Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
MMM1977 wrote: ↑16/01/2026 14:26
Srećom, imam ono prkno u Makarskoj pa mogu pobjeći dole s vremena na vrijeme iako bih volio sve rasprodati i otići negdje
A nisu ti ni dole ljudi neka pljacka, samo te ne dotice
JohnnyS wrote: ↑16/01/2026 14:31
Ja bih se u Izmir sutra preselio da pričaju engleski, a ne turski, ali u Istanbul ne bih nikad, a ni tad Meni najprecijenjeniji grad u kojem sam bio.
Isto sam dozivio, ili su mi bila prevelika ocekivanja ili jednostavno mi nije imao ko pokazat. Jedino sta me zaista impresioniralo je Plava dzamija, sjecam se da sam sjedio na nekoj terasi preko puta i gledao u nju.
Grad koji je bio centar vise civilizacija, ne znam. Mozda mu dam drugu sansu. S druge strane Pesta me oborila s nogu.
JohnnyS wrote: ↑16/01/2026 14:31
Ja bih se u Izmir sutra preselio da pričaju engleski, a ne turski, ali u Istanbul ne bih nikad, a ni tad Meni najprecijenjeniji grad u kojem sam bio.
Isto sam dozivio, ili su mi bila prevelika ocekivanja ili jednostavno mi nije imao ko pokazat. Jedino sta me zaista impresioniralo je Plava dzamija, sjecam se da sam sjedio na nekoj terasi preko puta i gledao u nju.
Grad koji je bio centar vise civilizacija, ne znam. Mozda mu dam drugu sansu. S druge strane Pesta me oborila s nogu.
Mislim da su i mene prevelika očekivanja sjebala u doživljaju
ja sam otisao bez ikakvih ocekivanja i otisao skroz drugim poslom a ne turisticki da razgledam grad a uvijek sam prezirao istanbul jer mi se nikad nije svidjao na prvu
imao djevojku koja mi je sve pokazivala sto me zanimalo i sto je ona mislila da je interesantno a nije turisticka zamka i sl
te dzamije i sl me nisu zanimale iako sam vidio tu aju sofiju onaj bazar zatvoreni koji mi je bezveze i sl al sam vidio neke druge stvari koje su mi zanimljive koje su me zadivile i sl
onda ona klasicna voznja metroom kao da si stanovnik
zatim smjesten sam bio u privatnom stanu i tu dolazio kao da sam kod kuce
al to je vjerovatno bilo ok kad si izlazio kao turista i obilazio
sigurno bi drugacije bio sam zivot i odlazak na posao negdje
tokio25 wrote: ↑16/01/2026 14:45
ja sam otisao bez ikakvih ocekivanja i otisao skroz drugim poslom a ne turisticki da razgledam grad a uvijek sam prezirao istanbul jer mi se nikad nije svidjao na prvu
imao djevojku koja mi je sve pokazivala sto me zanimalo i sto je ona mislila da je interesantno a nije turisticka zamka i sl
te dzamije i sl me nisu zanimale iako sam vidio tu aju sofiju onaj bazar zatvoreni koji mi je bezveze i sl al sam vidio neke druge stvari koje su mi zanimljive koje su me zadivile i sl
sumirprimus wrote: ↑16/01/2026 13:47
iz ove ludare ako si mlad i dok te ne otruju i izdoktriniraju pogresno, odmah ali odmah, ne okreci se sine, sto bi zoster reko ne okrecem se tata.
I kad ti ides? Ovaj post si ovdje ponovio dvocifren broj puta nekoliko godina zaredom, pa me zanimalo
Kao pravnik, i jedan fini a ne tako vise mladi gospodin nadam se da si procitao post sa razumijevanjem, a ne samo preletio da bi kontrirao reda radi.
Drago mi je da si mi upratio broj pstova slicne sadrzine na ovoj temi.
Uostalom moja stvar sto ja nisam mrdnuo, da ne kazem makeo
MMM1977 wrote: ↑16/01/2026 14:26
Ma danas se makar može otići turistički u EU pa ako negdje misliš odseliti možeš probati mjesec dana da vidiš da li je to to.
Mene previše stvari veže ovdje (živa majka i roditelji od supruge, djeca idu u školu, vlastiti biznis) ali bih sutra volio otići odavde jer mi malo toga odgovara. Ne mogu da glumim pa se onda ne slažem sa previše ljudi (politika i interes), gadi mi se kompletno uređenje države, ljudi su sve kvarniji, infrastruktura, stalni pritisak nad glavom itd. A pare imam, dakle nije do toga.
Srećom, imam ono prkno u Makarskoj pa mogu pobjeći dole s vremena na vrijeme iako bih volio sve rasprodati i otići negdje
i samo oni koji se nadju u ovakvom i tako pokvarenom sistemu, mogu i zagovarat ostanak.
nekome je doduse i to napredak realno. ja sam bar iskern i kazem omladini bjezite dok mozete i sto prije to bolje.
sumirprimus wrote: ↑16/01/2026 15:05
i samo oni koji se nadju u ovakvom i tako pokvarenom sistemu, mogu i zagovarat ostanak.
nekome je doduse i to napredak realno. ja sam bar iskern i kazem omladini bjezite dok mozete i sto prije to bolje.
Ma ja se mogu sutra naći, hiljadu puta su me zvali u svašta, imao političke pritiske do 4 ujutro da im se pridružim i nema šta nije bilo sve ali ne dam se. Obraz je važniji od njihovih obećanja.
Ja zamjerim obrazovanim i imućnim što šute, sirotinju mogu shvatiti da moraju igrati kako vlast svira.
sumirprimus wrote: ↑16/01/2026 15:05
Ma ja se mogu sutra naći, hiljadu puta su me zvali u svašta, imao političke pritiske do 4 ujutro da im se pridružim i nema šta nije bilo sve ali ne dam se. Obraz je važniji od njihovih obećanja.
Ja zamjerim obrazovanim i imućnim što šute, sirotinju mogu shvatiti da moraju igrati kako vlast svira.
to sam i mislio pod naci. u smislu da li ti stane pod kozu, nokat, obraz.
ali i sam znas malo je danas takvih, vecinom su lihvari, prelivode i bez truna obraza i casti, a puna im usta istih.
Last edited by sumirprimus on 16/01/2026 15:21, edited 1 time in total.
tokio25 wrote: ↑16/01/2026 14:45
Sta ti je sve ta djevojka pokazala
neka privatna mjesta odakle se vidi grad
ono tipa pitas ljude izvinite mogu li se popeti na vas krov i oni puste i ono vidis grad iz potpuno drugog ugla
zatim moda naselje i tako neke kafice i restorane gdje idu lokalci
bio sam i u par ovih poznatih popularnih i sl al je osjecaj i ugodjaj u ovim prvim skroz drugaciji i vidis skroz drugaciji istanbul
posebno je to drugacije kad je ona turkinja pa zna i mjesta i jezik
Ozimician wrote: ↑15/01/2026 21:54
Ja obično kad krenem s nekim ženama pričati tako o ovoj temi iz naslova i sl.
Barem 50% kaže - jao Njemačka je baš dosadna i hladna - ali ja bih selila u Tursku, Španiju, Italiju, to su za mene prave zemlje, tamo bi se mogla zamisliti.
Moj odgovor bude - zato je Njemačka puna Turaka, Španaca i Talijana koji dolaze tamo da rade, a ne obrnuto.
Jbg, kad nema meze, onda sve ostalo vrlo brzo postane bezveze.
A puna im usta o uspjesima Turske i njihovom ekonomskom cudu.
A u stavri je Turska malo bolja medju ovim ostalim zemljama sto su pravo lose.
Njemacka sa jedan posto svjetskog stanovnistva treca ekonomija po jakosti na svijetu.
Turska ima stanovnika skoro kao Njemacka a nikada nisu mogli naci 11 igraca da naprave dobru fudbalsku repku.