BINGO trgovački lanac - sve o tome

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
zippoo87

#4101 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by zippoo87 »

Danguba wrote: 11/01/2026 21:41
HelaS wrote: 11/01/2026 21:36
Danguba wrote: 11/01/2026 21:31

Bingo ima Inkubatorsku stanicu za brojlere(Masle i Tojsici), koke nosilje i tov pilica(Ciljuge, Zivinice) i klaonicu...
Znci ima sve ali mozda nedovoljnih kapaciteta.

Njihova piletina i jaja su top.
Čini mi se da BINGO nema klaonicu brojlera niti piliće. Ima samo jaja. Njihova prodajna piletina je Akovina i Madi
https://bingofarma.ba/frisko-sa-farme/piletina

Malo sam se zabucao da budem precizniji.

Sve imaju.
Znaci sada ima kapacitet od 300 000 brojlera u jednom turnusu u ove tri fabrike. Ozbiljni kapaciteti.
Naslovnica

#4102 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

Koliko li je privatnih uzgajivača zamandalilo farme?
HelaS

#4103 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by HelaS »

Naslovnica wrote: 11/01/2026 21:53 Koliko li je privatnih uzgajivača zamandalilo farme?
Bravo :thumbup: To stalno govorim, BINGO beskrupulozno razara privredu u BiH. Može, jer je zakon takav, nikakav. Bitna je neradna nedjelja :-)
zippoo87

#4104 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by zippoo87 »

Ne mora znaciti...mozda je problem nastao u manjku pilica i onda su oni ulozili u vlastite farme i proizvodnju. U Gracanici i okolini je nekada bilo 10ak farmi koje proizvode pilice a sada ne znam ima li ijedna. Ne znam sta je razlog sto su ljudi odustali od tog posla...da li nesigurno trziste ili mala otkupna cijena ili tezak posao i manjak radnika.
Danguba

#4105 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Danguba »

HelaS wrote: 11/01/2026 22:10
Naslovnica wrote: 11/01/2026 21:53 Koliko li je privatnih uzgajivača zamandalilo farme?
Bravo :thumbup: To stalno govorim, BINGO beskrupulozno razara privredu u BiH. Može, jer je zakon takav, nikakav. Bitna je neradna nedjelja :-)
Kako bolan?
13.000 dusa zaposljava x 4 clana to je preko 50 tisuca ovisnika od plate u Bingu.

Znas li ti koliki su doprinosi na 13.000 radnika svakog mjeseca i ti pricas kako razara privredu.
Koju privredu, onih sto nesto rade na crno pa vise ne mogu.
Naslovnica

#4106 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Naslovnica »

Jbga, realno, ta ukrupnjavanja idu tako, nema tu milosti, kapitalizam.
zippoo87

#4107 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by zippoo87 »

Fakat ne ide u istu recenicu firma sa najvecim prometom u BiH,sa najvise zaposlenih u BiH i sa nekoliko desetaka firmi koje proizvode i koje zaposljavaju 2-3 hiljade radnika.
I dodje neko i kaze da unistava BiH privredu.
Ajde da je napisao da unistava mali porodicni biznis i tako,nego napisa da unistava "cijelu BiH privredu" :lol:
Odvadi malo :lol:
Ali to opet zavisi od potreba...ocito se prije Bingo oslanjao na ove male firme i farme i kooperante i ocito su imali vecu potraznju za pilicima,nego ponudu. Onda vidjeli da mogu sami to izgraditi i proizvoditi i evo sada to i rade. Ne znam sta je tu cudno...hoce ljudi da sami upravljaju i da sami sebi proizvode i prodaju u svojim marketima. Pa to isto radi i Lidl i svi veci ili neko radi za njih,ako ne zele da ulazu u vlastitu proizvodnju.
jednonogi_Jack

#4108 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by jednonogi_Jack »

:pisnuo:
Tako i Lidl beskrupulozno razara njemačku privredu sa svojom proizvodnjom.
Sve neke teorije o raspadu Njemačke ekonomije te zbog skupog rada, skupe energije i slično.
Nije, ba.
Do Lidla je :lol:
iz zadnje klupe

#4109 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by iz zadnje klupe »

Prvo da kažem da ja u svom gradu imam lanac supermarketa koji je i jeftiniji od Binga, dakle nemam namjeru da budem Senadov advokat.

Što se kaže , ni iz džepa ni u džep, ali mi nije jasna intencija pojedinih forumaša koji toliko mrze Bingo da bi sad željeli da nuklearna padne na Bingo pa makar i njihovu kuću porušilo, toliko ga mrze.

Kome nije mrsko, lako može naći naći na internetu Senadovu izjavu od prije par godina kad je otvarao farmu jaja u Ciljugama u Živinicama, u kojem kaže da bi lako mogao proširiti proizvodnju i na brojlere, ali neće, pošto ima u Bosni već razvijena proizvodnja brojlera i neće da guši druge proizvođače.

Ali kakvi, ovi profesionalni mrzači, vjerovatno će me optužiti da lažem.

Imam par prijatelja zaposlenih u Bingu, kad ih pitam kako mi je, kažu da je solidno, niko ne napušta niti prelazi u druge markete, ne kažem ni da je najbolji, ali ohanite sa tolikom mržnjom, šteti organizmu.

Na indeksu.hr izašla lista 25 najvećih poduzetnika regije, i svi su ili Srbija,Hrvatska, jedino iz BIH je Senad Džambić, valjda bi vam bilo draže da je sve goli Mujo, i da nijednog Bošnjaka nema u top 25, tad bi vam srce bilo na mjestu.

Koliko znam. za sada ne kupuje jahte, niti se bahati, ne promoviše se po medijima, povukao je par firmi iz bankrota i zatvaranja, Dita, Corn flips, Semberka Janja.

Nije melaiće, ali niti sami šejtan kako ga dobar dio forumaša ovde predstavlja.
nepass1

#4110 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by nepass1 »

iz zadnje klupe wrote: 13/01/2026 07:08 Prvo da kažem da ja u svom gradu imam lanac supermarketa koji je i jeftiniji od Binga, dakle nemam namjeru da budem Senadov advokat.

Što se kaže , ni iz džepa ni u džep, ali mi nije jasna intencija pojedinih forumaša koji toliko mrze Bingo da bi sad željeli da nuklearna padne na Bingo pa makar i njihovu kuću porušilo, toliko ga mrze.

Kome nije mrsko, lako može naći naći na internetu Senadovu izjavu od prije par godina kad je otvarao farmu jaja u Ciljugama u Živinicama, u kojem kaže da bi lako mogao proširiti proizvodnju i na brojlere, ali neće, pošto ima u Bosni već razvijena proizvodnja brojlera i neće da guši druge proizvođače.

Imam par prijatelja zaposlenih u Bingu, kad ih pitam kako mi je, kažu da je solidno, niko ne napušta niti prelazi u druge markete, ne kažem ni da je najbolji, ali ohanite sa tolikom mržnjom, šteti organizmu.

Na indeksu.hr izašla lista 25 najvećih poduzetnika regije, i svi su ili Srbija,Hrvatska, jedino iz BIH je Senad Džambić, valjda bi vam bilo draže da je sve goli Mujo, i da nijednog Bošnjaka nema u top 25, tad bi vam srce bilo na mjestu.

Koliko znam. za sada ne kupuje jahte, niti se bahati, ne promoviše se po medijima, povukao je par firmi iz bankrota i zatvaranja, Dita, Corn flips, Semberka Janja.

Jebo bingo i senada, stalo mi je do njega kao njemu do mene-nikako
Ali u pravu je helas, tako se unistavaju mali proizvodjaci. Lidl ce biti jos gori. Pa bilo je na deutsche welle price o lidlu u rumuniji.
Kako tjeraju da proizvodis za njih, pa tvoj proizvod skroz izbace, samo ostane pod njihovom robnom markom. Eh onda ide spustanje cijena dok se tebi haman i ne isplati proizvoditi.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4111 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by konektovan »

iz zadnje klupe wrote: 13/01/2026 07:08 Prvo da kažem da ja u svom gradu imam lanac supermarketa koji je i jeftiniji od Binga, dakle nemam namjeru da budem Senadov advokat.

:thumbup:
bumerangss

#4112 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by bumerangss »

mk ultra wrote: 11/01/2026 21:24
dječak sa šibicama wrote: 11/01/2026 16:26 gigant koji nije na ovom spisku

Top 10 najvećih bh. izvoznika u 2025. godini

1. TT Kabeli – Široki Brijeg

2. ArcelorMittal Zenica d.o.o. – Zenica

3. Nova Alumina d.o.o. – Zvornik

4. SSL d.o.o. – Lukavac

5. Bimal d.d. – Brčko Distrikt

6. Elektrane Stanari d.o.o. – Stanari

7. Aluminij Industries d.o.o. / Aluminij Industrija d.o.o. – Mostar

8. Miviko d.o.o. – Posušje

9. FEAL d.o.o. – Široki Brijeg

10. Igman d.d. – Konjic

dakle ako ti je on "najveci gigant", a drugi na listi pred likvidacijom, onda imas opasnu privrednu perspektivu
I onda zhk upitnik sto se ceste grade :run:

Ugl. Doticni je vlasnik broja 2 i delom broja 3 i 10
I jedino ZHK ima pozitivan natalitet
HelaS

#4113 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by HelaS »

iz zadnje klupe wrote: 13/01/2026 07:08

vanjki

#4114 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by vanjki »

HelaS wrote: 13/01/2026 21:19

Ali trenutno gusi ostale proizvodjace dumping cijenama.Evo ti primjer Bingo brasno od 5 kg 4.5 KM...Klas,Majic i ostali oko 5.5
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4115 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by mk ultra »

zar je moguće to jer nas trgovci kradu? :skoljka:
mistek

#4116 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by mistek »

Normalno da razvaljuju sve što stignu dumping cijenama. Može im se, nema nikog da to reguliše.

I to je čak u nepojmljivim razmjerama za nekog ko ovlaš gleda cijelu priču. Skoro da nema grane u kojoj nema Binga i gdje ne rade to. Ali, ništa što ne rade i drugi koji to mogu raditi (samo u skladu sa svojom veličinom), poput Hife, Violete i sl.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#4117 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by konektovan »

vanjki wrote: 14/01/2026 08:39
HelaS wrote: 13/01/2026 21:19

Ali trenutno gusi ostale proizvodjace dumping cijenama.Evo ti primjer Bingo brasno od 5 kg 4.5 KM...Klas,Majic i ostali oko 5.5
Znas li cije brasno bingo tusi pod svojim imenom??
VladaFBiH

#4118 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by VladaFBiH »

zippoo87 wrote: 11/01/2026 22:14 Ne mora znaciti...mozda je problem nastao u manjku pilica i onda su oni ulozili u vlastite farme i proizvodnju. U Gracanici i okolini je nekada bilo 10ak farmi koje proizvode pilice a sada ne znam ima li ijedna. Ne znam sta je razlog sto su ljudi odustali od tog posla...da li nesigurno trziste ili mala otkupna cijena ili tezak posao i manjak radnika.
Problem je nastao što ih je Bingo "delistirao" jer ima svoja jaja i svoje piliće - ovo radi na svakoj kategoriji gdje vidi da ima "mesa". Ili počne sam da proizvodi ili sam da uvozi npr. pogledaj jednu beznačajnu kategoriju: Tortilje, do nedavno si imao izbor nekoliko dobavljača a sada je 90% Bingo uvoz i par "okusa" koje on ne uvozi od drugih dobavljača
vanjki

#4119 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by vanjki »

konektovan wrote: 14/01/2026 09:05
Nije valjda jedan od Majica:).. Ali ona nerazumijem zasto ce onda kupovati njihovo skuplje brasno . Bingo je poceo proizvoditi i krec i ostale proizvode i sprjecava male na tržištu da opstanu.
Haris.ba

#4120 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 14/01/2026 09:11 Problem je nastao što ih je Bingo "delistirao" jer ima svoja jaja i svoje piliće - ovo radi na svakoj kategoriji gdje vidi da ima "mesa". Ili počne sam da proizvodi ili sam da uvozi npr. pogledaj jednu beznačajnu kategoriju: Tortilje, do nedavno si imao izbor nekoliko dobavljača a sada je 90% Bingo uvoz i par "okusa" koje on ne uvozi od drugih dobavljača
Pa, kao kupac bi trebao biti sretan jer imas manju cijenu. :mrgreen:
VladaFBiH

#4121 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 14/01/2026 09:14
VladaFBiH wrote: 14/01/2026 09:11 Problem je nastao što ih je Bingo "delistirao" jer ima svoja jaja i svoje piliće - ovo radi na svakoj kategoriji gdje vidi da ima "mesa". Ili počne sam da proizvodi ili sam da uvozi npr. pogledaj jednu beznačajnu kategoriju: Tortilje, do nedavno si imao izbor nekoliko dobavljača a sada je 90% Bingo uvoz i par "okusa" koje on ne uvozi od drugih dobavljača
Pa, kao kupac bi trebao biti sretan jer imas manju cijenu. :mrgreen:
Da li je imaš? To je najbolje pitanje ili Bingo ima extra profit :(

Trenutno na tržištu BiH imamo jako lošu situaciju gdje je Bingo apsolutni vladar a Konzum/Mercator u propadanju. Mislim da će ovu godinu i Tropic/Crvena Jabuka/Moj Market prestići Konzum/Mercator tako da se tržište svelo na 1 ogromnog i 2 srednja lanca od kojih jedan propada...
Last edited by VladaFBiH on 14/01/2026 09:22, edited 1 time in total.
Haris.ba

#4122 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by Haris.ba »

VladaFBiH wrote: 14/01/2026 09:19 Da li je imaš? To je najbolje pitanje ili Bingo ima extra profit
Ako nemas nigdje jeftinije kupiti - imas. :mrgreen:

A, malo mi je vise degutantan taj pojam ekstra profit.

Kao postoji neki profit koji nije ekstra.
Ta sintagma je nazalost postala kritika kapitalizma.
Ne, da se kapitalizam ne treba kritikovati. Vec, kao nesto je nemoralno imati najveci moguci profit (a svi mi u svom poslu upravo to pokusavamo).
VladaFBiH

#4123 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by VladaFBiH »

Haris.ba wrote: 14/01/2026 09:21
VladaFBiH wrote: 14/01/2026 09:19 Da li je imaš? To je najbolje pitanje ili Bingo ima extra profit
Ako nemas nigdje jeftinije kupiti - imas. :mrgreen:

A, malo mi je vise degutantan taj pojam ekstra profit.
zašto je degutantan - u ovom slučaju je realan i lako dokaziv? Druga stvar je što ne radi nište nelegalno jerr umjesto tipa 20% zarađuje 40% - ovih drugih 20% je bila zarada nekog malog proizvođaća kojeg je "ubio" u međuvremenu. Cijena na polici je slična a on samo zarađuje značajno više.

Opet kažem - ništa nelegalno niti nelogično jer ovo radi svaki veliki lanac na svijetu.
nepass1

#4124 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by nepass1 »

konektovan wrote: 14/01/2026 09:05
Majic, ja procitah
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#4125 Re: BINGO trgovački lanac - sve o tome

Post by mk ultra »

pa eto ako mu dampira cijenu nek mu ne pakuje
Post Reply