalim automobilima, jer se tek kod Holiday Inna tramvaj odvaja od saobraćaja, pa to nije neka velika sreća
- ne uredi saobraćaj i zatvaranje raskrisnica u gužvama, jer do tada opet ništa ne može funkcionisati u gužvama
- ne uredi parkiranje po gradu i ne naprave dodatne garaže u kojima će ljudi ostavljati auto i prelaziti na gradski prijevoz, tipa ogromna podzemna i nadzemna garaža na parkingu kod mosta Suade Dilberović, pa odatle na tramvaj/trolu za grad
- ne uredi prijevoz za brdska naselja, jer nije Sarajevo samo dio uz tramvaj
-
tomhagen
#25993 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Najbolje nista ne dirat, jerbo nista se ne moze napravit ni popravit. Sarajevo je jedini grad koji ima ovakve probleme na dunjaluku i niko se nikad prije nas nije susretao sa ovakvim izazovima i nigdje ne postoje dobre prakse od kojih bi se sta moglo prepisati. Treba biti realan, nista se ne treba dirati, pusti narod da se rahat pati, šta god da se barne sjebace komociju žabokrečine
-
Dimu1927
#25994 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Dobar procenat ljudi u sarajevu ne zivi na adresi na kojoj je prijavljen, tipa zena uda se ode od kuce ostane tu prijavljenaDobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
Npr sta sad zivi neko na malti a prijavljen na carsiji i sad dodje naplata parkinga taj neko ne moze kupit mjesecnu jer mu je cips gore.
Prvo bi to trebalo urediti onda jbg
-
HelaS
#25995 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Zašto ovakav odgovor_BataZiv_0809 wrote: ↑19/01/2026 23:16Krugu 99
-
moimoi
#25996 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Nema tu sta da se regulise. To je do ljudi koji zapravo krse zakon. Oni su ti koji se trebaju odjaviti sa jedne adrese a prijaviti na drugu.Dimu1927 wrote: ↑20/01/2026 13:19Dobar procenat ljudi u sarajevu ne zivi na adresi na kojoj je prijavljen, tipa zena uda se ode od kuce ostane tu prijavljenaDobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
Npr sta sad zivi neko na malti a prijavljen na carsiji i sad dodje naplata parkinga taj neko ne moze kupit mjesecnu jer mu je cips gore.
Prvo bi to trebalo urediti onda jbg
-
Dimu1927
#25997 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
I sad ovo gdje se placa na ulicama imas zone pa neRad to obidje jednom dnevno ili jednom mjesecno zavisi gdje i kazni ove sto ne plate... jbg i tu vjerovatno imaju 10 ljudi za citav gradF&N wrote: ↑20/01/2026 10:06Definisu se zone. Kao npr u Bgu. U crvenoj zoni mozes parkirati maks sat vremena (od 8 do 20h, ponedjeljak - subota) ako nisi domaci na tom rejonu da zivis.Naslovnica wrote: ↑20/01/2026 09:54Ko se podrazumijeva pod "ljudima iz vana" i gdje bi oni parkirali?Dobrinjac-u-Pragu wrote: ↑20/01/2026 08:57 ne znam zasto se u sarajevu ne uradi sljedece:
I uvijek ces imat povlastene kabadahije kojem ne smiju dici auto
-
HelaS
#25998 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Davno prije Japanaca ovdje sam pisao da je za rasterećenje saobraćaja mv u sarajevu nužno i rasterećenje državne administracije iz centralnog dijela sarajeva, rasterećenje privredne administracije, a več od 10-tak godina unazd i rasterećenje stanogradnje na svakoj slobodnoj parceli, čemu, svemu nabrojanom se najsrčanije protive sarajevski skorojevići i raznorazni politički fićfirići, željni "svjetla velegrada".Pandakonda wrote: ↑20/01/2026 09:35 Bas je bio clanak na klixu nekog japanskog istrazivanja naseg javnog prevoza. Ne postoji nacin da se trenutni JP popravi u velikoj mjeri. Najveci problem je taj sto Sarajevo ima prevelik broj stanovnika za trenutnu infrastrukturu i svi gravitiraju prema centru gdje je vecina firmi.
Grbavicu, posebno "2" uništili su poslijeratni lokalni politički i urbanistički "vizionari", inicijativama, zagovaranjem i odobrenjem nadgradnje jedne do dvije etaže na postojećim zgradama, pa smo dobili nekoliko hiljada stanovnika, isto toliko i automobila, a malo mjesta za njih.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- Pandakonda
#26000 Re: Izgradnja saobraćajnica u Kantonu Sarajevo
Otprilike je to suma sumarum problema, također firme radi manjka poslovnih prostora idu prema gradu gdje je koliko toliko ostalo jos slobodnog prostora. Na to dodaj skole i fakultete koji su prema centru, institucije itd. i onda dobijemo ovo sto sada imamoHelaS wrote: ↑20/01/2026 13:37Davno prije Japanaca ovdje sam pisao da je za rasterećenje saobraćaja mv u sarajevu nužno i rasterećenje državne administracije iz centralnog dijela sarajeva, rasterećenje privredne administracije, a več od 10-tak godina unazd i rasterećenje stanogradnje na svakoj slobodnoj parceli, čemu, svemu nabrojanom se najsrčanije protive sarajevski skorojevići i raznorazni politički fićfirići, željni "svjetla velegrada".Pandakonda wrote: ↑20/01/2026 09:35 Bas je bio clanak na klixu nekog japanskog istrazivanja naseg javnog prevoza. Ne postoji nacin da se trenutni JP popravi u velikoj mjeri. Najveci problem je taj sto Sarajevo ima prevelik broj stanovnika za trenutnu infrastrukturu i svi gravitiraju prema centru gdje je vecina firmi.
Grbavicu, posebno "2" uništili su poslijeratni lokalni politički i urbanistički "vizionari", inicijativama, zagovaranjem i odobrenjem nadgradnje jedne do dvije etaže na postojećim zgradama, pa smo dobili nekoliko hiljada stanovnika, isto toliko i automobila, a malo mjesta za njih.
Treba se graditi i poslovnih prostora van 4 gradske opstine da se pokrene rasterecenje. A o stambenom dijelu da ne govorim