Najniža neto plaća u FBiH

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

tokio25

#501 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by tokio25 »

dječak sa šibicama wrote: 19/01/2026 13:42
tokio25 wrote: 19/01/2026 13:41 pa tek sada ce vidjeti ovi sto su primali u koverti koliko su sami sebe zajebali
dobro je bilo tada jer si imao "vise" i trosio to kao da sutra nema uglavnom na kafane kao sto je i obicaj kod nas
Ruku na srce, nisu ni imali izbora, eto neko te pitao sta ces. Nego ili radi ovako, ili mrs mi iz firme.

Bitno da poslodavci koji su tako poslovali i posluju, ne snose nikakve sankcije. Jer drzava za covjeka.
ruku na srce mogli su kao sto su mnogi mogli da ne glasaju za zelenu bandu od rata na ovamo
a poslodavci? pa ista kamarila koja je bila i u strankama
nije poslodavcima to omogucio bush nego nacionalisti na svim stranama
evo i ovaj bingo i hifa
oni su postali giganti zahvaljujuci sda u hercegovini sigurno i oni imaju svoje binge i hife kao i u srpskoj
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#502 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by _BataZiv_0809 »

Imam i sam 4 godine minimalca. Bilo je uzmi ili ostavi.
Ali rijesit ce to neka buduca vlada, kao sto je i Novalic rijesio radnike propalih socijalistickih kombinata. Jedan od njegovih boljih poteza.
dječak sa šibicama

#503 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by dječak sa šibicama »

Imas trrenutno nenacionalisticku vlast, bar u bosnjackom begovatu, pa vidis kao i ja da su isti kao i nacionalisti.

Isti modus ponasanja. To "glasajte za druge da vam bude bolje" je vise puta u 30 godina polomljeno cinjenicama. Svi su isti.
Ci-Nick

#504 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Ci-Nick »

tokio25 wrote: 19/01/2026 13:41 pa tek sada ce vidjeti ovi sto su primali u koverti koliko su sami sebe zajebali
dobro je bilo tada jer si imao "vise" i trosio to kao da sutra nema uglavnom na kafane kao sto je i obicaj kod nas
A taj sto je primao u koverti posebno u periodu 1995.-2010. je mogao reći ratnom profiteru koji ga je zapošljavao i imao SDA iza leđa, "Slušaj gazda, hoću sve na račun i da me odmah prijaviš na punu platu, ili ja dajem otkaz"!
tokio25

#505 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by tokio25 »

Ci-Nick wrote: 19/01/2026 13:47
A taj sto je primao u koverti posebno u periodu 1995.-2010. je mogao reći ratnom profiteru koji ga je zapošljavao i imao SDA iza leđa, "Slušaj gazda, hoću sve na račun i da me odmah prijaviš na punu platu, ili ja dajem otkaz"!
pa ne moze on sam al se mozemo zajedno boriti
nego je svako gledao samo sebe
ne dira mene i neka me necu se buniti i tako svi radili
poenta je da se tocak napretka mogao brze vrtiti a ne da nakon 30 godina se desavaju poboljsanja
poenta je sto je svako u tom pomenutom periodu ganjao da on bude na drzavnoj sisi i da bude isti kao i taj gazda

poenta je sto je vecini stanovnistva taj sistem odgovarao iz ovih ili onih razloga
da nije mijenjali bi ga
"nama" odgovara ova bahatost varanje drzave zaobilazenje procedura i sl
u manjem ili veceg obimu al odgovara
onaj ukrade milion onaj ukrade stotine hiljada a onaj najnizi ukrade stotine ili desetke maraka sve u skladu sa pozicijom
bunimo se kad neko krsi zakon pred tvojim vratima nebitno sta je u pitanju a onda "ti" odes pred tudja i isto radis

e to je nas problem
taj sto je primao u koverti 95-10 poznajuci nas je prije rekao gazdi e mozes li ti mene na minimalac i da mi ostalo dajes u koverti da imam vise a jebo penziju
Qler

#506 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Qler »

a kako je pošteno da neko radi 25 godina i ima istu penziju kao neko ko je radio 15?
Ci-Nick

#507 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Ci-Nick »

tokio25 wrote: 19/01/2026 13:54
Ci-Nick wrote: 19/01/2026 13:47
pa ne moze on sam al se mozemo zajedno boriti
nego je svako gledao samo sebe
ne dira mene i neka me necu se buniti i tako svi radili
poenta je da se tocak napretka mogao brze vrtiti a ne da nakon 30 godina se desavaju poboljsanja
poenta je sto je svako u tom pomenutom periodu ganjao da on bude na drzavnoj sisi i da bude isti kao i taj gazda

poenta je sto je vecini stanovnistva taj sistem odgovarao iz ovih ili onih razloga
da nije mijenjali bi ga
"nama" odgovara ova bahatost varanje drzave zaobilazenje procedura i sl
u manjem ili veceg obimu al odgovara
onaj ukrade milion onaj ukrade stotine hiljada a onaj najnizi ukrade stotine ili desetke maraka sve u skladu sa pozicijom
bunimo se kad neko krsi zakon pred tvojim vratima nebitno sta je u pitanju a onda "ti" odes pred tudja i isto radis

e to je nas problem
taj sto je primao u koverti 95-10 poznajuci nas je prije rekao gazdi e mozes li ti mene na minimalac i da mi ostalo dajes u koverti da imam vise a jebo penziju
Namjenjao sam se firmi koliko hoćeš, ta priča da je neko trazio da bude osiguran na minimalac ne pije vode, jer nema gazde da je dijelio ustedu od doprinosa sa radnikom nego je uvijek zadrzavao sve za sebe.
Oduvijek je trebalo da pričamo o bruto plati i da ugovaramo bruto platu kao u svim normalnim zemljama ali ne kod nas du svi od političara i ekonomista pa do običnog radnika spominjali samo neto.
Na doprinose se gledalo kao na nepotrebni trošak poslodavcu.
dječak sa šibicama

#508 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Qler wrote: 19/01/2026 14:01 a kako je pošteno da neko radi 25 godina i ima istu penziju kao neko ko je radio 15?

Pa nema istu, proguglaj sistem bodovanja penzije.

Racuna se i broj godina staza pa se mnozi sa koeficijentom visine plate.

Ovo je otkrivanje tople vode sto ova vlast radi, zapravo guraju ljude na socijalne slucajeve, imace neko penziju 400 maraka, a oni po 2 milje.

Ali dok se narod ne buni, ko mu jebe mater. Berite brigu o Dodiku Trumpu idioti.
Qler

#509 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Qler »

Ne znam kako ali u mom okruženju imam ljude koji nemaju godine staža, ni blizu, i imaju istu penziju kao oni koji su ispunili godine ali su nažalost radili na minimalcu... ono, ispade ovaj džaba radio dodatne godine...
dječak sa šibicama

#510 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Vjerovatno imali bolju platu od ovih sa minimalca.

Moja rodica imala 20 godina staza, ali u EP, otisla u penziju sa miljom penzije. Nakon tri godine to je naraslo na milju tristo ili cetiristo.

Jbg, bolje radno mjesto. Iako se ona naradila jer nije bila nicija pa je nije imao ko cuvati, ko neki sto imaju 8 mjeseci bolovanja i mjesec efektivnog rada godisnje. A takvih je u JP na pasja preskakala. I oni ce imati lagodnu penziju.
Qler

#511 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Qler »

Ja nisam nikad radio u državnim službama, evo 21 godina staža, a 40 života... imao sam neku sreću da sam uvijek bio prijavljen, dosta sam bio i na minimalcu, ali eto zadnjih 10 godina sve na puni iznos.. ja gledak kroz realni sektor, neko se kažem ti naradio, svega prošao, bio na minimalcu (to je opet država kriva što dopušta) i ima istu penziju kao neko ko nije radio 16 godina... Isto što mi je nepošteno neki gazda, direktor, prijavljavao platu 10k i ima istu platu kao onaj sa 5... ono, zašto bi se neko onda i prijavljivao iznad te neke granice kad ti je svejedno, jer nemaš nikakav long term benefit...
sumirprimus

#512 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by sumirprimus »

dabogda da mi i docekamo penzije kolike god bile :D
Ci-Nick

#513 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Ci-Nick »

Qler wrote: 19/01/2026 14:01 a kako je pošteno da neko radi 25 godina i ima istu penziju kao neko ko je radio 15?
Nije to problem, nek se napravi razlika ali za sve penzionere a ne da neko sa 15 godina staža ko je penzionisan u decembru dobije 705 maraka a neko ko je penzionisan u januaru sa 39 godina staza 651 marku.
Ovdje oni daju povisicu dosadasnjim penzionerima sa leđa budućih penzionera.

Razliku treba praviti tako sto ćeš povećavati penziju ubuduće po godinama staža, a ne linearno.
To je jedini normalan nacin.
Qler

#514 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Qler »

Iskreno ja sam nekako kontao kad su ovo najavljivali, da minimalna ostaje minimalna, a da se onda povećava ovim sa punim stažom... A vidi, nažalost, kako god da naprave, neko će se osjećati zakinutim...
Ozimician

#515 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Ozimician »

Ovo je iskreno uzasno rjesenje. Ne moze niko zdrave pameti, neuposlen na budzetu, ovo podrzati.

Jasno je meni da je penzioni sistem vec krahirao i da se mora nesto uciniti da se "spasi", ali na ovakav nacin se cini velika nepravda i raskol medju stanovnistvom. Ja vidim ovdje dva velika problema:

1. Ne diraju se apsolutno raniji penzioneri, ostaju neokrznuti dakle oni koji su najduze uzivali penziju, a najmanje doprinjeli penzionom sistemu
2. Ovakve odluke zahtjevaju postepenu tranziciju, dakle najmanje 10 god. da bi se nepravednost uspjela koliko-toliko amortizovati. Recimo kad su u Njemackoj uveli da se ide sa 67 god. u penziju, nisu rekli onaj ko puni 67 u decembru moze u penziju, a onaj ko puni u januaru - eh on mora jos 2 god. raditi. Nego su svakoj generaciji produzavali za po 2 mjeseca, jer lakse je amortizovati 2 mjeseca nego 2 god.

Penzionisanje i planovi za penziju su nesto sto ljudi planiraju (u normalnim drustvima) barem 30 god. unaprijed i onda dodje izmjena zakona preko noci. :run:
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#516 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Truba »

Ci-Nick wrote: 19/01/2026 13:01 Ako ovaj Zakon o PIO prođe ovako sa ovim članom 81.
Onda će ljudi koji su radili za minimalnu platu ili radili neprijaljeni poslije rata (jer su se borili da prezive) biti dodatno kažnjeni a svi budžetski korisnici i uposleni u javnim preduzećima sa dobrim platama i dugom prijavom staža dodatno nagrađeni.
Novi penzioner sa 35 godina staža ako je radio za minimalnu platu će imati manju penziju od dosadasnjeg sa 15 godina penzijskog staža.
Al ko će se boriti i buniti jer radi se o ljudima koji tek treba da budu oštećeni i prevareni.
Prvo...niko ne radi za penziju nego placu
Drugo...niko ne radi gledajuci drugog nego da zivi
Trece ...bolje mala penzija al 25 godina u zdravlju i veselju nego 2000 km tri godine

Naravno da je najbolje imati 10000 mjesecno 40 godina i penziju 2500 25 godina ali to je 0.01%
Pandakonda

#517 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Pandakonda »

Penzioni sistem je rak raka federacije, polako postaje rupa bez dna. Sve vise penzionera i uhljeba u javnom sektoru a sve manje ljudi u realnom sektoru koji te pare moraju zaraditi da bi ovi gore trosili. Nece ni ovo moci dugo ovako.

Privatni penzioni sistem misaona imenica
sime_cipol
Location: Jedan grad, dva kluba. Jedan osnovala raja, drugi UDBA.
Grijem se na: Zdrvima
Vozim: Clio 1.2 43kw

#518 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by sime_cipol »

Ci-Nick wrote: 19/01/2026 14:22
Nije to problem, nek se napravi razlika ali za sve penzionere a ne da neko sa 15 godina staža ko je penzionisan u decembru dobije 705 maraka a neko ko je penzionisan u januaru sa 39 godina staza 651 marku.

Razliku treba praviti tako sto ćeš povećavati penziju ubuduće po godinama staža, a ne linearno.
Pa i prije je toga bilo. Isli ljudi po povoljnim uslovima, gledao se najbolji prosjek plata odredjeni period i sl
Jel neposteno? Pa jeste.
Ali negdje se mora presjeci.
Ozimician

#519 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Ozimician »

sime_cipol wrote: 19/01/2026 15:34
Ci-Nick wrote: 19/01/2026 14:22

Pa i prije je toga bilo. Isli ljudi po povoljnim uslovima, gledao se najbolji prosjek plata odredjeni period i sl
Jel neposteno? Pa jeste.
Ali negdje se mora presjeci.
Razlika je sto niti u jednom presjecanju do sada nije dirana minimalna penzija ka dole. Tako da je ovo itekako presedan.
cable_stayed_bridge

#520 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by cable_stayed_bridge »

Iz perspektive radnika koji ima 40 godina penzionog staza, koja je razlika u iznosu njegove penzije za slucaj penzionisanja po novom propisu u odnosu na stari propis. Radnik sa prosjecnom platom u pitanju
Ci-Nick

#521 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Ci-Nick »

cable_stayed_bridge wrote: 19/01/2026 16:14 Iz perspektive radnika koji ima 40 godina penzionog staza, koja je razlika u iznosu njegove penzije za slucaj penzionisanja po novom propisu u odnosu na stari propis. Radnik sa prosjecnom platom u pitanju
Ne pogađa taj član 81. onog ko je imao prosječne uplate. Ne pogađa ni onog ko je radio 25 godina ali bio na dobroj plati i uplati PIO.
Tebe ako imaš 40 godina staža sa prosječnom uplatom slijeduje 40 x bod za svaku godinu.
To bi sa ovim povećanjem koje se očekuje bila penzija oko 1000 maraka. Bod je trenutno 22,65 pa to povećanhe od 11%
Znači ako ideš za 5 godina u penziju sa 40 godina staža bit će 40 puta vrijednost boda koja bi tad mogla biti oko 30 KM.
Znači oko 1200 maraka.
korisnicki

#522 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by korisnicki »

Penzija se definira kao stečeno pravo znači penzija je imovina. Ove žalopojke kako su penzioneri sa 400 KM socijalni slučajevi? Nesumnjivo jesu. Ali to ne trebaju riješavati penzioneri koji su stekli pristojne penzije. Već usrana država kroz druge socijalne programe, nikako preko leđa ostatka penzionera.
Ci-Nick

#523 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Ci-Nick »

korisnicki wrote: 19/01/2026 18:44 Penzija se definira kao stečeno pravo znači penzija je imovina. Ove žalopojke kako su penzioneri sa 400 KM socijalni slučajevi? Nesumnjivo jesu. Ali to ne trebaju riješavati penzioneri koji su stekli pristojne penzije. Već usrana država kroz druge socijalne programe, nikako preko leđa ostatka penzionera.
Penzija je većini ljudi socijala.
Ljudi koji su se zaposlili preko raznih stela, stranaka, kupili radno mjesto u javnom preduzeću ili javnoj sluzbi dobiju bolju platu, urednije radno vrijeme, imaju priliku da ustede nesto za stare dane čak i ako ne potkradaju drzavu i narod, sačuvaju zdravlje i onda dobiju još 2 do 3 puta veću penziju od građevinskog radnika, trgovca, radnika koji negdje radi u proizvodnji ili preradi.
Tako da se nepravda nastavlja do smrti.
Ta minimalna penzija je bila kakva takva zastita od gladi, sad će i to da krate.
Za 5 godina ćeš imati 100..000 novih penzionera od kojih će mozda 70.000 penzionera biti sa nižom penzijom od dosadasnjih penzionera sa 15 godina staza.
korisnicki

#524 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by korisnicki »

Ci-Nick wrote: 19/01/2026 19:43
korisnicki wrote: 19/01/2026 18:44 Penzija se definira kao stečeno pravo znači penzija je imovina. Ove žalopojke kako su penzioneri sa 400 KM socijalni slučajevi? Nesumnjivo jesu. Ali to ne trebaju riješavati penzioneri koji su stekli pristojne penzije. Već usrana država kroz druge socijalne programe, nikako preko leđa ostatka penzionera.
Ljudi koji su se zaposlili preko raznih stela, stranaka, kupili radno mjesto u javnom preduzeću ili javnoj sluzbi dobiju bolju platu, urednije radno vrijeme, imaju priliku da ustede nesto za stare dane čak i ako ne potkradaju drzavu i narod, sačuvaju zdravlje i onda dobiju još 2 do 3 puta veću penziju od građevinskog radnika, trgovca, radnika koji negdje radi u proizvodnji ili preradi.
Ta minimalna penzija je bila kakva takva zastita od gladi, sad će i to da krate.
Za 5 godina ćeš imati 100..000 novih penzionera od kojih će mozda 70.000 penzionera biti sa nižom penzijom od dosadasnjih penzionera sa 15 godina staza.
Ali taj novac koji je uplaćen u fond je novac onoga koji je uplatio. Nije uplaćavao sa namjerom da ga dijeli sa onim ko ne uplaćuje ili uplaćuje malo. Bez obzira na razloge.
Pandakonda

#525 Re: Najniža neto plaća u FBiH

Post by Pandakonda »

korisnicki wrote: 19/01/2026 20:04
Ci-Nick wrote: 19/01/2026 19:43
Ali taj novac koji je uplaćen u fond je novac onoga koji je uplatio. Nije uplaćavao sa namjerom da ga dijeli sa onim ko ne uplaćuje ili uplaćuje malo. Bez obzira na razloge.
To kod nas nije slucaj jer mi praktikujemo evropsku praksu međugeneracijske solidarnosti. To o cemu pricas je slucaj Amerike gdje imaju 401k gdje se uplacuje na poseban racun te osobe i te pare su neotuđivo tvoje. Sistem međugeneracijske solidarnosti kod nas ne moze biti odrziv kad ti je drzava najveci poslodavac i kad imas jako puno penzionera koji u radnom vijeku nisu bili produktivni i nisu ostavili iza sebe profitabilne kompanije koje bi pokrile minuse. Sad je teret svih gresaka na trenutnoj radnoj snazi koja radi u realnom sektoru. Jedna Francuska je upravo radi toga podigla penzionu dob za dvije godine a kamoli da mi mozemo izgurati :-)

Fadil je to dodatno zacementirao kad je sve prebacio na budzet.
Post Reply