Ali to je do njih, je su oni htjeli normalu drzavu a nama normalna drzava ne odgovara.dr_Evil wrote: ↑13/01/2026 15:01Ne. Nego shvati da nema nas.
Evo opet da citiram Zizeka, on kaze da nacionalni identiteti drze ljude zarobljene unutar izmisljene zajednice ili ideoloskog okvira, a ne unutar fizickih granica jedne drzave - a gdje je ovo vise primjenjivo nego u BiH.
Mi ne mozemo napraviti drzavni udar, da sutra izadje nas 500.000 u Sarajevo i popali sve efekt bi bio nula, kao sto je bio one 2014-e kad smo zadnju revoluciju imali ako se sjecas.
Mi smo predodredjeni na neuspjeh, i jedini nacin uspjeha ako je do nas samih je da se ukinu specijalne veze sa Beogradom i Zagrebom. Pa da budemo jednaki i svi u istom problemu. Onda mozemo da zapalimo Banja luku, Grude i Sarajevo u isto vrijeme i zahtijevamo napredak.
Naravno, s druge strane mozemo traziti neki napredak na kantonalnom nivou, tu nema i nepostoji isprika za ovo stanje. To nismo uradili i to je do nas, ti kantoni su trebali biti kao Svica, a lice na Gvineju.
Realno ne pricam ja ovo u proslom postu kao alibi, ali kako vrijeme odmice mi smo sve u gorem stanju. Neki sta su onda bili u gorem stanju su dobili sanse i danas postaju normalne drzave.
Onda se izvlacimo na Beograd i Zagreb.
Ove posljednje snijezne padavine su ti pokazale gdje se nalazimo kao drustvo organizaciono.
Politika je kod nas postala svrha bivstvovanja, politicki postavljeni direktori i rukovodioci kojima je osnovna da klepe sto mogu i dok mogu jer mandat je kratak. Odgovornost nula. I svi se zale a svi samo gledaju priliku da se ili oni ili njihov neko uvali na takvo neko mjesto.
Nikakve strategije, vizije, dugorocnog razmisljanja. Sportskim zargonom receno, idemo od utakmice do utakmice