Pa taman da pocnu nesto da rade
Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- Danguba
#54352 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Finu promjenu smo napravili, SDA je imala blokadu pa zašto i Trojka ne bi.
Zašto smo onda uopšte mijenjali SDA ?
Meni je svejedno ko je u kilavoj vlasti.
Sjaši Kurta da malo jaše Murta.
Zašto smo onda uopšte mijenjali SDA ?
Meni je svejedno ko je u kilavoj vlasti.
Sjaši Kurta da malo jaše Murta.
- Adriatic
-
palermo
#54354 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
To ke stara prica koja se vrti na ovom.forumu. prebacimo sto vise ovlasti kantonima jer tamo nema.blokada ( doduse,.nisi ti govorio o prebacivanju nadleznosti ali sustina je ista) To je u sustini pristajanje na podjelu I odustajanje od drxave.
Entitetski nivo I drzavni nivo su ono sto.ovu drzavu cini drzavom. To sto je nesto u blokadi ne daje nam pravo da od toga odustajemo.
-
sumirprimus
#54355 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
glho i bukovicasto bilo. glaso bi za hdz do kraja zivota al instant i u inat.
to mozete uradit u sarajevu gjde je fakticki grad kanton. pa vam i godi da se objedini. u durgim kantonima nije tako.
recimo u tk. tuzla i kanton su nebo i zemlja, ko fbih i rs. pu pu pu
- Haris.ba
#54356 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ne vidim kako si to dvoje povezao.palermo wrote: ↑13/01/2026 13:52To ke stara prica koja se vrti na ovom.forumu. prebacimo sto vise ovlasti kantonima jer tamo nema.blokada ( doduse,.nisi ti govorio o prebacivanju nadleznosti ali sustina je ista) To je u sustini pristajanje na podjelu I odustajanje od drxave.
Entitetski nivo I drzavni nivo su ono sto.ovu drzavu cini drzavom. To sto je nesto u blokadi ne daje nam pravo da od toga odustajemo.
Sistem je uspostavljen da se sve moze blokirati i na entitetskom i drzavnom nivou.
Zato, fino radis na kantonalnom i opcinskom i zadovoljis vecinu zivotnih potreba gradjana i dobijes jos vise glasova da lakse probijes blokade.
Nadleznosti ima dovoljno za svakoga ko zeli da radi.
- DaysleepeR
#54357 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
-
sumirprimus
#54358 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
kako ce ista raditi na kantonalnom nivou fino, a to se moze preslikati i na entitetski dio i ujedno je i odgovor zasto u stvarnosti i nemamo drzave. kad je sve plemenski podijeljeno.jasno je zasto niko ne zeli eurointegracije, a i zasto bi. svima odgovara ovaj nesistem.
-
sumirprimus
#54359 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
i zato u ovom odnosu snaga ,skidam kapu hdzu, oni se pobrinu za svoj di hercegovine, htjeli mi to priznati ili.
vidi se golim okom razlika. sto bi rekli marka na marku
vidi se golim okom razlika. sto bi rekli marka na marku
-
Dino79
#54360 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kako znamo da je najpovoljniji izbor ?Chmoljo wrote: ↑12/01/2026 18:12Zakon o javnim nabavkama doslovno propisuje u izuzecima od zjn da se koncesija dodjeljuje po osnovu zakona o koncesijama.Dino79 wrote: ↑12/01/2026 14:26 https://www.klix.ba/biznis/privreda/ko- ... /260112101
Sta se desilo sa onnom demokratijomi borbom protiv korupcije i sve ono sto su nas ucili sve ove godine.
Unaprijed sve dogovoreno bez tendera bez javnie nabavke.
Sta bi sa zakonom o javnim nabavkama ?
Sta je s drzavnom komisijijom za koncesije ?
Ti bi koncesionara biro na tenderu, ha?
I kako znamo da nije namjesteni da se pogoduje nekoj firmi ?
-
palermo
#54361 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Ma dobro, ti govoris sa stanovista stranke I njihovog izbornog rezultata.Haris.ba wrote: ↑13/01/2026 13:56Ne vidim kako si to dvoje povezao.palermo wrote: ↑13/01/2026 13:52To ke stara prica koja se vrti na ovom.forumu. prebacimo sto vise ovlasti kantonima jer tamo nema.blokada ( doduse,.nisi ti govorio o prebacivanju nadleznosti ali sustina je ista) To je u sustini pristajanje na podjelu I odustajanje od drxave.
Sistem je uspostavljen da se sve moze blokirati i na entitetskom i drzavnom nivou.
Zato, fino radis na kantonalnom i opcinskom i zadovoljis vecinu zivotnih potreba gradjana i dobijes jos vise glasova da lakse probijes blokade.
Nadleznosti ima dovoljno za svakoga ko zeli da radi.
Sto se toga tice mislim da je najbolji nacin lijep I izdasan paket pred izbore. Ili drva da obezbijedis ljudima za zimu.
Mislim, to je dokazano ucinkovit nacin rada. I ne treba tu neku toplu vodu izmisljati
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#54362 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Vala basDaysleepeR wrote: ↑13/01/2026 11:25 Sve je u blokadi. Kao nešto novo sad odjednom, rezultat nesposobnosti Trojke.
Vlada Fadila Novalića bila 4 godine u tehničkom mandatu jer je HDZ blokirao funkcionisanje Federacije od 2016 do 2022.
Jedine dvije godine kada Federacija i država nisu bile u blokadi su prve dvije godine Trojke.
I to naravno jer je Trojka izdala pa se radilo sve kako HDZ hoće, jel tako.
Hoće li svanuti dan da se u tintarama rodi neka nova ideja, neka nova priča, neki pravac za dalje?
A ukidanje kantona bi bila suluda odluka
- dječak sa šibicama
#54363 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
A ko bi ukinuo kantone ili opcine, VKBI Adila Kulenovica?
Ne ukida se to tako, trebalo bi, vec postoji procedura. Koja nece proci, sve i da dodje do glasanja ili inicijative.
Ne ukida se to tako, trebalo bi, vec postoji procedura. Koja nece proci, sve i da dodje do glasanja ili inicijative.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#54364 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kantoni su garant ravnomjerne razvijenosti. Ne treba ih dirati.
- Danguba
#54365 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kao sto ne treba dirati ni IZ.
Sve je iz Dejtona i Wasingtona. Nekome se ovo ne djasvi a nekome ono.
Cuj da i to cujem od nezavisnih forumasa, ne treba dirati kantone.
Koliko ono rekose da ima ministarstava u BiH?
230+ , mozda ni ja ne bi dirao tu reorganizaciju ako imam direktnu korist a da su teret, to niko normalan ne moze porec.
230+ , mozda ni ja ne bi dirao tu reorganizaciju ako imam direktnu korist a da su teret, to niko normalan ne moze porec.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#54366 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Svaku marku koju sam od ministarstva bilo kojeg zaradio dabogda ja u apoteci potrosio.
- Haris.ba
#54367 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Pa sve je balans u zivotu. Ako neko iz Tuzle ili Zenice zeli da im opet Sarajlija upravlja i kantonalnim nadleznostima - hajde.Danguba wrote: ↑13/01/2026 19:25 Kao sto ne treba dirati ni IZ.
Iako u Tuzli i Zenici ciscenje ulica od snijega nije kantonalna nadleznost ko u Sarajevu, zele li oni Uk da im bude za to nadlezan? Trebalo bi ih pitati?
Nigdje ne pise da mora da bude 16 ministara. Sve je stvar kantona.
Nigdje i ne pise da kantonalni nivo mora da ima zaposlenika koliko ima.
Nije problem u nadleznostima kantona. Vec kako su u praksi uredjene.
- Danguba
#54368 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Sve se moze dogovoriti pa i nadleznosti.Haris.ba wrote: ↑13/01/2026 19:45Pa sve je balans u zivotu. Ako neko iz Tuzle ili Zenice zeli da im opet Sarajlija upravlja i kantonalnim nadleznostima - hajde.Danguba wrote: ↑13/01/2026 19:25 Kao sto ne treba dirati ni IZ.
Iako u Tuzli i Zenici ciscenje ulica od snijega nije kantonalna nadleznost ko u Sarajevu, zele li oni Uk da im bude za to nadlezan? Trebalo bi ih pitati?
Nigdje ne pise da mora da bude 16 ministara. Sve je stvar kantona.
Nigdje i ne pise da kantonalni nivo mora da ima zaposlenika koliko ima.
Nije problem u nadleznostima kantona. Vec kako su u praksi uredjene.
Nemoj samo dirati more uhljeba.
- Haris.ba
- drug_profi
#54370 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kantone treba reformirati. Guverner da se bira i da on bude izvrsna vlast. Moze postojati neki savjet, skupstina koji se također bira, koji ce odobravati projekte i budzet.
Ali vlada i ministarstva su previse.
Kao da su podrucja sa vise miliona ljudi i naselja pa treba mašinerija da sve organizuje.
Njujorkom upravlja jedan čovjek, Londonom isto, itd. Imaju profesionalce koji vode brigu svak o svom resoru, kao što i u kantonima imaš, samo si još izmislio i ministarstvo da to sve bude skuplje.
Kao da su podrucja sa vise miliona ljudi i naselja pa treba mašinerija da sve organizuje.
Njujorkom upravlja jedan čovjek, Londonom isto, itd. Imaju profesionalce koji vode brigu svak o svom resoru, kao što i u kantonima imaš, samo si još izmislio i ministarstvo da to sve bude skuplje.
-
MAha
#54371 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Mozemo slobodno konstatirati da je bjeloglavi orao pobjedio. Ne diraj kantone ni RS ni nadleznosti ( ono sto meni odgovara) a diraj sto mi se be svidja izborni zakon i ustav u tom dijelu. Aferim momci. Bosnu niko sjebat ne moze ko sami Bosanci.
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
#54372 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Zasto da svaka opcina ima covjeka za neku glupostdrug_profi wrote: ↑13/01/2026 21:14 Kantone treba reformirati. Guverner da se bira i da on bude izvrsna vlast. Moze postojati neki savjet, skupstina koji se također bira, koji ce odobravati projekte i budzet.
Nas je premalo fizicki za toliko administracije
Umjesto 1 covjek po opcini za nesto, 2 u kantonu i bog te veselio
A zamisli SBK, ili.opcinu ustikolina
Wtf jbt
200 ljudi glasa
Ugasi je
- drug_profi
#54373 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Nećeš ti to smanjiti nikad osim neki reset totalni da se desi.
Kako sad da izbiješ sve te sluzbe i svedes na minimum, kako da ukines ministartva, savjetnike, vozače itd.
Guverner kantona bi trebao imati službe ispod sebe. Direktore tih službi da mu odgovaraju. A on odgovara biračima.
Opštine svoje nadležnosti, al se mnoge poduplavaju sa kantonom i misljenja sam da je to tako u vecini samo da se sto vise članova stranke zaposli.
Kako sad da izbiješ sve te sluzbe i svedes na minimum, kako da ukines ministartva, savjetnike, vozače itd.
Guverner kantona bi trebao imati službe ispod sebe. Direktore tih službi da mu odgovaraju. A on odgovara biračima.
Opštine svoje nadležnosti, al se mnoge poduplavaju sa kantonom i misljenja sam da je to tako u vecini samo da se sto vise članova stranke zaposli.
-
izvrsni direktor
- Vozim: Premium
#54374 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Kako objasniti nekome da ce zbog manje staza imati manju penzijuČavalić: Napravljena je greška, kako objasniti penzioneru da će zbog manje staža sada imati značajno nižu penziju
Ovaj lik postaje karikatura.
@_BataZiv_0809
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
#54375 Re: Politicko desavanje u BiH (all inklusive) Vol 3
Frajer nije tačan nikakoizvrsni direktor wrote: ↑14/01/2026 06:46Kako objasniti nekome da ce zbog manje staza imati manju penzijuČavalić: Napravljena je greška, kako objasniti penzioneru da će zbog manje staža sada imati značajno nižu penziju![]()
Ovaj lik postaje karikatura.
@_BataZiv_0809