Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

toska

#31101 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by toska »

MMM1977 wrote: 18/01/2026 16:00 Da ne miješamo ljetovanje i život negdje, pojedini su tvrdili da je dole zimi pusto (nije, eto live kamera), da je hladno (uglavnom nije), da su ljudi nedruželjubivi (netačno), u čemu je problem onda? Restorana i barova radi više nego dovoljno. Jedino ko traži kakvog kurvaluka, to samo ljeti ima :D
Da pojednostavim, uvijek sam imao šalu da sasvim razumijem Dalmatince što se toliko drogiraju i alkoholišu, šta će drugo raditi 9,10 mjeseci :D dok čekaju ljeto.

a opet, možda nije smiješno :skoljka:
elcaliente

#31102 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

MMM1977 wrote: 18/01/2026 15:52
elcaliente wrote: 18/01/2026 15:47
MMM1977 wrote: 18/01/2026 15:46

Ne znam za Neum ništa, bio jednom u životu - žena bila na nekom seminaru pa otišao provjeriti da ne šara :D A čuo sam da je krkanluk, zato i ne idem.

A Makarsku volim previše, apsolutno mi sve odgovora i kad god uhvatim vremena dole sam. Već imam i krug nekih prijatelja sa kim popijem kafu ili bocu vina a to nisu Bosanci nego domicilni iako povremeno sjednem i sa našima. Samo iz Visokog znam 30-40 ljudi koji imaju stanove dole. U mojoj zgradi je 20 vlasnika iz BiH a ukupno nekih 60 stanova
Uh 60 stanova pa tu je prava stambena zgrada.

Valja tu prikupiti podpise za kratkorocni najam, mogao bi se tu i noz potegnuti.
Mislim da se izdaje do 10 stanova, ostalo ljudi koriste sa vremena na vrijeme. U mom stanu je do sada ljetovalo 20tak porodica, sve porodica ili prijatelji i kad god nisam dole nemam problem da neko ode i tako radi većina. Da ti spomenem imena znao bi zašto je tako :D
Ima pravo na samo 4 posjete godisnje rodbine i prijatelja, pazi se da te kakav komso ne prijavi.
MMM1977

#31103 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MMM1977 »

elcaliente wrote: 18/01/2026 16:08
elcaliente wrote: 18/01/2026 15:47

Uh 60 stanova pa tu je prava stambena zgrada.

Valja tu prikupiti podpise za kratkorocni najam, mogao bi se tu i noz potegnuti.
Mislim da se izdaje do 10 stanova, ostalo ljudi koriste sa vremena na vrijeme. U mom stanu je do sada ljetovalo 20tak porodica, sve porodica ili prijatelji i kad god nisam dole nemam problem da neko ode i tako radi većina. Da ti spomenem imena znao bi zašto je tako :D
Ima pravo na samo 4 posjete godisnje rodbine i prijatelja, pazi se da te kakav komso ne prijavi.
Uredno ih prijavim svaki put i platim turističku taksu
SaraFina

#31104 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

toska wrote: 18/01/2026 16:06
MMM1977 wrote: 18/01/2026 16:00 Da ne miješamo ljetovanje i život negdje, pojedini su tvrdili da je dole zimi pusto (nije, eto live kamera), da je hladno (uglavnom nije), da su ljudi nedruželjubivi (netačno), u čemu je problem onda? Restorana i barova radi više nego dovoljno. Jedino ko traži kakvog kurvaluka, to samo ljeti ima :D
Da pojednostavim, uvijek sam imao šalu da sasvim razumijem Dalmatince što se toliko drogiraju i alkoholišu, šta će drugo raditi 9,10 mjeseci :D dok čekaju ljeto.

a opet, možda nije smiješno :skoljka:
Najgore je u to vrijeme na otocima. Sto reče Johnny radije bi mjesec smoga i minusa nego sedam dana onog smaranja. Na Lošinju to izgleda recimo kao da si negdje na kraj svijeta i čekaš sudnji dan i s neba i s mora da te nešto “sastavi”.
liyf

#31105 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by liyf »

:-D
geralt wrote: 16/01/2026 20:02
_BataZiv_0809 wrote: 16/01/2026 14:31
MMM1977 wrote: 16/01/2026 14:26 Srećom, imam ono prkno u Makarskoj pa mogu pobjeći dole s vremena na vrijeme iako bih volio sve rasprodati i otići negdje
A nisu ti ni dole ljudi neka pljacka, samo te ne dotice
Meni ti nekad prodje kroz glavu ideja da se u penziji preselim na Jadran. A onda malo razmislim i skontam da u obzir dolazi samo italijanska strana Jadrana.
hrvatska strana mi je dosta bolja. Znas ljude, jezik, kuhinja ti je bliza, a blizi si Bosni. Plaze su im po meni drasticna razlika u korist Hrv - od boje mora do dubine i morskog života. U Italiji je prednost dužina obale i to što ih je većina pješčana, i eto Sardinija možda ima ljepše plaže.

Imam u Trebinju prijatelja, odemo 2 mjeseca ljeta i obiđeš pola hrvatske morem, jedne od najljepših plaža na kojima sam bio, da mogu, rado bi se preselio pogotovo u penziji
SaraFina

#31106 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

HR obala jeste lijepa, no HR turizmu fali mnogo toga dodatno da potpune turistički sadržaj. Ne dolaze svi da se kupaju, sunčaju i jedu. Osim toga nabrojanog HR ne nudi skoro ništa dodatno. Tako da ne mozemo reci da se mogu porediti s turističkim gigantima od država.

Šta će nekome, ko je došao u Split obilazak otoka. Kad to
mozes sam organizirati uz minimalan trosak koliko kosta karta trajekta. A to jedino ćeš vidjeti. Obilazak brodom Hvara, Brača i sl

Znaci uz ove paprene cijene apartmana i hotela, i slabu ponudu tj gotovo nikakvu ponudu dodatnu, HR će dugoročno stagnirati u odnosu na konkurenciju.

Nama će ostati kul destinacija zbog jezika, kulture, blizine i sl.
Last edited by SaraFina on 18/01/2026 16:32, edited 1 time in total.
konami666

#31107 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

Skupilo se ovdje društvo da se naprđuje kao ne valja život u Dalmaciji preko zime :lol: Nek su bosanski gradovi puni života, Sarajevo, Zenica, možda par kafića zadimljenih, sve smrdi unutra, izađeš vani isto smrdi sve živo. Odeš u druge manje gradove koji se raspadaju i eto kao ne valja more :lol:

Fakat kakvih nebuloza ovdje čovjek neće pročitati. I onaj gore govori kao može on gdje hoće bez vize. Mozes lave ali na krilima mašte.
stubrijez

#31108 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

liyf wrote: 18/01/2026 16:20 :-D
geralt wrote: 16/01/2026 20:02
_BataZiv_0809 wrote: 16/01/2026 14:31

A nisu ti ni dole ljudi neka pljacka, samo te ne dotice
Meni ti nekad prodje kroz glavu ideja da se u penziji preselim na Jadran. A onda malo razmislim i skontam da u obzir dolazi samo italijanska strana Jadrana.
hrvatska strana mi je dosta bolja. Znas ljude, jezik, kuhinja ti je bliza, a blizi si Bosni. Plaze su im po meni drasticna razlika u korist Hrv - od boje mora do dubine i morskog života. U Italiji je prednost dužina obale i to što ih je većina pješčana, i eto Sardinija možda ima ljepše plaže.

Imam u Trebinju prijatelja, odemo 2 mjeseca ljeta i obiđeš pola hrvatske morem, jedne od najljepših plaža na kojima sam bio, da mogu, rado bi se preselio pogotovo u penziji
Mozes bolan, eto kazu ljudi samo niko ne zna kako :lol:
SaraFina

#31109 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

konami666 wrote: 18/01/2026 16:32 Skupilo se ovdje društvo da se naprđuje kao ne valja život u Dalmaciji preko zime :lol: Nek su bosanski gradovi puni života, Sarajevo, Zenica, možda par kafića zadimljenih, sve smrdi unutra, izađeš vani isto smrdi sve živo. Odeš u druge manje gradove koji se raspadaju i eto kao ne valja more :lol:

Fakat kakvih nebuloza ovdje čovjek neće pročitati. I onaj gore govori kao može on gdje hoće bez vize. Mozes lave ali na krilima mašte.
Pazi nešto, perspektive iz kojih smo potekli/ u kojim trenutno živimo razlikuju se. Normalno je da ćemo imati i stavove različite. Shodno tome: - Za nekog je dalmatinski gradić u odnosu na selo i opanak nanin / bakin top destinacija i u novembru i u decembru.
A za nekog je i u sezoni jula i augusta dosadnjikav. Na duže od vikenda. Kužiš razlike i “oprečnosti”?
elcaliente

#31110 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

MMM1977 wrote: 18/01/2026 16:11
elcaliente wrote: 18/01/2026 16:08

Uredno ih prijavim svaki put i platim turističku taksu
To svakako, to moras platiti ali do 4 puta godisnje sve ostalo se smatra izdavanjem na crno jer onda trebas kategorizirati i placati porez😊
Ne palamudim, nego dijelim znanje da se neko ne bi nasao uvriedjen.
Last edited by elcaliente on 18/01/2026 16:42, edited 2 times in total.
Haris.ba

#31111 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Haris.ba »

konami666 wrote: 18/01/2026 16:32 Skupilo se ovdje društvo da se naprđuje kao ne valja život u Dalmaciji preko zime :lol: Nek su bosanski gradovi puni života, Sarajevo, Zenica, možda par kafića zadimljenih, sve smrdi unutra, izađeš vani isto smrdi sve živo. Odeš u druge manje gradove koji se raspadaju i eto kao ne valja more :lol:

Zavisi sta mi smatramo gradom. Na Makarskoj rivijeri meni jedino padaju na pamet da su gradovi Makarska, Metkovici i Ploce.
Mada, jeste se popravilo stanje zadnjih godina. Tipa i Zaostrog ima Plodine. Te, za redovne stvari ne trebas daleko klapati.
Last edited by Haris.ba on 18/01/2026 16:43, edited 1 time in total.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#31112 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

konami666 wrote: 18/01/2026 12:21
_BataZiv_0809 wrote: 18/01/2026 11:52 Haj boga ti i ti nam drzis ders ko da nam i danas vize trebaju za sve dalje od Bregane. :D
A gdje ti to ne treba useljenička viza sa vartom? Jel to Bosna ušla u EU?
A uskoro ćeš morati podnijeti zahtjev za vizu i da Breganu pređeš.
Poenta je da nije vise 2005.
Ljudi idu, putuju, imaju rodbinu, sele vani, vracaju se.
Za smijesne pare imas avio linije prema nekim od najznacajnijih evropskih metropola, ne moze se nanijet aviona kolika je potraznja.
Samim tim ne mozes vise bajke pricati kad ljudi idu, vide, upoznaju.
sumirprimus

#31113 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

elcaliente wrote: 18/01/2026 12:21
sumirprimus wrote: 17/01/2026 23:44
elcaliente wrote: 16/01/2026 20:20

Hladan i dosadan je Jadran zimi.
Nidje veze, jadran je i zimi kao proljece kod nas ako nije bura, a bura nije stalno :)
Kada odem iz.minusa i zagadjenog zraka.na +10°C I cist zrak
Meni je ko April u bosni :)
Siromah i sa 50 maraka u dzepu misli da je bogatas a djeca mu se smiju.
Ne razumijem poveznicu sa gore izrečenom konstatacijom? Dakle jadran je( prije svega sirok pojam) kada nije bura a nije svaki dan zimi kao što ljudi ovde.zamisljaju lijepo mjesto za život,. Šetnju, uživanje, chilanje... 100 puta ljepše od smoga vlage, bljuzge i ledenog mokrog vremena kod nas u Bosni, bukvalno kao proljece.
Siromah sigurno i u njemqckoj ne ide van ljeta i sezone u toplije krajeve nego arbeit arbeit.
Pa ni iz.bosne :)
liyf

#31114 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by liyf »

SaraFina wrote: 18/01/2026 16:30 HR obala jeste lijepa, no HR turizmu fali mnogo toga dodatno da potpune turistički sadržaj. Ne dolaze svi da se kupaju, sunčaju i jedu. Osim toga nabrojanog HR ne nudi skoro ništa dodatno. Tako da ne mozemo reci da se mogu porediti s turističkim gigantima od država.

mozes sam organizirati uz minimalan trosak koliko kosta karta trajekta. A to jedino ćeš vidjeti. Obilazak brodom Hvara, Brača i sl

Znaci uz ove paprene cijene apartmana i hotela, i slabu ponudu tj gotovo nikakvu ponudu dodatnu, HR će dugoročno stagnirati u odnosu na konkurenciju.

Preskupi jesu, turizam ne koriste u punom potencijalu, ali se ne mogu porediti sa nama. Nije ni BiH po tom pitanju ništa bolja, nemamo nikakvog privlačnog sadržaja, Neum je privatizovan, Sarajevo je mrtav grad za mlade, o ostalim da ne pričam. Apsolutno ništa zanimljivo niti interesantno, izvlače nas prirodne i historijske ljepote. Odeš u Dubrovnik, imaš stari grad, obalu, more, stijene, plaže, imaš grad koji je zanimljiv i aktivan, u Sarajevu ili se loče ili se dudla nargila, pa kakav je to izlazak.

Neće Hr ostati kul destinacija nama dok će je drugi zaobići, pogeldaj turiste iz EU i Amerike koji dolaze, svake godine obaraju rekorde i sa pravom mogu dizati cijene svega jer imaju posjećenost. Hrvatska ima jedne od najljepših plaža u Evropi, a more je uvijek bilo turistička atrakcija, ne samo nama. Ljudi koji idu na more vjerovatno idu da se kupaju, ne jer im je blizu.
sumirprimus

#31115 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

MMM1977 wrote: 18/01/2026 13:08 Ne može se u Hrvatskoj dobiti boravišna dozvola na ime vlasništva nad nekretninom. Ja sam razmišljao da, ako se odlučim boraviti dole, napravim neku firmicu i da na taj način dobijem boravak.

Nemojte mi porediti vrijeme ovdje i dole, decembar i januar su isto dobri ako nema bure, do zalaska sunca se može sjediti u bašti u kratkim rukavima, neuporedivo. A da ne govorim o magli i smogu.
Firma da, moze i vlasništvo nad nekretninama ali ovisi o vrijednosti nekretnine.
Iam.i ona opcija za mladje da se ozene u cro :mrgreen:
elcaliente

#31116 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sumirprimus wrote: 18/01/2026 16:42
elcaliente wrote: 18/01/2026 12:21
sumirprimus wrote: 17/01/2026 23:44

Nidje veze, jadran je i zimi kao proljece kod nas ako nije bura, a bura nije stalno :)
Kada odem iz.minusa i zagadjenog zraka.na +10°C I cist zrak
Meni je ko April u bosni :)
Siromah i sa 50 maraka u dzepu misli da je bogatas a djeca mu se smiju.
Ne razumijem poveznicu sa gore izrečenom konstatacijom? Dakle jadran je( prije svega sirok pojam) kada nije bura a nije svaki dan zimi kao što ljudi ovde.zamisljaju lijepo mjesto za život,. Šetnju, uživanje, chilanje... 100 puta ljepše od smoga vlage, bljuzge i ledenog mokrog vremena kod nas u Bosni, bukvalno kao proljece.
Siromah sigurno i u njemqckoj ne ide van ljeta i sezone u toplije krajeve nego arbeit arbeit.
Pa ni iz.bosne :)
Poveznica, ja ti kazem da je Jadran dosadan i hladan zimi.
Govorim ti iz iskustva, jer ima stanove dole i za zimu ima puno ljepsih destinacija da ti bude ugodno, za iste pare.

Ti meni pricas eto Sarajevo zimi pa na Jadran i dole raj.
Pa kada dolazis iz takve okoline Podaca ti je vrh je je tamo 10 stepeni.
Al to ipak ne mjenja cinjenicu da je 10 stepeni hladno i da je ljepse na Gran Canariji ili Tenerifi gdje je 20 stepeni i ima vise sadrzaja. A razlika u cijeni ne postoji.
Last edited by elcaliente on 18/01/2026 16:50, edited 1 time in total.
MMM1977

#31117 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by MMM1977 »

sumirprimus wrote: 18/01/2026 16:46
MMM1977 wrote: 18/01/2026 13:08 Ne može se u Hrvatskoj dobiti boravišna dozvola na ime vlasništva nad nekretninom. Ja sam razmišljao da, ako se odlučim boraviti dole, napravim neku firmicu i da na taj način dobijem boravak.

Nemojte mi porediti vrijeme ovdje i dole, decembar i januar su isto dobri ako nema bure, do zalaska sunca se može sjediti u bašti u kratkim rukavima, neuporedivo. A da ne govorim o magli i smogu.
Firma da, moze i vlasništvo nad nekretninama ali ovisi o vrijednosti nekretnine.
Oženio bih se ja ali žena neće ni da čuje :D
sumirprimus

#31118 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Ja sjedim u auto i odem na Jadran, i budem dole, a na trenerifima hos nes zapucat svako 15 dana :thumbup:
Jbps maldive ako nisu stlano dostupni dzaba im.
I vikendicu kad.sma.uzimo uzimo sam.da mogu s.posla otici na kafu pivu roštilj a ne da se mora.pripremati logistički ko da cu na more.
Drugi mentalitet i vidim da ne razumiješ.
Samo easy going i lijepo vrijeme, I uvijek jug, jezik mentalitet hrana sve slicno skoro istovjetno. Niej sve u parama I top destinacijama.
Last edited by sumirprimus on 18/01/2026 16:52, edited 2 times in total.
sumirprimus

#31119 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

MMM1977 wrote: 18/01/2026 16:49

E brte ti si zakasnio, mogo bi I fasovat, sad samo preko firme :lol:
SaraFina

#31120 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by SaraFina »

liyf wrote: 18/01/2026 16:45
SaraFina wrote: 18/01/2026 16:30 HR obala jeste lijepa, no HR turizmu fali mnogo toga dodatno da potpune turistički sadržaj. Ne dolaze svi da se kupaju, sunčaju i jedu. Osim toga nabrojanog HR ne nudi skoro ništa dodatno. Tako da ne mozemo reci da se mogu porediti s turističkim gigantima od država.

Preskupi jesu, turizam ne koriste u punom potencijalu, ali se ne mogu porediti sa nama. Nije ni BiH po tom pitanju ništa bolja, nemamo nikakvog privlačnog sadržaja, Neum je privatizovan, Sarajevo je mrtav grad za mlade, o ostalim da ne pričam. Apsolutno ništa zanimljivo niti interesantno, izvlače nas prirodne i historijske ljepote. Odeš u Dubrovnik, imaš stari grad, obalu, more, stijene, plaže, imaš grad koji je zanimljiv i aktivan, u Sarajevu ili se loče ili se dudla nargila, pa kakav je to izlazak.

Neće Hr ostati kul destinacija nama dok će je drugi zaobići, pogeldaj turiste iz EU i Amerike koji dolaze, svake godine obaraju rekorde i sa pravom mogu dizati cijene svega jer imaju posjećenost. Hrvatska ima jedne od najljepših plaža u Evropi, a more je uvijek bilo turistička atrakcija, ne samo nama. Ljudi koji idu na more vjerovatno idu da se kupaju, ne jer im je blizu.
Nazalost mi se ne mozemo porediti s HR. HR je nekoliko kategorija iznad nas. Kažem “nekoliko” a mislim da su trenutno nedostižni. To vrijedi i za Sarajevo. Ne mozes ga s Dubrovnikom porediti kao turističkom destinacijom.
Medjutim, mislim da će HR dugoročno stagnirati, ako nešto ne preduzmu, u vezi nekontroliranog divljanja cijena i manjka “dodatnog” turističkog sadržaja.
Ulaganje u hotele i apartmane takodjer nedostaje. Stanodavci kasiraju po 150 / 200 eura za apartmane sa namještajem iz osamdesetih godina.
Last edited by SaraFina on 18/01/2026 16:54, edited 1 time in total.
elcaliente

#31121 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by elcaliente »

sumirprimus wrote: 18/01/2026 16:50
MMM1977 wrote: 18/01/2026 16:49

E brte ti si zakasnio, mogo bi I fasovat, sad samo preko firme :lol:
Postujem al sve to ne mjenja cinjenicu da je Jadran hladan i dosadan zimi kao sto sam rekao .
Ostalo nista nisam spominjao.
sumirprimus

#31122 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

Mi pricamo vjerujem i o zivotu, a ne samo kupanju I turizmu. Mislim da je tu nesporazum. Kao bliska geografska destnicaija pod stare dane otići u toplije krajeve.
moimoi

#31123 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Penzionerima je sigurno bolje na jadranu, nego bilo gdje u unutrasnjosti. Osim vise suncanih dana, sporije se zivi, mogu loviti ribu, cakulati na klupama, udisati cist zrak, jesti zdravu hranu…
Al ima to i svojih mana. Najveca-doktori.
Lako je misliti kada si mladji kako bi bilo divno i krasno provoditi vrijeme u nekom malom mjestu.. problem nastaje kada pocne tijelo da popusta.
sumirprimus

#31124 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by sumirprimus »

moimoi wrote: 18/01/2026 17:16 Penzionerima je sigurno bolje na jadranu, nego bilo gdje u unutrasnjosti. Osim vise suncanih dana, sporije se zivi, mogu loviti ribu, cakulati na klupama, udisati cist zrak, jesti zdravu hranu…
Al ima to i svojih mana. Najveca-doktori.
Lako je misliti kada si mladji kako bi bilo divno i krasno provoditi vrijeme u nekom malom mjestu.. problem nastaje kada pocne tijelo da popusta.
e zato i oni imaju onu trpanj hvali, splitu se privali e
Rugafet

#31125 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

Šuplja priča level 368
Post Reply