Plinovod Južna interkonekcija

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply

Da li BiH treba dati koncesiju Amerikancima za Južnu interkonekciju

Poll ended at 31/03/2026 23:18

DA
75
63%
NE
45
38%

Total votes: 120

dr_Evil

#226 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dr_Evil »

Maliodmene wrote: 16/01/2026 10:43
dr_Evil wrote: 16/01/2026 10:39
Maliodmene wrote: 16/01/2026 10:34

Ja bih im dao i da rade autoput Tz-Orasje pod koncesiju, tamam da rijese problem oko drzavne imovine preko VPa.
Pazi sta zelis. Ja bih samo podsjetio na onomad i cucla revoluciju te JMBG brojeva. Dobismo brojeve, ali dobismo i entitetsko drzavljanstvo. Pozdrav od drzavljana BIH/FBIH.

U ovom slucaju posto po nas pusu nepovoljni vjetrovi podrzavam onu palermovu rahat patnja. Skupite se do neke nove carske administracije, te nove kolonijalne uprave kod nas.
O cemu ti pricas? Ne bacaj bombe. Jel znas ti koliko se u BiH ne moze investirati zbog blokade drzavne imovine? Pitaj nekog sa TK jel mu svejedno, i jel dobra rahat patnja.
Prica tacno ono sta sam napisao. Nema tu bombe, jedini konsenzus 2:1 koji imamo danas je da ce se imovina knjiziti na nize razine vlasti. Citava galama oko drzavne imovine je danas zato sto stu nasi vlastodrsci konacno dosle do rezerve, to jest istrosili su svu imovinu drustvenih preduzeca koje im je ostavila bivsa drzava. Sada prelaze na nase sume i kamenjare da bi se mogli dodatno zaduziti kod bjelosvjetskih lopova. Divno, nek pomaknu pase autoput 200 metara u stranu i nece imati problem sa drzavnom imovinom, nego ebi ga gdje ce onda izgraditi privatnu solarnu elektranu.

Dakle, zelite da koristite drzavnu imovinu, budite spremni da izgubite drzavu. Potpisali smo entitetsko drzavljanstvo, valjda smo federacija, nemamo nacije, a sad nam jos i imovinu zaduzite. A u ostalom, mozda je i bolje da nas nema - kakvi smo.
Maliodmene

#227 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Maliodmene »

dr_Evil wrote: 16/01/2026 10:59
Maliodmene wrote: 16/01/2026 10:43
dr_Evil wrote: 16/01/2026 10:39

Pazi sta zelis. Ja bih samo podsjetio na onomad i cucla revoluciju te JMBG brojeva. Dobismo brojeve, ali dobismo i entitetsko drzavljanstvo. Pozdrav od drzavljana BIH/FBIH.

U ovom slucaju posto po nas pusu nepovoljni vjetrovi podrzavam onu palermovu rahat patnja. Skupite se do neke nove carske administracije, te nove kolonijalne uprave kod nas.
O cemu ti pricas? Ne bacaj bombe. Jel znas ti koliko se u BiH ne moze investirati zbog blokade drzavne imovine? Pitaj nekog sa TK jel mu svejedno, i jel dobra rahat patnja.
Prica tacno ono sta sam napisao. Nema tu bombe, jedini konsenzus 2:1 koji imamo danas je da ce se imovina knjiziti na nize razine vlasti. Citava galama oko drzavne imovine je danas zato sto stu nasi vlastodrsci konacno dosle do rezerve, to jest istrosili su svu imovinu drustvenih preduzeca koje im je ostavila bivsa drzava. Sada prelaze na nase sume i kamenjare da bi se mogli dodatno zaduziti kod bjelosvjetskih lopova. Divno, nek pomaknu pase autoput 200 metara u stranu i nece imati problem sa drzavnom imovinom, nego ebi ga gdje ce onda izgraditi privatnu solarnu elektranu.

Dakle, zelite da koristite drzavnu imovinu, budite spremni da izgubite drzavu. Potpisali smo entitetsko drzavljanstvo, valjda smo federacija, nemamo nacije, a sad nam jos i imovinu zaduzite. A u ostalom, mozda je i bolje da nas nema - kakvi smo.
Haj reci mi gdje ce iz Tz pomaknuti 200m u stranu i nacrtaj mi dionicu gdje autoput ili brza cesta ne bi prolazila kroz drzavnu imovinu?
dr_Evil

#228 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dr_Evil »

Maliodmene wrote: 16/01/2026 11:02
Haj reci mi gdje ce iz Tz pomaknuti 200m u stranu i nacrtaj mi dionicu gdje autoput ili brza cesta ne bi prolazila kroz drzavnu imovinu?
Proglasis projektod od drzavnog interesa i gradis bez problema. Kod Mostara je stalo iz vise razloga nije samo sto je drzavna - kao sto nam lopovi iz Autocesta porucuju.

Da li se moze u TK pomaknut, vjerovatno da, ali na kraju dana imas opciju da proglasis drzavnim projektom. Pozivate se na TK, nema projekta ni ideje da se ide u gradnju necega osim ovog Erdogan/Vucko.

Rekoh, ako se vecina slozi slobodno vi idite kod kolonijalnog predstavnika i recite mu nek potpise Draganu i Dodiku drzavnu imovinu, demokratija je, vecina odlucuje.

Kad treba krasti drzavnu imovinu caskom se pozovemo na TK, povratnike, Krajinu, i sve sta treba.
Maliodmene

#229 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Maliodmene »

dr_Evil wrote: 16/01/2026 11:11
Proglasis projektod od drzavnog interesa i gradis bez problema. Kod Mostara je stalo iz vise razloga nije samo sto je drzavna - kao sto nam lopovi iz Autocesta porucuju.

Da li se moze u TK pomaknut, vjerovatno da, ali na kraju dana imas opciju da proglasis drzavnim projektom. Pozivate se na TK, nema projekta ni ideje da se ide u gradnju necega osim ovog Erdogan/Vucko.

Rekoh, ako se vecina slozi slobodno vi idite kod kolonijalnog predstavnika i recite mu nek potpise Draganu i Dodiku drzavnu imovinu, demokratija je, vecina odlucuje.

Kad treba krasti drzavnu imovinu caskom se pozovemo na TK, povratnike, Krajinu, i sve sta treba.
Imas projekat za koje ne mozes dobit dozvole. I zna se koji su djelovi drzavne imovine pod blokadom, dzaba ti drzavni interes. Ipak bacas bombe i nisi upucen.
dr_Evil

#230 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dr_Evil »

Maliodmene wrote: 16/01/2026 11:12
dr_Evil wrote: 16/01/2026 11:11

Imas projekat za koje ne mozes dobit dozvole. I zna se koji su djelovi drzavne imovine pod blokadom, dzaba ti drzavni interes. Ipak bacas bombe i nisi upucen.
Drzava ima pravo raspolagati imovinom, federacija to nema. Proglasi drzavni interes, ne entitetski interes(kao sto su proglasili po Hercegovini pod nazivom drzavni) i gradi sceri sta ti je drago.
Maliodmene

#231 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Maliodmene »

Dobro upravu si :lol: :lol:
HelaS

#232 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by HelaS »

Entitetska državljanstva u BiH postoje još od Daytonskog decembra, 1995. godine, nema JMBG veze s tim.

A kako si ti to zamislio da se država može izgubiti prenosom njene imovine na entitetsko ili općinsko vlasništvo, ili na vlasništvo preduzeća kojem je entitet osnivač. Šta znači "izgubiti državu" :?
dr_Evil

#233 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dr_Evil »

HelaS wrote: 16/01/2026 11:16

Entitetska državljanstva u BiH postoje još od Daytonskog decembra, 1995. godine, nema JMBG veze s tim.

A kako si ti to zamislio da se država može izgubiti prenosom njene imovine na entitetsko ili općinsko vlasništvo, ili na vlasništvo preduzeća kojem je entitet osnivač. Šta znači "izgubiti državu" :?
Rece forumas koji me pitao jucer oko Hrvatske i EU puta BIH.

Sto bi rekli u Neumu, pa ako upisemo obalu na opcinu sta je problem, i opcina je drzava, jel tako :D Onaj ko je titular imovine njegova je drzava otkad je svijeta i vijeka. Nizi nivoi vlasti mogu raspolagati, ali ne mogu biti vlasnici drzavne imovine, ako drzava nema imovinu, a evo nema ni naciju onda po modernim standardima to nije drzava.

@Chmoljo, @_BataZiv_0809, evo ja ne znam jel HelaS upravu ovdje, ali znam da za vrijeme popisa to nije bilo aktuelno do JMBG-a. Mozete li vi ko pravnici pomoci ovdje oko drzavljanstva entiteta. Tek smo nakon toga poceli upisivati entitetsko drzavljanstvo u rodne listove.
HelaS

#234 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by HelaS »

dr_Evil wrote: 16/01/2026 11:22
HelaS wrote: 16/01/2026 11:16

Rece forumas koji me pitao jucer oko Hrvatske i EU puta BIH.

Sto bi rekli u Neumu, pa ako upisemo obalu na opcinu sta je problem, i opcina je drzava, jel tako :D Onaj ko je titular imovine njegova je drzava otkad je svijeta i vijeka. Nizi nivoi vlasti mogu raspolagati, ali ne mogu biti vlasnici drzavne imovine, ako drzava nema imovinu, a evo nema ni naciju onda po modernim standardima to nije drzava.
Bez "odobrenja" VP u BiH nema promjene vlasništva državne imovine. OK, to će biti promijenjeno, i kad bude Predsjedništvo BiH odlučilo da proda određenu površinu "BiH zemljišta", po kojoj logicci najprije, a onda po kojem pravnom osnovu to više nije BiH teritorija :? Nikako ne razumijem ovakvu retoriku "zagovarača BiH", isto kao da je to sada neko strano tijelo, da nekretnina kojoj je titular entitetska vlada ili kantonalna, pa i privatna. Da li je moja kuća i zemljište koje je upisano u ZK knjige u BiH, da li je unutar BiH ili unutar Tanzanije države?
@Chmoljo, @_BataZiv_0809, evo ja ne znam jel HelaS upravu ovdje, ali znam da za vrijeme popisa to nije bilo aktuelno do JMBG-a. Mozete li vi ko pravnici pomoci ovdje oko drzavljanstva entiteta. Tek smo nakon toga poceli upisivati entitetsko drzavljanstvo u rodne listove.
:D
dr_Evil

#235 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dr_Evil »

Zasto bi iko prodavao bilo sta, drzavni organi ti daju dozvolu za raspolaganje, koncesiju na 200 godina ili koliko ti treba, kad zavrsis vrati u stanju u kojem si pronasao. Drzava daje autocestama na upravljanje, ali ne mogu se one upisati kao vlasnici, makar sto se tice trase autoputa, drugo su zgrade ili slicno. Ispravi me ako grijesim - rado bih naucio nesto, bez cinizma.

Razumio bih ja tvoju logiku da je sve nize i dalje drzava, ali nazalost ne zivimo takav svijet. Imamo etnicki ciste teritorije, tri nacije, a jedno drzavljanstvo(@Haris.ba), i ono najvaznije nemamo drzavni sud niti elemente prinude. Zato druze ciji katastar toga drzava.
Maliodmene

#236 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Maliodmene »

Jel ti uopste poznajes zakone BiH ili se samo pravis pametan? Znas li uopste sta znaci zabrana raspolaganjem? Ma haj bezveze se raspavljat sa ovim likom koji misli da je ovo Njemacka i da je pokupio svu pamet svjeta.
dr_Evil

#237 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dr_Evil »

Maliodmene wrote: 16/01/2026 12:05 Jel ti uopste poznajes zakone BiH ili se samo pravis pametan? Znas li uopste sta znaci zabrana raspolaganjem? Ma haj bezveze se raspavljat sa ovim likom koji misli da je ovo Njemacka i da je pokupio svu pamet svjeta.
Nemam ja problem sa ovim da vi mene uvjerite u to da ja grijesim. Evo ti par novinskih clanaka koji ti mogu dati pretpostavku zasto bih pomislio ovo sta tvrdim. S druge strane kakva god da je situacija, nemojte se dovesti u situaciju da ostanete bez drzave. Ovo da se sutra uknjizi na entitete necete metra napravit jer nije problem drzavna imovina, autoput se ne gradi i gdje je sve uredno, te i dok ovo nije bio problem.
Ipak, postoji mogućnost za ubrzanje procesa. Plan je da se izgradnja autoputa proglasi projektom od posebnog interesa za državu, čime bi se omogućilo korištenje državne imovine bez dodatnih prepreka. No, sve još uvijek visi u zraku, a pregovori su u toku.
https://www.klix.ba/biznis/investicije/ ... /250710077

https://www.fokus.ba/vijesti/bih/autoce ... a/3382832/
Odluke Ustavnog suda

Podsjetili su je Ustavni sud BiH u odlukama koje je donio utvrdio da rijeke, šume i šumsko zemljište, predstavljaju državnu imovinu. Nadalje, naveli su da je članom 2. stav (1) Zakona o privremenoj zabrani raspolaganja državnom imovinom propisano da bez obzira na odredbe bilo kojeg drugog zakona ili propisa, državnom imovinom može raspolagati isključivo država Bosna i Hercegovina, kao njen titular, u skladu s odredbama ovog zakona. Ustavni sud je, tkaođer, naveo da na nivou Bosne i Hercegovine ne postoji propis kojim bi bila regulirana nadležnost entiteta da donese odluke o promjeni namjene šumskog zemljišta i privremenom korištenju šumskog zemljišta u državnom vlasništvu u druge namjene. No, tu se priča ne završava.
https://etto.ba/clanak/autoput-na-%C4%8 ... se-u-zraku
Čeka se Schmidt ili novi pravni manevar?

U odsustvu političke volje i konsenzusa među domaćim liderima, sve oči uprte su u visokog predstavnika Christiana Schmidta. Očekivanja su da bi on mogao nametnuti Zakon o državnoj imovini, no do tada – kilometri autoputa ostaju samo ambiciozne PowerPoint prezentacije.

S druge strane, u političkim kuloarima se spominje pokušaj da se gradnja autoputa proglasi projektom od posebnog interesa za državu. Takvo rješenje bi omogućilo korištenje državne imovine bez dodatnih pravnih zavrzlama. Ipak, sve je još uvijek na nivou ideje – pregovori traju, a rezultata nema.
Maliodmene

#238 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Maliodmene »

Dobro sad mi navedi gdje se postupilo tako, pa se nesto odblokiralo? Nije nigdje jer ne moze. Dovoljno ti govori situacija kod vojne imovine jer je Zeljka glasala namjerno ZA, a Denis i Zeljko nisu jer znaju da ne moze i da bi ustavni sud to oborio, al haj valjda ti bolje znas.
dr_Evil

#239 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dr_Evil »

I imaju moju punu podrsku za punu blokadu - da nam se ne bi desila opet JMBG cucla. Ono pismo Niksica Schmidtu gdje trazi izuzece sam dozivio kao totalni politicki amaterizam, skoro pa ko izdaju.

Ali dakle, ako ja tumacim tacno, otvoren sam da grijesim, postoji mogucnost da se raspolaze ukoliko se zdogovorimo. Ovo do sad i nije bilo normalno, entitet donosi odluku o drzavnom interesu :S

Helem, ministarstvo na razini drzave za imovinu, komisija za raspolaganje sta god, samo nek je na drzavnoj razini. Entitet trazi, a drzava nek izdaje dozvole za koristenje bez suvisnih pitanja.
peca777

#240 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by peca777 »

dr_Evil wrote: 16/01/2026 11:57 Imamo etnicki ciste teritorije, tri nacije, a jedno drzavljanstvo
Ispravka krivog navoda, cisto da se zna i da nam se opali samarcina. Imamo tri dzavljanstva, drzavno i entitetsko.

Bosansko-hercegovacko
Federacijsko
Republicko.
dr_Evil

#241 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dr_Evil »

peca777 wrote: 16/01/2026 12:19
dr_Evil wrote: 16/01/2026 11:57 Imamo etnicki ciste teritorije, tri nacije, a jedno drzavljanstvo
Ispravka krivog navoda, cisto da se zna i da nam se opali samarcina. Imamo tri dzavljanstva, drzavno i entitetsko.

Bosansko-hercegovacko
Federacijsko
Republicko.
I samo bih dodao da nam se prodaju daMu pod bubrege oko D.Brcko. Ganic nam fura pricu da je Brcko direktno pod drzavom, dok gradjani istog se moraju odluciti da upisu drzavljanstvo RS-a ili Federacije.

Da li je Brcko kondiminijum entiteta, ili u samouprava direktno pod BiH. Ako je pod BiH zasto onda glasaju entitetski, a ne direkt? :D I tako, sve treba naravno 10 puta izvagati prije nego se neke odluke iz dobrih namjera urade.
peca777

#242 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by peca777 »

Tako je. Mi se moramo suociti sa nasim propustima i stvarnim istinama i onda popravljati sto se moze-moze.
HelaS

#243 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by HelaS »

dr_Evil wrote: 16/01/2026 12:24

Bosansko-hercegovacko
Federacijsko
Republicko.
I samo bih dodao da nam se prodaju daMu pod bubrege oko D.Brcko. Ganic nam fura pricu da je Brcko direktno pod drzavom, dok gradjani istog se moraju odluciti da upisu drzavljanstvo RS-a ili Federacije.

Da li je Brcko kondiminijum entiteta, ili u samouprava direktno pod BiH. Ako je pod BiH zasto onda glasaju entitetski, a ne direkt? :D I tako, sve treba naravno 10 puta izvagati prije nego se neke odluke iz dobrih namjera urade.
Niko u BiH se ne mora upisati po entitetskom državljanstvu. Dakle - ne mora!
dr_Evil

#244 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dr_Evil »

HelaS wrote: 16/01/2026 12:26

Bosansko-hercegovacko
Federacijsko
Republicko.

Pokusaj da se ne upises. Niko me nije ni pitao, niti mi dao tu mogucnost da se ne upisem.

Dakle nemas drzavljanstvo, pa ne mozes dobiti licnu kartu, glasati itd. evo sa vlade Brckog distrikta.

https://vlada.bdcentral.net/Publication ... va?lang=en

Da stvari mogu biti razlicite u praksi postujem, ali meni nije dat taj izbor.
Član 27

Lice koje izgubi državljanstvo jednog entiteta, a ne stekne državljanstvo drugog entiteta gubi državljanstvo BiH. Lice koje izgubi državljanstvo BiH istovremeno gubi i državljanstvo entiteta.
HelaS

#245 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by HelaS »

dr_Evil wrote: 16/01/2026 12:33

Pokusaj da se ne upises. Niko me nije ni pitao, niti mi dao tu mogucnost da se ne upisem.

Dakle nemas drzavljanstvo, pa ne mozes dobiti licnu kartu, glasati itd. evo sa vlade Brckog distrikta.

Član 27

Lice koje izgubi državljanstvo jednog entiteta, a ne stekne državljanstvo drugog entiteta gubi državljanstvo BiH. Lice koje izgubi državljanstvo BiH istovremeno gubi i državljanstvo entiteta.
Ovako piše u Ustavu BiH, kako piše u lokalnim zakonima, ne znam:
Postoji državljanstvo Bosne i Hercegovine, koje će regulirati Parlamentarna skupština, te državljanstvo svakoga od entiteta, koje će regulirati svaki od entiteta, pod uvjetom:
a. da su svi državljani bilo kojega od entiteta time i državljani Bosne i Hercegovine;
b. da se nijednoj osobi ne uskrati državljanstvo Bosne i Hercegovine ili nekog od entiteta na proizvoljan način ili pak tako da ostane bez državljanstva. Nijednoj se osobi neće uskratiti državljanstvo Bosne i Hercegovine ili nekoga od entiteta na osnovi spola, rasne pripadnosti, boje kože, jezika, vjere, političkoga ili drugog mišljenja, nacionalnoga ili socijalnog podrijetla, pripadnosti nacionalnoj manjini, vlasništva, rođenja ili drugoga statusa.
dr_Evil

#246 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by dr_Evil »

HelaS wrote: 16/01/2026 12:39
dr_Evil wrote: 16/01/2026 12:33

Član 27

Ovako piše u Ustavu BiH, kako piše u lokalnim zakonima, ne znam:
Postoji državljanstvo Bosne i Hercegovine, koje će regulirati Parlamentarna skupština, te državljanstvo svakoga od entiteta, koje će regulirati svaki od entiteta, pod uvjetom:
a. da su svi državljani bilo kojega od entiteta time i državljani Bosne i Hercegovine;
b. da se nijednoj osobi ne uskrati državljanstvo Bosne i Hercegovine ili nekog od entiteta na proizvoljan način ili pak tako da ostane bez državljanstva. Nijednoj se osobi neće uskratiti državljanstvo Bosne i Hercegovine ili nekoga od entiteta na osnovi spola, rasne pripadnosti, boje kože, jezika, vjere, političkoga ili drugog mišljenja, nacionalnoga ili socijalnog podrijetla, pripadnosti nacionalnoj manjini, vlasništva, rođenja ili drugoga statusa.
Pa ovaj clan 27 iznad je iz drzavnog zakona, ako nemas entitetsko nemas ni drzavno. Ovaj tvoj clan kaze da ti ne mogu uskratiti pravo na drzavljanstvo, ne da mozes izabrati da ga ne uzmes.

https://data.globalcit.eu/NationalDB/do ... ginal).pdf

I sad ja tebi dugujem polovicnu ispriku, jer evo vidim da je ovaj zakon iz 99-e. To jest entitetsko je bilo i prije revolucije, samo ga nismo upisivali u dokumente i nije bio dio JMBG-a.
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#247 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Chmoljo »

dr_Evil wrote: 16/01/2026 11:22

7. Državljanstvo

Postoji državljanstvo Bosne i Hercegovine, koje reguliše Parlamentarna skupština, i državljanstvo svakog entiteta, koje reguliše svaki entitet, pod uslovom:

a) Da su svi državljani svakog entiteta samim tim i državljani Bosne i Hercegovine,

b) Da se nijednom licu ne može samovoljno oduzeti državljanstvo Bosne i Hercegovine ili entiteta niti ga se na drugi način ostaviti bez državljanstva. Nijedno lice ne može biti lišeno državljanstva Bosne i Hercegovine po bilo kojoj osnovi, kao što je pol, rasa, boja, jezik, vjeroispovijest, političko ili drugo mišljenje, nacionalno ili socijalno porijeklo, povezanost sa nacionalnom manjinom, imovina, rođenje ili neki drugi statusi.

c) Sva lica koja su bila državljani Republike Bosne i Hercegovine neposredno prije stupanja na snagu ovog Ustava, su državljani Bosne i Hercegovine. Državljanstvo lica koja su naturalizovana poslije 6. aprila 1992, a prije stupanja na snagu ovog Ustava, regulisaće Parlamentarna skupština.

d) Državljani Bosne i Hercegovine mogu imati državljanstvo druge države, pod uslovom da postoji bilateralni sporazum između Bosne i Hercegovine i te države kojim se to pitanje uređuje, a koji je odobrila Parlamentarna skupština u skladu sa članom IV, stav 4, tačka (d). Lica sa dvojnim državljanstvom mogu glasati u Bosni i Hercegovini i entitetima samo ako imaju prebivalište u Bosni i Hercegovini.

e) Državljanin Bosne i Hercegovine u inostranstvu uživa zaštitu Bosne i Hercegovine. Svaki entitet može izdavati pasoše Bosne i Hercegovine svojim državljanima, onako kako to odredi Parlamentarna skupština. Bosna i Hercegovina može izdati pasoše svojim državljanima kojima nije izdat pasoš nekog od entiteta. Postojaće centralna evidencija svih pasoša koje izdaju entiteti i Bosna i Hercegovina.
peca777

#248 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by peca777 »

HelaS wrote: 16/01/2026 12:26 Niko u BiH se ne mora upisati po entitetskom državljanstvu. Dakle - ne mora!
Naravno da ne mora, no RS ima tu opciju i koriste. Na licnoj im pise drzavljanstvo REPUBLIKE SPRSKE, pa ti pjevaj borbene.
HelaS

#249 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by HelaS »

peca777 wrote: 16/01/2026 13:11
HelaS wrote: 16/01/2026 12:26 Niko u BiH se ne mora upisati po entitetskom državljanstvu. Dakle - ne mora!
Naravno da ne mora, no RS ima tu opciju i koriste. Na licnoj im pise drzavljanstvo REPUBLIKE SPRSKE, pa ti pjevaj borbene.
Opciono je...Imaš i na LK u FBiH tu mogućnost
Pandakonda

#250 Re: Plinovod Južna interkonekcija

Post by Pandakonda »

Bosansko-hercegovacko
Federacijsko
Republicko.

Za BD moraš jer entitetsko drzavljanstvo određuje za koga mozes glasati. Ako si rođen u BD onda sam biras koje ces, ako si se preselio u BD onda ti ide drzavljanstvo onog entiteta iz kojeg si dosao.
Post Reply