snijegChmoljo wrote: ↑18/01/2026 15:17Tramvaj i trolejbusemoimoi wrote: ↑18/01/2026 14:47JahOzimician wrote: ↑18/01/2026 14:37 Naravno da je selo i to ti moze biti top or flop; mozes upoznati divne ljude i komsije s kojima ces se super druziti i zbliziti, ali mozes da upoznas i nekog ludog lokalca, koji ce ti zagorcavati zivot samo jer nisi iz tog mjesta.
Sarajevo jeste metropola za bilo koji grad na Jadranu (cak i Split). Ma koliko ga vi ismijavali.![]()
Haj sad sta cini metropolu metropolom?
Sta to ima Sa sto recimo nema Split?
Mislim, ne provociram.. nego me interesuje.
Sarajevo je grad.. i to manji grad. Kao i Split.
Spli ako nista ima michelin restoran![]()
Jedna Korcula cak dva![]()
U BiH nada, ziro, nul![]()
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
tokio25
#31076 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
MMM1977
#31077 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Lako je tebi tako nešto tvrditi iz Mostara, ja kad sam 3 dana pod maglom hoću da se ubijem. Južina mi ne smetaJohnnyS wrote: ↑18/01/2026 15:10Ko nije probao južinu na moru ne zna što je zlo. Radije bih mjesec smoga u Sarajevu nego tjedan južine u Dubrovniku. Nisu bez razloga imali zakon da ne smiju donositi važne odluke niti izricati smrtne kazne dok je južina.izvrsni direktor wrote: ↑18/01/2026 15:01 Uobicajeno je reci da je morska destinacija mrtva zima, tu floakulu nista nikad nece promijeniti kod naseg naroda. Dzaba pricati objasnjavati sta se gleda i ocekuje i razmislja...
Kiše i vjetra ima svugdje, kako žive Englezi jbt? Magla i smog su meni najgori. Čak sam razmišljao kupiti vikendicu u Blagaju ali sam se ipak odlučio za Makarsku.
Ove zamjerke pusto, hladno itd ne piju vode, makar kad je u pitanju Makarska. Dok recimo u Promajni nemaš gdje kafu popiti do Maja.
-
elcaliente
#31078 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
U prva tri mjeseca godine je Vitez zivlji od Makarske.
-
MMM1977
-
moimoi
#31081 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
I americku ambasaduChmoljo wrote: ↑18/01/2026 15:17Tramvaj i trolejbusemoimoi wrote: ↑18/01/2026 14:47JahOzimician wrote: ↑18/01/2026 14:37 Naravno da je selo i to ti moze biti top or flop; mozes upoznati divne ljude i komsije s kojima ces se super druziti i zbliziti, ali mozes da upoznas i nekog ludog lokalca, koji ce ti zagorcavati zivot samo jer nisi iz tog mjesta.
Sarajevo jeste metropola za bilo koji grad na Jadranu (cak i Split). Ma koliko ga vi ismijavali.![]()
Haj sad sta cini metropolu metropolom?
Sta to ima Sa sto recimo nema Split?
Mislim, ne provociram.. nego me interesuje.
Sarajevo je grad.. i to manji grad. Kao i Split.
Spli ako nista ima michelin restoran![]()
Jedna Korcula cak dva![]()
U BiH nada, ziro, nul![]()
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#31082 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Fahdovu dzamiju 
-
MMM1977
#31083 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
De se malo informišite. Live camera iz Makarske

https://www.livecamcroatia.com/hr/kamera/makarska-riva

-
moimoi
#31084 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znaju hercegovci kako je biti 3-4 mjeseca u sivilu i smogu.MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:23Lako je tebi tako nešto tvrditi iz Mostara, ja kad sam 3 dana pod maglom hoću da se ubijem. Južina mi ne smetaJohnnyS wrote: ↑18/01/2026 15:10Ko nije probao južinu na moru ne zna što je zlo. Radije bih mjesec smoga u Sarajevu nego tjedan južine u Dubrovniku. Nisu bez razloga imali zakon da ne smiju donositi važne odluke niti izricati smrtne kazne dok je južina.izvrsni direktor wrote: ↑18/01/2026 15:01 Uobicajeno je reci da je morska destinacija mrtva zima, tu floakulu nista nikad nece promijeniti kod naseg naroda. Dzaba pricati objasnjavati sta se gleda i ocekuje i razmislja...![]()
Kiše i vjetra ima svugdje, kako žive Englezi jbt? Magla i smog su meni najgori. Čak sam razmišljao kupiti vikendicu u Blagaju ali sam se ipak odlučio za Makarsku.
Ove zamjerke pusto, hladno itd ne piju vode, makar kad je u pitanju Makarska. Dok recimo u Promajni nemaš gdje kafu popiti do Maja.
-
moimoi
#31085 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma obozavam ja moje Sa.. al brate nije metropola.. grad-da.. Glavni grad-da.. metropola-njet
-
MMM1977
#31086 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja ne preferiram svakako život u većim gradovima tako da taj aspekt mi je nebitan. Neka živi ko mora
ali one gužve i nervoze ne bih nikad. Kako u Sarajevu tako i u Splitu.
I još mi je zanimljivo kako isti ljudi non stop pišu o problemima u Sarajevu na raznim temama ali ga ovdje brane kao da je LA
I još mi je zanimljivo kako isti ljudi non stop pišu o problemima u Sarajevu na raznim temama ali ga ovdje brane kao da je LA
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
- SaraFina
#31088 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Makarska je za nas iz BiH “bliža” emotivno, geografski i u svakom drugom pogledu, nego recimo Neum.MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:27 De se malo informišite. Live camera iz Makarske
-
elcaliente
#31089 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
MMM1977
#31090 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam za Neum ništa, bio jednom u životu - žena bila na nekom seminaru pa otišao provjeriti da ne šaraSaraFina wrote: ↑18/01/2026 15:38Makarska je za nas iz BiH “bliža” emotivno, geografski i u svakom drugom pogledu, nego recimo Neum.MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:27 De se malo informišite. Live camera iz Makarske
https://www.livecamcroatia.com/hr/kamera/makarska-rivaJa se tamo osjećam kao u Sarajevu. Pogotovo u sezoni. A i van sezone. Lokalci su naviknuti na nas, opušteni i druželjubivi. Neum je recimo meni krkanluk žešći. Sa onim “popratnim folklorom navečer” i šaroliko - raznolikim gostima. Dok je Makarska sto bi rekli susjedi “puno uljudnija”, opuštenija i noćni život je na “nekom nivou”. U Neumu “rolja dzigara” na sve strane. Iz privatnih zvučnika na plaži, a bogami i iz ugostiteljskih objekata.
A Makarsku volim previše, apsolutno mi sve odgovora i kad god uhvatim vremena dole sam. Već imam i krug nekih prijatelja sa kim popijem kafu ili bocu vina a to nisu Bosanci nego domicilni iako povremeno sjednem i sa našima. Samo iz Visokog znam 30-40 ljudi koji imaju stanove dole. U mojoj zgradi je 20 vlasnika iz BiH a ukupno nekih 60 stanova.
U Romani je glavno okupljalište Bosanaca, ljeti je dole uživo naša muzika
Last edited by MMM1977 on 18/01/2026 15:47, edited 1 time in total.
- SaraFina
#31091 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ovaj zadnji pasus je neka provincijalska ljubomora?MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:34 Ja ne preferiram svakako život u većim gradovima tako da taj aspekt mi je nebitan. Neka živi ko moraali one gužve i nervoze ne bih nikad. Kako u Sarajevu tako i u Splitu.
I još mi je zanimljivo kako isti ljudi non stop pišu o problemima u Sarajevu na raznim temama ali ga ovdje brane kao da je LA![]()
-
elcaliente
#31092 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Uh 60 stanova pa tu je prava stambena zgrada.MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:46Ne znam za Neum ništa, bio jednom u životu - žena bila na nekom seminaru pa otišao provjeriti da ne šaraSaraFina wrote: ↑18/01/2026 15:38Makarska je za nas iz BiH “bliža” emotivno, geografski i u svakom drugom pogledu, nego recimo Neum.MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:27 De se malo informišite. Live camera iz Makarske
https://www.livecamcroatia.com/hr/kamera/makarska-rivaJa se tamo osjećam kao u Sarajevu. Pogotovo u sezoni. A i van sezone. Lokalci su naviknuti na nas, opušteni i druželjubivi. Neum je recimo meni krkanluk žešći. Sa onim “popratnim folklorom navečer” i šaroliko - raznolikim gostima. Dok je Makarska sto bi rekli susjedi “puno uljudnija”, opuštenija i noćni život je na “nekom nivou”. U Neumu “rolja dzigara” na sve strane. Iz privatnih zvučnika na plaži, a bogami i iz ugostiteljskih objekata.
A čuo sam da je krkanluk, zato i ne idem.
A Makarsku volim previše, apsolutno mi sve odgovora i kad god uhvatim vremena dole sam. Već imam i krug nekih prijatelja sa kim popijem kafu ili bocu vina a to nisu Bosanci nego domicilni iako povremeno sjednem i sa našima. Samo iz Visokog znam 30-40 ljudi koji imaju stanove dole. U mojoj zgradi je 20 vlasnika iz BiH a ukupno nekih 60 stanova
Valja tu prikupiti podpise za kratkorocni najam, mogao bi se tu i noz potegnuti.
-
MMM1977
#31093 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma jok, samo konstatacija. Ja da hoću živjeti u Sarajevu bih živio ali mi Visoko puno više odgovara a u Sarajevu sam za pola sata.SaraFina wrote: ↑18/01/2026 15:47Ovaj zadnji pasus je neka provincijalska ljubomora?MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:34 Ja ne preferiram svakako život u većim gradovima tako da taj aspekt mi je nebitan. Neka živi ko moraali one gužve i nervoze ne bih nikad. Kako u Sarajevu tako i u Splitu.
I još mi je zanimljivo kako isti ljudi non stop pišu o problemima u Sarajevu na raznim temama ali ga ovdje brane kao da je LA![]()
Nemaš potrebe za tim. Mi na vas iz Viskog gledamo blagonaklono. Pusti ove iz Zenice da ljubomorišu na Sa kao GG i metropolu.
![]()
Imam stan u Sarajevu
-
toska
#31094 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
"Split, Zadar, Šibenik, Dubrovnik, Hvar, Brač, Korčula: 95–98% Hrvati"Chmoljo wrote: ↑18/01/2026 15:20Pa nije da nema zadrtih u zagrebu.toska wrote: ↑18/01/2026 14:49Nikada te lokalci neće prihvatiti, ni u većim mjestima, za te stvari Zagreb i Istra.Ozimician wrote: ↑18/01/2026 14:37 Naravno da je selo i to ti moze biti top or flop; mozes upoznati divne ljude i komsije s kojima ces se super druziti i zbliziti, ali mozes da upoznas i nekog ludog lokalca, koji ce ti zagorcavati zivot samo jer nisi iz tog mjesta.
Sarajevo jeste metropola za bilo koji grad na Jadranu (cak i Split). Ma koliko ga vi ismijavali.
Zadrto tek malo manje od Hercegovaca.
Jedino gdje sam se istinski osjecao dobrodoslim ko svoj na svom je fkt istra.
prihvataju druge kao turiste i novčanik, sada i kao irgete.
ne znam na koga se odnosi, ja o Sarajevu ne pišem.
-
MMM1977
#31095 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Mislim da se izdaje do 10 stanova, ostalo ljudi koriste sa vremena na vrijeme. U mom stanu je do sada ljetovalo 20tak porodica, sve porodica ili prijatelji i kad god nisam dole nemam problem da neko ode i tako radi većina. Da ti spomenem imena znao bi zašto je takoelcaliente wrote: ↑18/01/2026 15:47Uh 60 stanova pa tu je prava stambena zgrada.MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:46Ne znam za Neum ništa, bio jednom u životu - žena bila na nekom seminaru pa otišao provjeriti da ne šaraSaraFina wrote: ↑18/01/2026 15:38
Makarska je za nas iz BiH “bliža” emotivno, geografski i u svakom drugom pogledu, nego recimo Neum.Ja se tamo osjećam kao u Sarajevu. Pogotovo u sezoni. A i van sezone. Lokalci su naviknuti na nas, opušteni i druželjubivi. Neum je recimo meni krkanluk žešći. Sa onim “popratnim folklorom navečer” i šaroliko - raznolikim gostima. Dok je Makarska sto bi rekli susjedi “puno uljudnija”, opuštenija i noćni život je na “nekom nivou”. U Neumu “rolja dzigara” na sve strane. Iz privatnih zvučnika na plaži, a bogami i iz ugostiteljskih objekata.
A Makarsku volim previše, apsolutno mi sve odgovora i kad god uhvatim vremena dole sam. Već imam i krug nekih prijatelja sa kim popijem kafu ili bocu vina a to nisu Bosanci nego domicilni iako povremeno sjednem i sa našima. Samo iz Visokog znam 30-40 ljudi koji imaju stanove dole. U mojoj zgradi je 20 vlasnika iz BiH a ukupno nekih 60 stanova
Valja tu prikupiti podpise za kratkorocni najam, mogao bi se tu i noz potegnuti.
- SaraFina
#31096 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neum jeste “naš” ali Panonika u TZ je tri koplja ispred. Nemaš šta vidjeti. Ali bukvalno. Navečer je nemoguce prošetati. Sa svih strana rokaju cajke. Kukuruz se peče na svakih 100 m. Ispred prodavnica su birtije. I glavna okupljališta.MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:46Ne znam za Neum ništa, bio jednom u životu - žena bila na nekom seminaru pa otišao provjeriti da ne šaraSaraFina wrote: ↑18/01/2026 15:38Makarska je za nas iz BiH “bliža” emotivno, geografski i u svakom drugom pogledu, nego recimo Neum.MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:27 De se malo informišite. Live camera iz Makarske
A Makarsku volim previše, apsolutno mi sve odgovora i kad god uhvatim vremena dole sam. Već imam i krug nekih prijatelja sa kim popijem kafu ili bocu vina a to nisu Bosanci nego domicilni iako povremeno sjednem i sa našima. Samo iz Visokog znam 30-40 ljudi koji imaju stanove dole. U mojoj zgradi je 20 vlasnika iz BiH a ukupno nekih 60 stanova.
Makarska je meni top. Samo sto mi Makarska, Tučepi, Brela nisu recimo za deset dana i ljetovanje. To su destinacije za ugodan produženi vikend. 4 dana i dosta.
- SaraFina
#31097 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ke keMMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:49Ma jok, samo konstatacija. Ja da hoću živjeti u Sarajevu bih živio ali mi Visoko puno više odgovara a u Sarajevu sam za pola sata.SaraFina wrote: ↑18/01/2026 15:47Ovaj zadnji pasus je neka provincijalska ljubomora?MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:34 Ja ne preferiram svakako život u većim gradovima tako da taj aspekt mi je nebitan. Neka živi ko moraali one gužve i nervoze ne bih nikad. Kako u Sarajevu tako i u Splitu.
Nemaš potrebe za tim. Mi na vas iz Viskog gledamo blagonaklono. Pusti ove iz Zenice da ljubomorišu na Sa kao GG i metropolu.
![]()
Imam stan u Sarajevu![]()
-
MMM1977
#31098 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Drugačije je kad si dole duže, kad imaš svoj stan i kompletnu ugodu. Ja i žena uzmemo bicikla, pripremimo hranu i piće te odemo na neke male plaže i uživamo, bude društvo od djece pa im kuhamo, šetamo i baš ono laganica. Kad negdje ljetujem i platim 200 eur dan onda gledam da maksimalno iskoristim i to je normalno.SaraFina wrote: ↑18/01/2026 15:53Neum jeste “naš” ali Panonika u TZ je tri koplja ispred. Nemaš šta vidjeti. Ali bukvalno. Navečer je nemoguce prošetati. Sa svih strana rokaju cajke. Kukuruz se peče na svakih 100 m. Ispred prodavnica su birtije. I glavna okupljališta.MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:46Ne znam za Neum ništa, bio jednom u životu - žena bila na nekom seminaru pa otišao provjeriti da ne šaraSaraFina wrote: ↑18/01/2026 15:38
Makarska je za nas iz BiH “bliža” emotivno, geografski i u svakom drugom pogledu, nego recimo Neum.Ja se tamo osjećam kao u Sarajevu. Pogotovo u sezoni. A i van sezone. Lokalci su naviknuti na nas, opušteni i druželjubivi. Neum je recimo meni krkanluk žešći. Sa onim “popratnim folklorom navečer” i šaroliko - raznolikim gostima. Dok je Makarska sto bi rekli susjedi “puno uljudnija”, opuštenija i noćni život je na “nekom nivou”. U Neumu “rolja dzigara” na sve strane. Iz privatnih zvučnika na plaži, a bogami i iz ugostiteljskih objekata.
Makarska je meni top. Samo sto mi Makarska, Tučepi, Brela nisu recimo za deset dana i ljetovanje. To su destinacije za ugodan produženi vikend. 4 dana i dosta.
-
MMM1977
#31099 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da ne miješamo ljetovanje i život negdje, pojedini su tvrdili da je dole zimi pusto (nije, eto live kamera), da je hladno (uglavnom nije), da su ljudi nedruželjubivi (netačno), u čemu je problem onda? Restorana i barova radi više nego dovoljno. Jedino ko traži kakvog kurvaluka, to samo ljeti ima 
- SaraFina
#31100 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma drugo je to sigurno kada obiteljski dolaziš i u svoju nekretninu. Meni bude prilično dosadno ako ostanem duže od vikenda. Plus je to sto mozemo bukvalno svakog četvrtkom iz Sarajeva se spucati i to bez srkleta. Jednom u mjesecu ili dva put. A za duže meni je Split top. I neko pomenu Istru. Mada i u Istri imam favorite.MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:57Drugačije je kad si dole duže, kad imaš svoj stan i kompletnu ugodu. Ja i žena uzmemo bicikla, pripremimo hranu i piće te odemo na neke male plaže i uživamo, bude društvo od djece pa im kuhamo, šetamo i baš ono laganica. Kad negdje ljetujem i platim 200 eur dan onda gledam da maksimalno iskoristim i to je normalno.SaraFina wrote: ↑18/01/2026 15:53Neum jeste “naš” ali Panonika u TZ je tri koplja ispred. Nemaš šta vidjeti. Ali bukvalno. Navečer je nemoguce prošetati. Sa svih strana rokaju cajke. Kukuruz se peče na svakih 100 m. Ispred prodavnica su birtije. I glavna okupljališta.MMM1977 wrote: ↑18/01/2026 15:46
Ne znam za Neum ništa, bio jednom u životu - žena bila na nekom seminaru pa otišao provjeriti da ne šaraA čuo sam da je krkanluk, zato i ne idem.