Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Moderator: anex
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#476 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
najjeftinija kafa bude najskuplja na kraju...
-
last mohicans
#477 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Nafali nam kafu da je top, pa nemoj te uzimati.
Ja je baš zagledo u Bingu, htio ti pisati..
Koji su simtomi, da li samelje, pa izbaci grešku ili ne samelje do kraja, pa izbaci grešku kada presa i pumpa trebaju da odrade svoje? Najprije da ti je zajebala mlin, tako je meni s kafom iz CJ na vagu. Na grok ili gemini, pa mu sve objasni. Može biti i onaj povratni ventil, kod moje Jure, recimo, meni je bojler dva puta zaštekao, može pumpa.. Ovo možeš odmah uraditi izvadi tu kafu do posljednjeg zrna i ne koristi je više.
@Emojti
Koji su simtomi, da li samelje, pa izbaci grešku ili ne samelje do kraja, pa izbaci grešku kada presa i pumpa trebaju da odrade svoje? Najprije da ti je zajebala mlin, tako je meni s kafom iz CJ na vagu. Na grok ili gemini, pa mu sve objasni. Može biti i onaj povratni ventil, kod moje Jure, recimo, meni je bojler dva puta zaštekao, može pumpa.. Ovo možeš odmah uraditi izvadi tu kafu do posljednjeg zrna i ne koristi je više.
@Emojti
- eltroxin
#478 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Odakle bojler na jura masinama?last mohicans wrote: ↑11/01/2026 17:25 Nafali nam kafu da je top, pa nemoj te uzimati.Ja je baš zagledo u Bingu, htio ti pisati..
@Emojti
- Edin H.
#479 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Ma jok, ne može se ništa pokvariti
- eltroxin
#480 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Ako na aparatu ima otvor za vec mljevenu kafu (znaci da ubacis mljevenu kafu a ne da mlin na aparatu melje), podigne poklopac i vidi dali je pun kafe. Ako jeste to znaci da ti mlin nije podesen kako treba i sitno mljevena kafa se skupila u tom otvoru. To usisaj i probaj procistiti izlas iz mlina. Podesi aparat za mljevenje na krupniju kafu.Emojti wrote: ↑11/01/2026 13:07 Ljudi opet imam problem. Napravio sam nekih 20ak kafa poslije onog zacepljenja "ground to fine adjust the mill". I opet mi izbaci istu gresku danas i procepi kad sam rinse upalio.
Da li ce mi descaler pomoci da se procisti sve ili mora na servis?
Delonghi magnifica S cappuccino
@vanjki
Nemoj experimentisat. Evo ja imam probleme s Branck, ne isplati se ako ti se zacepi ili nesto. Idi na sigurne brendove, platis vise al se ne sekiras
-
last mohicans
#481 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Pa većina ima, odakle topla voda, bolan. Mora grijati vodu i zagrijava kafu dok aparat miruje.eltroxin wrote: ↑11/01/2026 17:58Odakle bojler na jura masinama?last mohicans wrote: ↑11/01/2026 17:25 Nafali nam kafu da je top, pa nemoj te uzimati.Ja je baš zagledo u Bingu, htio ti pisati..
@Emojti

- Emojti
#482 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Promjenjena kafa, koristio Lavazzu, stavio branck aparat je napravio nekoliko finih kafa i onda izbacio tu gresku. Iako je namjesten kao u user manual da krupnije melje i da se ne pati na 6 krupnoca je bila.Edin H. wrote: ↑11/01/2026 15:25 Evo ti u instrukcijama 12.1 i 12.2
https://hndgwww2.blob.core.windows.net/ ... Manual.pdf
Možda si kafu promijenio ili stavio već samljevenu kafu?
@last mohicans
Sve samelje fino pocme pravit tj proces ekstrakcije kako li se vec zove i kad treba da izbaci kafu na one 2 cjevcice onda nece i izbaci gresku. Evo sve je uredu nekako probilo kroz par rinse procesa jedva, pokusat cu desacle odraditi kad mi stigne sredstvo.
Ima i pretinac za vec mljevenu ali u njemu nista nema.
-
last mohicans
#483 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Imaš li desno kolutić da na njemu izbacuješ toplu vodu? Kod moje jure ima, to kad se desi kao kod tebe, nabije pritisak, na tom kolutiću zasvijetle lampice, ja pustim da voda izbije pritisak, to je onaj froter za paru i toplu vodu kod mene. Obično riješi problem. Restartuj i cijeli aparat, uradi ispiranje. Dekalcifikacija je preventiva, to se radi automatski. Nece ti to riješiti problem. Kafa ti je pretvrda (isto primjetim kod Prime) nemaju zrna one masnoće dok melje i vjerujem da ti je zajebala pritisak. Dešavalo mi se.Emojti wrote: ↑11/01/2026 18:41Promjenjena kafa, koristio Lavazzu, stavio branck aparat je napravio nekoliko finih kafa i onda izbacio tu gresku. Iako je namjesten kao u user manual da krupnije melje i da se ne pati na 6 krupnoca je bila.Edin H. wrote: ↑11/01/2026 15:25 Evo ti u instrukcijama 12.1 i 12.2
https://hndgwww2.blob.core.windows.net/ ... Manual.pdf
Možda si kafu promijenio ili stavio već samljevenu kafu?
@last mohicans
Sve samelje fino pocme pravit tj proces ekstrakcije kako li se vec zove i kad treba da izbaci kafu na one 2 cjevcice onda nece i izbaci gresku. Evo sve je uredu nekako probilo kroz par rinse procesa jedva, pokusat cu desacle odraditi kad mi stigne sredstvo.
- eltroxin
#484 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Pa ovo nije bojler vec termo blok, razlika je drasticna. Zato te i pitam.last mohicans wrote: ↑11/01/2026 18:17Pa većina ima, odakle topla voda, bolan. Mora grijati vodu i zagrijava kafu dok aparat miruje.eltroxin wrote: ↑11/01/2026 17:58Odakle bojler na jura masinama?last mohicans wrote: ↑11/01/2026 17:25 Nafali nam kafu da je top, pa nemoj te uzimati.Ja je baš zagledo u Bingu, htio ti pisati..
@Emojti
![]()
-
last mohicans
#485 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Eh, velike razlike. Jel prolazi voda kroz njega i zagrijava je. Ja imam u stanu električni termo blok, ali ga dosta ljudi zove bojler. Meni se na aparatu začepio zbog kamenca i tvrde vode.eltroxin wrote: ↑11/01/2026 19:01Pa ovo nije bojler vec termo blok, razlika je drasticna. Zato te i pitam.last mohicans wrote: ↑11/01/2026 18:17Pa većina ima, odakle topla voda, bolan. Mora grijati vodu i zagrijava kafu dok aparat miruje.
![]()
- Danguba
#486 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Probaj sa jos krupnijom kafom.Emojti wrote: ↑11/01/2026 18:41
Promjenjena kafa, koristio Lavazzu, stavio branck aparat je napravio nekoliko finih kafa i onda izbacio tu gresku. Iako je namjesten kao u user manual da krupnije melje i da se ne pati na 6 krupnoca je bila.
@last mohicans
Mislim da je problem sto ne moze voda da probije sitnu kafu.
Imao sam slican problem pa sam morao sa malo krupnijom(a uvijek sitnom) kafom i sada je ok.
- Emojti
#487 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Hvala svima na savijetima.
Evo update na situaciju.
U aparatu je trenutno Lavazza crema e gusto, mlin podesen na 7. Aparat ne moze napraviti 2 kratke kafe odma izbacuje gresku "ground to fine adjust mill" i onda se opet zacepi pa ga ja palim gasim, izbaci gresku oko vode i zacepljenja i nekako isperem par puta palim gasim jedva. Duge kafe uredno idu i na extra strong jacinu. Kratka jedna ide ali na normalni okus.
Jutros stigao descaler delonghi 30km jbt za 200ml. Naspem upalim descale proces sve po uputama, aparat je stalno izbacivao vodu na cijevcicu od vode, samo zadnjih 10ak sekundi procesa je izbacivalo na cijevcice od kafe. Descale proces zavrsen.
Da li neko ima iskustva jel tako treba descale biti?
Moja predpostavka je da se negdje nesto zacepilo...
Evo update na situaciju.
U aparatu je trenutno Lavazza crema e gusto, mlin podesen na 7. Aparat ne moze napraviti 2 kratke kafe odma izbacuje gresku "ground to fine adjust mill" i onda se opet zacepi pa ga ja palim gasim, izbaci gresku oko vode i zacepljenja i nekako isperem par puta palim gasim jedva. Duge kafe uredno idu i na extra strong jacinu. Kratka jedna ide ali na normalni okus.
Jutros stigao descaler delonghi 30km jbt za 200ml. Naspem upalim descale proces sve po uputama, aparat je stalno izbacivao vodu na cijevcicu od vode, samo zadnjih 10ak sekundi procesa je izbacivalo na cijevcice od kafe. Descale proces zavrsen.
-
epik
#488 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Amigos Qualita ljubicasto pakovanje, 60% robusta 40% arabica ili bijelo pakovanje omjer 50:50 (ne zlatni 95% robust). Godinama sam koristio ovu kafu, odlicna aroma, punoca... Bila je dosta jefitnija u odnosu na Frank, Lavaza, fesliju, Marcaffe, Barcaffe... Mogala se kupiti u Diskont Šaran na Ilidzi. Probao sam i Branck ali nisam bio odusevljen. 

- newklear
#489 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
U mene je ova bila prošli put... Nije loša ali nije nešto aman jačine.. valja li bi neka malo jača, sa više kajmaka

- PlusSA
#490 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Gledao sam bas te Amigos kafe mislim da imaju u vecim Bingo marketima.
Iduca ide Amigos da malo promjenim mingos robusta
Iduca ide Amigos da malo promjenim mingos robusta
-
epik
- newklear
-
epik
#493 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Ako bez kafe imas fin kontinuiran mlaz onda nema zacepljenja. Povecaj granulaciji na 8 ili 9 probaj napraviti kafu. Za kracu kafu potreban je veci pritisak u kratkom vremenu. Granulacija 7 je presitno, pumpa ne moze da napravi dovoljno jak pritisak u kratkom vremenu, osjeti otpor i et greske. Promjeni kafu, bez obzira na kvalitet Lavazza crema, to je masna kafa. Biraj medium roast kafe, manje masne.... Descale proces je normalan je logikom aparata pogadja dijelove koji su podlozniji kamencu...Emojti wrote: ↑15/01/2026 09:31 Hvala svima na savijetima.
Evo update na situaciju.
-
epik
- Ajs_Nigrutin
#495 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Nikad da potone 
-
Sociolog
- newklear
-
epik
-
epik
#499 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Kafa je top, ni gorka ni kisela. Hausbrandt kafa, od njih sam dobio aparat i kupujem od njih kapsule. Ovo je u firmi aparat. Dobar je aparat, par sekundi da se zagrije.
-
Sociolog
#500 Re: Aparat za espresso kafu za kućnu upotrebu?
Hvala ti na odgovoru, ja trazim Manuel mljevenu..
Po meni najbolja kafa Manuel kafa, gorča
Naravno, svako ima svoje ukuse, i preferencije