Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
- geralt
#30851 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Postoje pozicije na kojima te firma placa zbog onoga sto znas, a ne onoga sto radis. I svakome treba biti profesionalni cilj u karijeri da dodje na jednu od takvih pozicija. A "lopatanje" se prepusti mladjim kolegama koji su u ranim fazama karijere.
- geralt
#30852 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije ti Toronto previse strasan sa hladnocom. 43N paralela, ista kao Mostar
Kanadu ne bih preporucio cisto iz ekonomskih razloga, jer su troskovi zivota u vecim gradovima isti kao u Americi, a plate manje. Posebno su nekretnine problem, kuca u Torontu kosta duplo vise nego identicna kuca u Cikagu. A u Cikagu su 10-20% veca prosjecna primanja i manji porezi.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
-
izvrsni direktor
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#30856 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije jedino stvar u jeftinim stvarima.Bodkin wrote: ↑13/01/2026 02:50U jeku otvorenog rata evropa kupuje naftu i gas od rusije. O cemu pricamo.PreWiBa wrote: ↑12/01/2026 20:51Što?
Kina dominira Amerikom zbog rijetkih metala, mogu doslovno sutra ugasiti proizvodnju bilo kojeg modernog elektronskog uređaja. Vidiš kako je se Trump povukao iz trgovinskog rata sa Kinom.
Vjeruj, želio bih da je drugačije.
Za Tajvan: 40% ljudi na izborima tamo glasa za pro-Peking opciju. Neće Kina nikada napraviti otvoreni rat protiv Tajvana, nego što će sistem iznutra preuzeti, isto kao Hong Kong 2019.
Ljudi uvijek zaborave da nije da kina jedina ima rijetke metale nego da ih proizvodi najjeftinije. Sutra to moze i anerika, udariti porez ili kvote na kineske proizvode i to je to. Nesto slicno i radi trump. Ako dodje do toga sto ti govoris, vracamo se na protekcionizam i lokalnu/partnersku trgovinsku razmjenu
Necemo imati svake dvije godine novi telefon i to je to
Samo Kinezi znaju rafinirati rijetke metale do čistoće (npr. 99,99999% umjesto 99,999%) potrebne za našu modernu tehnologiju. Rijetke metale kao takve je dosta lakše naći.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#30857 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Meni Kanada zvuči primamljiva jer imaju razvijeniji sistem, i uređenije društvo.geralt wrote: ↑13/01/2026 18:38Nije ti Toronto previse strasan sa hladnocom. 43N paralela, ista kao Mostar![]()
Kanadu ne bih preporucio cisto iz ekonomskih razloga, jer su troskovi zivota u vecim gradovima isti kao u Americi, a plate manje. Posebno su nekretnine problem, kuca u Torontu kosta duplo vise nego identicna kuca u Cikagu. A u Cikagu su 10-20% veca prosjecna primanja i manji porezi.
Kao neki kompromis između zapadne evrope i Amerike, pa i kada su u plate u pitanju.
Toronto, kao i svaki veliki kanadski grad, je odmah uz granicu ili blizu nje.
Montreal mi izgleda kao veoma lijepo mjesto, htio bih i ovako tamo otići jednom turistički.
-
moimoi
#30858 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne poznajem osobu koja je tata-mata u svom poslu.. a da nije workaholic.
- geralt
#30859 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Najvece prednosti Kanade, na kojima im zavidim, su zdravstveni sistem i porodiljsko odsustvo. Ostale razlike su ti sljedece:PreWiBa wrote: ↑13/01/2026 19:33Meni Kanada zvuči primamljiva jer imaju razvijeniji sistem, i uređenije društvo.geralt wrote: ↑13/01/2026 18:38Nije ti Toronto previse strasan sa hladnocom. 43N paralela, ista kao Mostar![]()
Kao neki kompromis između zapadne evrope i Amerike, pa i kada su u plate u pitanju.
Toronto, kao i svaki veliki kanadski grad, je odmah uz granicu ili blizu nje.
Montreal mi izgleda kao veoma lijepo mjesto, htio bih i ovako tamo otići jednom turistički.
- U Kanadu je u trenutnoj politickoj klimi mnogo lakse emigrirati.
- Visoko obrazovanje je jeftinije nego u Americi ali nije besplatno.
- Prosjecna penzija (odnosno social security) je znatno veca u Americi nego u Kanadi.
- Vrtici za djecu u Kanadi nisu besplatni ali su znatno jeftiniji nego u Americi zbog subvencija drzave, iako imaju liste cekanja.
- Pomoc za nezaposlene se ne moze direktno porediti jer je u Americi to na nivou savezne drzave. Neke daju bolju pomoc od Kanade, vecina losiju.
- Kanada ima neuporedivo bolje zakonske zastite radnika (garantovanih 2 sedmice godisnjeg, zastita od otkaza, garantovana otpremnina u slucaju otkaza, garantovano placeno bolovanje...). No ovdje se vracamo na razliku top 30% i bottom 70%, a to je da ce strucnjak u Americi dobiti bolje benefite od firme nego sto kanadski zakon o radu garantuje kanadskom radniku.
Od gradova sam bio u Torontu, Calgaryju i Edmontonu, sva tri su mi se svidjela a posebno Calgary. Kanadjani mi kazu da je Montreal ljepsi od Toronta, ali da bi tamo zivio ipak moras znati francuski.
- stubrijez
#30860 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To nema veze sa onim sto sam napisao... Oni te i dalje placaju po satu ili nekom drugom ucinku. Malo su se tu stvari pobrkale pa sam to prokomentarisao, medjutim odmah niknu ocnjaci i kandze ostvarenim zapadnjacima.
- stubrijez
#30861 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
svaka cast intelektualac...izvrsni direktor wrote: ↑13/01/2026 18:54U guzici. Intelektualni rad se drugacije gleda.
U fabrici na traci si placen 8 sati da crncis.
- Ozimician
#30862 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
This
Gledao sam prije koju godinu neku emisiju na TV-u i neki vrhunski njemački neurohirurg priča onako kao kroz šalu, da mu je jednom žena dovela sina na posao u bolnicu i rekla mu - sad ću da ti pokažem kuću gdje tata živi.
-
Bodkin
#30863 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Jedina razlika je kad popuste malo. Nekad do 35 sam radio kao budala. Priroda posla gdje sam do 2-3 ujutro bio u kancelariji.
Sad naplacujem ono sto sam radio prije
- stubrijez
#30864 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je 18+ sati dnevno... tim tempom si trebao davno biti u penzijiBodkin wrote: ↑14/01/2026 04:36Jedina razlika je kad popuste malo. Nekad do 35 sam radio kao budala. Priroda posla gdje sam do 2-3 ujutro bio u kancelariji.
Sad naplacujem ono sto sam radio prije![]()
- dr_Evil
#30865 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Radilo se, moralo se, zato sad sve to dolazi na naplatu. P.S. naravno finacijski, slobodnim vremenom, ali i zdravljem nazalost. Svi sta smo proveli duzi period pod stresom morali smo neminovno ako nista makar izgorit, ali nakupi se tu koja i bolescina.Bodkin wrote: ↑14/01/2026 04:36Jedina razlika je kad popuste malo. Nekad do 35 sam radio kao budala. Priroda posla gdje sam do 2-3 ujutro bio u kancelariji.
Sad naplacujem ono sto sam radio prije![]()
- drag_gost
#30866 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Vala bas. Koliko sam samo jutara docekao za laptopom rjesavajuci nesto, a evo i dan danas u petoj deceniji znam podzahkad da zalomim.
-
daario naharis
#30867 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ja cu ti navesti: Hashimoto, prosirene vene, hronicne probleme i vratu i leđima itd. Nije da sam neki milioner i da ne moram raditi dalje...
Nije vrijedno jednostavno.
Nije vrijedno jednostavno.
- Rugafet
#30868 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prošli mjesec $5800 zaradio…Jebes i to ba vise
- Didier
-
izvrsni direktor
-
Hendrix
#30871 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Prekovremeni sati, nocni rad...sve je to isplativo ako imas svoj biznis i imas direktni profit od toga.
Radit ko konj za nekog drugog...osim ako nisi primoran zbog zivotne situacije, je budalastina.
Da sam dobio cenera za svaku "Svaka cast!"pohvalu nakon skoro duplih sati rada birvaktile...bio bi Elon iz Bosne danas.
Ne zivi se od svaka cast. Pare ili nista od toga.
Nazalost mnogi to ne nauce ni u kasnim godinama. Kao workaholic jel...ja kazem budala bez drugih interesa u zivotu. Ja imam jarana koji kaze dosadno mu ako ne ide na poso. Pa jebote na sta zivot spade, nadji hobi, budi s familijom, prosetaj u prirodi.
Ja imam milion razloga da ne radim a samo jedan da radim...pare i prezivljavanje. Nista vise, nikakve romantike i jaranstva u firmama, familija ovo ono. Ja sam tu fazu prosao ima 15 godina.
Radit ko konj za nekog drugog...osim ako nisi primoran zbog zivotne situacije, je budalastina.
Da sam dobio cenera za svaku "Svaka cast!"pohvalu nakon skoro duplih sati rada birvaktile...bio bi Elon iz Bosne danas.
Nazalost mnogi to ne nauce ni u kasnim godinama. Kao workaholic jel...ja kazem budala bez drugih interesa u zivotu. Ja imam jarana koji kaze dosadno mu ako ne ide na poso. Pa jebote na sta zivot spade, nadji hobi, budi s familijom, prosetaj u prirodi.
Ja imam milion razloga da ne radim a samo jedan da radim...pare i prezivljavanje. Nista vise, nikakve romantike i jaranstva u firmama, familija ovo ono. Ja sam tu fazu prosao ima 15 godina.
- drag_gost
#30872 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ma naravno, slazem se. Ako ostanem dokasno danas to je uglavnom ili zbog privatluka ili zbog akademske nadogradnje.Hendrix wrote: ↑14/01/2026 22:41 Prekovremeni sati, nocni rad...sve je to isplativo ako imas svoj biznis i imas direktni profit od toga.
Da sam dobio cenera za svaku "Svaka cast!"pohvalu nakon skoro duplih sati rada birvaktile...bio bi Elon iz Bosne danas.![]()
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#30873 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije svako ni za privatnog biznisa. Odnosno vecina nisu. Ali slazem se sa @Hendrix
I ja sam sad na toj nekoj profesionalnoj prekretnici gdje ozbiljno vagam da li da krenem u samostalni biznis ili da ipak jos malo sacekam. Nisam pametan.
I ja sam sad na toj nekoj profesionalnoj prekretnici gdje ozbiljno vagam da li da krenem u samostalni biznis ili da ipak jos malo sacekam. Nisam pametan.
-
Bodkin
#30874 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne znam sta da vam kazem. Zivot mi je nebrojeno puta bolji radi takvog pristupa u ranom poslovnom zivotu. Zato sad imam listu zahtjeva pored para kad mijenjam posao. Da ne kazem koliko se finansijski isplatilo.
Poprilicno je usko to razmisljanje “radim sat duze samo ako cu za sebe”. Iskustva su razlicita
Poprilicno je usko to razmisljanje “radim sat duze samo ako cu za sebe”. Iskustva su razlicita
-
elcaliente