Meni su galebovi jako drage ptice, na neki način mi donose bolje raspoloženje, vjerovatno zbog tih ljetnih asocijacija. Ne smetaju mi ni vrane
Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
HelaS
#6926 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
moimoi
#6927 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
- Peacean
#6928 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I patke i galebovi su sada tu cijele godine, nemaju razloga da migriraju pored toliko našeg smeća.
-
moimoi
#6929 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
I da.. mislim da su vrane jedne od najpametnijih pticurina.
Ona ba stoji na grani i baca orah pred auto??
To ti ba niti jedan Sime nece skontati
Ona ba stoji na grani i baca orah pred auto??
To ti ba niti jedan Sime nece skontati
- insaneinthebrain
#6930 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
svedski kontejneri na svakom koraku. za posluziti se. pacovima, lutalicama, golubovima, vranama, galebovima. svi se najedu i ostane jos 
-
moimoi
#6931 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Slusaj.. dok je i drugih zivadlo sem ljudi.. znaci da jede ok.insaneinthebrain wrote: ↑18/01/2026 21:34 svedski kontejneri na svakom koraku. za posluziti se. pacovima, lutalicama, golubovima, vranama, galebovima. svi se najedu i ostane jos![]()
-
HelaS
-
moimoi
-
HelaS
#6934 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
-
moimoi
- dr_Evil
#6936 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja

Vjeruje li im iko?
P.S. Nevezano, ali ovo je prvi pjevac Valentina sta drzi predavanje na ANU
https://www.youtube.com/watch?v=JQ_p66d8kUI
- Javier Pena
#6937 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Evo jednom za sva vremena i da se razbije famozni mit o autima.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... oga/622769"Ovim mobilnim mjerenjima smo po prvi put omogućili da se vidi gdje se javljaju posebno visoki nivoi zagađenja", kaže Prévôt, koji vodi Laboratoriju za atmosfersku hemiju pri PSI-u. "U nekim slučajevima postoje velike razlike između susjednih ulica."
Istraživači su uspjeli identifikovati i izvore zagađenja: "Grijanje na čvrsta goriva, poput drveta i uglja u stambenim područjima, glavni je faktor koji uvečer podiže koncentracije čestica", kaže Prévôt.
Tokom dana, zagađenje česticama je u gradu raspoređeno prilično ravnomjerno. U večernjim satima koncentracije naglo rastu u pojedinim naseljima – posebno u stambenim područjima izvan centra. Tamo čak do 60 posto organske komponente čestica potiče od peći na drva. PSI tim je također pronašao visoke koncentracije policikličnih aromatskih ugljikovodika, koji se smatraju kancerogenim.
Još jedan zagađivač zraka je sumpor-dioksid. Osamdeset jedan posto svih evropskih emisija ovog plina potiče iz zapadnog Balkana – prvenstveno iz starih termoelektrana na ugalj koje datiraju još iz sovjetskog doba.
- insaneinthebrain
#6938 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Javier Pena wrote: ↑22/01/2026 21:32 Evo jednom za sva vremena i da se razbije famozni mit o autima.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... oga/622769"Ovim mobilnim mjerenjima smo po prvi put omogućili da se vidi gdje se javljaju posebno visoki nivoi zagađenja", kaže Prévôt, koji vodi Laboratoriju za atmosfersku hemiju pri PSI-u. "U nekim slučajevima postoje velike razlike između susjednih ulica."
Istraživači su uspjeli identifikovati i izvore zagađenja: "Grijanje na čvrsta goriva, poput drveta i uglja u stambenim područjima, glavni je faktor koji uvečer podiže koncentracije čestica", kaže Prévôt.
Tokom dana, zagađenje česticama je u gradu raspoređeno prilično ravnomjerno. U večernjim satima koncentracije naglo rastu u pojedinim naseljima – posebno u stambenim područjima izvan centra. Tamo čak do 60 posto organske komponente čestica potiče od peći na drva. PSI tim je također pronašao visoke koncentracije policikličnih aromatskih ugljikovodika, koji se smatraju kancerogenim.
Još jedan zagađivač zraka je sumpor-dioksid. Osamdeset jedan posto svih evropskih emisija ovog plina potiče iz zapadnog Balkana – prvenstveno iz starih termoelektrana na ugalj koje datiraju još iz sovjetskog doba.
nije bio ofsajd
- Haris.ba
#6939 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Bio sam u jednom relativnom manjem selu. Cca. 200 objekata. Svi se griju na drva. Neki je interni dogovor u selu da svi koriste drva ili struju. Izgleda da funkcionise u praksi.
Pocelo mi se mantati. Zaboravio cist zrak udisati.
Odes u udaljeno selo cca.pola sata voznje gdje koriste ugalj. Smrdi smog.
Vratio se danas u Sarajevo. Otvorio maloprije prozor. Aparat mjeri 297 pm2.5.
I sad razmisljam da je u sustini jedino rjesenje odseliti.
Pocelo mi se mantati. Zaboravio cist zrak udisati.
Odes u udaljeno selo cca.pola sata voznje gdje koriste ugalj. Smrdi smog.
Vratio se danas u Sarajevo. Otvorio maloprije prozor. Aparat mjeri 297 pm2.5.
I sad razmisljam da je u sustini jedino rjesenje odseliti.
-
Ci-Nick
#6940 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ugalj treba zabraniti, problematičan je jer se nepravilno loži.
Vatra dole, ugalj gore, pušenje i nastajanje plinova i čađi zagarantovano.
Vatra dole, ugalj gore, pušenje i nastajanje plinova i čađi zagarantovano.
- JOINT_1921
- Vozim: odlično
#6941 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Grijanje na čvrsta goriva, poput drveta i uglja u stambenim područjima, glavni je faktor koji uvečer podiže koncentracije čestica
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... oga/622769Tokom dana, zagađenje česticama je u gradu raspoređeno prilično ravnomjerno. U večernjim satima koncentracije naglo rastu u pojedinim naseljima – posebno u stambenim područjima izvan centra. Tamo čak do 60 posto organske komponente čestica potiče od peći na drva.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#6942 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
ja sam kupio neki mali prociscivac
pa cemo vijdeti
ako bude dobar kupim mnogo veci
pa cemo vijdeti
ako bude dobar kupim mnogo veci
- Peacean
- No Mind
- Peacean
#6945 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Ma dok je ispod 1000 nije strašno 
-
konami666
#6946 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nevezano za to kako utječu na kvalitet zraka u Sarajevu, Livno mislim da je previše automobila u Sarajevu, pogotovo u užoj gradskoj jezgri. Mislim da bi se broj automobila trebao smanjiti za nekih 60%, uvesti sistem naplate za svaki ulazak i izlazak iz grada, recimo od Marijin dvora pa na gore. I rigoroznije kazne za nepropisno parkiranje.Javier Pena wrote: ↑22/01/2026 21:32 Evo jednom za sva vremena i da se razbije famozni mit o autima.
Mislim da bi se moglo onda zasaditi drveće na mnoga mjesta gdje su divlji parking mjesta.
-
konami666
-
Naslovnica
#6948 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Druže, otišao si odavde, gadi ti se sve, smrdi, ovo-ono.konami666 wrote: ↑23/01/2026 09:40Nevezano za to kako utječu na kvalitet zraka u Sarajevu, Livno mislim da je previše automobila u Sarajevu, pogotovo u užoj gradskoj jezgri. Mislim da bi se broj automobila trebao smanjiti za nekih 60%, uvesti sistem naplate za svaki ulazak i izlazak iz grada, recimo od Marijin dvora pa na gore. I rigoroznije kazne za nepropisno parkiranje.Javier Pena wrote: ↑22/01/2026 21:32 Evo jednom za sva vremena i da se razbije famozni mit o autima.
Mislim da bi se moglo onda zasaditi drveće na mnoga mjesta gdje su divlji parking mjesta.
Nemoj misliti o nama, uživaj tamo gdje si otišao i mani se smanjivanja broja automobila u Sarajevu, uvođenja sistema naplate za ulazak i izlazak iz grada i sl.
Uz dužno poštovanje, zaista ne mislim ništa loše ili zlo, ali manite se šuplje.
Naplaćivao bi i ulazak i izlazak iz grada?
A kuda će proći ljudi koji putuju prema istoku i samo prolaze kroz Sarajevo? Tranzitom?
Prvo obezbijediti kvalitetan gradski autoput i prolaz istok/zapad, pa onda možemo pričati o zabranama i naplatama.
-
moimoi
#6949 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Jucer je otoka smrdila na spaljenu lamelu… nenormalno.
-
konami666
#6950 Re: Zagađenost zraka u gradovima BiH | Aktuelno stanje i rješenja
Nema ništa od gradskog autoputa, ubijen je taj projekat.Naslovnica wrote: ↑23/01/2026 09:48Druže, otišao si odavde, gadi ti se sve, smrdi, ovo-ono.konami666 wrote: ↑23/01/2026 09:40Nevezano za to kako utječu na kvalitet zraka u Sarajevu, Livno mislim da je previše automobila u Sarajevu, pogotovo u užoj gradskoj jezgri. Mislim da bi se broj automobila trebao smanjiti za nekih 60%, uvesti sistem naplate za svaki ulazak i izlazak iz grada, recimo od Marijin dvora pa na gore. I rigoroznije kazne za nepropisno parkiranje.Javier Pena wrote: ↑22/01/2026 21:32 Evo jednom za sva vremena i da se razbije famozni mit o autima.
https://radiosarajevo.ba/vijesti/lokaln ... oga/622769
Nemoj misliti o nama, uživaj tamo gdje si otišao i mani se smanjivanja broja automobila u Sarajevu, uvođenja sistema naplate za ulazak i izlazak iz grada i sl.
Uz dužno poštovanje, zaista ne mislim ništa loše ili zlo, ali manite se šuplje.
Naplaćivao bi i ulazak i izlazak iz grada?![]()
A kuda će proći ljudi koji putuju prema istoku i samo prolaze kroz Sarajevo? Tranzitom?
Prvo obezbijediti kvalitetan gradski autoput i prolaz istok/zapad, pa onda možemo pričati o zabranama i naplatama.