Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
talijan97 wrote: ↑16/01/2026 15:18
Zasto se recimo ta Tuzla nije nikada spojila a postoji blizu krak u Kladnju
Zato sto je to geto, cijela tuzla jedno kozu muzla. Sami stanovnici ne zele da primoraju svoje predstavnike za bilo sta. Vole da se osjecaju ugrozeni, da na tome jasu i da na taj nacin skrivaju svaki neuspjeh. Ne zele auto put, ne zele plin, ne zele bilo kakav napredak. Jer da to zele, traizli bi od svojih predstavnika, koji blokadom mogu da postignu apsolutno sta god zele.
Zato sto je osnovna ideja bila grijanje. A, Tuzla je imala grijanje preko termoelektrane (ima i danas).
Da ne spominjem da rudarski lobi to smatra i konkurencijom.
Kad se uvodio gasovod to je bilo jedva i tu nas je ideja olimpijade pogurala. Zato bi trebao veliki spomenik Blumu postaviti.
Last edited by Haris.ba on 16/01/2026 15:55, edited 1 time in total.
@Chmoljo, @_BataZiv_0809, evo ja ne znam jel HelaS upravu ovdje, ali znam da za vrijeme popisa to nije bilo aktuelno do JMBG-a. Mozete li vi ko pravnici pomoci ovdje oko drzavljanstva entiteta. Tek smo nakon toga poceli upisivati entitetsko drzavljanstvo u rodne listove.
7. Državljanstvo
Postoji državljanstvo Bosne i Hercegovine, koje reguliše Parlamentarna skupština, i državljanstvo svakog entiteta, koje reguliše svaki entitet, pod uslovom:
a) Da su svi državljani svakog entiteta samim tim i državljani Bosne i Hercegovine,
b) Da se nijednom licu ne može samovoljno oduzeti državljanstvo Bosne i Hercegovine ili entiteta niti ga se na drugi način ostaviti bez državljanstva. Nijedno lice ne može biti lišeno državljanstva Bosne i Hercegovine po bilo kojoj osnovi, kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili neki drugi statusi.
c) Sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine neposredno prije stupanja na snagu ovog Ustava, su državljani Bosne i Hercegovine. Državljanstvo lica koja su naturalizovana poslije 6. aprila 1992, a prije stupanja na snagu ovog Ustava, regulisaće Parlamentarna skupština.
d) Državljani Bosne i Hercegovine mogu imati državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni sporazum između Bosne i Hercegovine i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština u skladu sa članom IV, stav 4, tačka (d). Lica sa dvojnim državljanstvom mogu glasati u Bosni i Hercegovini i entitetima samo ako imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini.
e) Državljanin Bosne i Hercegovine u inostranstvu uživa zaštitu Bosne i Hercegovine. Svaki entitet može izdavati pasoše Bosne i Hercegovine svojim državljanima, onako kako to odredi Parlamentarna skupština. Bosna i Hercegovina može izdati pasoše svojim državljanima kojima nije izdat pasoš nekog od entiteta. Postojaće centralna evidencija svih pasoša koje izdaju entiteti i Bosna i Hercegovina.
Nisi nista pomogao
Dakle, clan 27 tog zakona, da li je moguce nemati entitetsko drzavljanstvo. Ako ga izgubis da li po automatizmu gubis i BH drzavljanstvo. I da li se se je moguce neizjasniti prilikom uzimanja LK?
neki wrote: ↑16/01/2026 20:47
Tuzla ne želi plin jer se boje da bi im s plinom sazad ušlo i podzemno skladište
Koliko znam ti rudnici nisu bas blizu tuzle.
Bivši rudnik Tetima, 5 km od centra tuzle
Vidim, tu je to negdje, ali ispravi me ako grijesim, u tekucem stanju taj gas ne gori i nije eksplozivan. I da, znam da isparenja jesu (logicno) i mora biti na preko - 200 da bi ostao u tekucem stanju.
Protive se ljudi i nuklearnim elektranama, a termoelektrane su pobile visestruk ovise ljudi pa manje otpora ima.
Vidim, tu je to negdje, ali ispravi me ako grijesim, u tekucem stanju taj gas ne gori i nije eksplozivan. I da, znam da isparenja jesu (logicno) i mora biti na preko - 200 da bi ostao u tekucem stanju.
Protive se ljudi i nuklearnim elektranama, a termoelektrane su pobile visestruk ovise ljudi pa manje otpora ima.
Kolika je zaista opasnost od takvog skladista?
Iskreno, vrlo malo razumijem oko gasne tehnike a posebno oko skladištenja plina...
Podzemna skladišta su svuda u svijetu, obični ljudi i ne shvataju koliko puno ih ima, jedno prilično veliko se nalazi i u hrvatskoj, jako blizu Zagreba, pa se niko ne buni.
Prije par dana su rusi supersoničnim projektilom pokušali pobuditi eksploziju unutar najvećeg skladišta u evropi pored lavova i naravno nisu uspjeli.
U Tuzli, po običaju uvijek imaju besmislene razloge zašto ne žele nikakvu naprednu infrastrukturu...
Kolika je zaista opasnost od takvog skladista?
Kad ti godinama sta godinama i vise od decenije politicar sa nuncuckama ispire mozak da je to bomba na kraju budalasti narod u to i povjeruje
Isto kao za mali milion tuzbi koje je dizao od covida pa nadalje jbg kao narod volimo likove koji te poje teorijama zavjere pa to ti je to
tramvajtrojka wrote: ↑16/01/2026 21:49
Kad ti godinama sta godinama i vise od decenije politicar sa nuncuckama ispire mozak da je to bomba na kraju budalasti narod u to i povjeruje
Isto kao za mali milion tuzbi koje je dizao od covida pa nadalje jbg kao narod volimo likove koji te poje teorijama zavjere pa to ti je to
Ja mislim kada konacno i termoelektrana se raspadne da ide njegovo slikanje i objava da je podnio krivicnu.
Mada, ja postujem odluku institucija Tuzle da ne zele skladiste.
Ono sto je meni fascinantno jeste da postoji fakultet bas za taj problem i struka u tom gradu. I struka kaze da nema problema. Ali, ja kao pravnik vidim da se pravnici razumiju najbolje i u skladistenje plina.
Nećemo nikako, po cijenu života, dopustiti skladište plina ispod Tuzle, a Tetima je u Tuzli. Postoji stotinu načina da se osmisli skladište koje neće nikoga i nigdje ugrožavati. Treba da znate da ne postoji nijedno dijete i nijedna odrasla osoba u Tuzli koja nije protiv toga“, poručio je Jasmin Imamović, zastupnik SDP-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine
„Hajd' što vam struju proizvodimo, hajd' što vam ćumur kopamo, hajd' što nijedne rijeke nemamo u Tuzlanskom kantonu, nego ste nam naumili pod stražnjicu i plin gurnuti“, kazao je Zlatan Begić, zastupnik DF-a u Zastupničkom domu Bosne i Hercegovine
.
Last edited by Haris.ba on 17/01/2026 08:47, edited 2 times in total.
Najbolja stvar za Tuzlu i Kakanj bi bila da počnu projekte gasnih blokiva u elektranama. Postepeno preći na plin i time prestatinsa kontaminacijom života.
tuitamo wrote: ↑17/01/2026 08:44
Najbolja stvar za Tuzlu i Kakanj bi bila da počnu projekte gasnih blokiva u elektranama. Postepeno preći na plin i time prestatinsa kontaminacijom života.
Kakanj mozda, ali kako ce Tuzla? Ljudi ne zele nista.
Plus, nemaju gasovod. Imaju prejak rudarski lobi. To bi pijukom na gasovod islo.
Strategija je mamuzati termoelektrane dok se ne raspadnu, pa onda solarne ploce staviti na prostore kopova rudnika.
Plan je da se u Zenici pravi plinara. Vidjecemo kako ce to proci (i ne, nece biti drzavna).
tuitamo wrote: ↑17/01/2026 08:44
Kakanj mozda, ali kako ce Tuzla? Ljudi ne zele nista.
Plus, nemaju gasovod. Imaju prejak rudarski lobi. To bi pijukom na gasovod islo.
Strategija je mamuzati termoelektrane dok se ne raspadnu, pa onda solarne ploce staviti na prostore kopova rudnika.
Ne mora sutra. Za 5 godina se može uradit gasovod.
Ugalj nije održiv i već danas se ogromne količine uvoze. Oko Kaknja in Tuzle su brda lagerobanog pepela koji se ispire u podzemne vode.
Potreban je plan prelaska na gas u narednih 10 godina. Uz to su potrebne gasne kotlovnice za blokove zgrada. Mi smo mala zemlja i sa gasom bi se transformirali iz ove prljavštine.
tuitamo wrote: ↑17/01/2026 08:55
Ugalj nije održiv i već danas se ogromne količine uvoze. Oko Kaknja in Tuzle su brda lagerobanog pepela koji se ispire u podzemne vode.
Potreban je plan prelaska na gas u narednih 10 godina. Uz to su potrebne gasne kotlovnice za blokove zgrada. Mi smo mala zemlja i sa gasom bi se transformirali iz ove prljavštine.
Problem je sto mora sutra. Ne moze za 5 godina. Jer, samo za papirologiju trebaju godine.
I neko mora pokazati da to zeli. Niko to ne zeli ko donosi odluke.
Jedini veliki infrastrukturni objekat koji drzava pravi je autoput. I valjda je jasno kako bi to izgledalo na slucaju energetskih postrojenja.
tuitamo wrote: ↑17/01/2026 08:55
Problem je sto mora sutra. Ne moze za 5 godina. Jer, samo za papirologiju trebaju godine.
I neko mora pokazati da to zeli. Niko to ne zeli ko donosi odluke.
Jedini veliki infrastrukturni objekat koji drzava pravi je autoput. I valjda je jasno kako bi to izgledalo na slucaju energetskih postrojenja.
Naravno da sutra treba krenuti sa jasnim planom i roadmap. Cilj treba da bude da je gotovo za 5 godina.
Bobi wrote: ↑17/01/2026 10:58
Izjebat ce ovi naši ove amere vise nego nego iko .
Ovo su stvari koje se grade jednom u 50 godina
Pa da je nas cekati, ne bi nikad
Magistralni gasovod dosao do travnika, visokog, novog travnika, itd... nigdje nista nije urađeno ni prošireno...
Tako da, otprilike to imas kad ti je u ministarstvu poluidiot, neki trogodac sa fakultetom nacelnik necega i tako.
Jos hoce da ih neko nesto pita? Sta da ih pita ko da znaju nesto?