SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

dječak sa šibicama

#101026 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by dječak sa šibicama »

Trojkaski, zakone da postuju gradjani, i samo gradjani.

Ili takozvani Benjkin poucak, ahbabima fasade gradjanima baklave. Koje nije platila iz svog dzepa, jasno :D
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#101027 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by _BataZiv_0809 »

Po mom nekom iskustvu baziranom na dvocifrenom broju stanova koje sam koristio:

Problem krova dozivljavaju visi spratovi, problem podruma nizi spratovi. Lift nikog nize od treceg sprata ne zanima osim ako ne zivi kakav penzioner. Tema koja stanare najvise tangira je kako imati svoje dzabno parking mjesto, a da ga niko drugi nema pravo zauzeti.

Oni koji najvise duguju upravitelju najvise zayebavaju. I voze najbolja auta. :D

Nacija smo predlagaca i filozofa, svi sve znaju sta treba, a aktivno sprovodjenje u djelo na sebe preuzima 3 do 5% stanara, ako i toliko. Sto se vise zauzmes da nesto uradis to te pametolozi vise kritikuju :mrgreen:

Vrlo je vazna i demografija koja prevladava u zgradi. Podstanare naravno najvise boli quraz, a nivo havarije u takvim zgradama se povecava ako su vlasnici stanova u dijaspori.

Poslije njih u kurcobolji prevladavaju ljudi koji su nasljedili stanove od roditelja koji su ih dobili u onom sistemu/ljudi koji su dobili stanove u onom sistemu. Ti ne mogu nikako da shvate da SIZ stanovanja ne postoji od 1992. i da niko nije duzan da se bavi njihovim vodokotlicima koji cure, zacepljenim cijevima od toza, kao ni da im mijenja sijalice (svojim usima cuo zenu koja se zali da je 6 mjeseci u mraku jer niko nije dosao da zavrne sijalicu od marku i osamdeset koja je 2 metra udaljena od štoka njenih ulaznih vrata).

U zgradama gdje zive tzv. starosjedioci koji su tu prvi stanari od izgradnje imas izrazen stav da oni imaju vise prava od ljudi koji su se tu kasnije doselili, pa na sebe ne primjenjuju ono sto od drugih traze i drugima zamjeraju.

Sve u svemu, mogao bih napisati knjigu dogodovstina, tj. mogao sam jer sad mi sjecanja polako blijede i naviru mi najcesce kad Truba pise o penzionerkama sto su nasljedile stanove od 100 kvadrata :lol:
Chmoljo
Administrativni siledžija u penziji

#101028 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 12:27 Trojkaski, zakone da postuju gradjani, i samo gradjani.

Ili takozvani Benjkin poucak, ahbabima fasade gradjanima baklave. Koje nije platila iz svog dzepa, jasno :D
kad papanluk izbije jer se nema argumenta oko glupe rasprave na osnovu nejasnih pretpostavki o nekom samo da bi se sakrila vlastita glupost. :D

i tebe i benjaminu. ti fino krivičnu njoj složi legendice. :D
suspect_zero

#101029 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by suspect_zero »

Ali si se ti seljako :oops:

Istina ovo sto zboriš, sin od jedne se posvadjao sa nekim i od huje razbije ulazna vrata...kaze mu mati neka se zamijeni staklo od para za održavanje...a ona ne placa godinama. Jebo takav mentalni sklop.
nepass1

#101030 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by nepass1 »

Logovan wrote: 15/01/2026 12:14
HelaS wrote: 15/01/2026 12:04 A ko plaća popravku neispravnog lifta :lol:
Ako se vodimo logikom pojedinih, onda onaj sa prizemlja ne plaća ništa.

Najbolje napraviti spisak stanova koji koriste lift. Ima ljudi ne koriste lift jer idu stepenicama pa eto neće da plaćaju nešto što ne koriste. Ok, spisak napisati i eto ga. Strogo ga se pridržavati. Ako kupiš namještaj, frižider ili nešto slično, nosi ga stepenicama. Lift ne postoji pa taman da opremaš svaku prostoriju.
U prosloj zgradi se kvario jedan lift i ovi sa prizemlja su se bunili sto se tolike pare izdvajaju a oni ne koriste lift.
A za krov i ja bih zasao sa papirom nek se potpisu da nece da ucestvuju i da ih krov ne zanima. Pa cak se i sa advokatom posavjetovao koje su mi opcije.
dječak sa šibicama

#101031 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Chmolji samo ne diraj gazde iz vladajuce trojke, inace vrijedja :D

Kad ce to obnavljanje fasada u Titovoj na racun stanara, jedva cekam da i to vidim :D
Altsa

#101032 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Altsa »

Ateista wrote: 15/01/2026 12:04 Tako kad nam je prokisnjavao krov, ove ispod nije zanimalo i nisu se slagali da novac koji uplacujemo upravitelju bude potrosen na popravku.
Mi u neja doba prestali skupljati vodu, pustili da ide niz zidove i otisla voda nekoliko spratova ispod, odjednom su se i ostali stanari zainteresovali za problem i slozili da se isto popravi. :mrgreen:
Kako to. Stanari nemaju pravo da odlucuju o tome ako je takva hitna situacija. Razumijem ako je dilema da li popravit sanduce ili npr. promijeniti rasvjetu pa izaberu prioritet ali curenje sa krova je prioritet prioriteta.
Ateista

#101033 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: 15/01/2026 12:07
Ateista wrote: 15/01/2026 12:04 Tako kad nam je prokisnjavao krov, ove ispod nije zanimalo i nisu se slagali da novac koji uplacujemo upravitelju bude potrosen na popravku.
Mi u neja doba prestali skupljati vodu, pustili da ide niz zidove i otisla voda nekoliko spratova ispod, odjednom su se i ostali stanari zainteresovali za problem i slozili da se isto popravi. :mrgreen:
vjeruj da bih i zaljevo lavorom dodatno. mater vam bezobraznu.
Haha, nismo bas lavorom, ali jesmo dodatno zalivali, i upalilo je. :mrgreen:
Chmoljo

#101034 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 12:49 Chmolji samo ne diraj gazde iz vladajuce trojke, inace vrijedja :D

Kad ce to obnavljanje fasada u Titovoj na racun stanara, jedva cekam da i to vidim :D
čuj vrijeđa, na šta bilo šta napišem hinjski podjebavaš već nekoliko strana. al ne direktno, nego onako, između redova. kad ti fino napišem ono što te sljeduje jer čepa guzici tražiš, onda ti lafo uvrijeđen.

a biće, akobogda, kada se riješi zagađenje, korupcija, svjetski ratovi i glad u svijetu. onako kako si ti poredo prioritete. :D
Ateista

#101035 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

_BataZiv_0809 wrote: 15/01/2026 12:39 Po mom nekom iskustvu baziranom na dvocifrenom broju stanova koje sam koristio:

Problem krova dozivljavaju visi spratovi, problem podruma nizi spratovi. Lift nikog nize od treceg sprata ne zanima osim ako ne zivi kakav penzioner. Tema koja stanare najvise tangira je kako imati svoje dzabno parking mjesto, a da ga niko drugi nema pravo zauzeti.

Oni koji najvise duguju upravitelju najvise zayebavaju. I voze najbolja auta. :D

Nacija smo predlagaca i filozofa, svi sve znaju sta treba, a aktivno sprovodjenje u djelo na sebe preuzima 3 do 5% stanara, ako i toliko. Sto se vise zauzmes da nesto uradis to te pametolozi vise kritikuju :mrgreen:

Vrlo je vazna i demografija koja prevladava u zgradi. Podstanare naravno najvise boli quraz, a nivo havarije u takvim zgradama se povecava ako su vlasnici stanova u dijaspori.

Poslije njih u kurcobolji prevladavaju ljudi koji su nasljedili stanove od roditelja koji su ih dobili u onom sistemu/ljudi koji su dobili stanove u onom sistemu. Ti ne mogu nikako da shvate da SIZ stanovanja ne postoji od 1992. i da niko nije duzan da se bavi njihovim vodokotlicima koji cure, zacepljenim cijevima od toza, kao ni da im mijenja sijalice (svojim usima cuo zenu koja se zali da je 6 mjeseci u mraku jer niko nije dosao da zavrne sijalicu od marku i osamdeset koja je 2 metra udaljena od štoka njenih ulaznih vrata).

U zgradama gdje zive tzv. starosjedioci koji su tu prvi stanari od izgradnje imas izrazen stav da oni imaju vise prava od ljudi koji su se tu kasnije doselili, pa na sebe ne primjenjuju ono sto od drugih traze i drugima zamjeraju.

Sve u svemu, mogao bih napisati knjigu dogodovstina, tj. mogao sam jer sad mi sjecanja polako blijede i naviru mi najcesce kad Truba pise o penzionerkama sto su nasljedile stanove od 100 kvadrata :lol:
:thumbup: :lol:
Odlicno opisano.
moimoi

#101036 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

suspect_zero wrote: 15/01/2026 12:47 Ali si se ti seljako :oops:

Istina ovo sto zboriš, sin od jedne se posvadjao sa nekim i od huje razbije ulazna vrata...kaze mu mati neka se zamijeni staklo od para za održavanje...a ona ne placa godinama. Jebo takav mentalni sklop.
Pa u mojoj zgradi se najvise zali lik koji nikad ni marke nije dao upravitelju.
dječak sa šibicama

#101037 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Treba to sve istjerat iz stanova.

Ali prvo da obnove fasadu :D
Chmoljo

#101038 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Chmoljo »

Ateista wrote: 15/01/2026 12:53
ma ne mogu ja duše griješiti. ispod mene su komšije, stariji bračni par. kad ih vidimo izvinimo se unaprijed ako djeca bubaju od pod ili ako su glasna. oni nas naruže, nemojte da im branite, to su djeca, to nama ne smeta pustite ih.

ne vjerujem da bi pravili probleme da krene curiti krov, ali mal je haustor od osam stanova, i teško je tu skupiti neku značajnu naknadu. imaćemo uredno okrečen haustor i finu fasadu tek kada se podigne cijena održavanja.

svakako, procenat naknade upravitelju bi u tom slučaju trebao ići prema dole, kao i PEVu.
Ateista

#101039 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Altsa wrote: 15/01/2026 12:51
Kako to. Stanari nemaju pravo da odlucuju o tome ako je takva hitna situacija. Razumijem ako je dilema da li popravit sanduce ili npr. promijeniti rasvjetu pa izaberu prioritet ali curenje sa krova je prioritet prioriteta.
Iskreno ne znam detalje, tad sam bio jos dijete i nisam se toliko bavio tim, ali receno mi je da stanari nisu htjeli dati saglasnost i da se zbog toga krov nije radio. Mozda je i do predstavnika kucnog savjeta, mozda su se neke stvari od tad promijenile, nissm siguran ni sad kako ide i da li je potedbna saglasnost.
Znam da kad je opet trebalo raditi neki krov da nismo imali sredstava i da smo skupljali, sreca imamo sad dobrog predstavnika koji je uspio napraviti takvu atmosferu da je vecina dala prilog, da organizujemo nekad radne akcije da sami neke stvari okomulaza sredimo i slicno.
moimoi

#101040 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by moimoi »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 12:57 Treba to sve istjerat iz stanova.

Ali prvo da obnove fasadu :D
Ne, nego mu treba naplatiti sa kamatama.
Ateista

#101041 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Ateista »

Chmoljo wrote: 15/01/2026 12:58
Ateista wrote: 15/01/2026 12:53

ma ne mogu ja duše griješiti. ispod mene su komšije, stariji bračni par. kad ih vidimo izvinimo se unaprijed ako djeca bubaju od pod ili ako su glasna. oni nas naruže, nemojte da im branite, to su djeca, to nama ne smeta pustite ih.

ne vjerujem da bi pravili probleme da krene curiti krov, ali mal je haustor od osam stanova, i teško je tu skupiti neku značajnu naknadu. imaćemo uredno okrečen haustor i finu fasadu tek kada se podigne cijena održavanja.

svakako, procenat naknade upravitelju bi u tom slučaju trebao ići prema dole, kao i PEVu.
Ma naravno, ima i pozitivnih i negativnih primjera, kao sto sam pisao i kod mene je puno bolja situacija sad, ouno vise solidarnosti, malo se izmijenili stanari plus drugi oredstavnik koji bas radi svoj posao.
Ima vise stanova i to nam olaksava, nezgodno je to kod manjih hauatora, izadje sve puno skuplje po jednom stanu sta god hoces da uradis.
Logovan

#101042 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Logovan »

moimoi wrote: 15/01/2026 12:26 To me podsjeti na ovo :D

https://izdvojeno.ba/stigla-ga-kazna-mu ... rit-vrata/

Ma samo staviti bravu.. ne mozes pokrenuti lift bez kljuca i vozdra.
Savršen primjer glupana. Eto dobra ideja sa ključem. Nisi platio - nema ključa, odnosno lifta i vozdra.
nepass1 wrote: 15/01/2026 12:48 U prosloj zgradi se kvario jedan lift i ovi sa prizemlja su se bunili sto se tolike pare izdvajaju a oni ne koriste lift.
A za krov i ja bih zasao sa papirom nek se potpisu da nece da ucestvuju i da ih krov ne zanima. Pa cak se i sa advokatom posavjetovao koje su mi opcije.
Neka su se bunili, jebi ga, to je mana života u prizemlju. Ili plaćaj ili idi na sprat zgrade ili promijeni lokaciju. :lol:
Sociolog

#101043 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sociolog »

Evo rece Faruk Kapidzic, na TVSA da je jos jedna preminula, okliznuvsi se na led :(
propojeilijas

#101044 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by propojeilijas »

dječak sa šibicama wrote: 15/01/2026 12:49 Chmolji samo ne diraj gazde iz vladajuce trojke, inace vrijedja :D

i ja jedva cekam to vidjeti. Obnovit fasadu u njihova ime i svima isporucit racun dosta je vise nebrige samo puka sreca je spasila pjesake ovog puta
Edin H.

#101045 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Edin H. »

Šta je sa Real Madridom, je li pušten?

Hoće li ići na rehabilitaciju?
Sociolog

#101046 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by Sociolog »

Danijel Hadzovic evo vazi na N1 o novnom zivotu u Sarajevu, 2000tih te kako je SDA 2009 donijela odluku o zabrani okupljanja navecer u parkovima, i zabrani konzumscije alkohola, te kako su se ljudi vremenom konzervativniji postali...dosta toga je upravu...kako je grad grohno, sto se tice nocnog izlaska.
noviclan

#101047 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

Sociolog wrote: 15/01/2026 17:23 Evo rece Faruk Kapidzic, na TVSA da je jos jedna preminula, okliznuvsi se na led :(
Katastrofa, nije mi jasno kako masine ne rade na ovako lijepom vremenu. Sa al'pasonog pjesice avantura doci do bimga
muha_sa

#101048 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by muha_sa »

noviclan wrote: 17/01/2026 17:20
Sociolog wrote: 15/01/2026 17:23 Evo rece Faruk Kapidzic, na TVSA da je jos jedna preminula, okliznuvsi se na led :(
Katastrofa, nije mi jasno kako masine ne rade na ovako lijepom vremenu. Sa al'pasonog pjesice avantura doci do bimga
Juce vidjeh grtalicu kako fura preko Bosmalovog mosta--nigdje na ulici ni grudve snijega a on gura ivicu vec nakamaranog snijega koji se na trotoaru nalazi :-) Okrenu se kod Bosmala i nazad--šta je napravio--ama baš ništa :lol:
noviclan

#101049 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by noviclan »

muha_sa wrote: 17/01/2026 17:24
noviclan wrote: 17/01/2026 17:20
Ma fuuuj, a gore kod bosmala nagurali snijeg kao da nema zelene povrsine da prebace to pa neka se topi. Koliko je sudara bilo na glavnoj i raskrsnicama gdje je snijeg bio prosle sedmice vatrogasno vozilo i malo na otoci (remizi) bum tres
Spoiler
Show
DebelinJoe wrote: 17/01/2026 14:52 Image

Hiseta ulica, od Skenderije prema SCC -u ništa nije očišćeno.

Slikano sinoć oko devet.

Juce vidjeh grtalicu kako fura preko Bosmalovog mosta--nigdje na ulici ni grudve snijega a on gura ivicu vec nakamaranog snijega koji se na trotoaru nalazi :-) Okrenu se kod Bosmala i nazad--šta je napravio--ama baš ništa :lol:
drug_profi

#101050 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5

Post by drug_profi »

Mi u naselju kupili frezu za snijeg. 2 milje u Proxu.
Skupila raja donacijama. I to prekucali cifru.
Sad je problem ko ce svoje slobodno vrijeme trositi za to.
Ruris Parang.
Post Reply