Daljina?
Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
- stubrijez
#30827 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa drugar isao sam ja u planinu i prije nego sto me neki norvezanin odveo... pored ostalog sta si naveo. Niti idem u Mcdonalds. Kako ko trosi svoje slobodno vrijeme je njegova stvar. Meni nije bio nikad problem ispuniti slobodno vrijeme imao sam uvijek dovoljno afiniteta i interesovanja u zivotu. Mislio sam na sjebavanje istog putovanjima na i sa posla. Sto se tice 2-3 posla, ja pricam o nama obicnim gastarbajterima u Njemackoj.dr_Evil wrote: ↑13/01/2026 12:27Ne znam nikog da radi 2, a kamoli 3 posla. Svi koje poznajem rade 1, a i to se izvlace koliko mogu, naucili od starosjedilaca.stubrijez wrote: ↑13/01/2026 12:20 Nema standarda za putovanje u Njemackoj ili Americi ili Bosni... covjek pristaje na uslove koji mu odgovaraju. Ni ja ne bih vise putovao sat tamo i ovamo, i tu se rasipa novac i najdragocjenije, vrijeme. Izgubljeno vrijeme zivota ti niko ne moze nadoknaditi... zemljaci rade po 3 posla onda se zale pidzama-posao.
Pidzama-posao je vecinom ponikao od razlicite kulture. Starosjedioci nemaju bas neku tradiciju niti mogucnost da se proseta po gradu, popije kafa, pojede kolac ili vino, niti imaju naviku da odu na jednu ljutu poslije posla. Kakva tradiciija takva infrastruktura. Pozoriste im je misaona imenica u koju bas i ne idu, a zato su karte podobro skupe.
Eh sad ti koji si navikao na pozoriste, kino, vecernju setnju, kestene, kolace, crno vino, rakiju, se odjednom nadjes na takvom mjestu gdje te svi zovu u setnju po divljini, planini, sumi, i da pijete kafu iz termoske. Ok, otici ces jednom hefticno, a sta onih drugih 6 dana i tvojih 8 sati za kulturno uzdizanje?
Naravno - ovo se zasigurno razlikuje od drzave do drzave, i od grada do grada - ali eto mene zapa takoAli zato je Mcdonalds u koji ne idem uvijek dupke pun
![]()
Last edited by stubrijez on 13/01/2026 13:29, edited 1 time in total.
-
elcaliente
#30828 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Gleitzeit.izvrsni direktor wrote: ↑13/01/2026 12:50nisam znao to, mislio sam da ide jedno sa drugim uvijek. kako se zove fleksibilno radno vrijeme onda? Boziji blagoslov?elcaliente wrote: ↑13/01/2026 11:28Nije hibridnin rad vezan za flekisbilno radno vrijeme nego sam za mjesto rada.izvrsni direktor wrote: ↑13/01/2026 09:06
Da, hibridno je kombinovano rad od kuce i iz kancelarije, uz fleksibilno radno vrijeme. Radis od kad i do kad hoces, imas obavezu da skupi radne sate iz ugovora.
Troskove rada od kuce pravdas kroz povrat poreza. Navedes ukupno dane rada od kuce i dpbijes povrat po nekoj formuli. Pa cak i kupovinu radnog stola, stolice, olovke, placanje interneta itd
Kod nekih poslodavac daje dodatak mjesecno za troskove rada od kuce.
Hranu ti niko ne placa, ne postoji topli obrok![]()
![]()
- JohnnyS
#30829 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Evo ne znam što je, valjda kako sam u mladosti konobario pa razvio averziju prema ovima dolje, a kod ovih gore je prehladno za mene
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#30830 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Poenta je na tome sta mi jos nudi uz mogucnost rada od kuceelcaliente wrote: ↑13/01/2026 11:24Ja svojima svake druge hefte dam da ponesu po cetiri rolne toalet papira._BataZiv_0809 wrote: ↑13/01/2026 08:13 Hibridno je rad od kuce i rad iz kancelarije kombinovano?
Kako se placa rad od kuce u smislu ciji je trosak komunalija koje tad trosis i ishrane koju tad jedes? Kako je to regulisano?
Bato stvar je u definiciji, firma ti nudi mogucnost do 49 posto mobile working, znaci nije obaveza.
Radniku ako je skupo od kuce raditi svaki dan je dobro dosao u firmu.
I to ce ici jos maksimalno 2-3 godine onda ce se smanjiti, trend je sada vracanje u firme bez homeofica.
- dr_Evil
#30831 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Pa ne druzim se ni ja sa rockfelerima. Nego jednostavno moze biti da je to od zemlje do zemlje, rekoh vec da je Norveska, generalno Skandinavija zadnje komunisticko uporiste
Kad su dolazile kolege iz USA napravile su salu da ako u Norveskoj fumas Marlboro ispred firme u 16:00 da ces biti pregazen od stampeda koji izlazi iz firme.
-
Bodkin
#30832 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
-
Bodkin
#30833 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ako zamislis da ti treba sat do posla, daje ti barem 6 sati vremena sedmicno. A usteda je na hrani jer ne moras vani jesti. Da ne kazem sto ne radis aktivno 8-9 sati dok si u kancelariji svakako. Ovako je istinski performance based rad. Trebalo ti 3 ili 13 sati da zavrsis. Ostalo koristis za privatni zivot_BataZiv_0809 wrote: ↑13/01/2026 13:28Poenta je na tome sta mi jos nudi uz mogucnost rada od kuceelcaliente wrote: ↑13/01/2026 11:24Ja svojima svake druge hefte dam da ponesu po cetiri rolne toalet papira._BataZiv_0809 wrote: ↑13/01/2026 08:13 Hibridno je rad od kuce i rad iz kancelarije kombinovano?
Kako se placa rad od kuce u smislu ciji je trosak komunalija koje tad trosis i ishrane koju tad jedes? Kako je to regulisano?
Bato stvar je u definiciji, firma ti nudi mogucnost do 49 posto mobile working, znaci nije obaveza.
I to ce ici jos maksimalno 2-3 godine onda ce se smanjiti, trend je sada vracanje u firme bez homeofica.
- drag_gost
#30834 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Eh nekad dok sam bio u mladalackoj snazi mogao sam 3 dnevno, sada jedva i jedanput.dr_Evil wrote: ↑13/01/2026 12:27Ne znam nikog da radi 2, a kamoli 3 posla. Svi koje poznajem rade 1, a i to se izvlace koliko mogu, naucili od starosjedilaca.stubrijez wrote: ↑13/01/2026 12:20 Nema standarda za putovanje u Njemackoj ili Americi ili Bosni... covjek pristaje na uslove koji mu odgovaraju. Ni ja ne bih vise putovao sat tamo i ovamo, i tu se rasipa novac i najdragocjenije, vrijeme. Izgubljeno vrijeme zivota ti niko ne moze nadoknaditi... zemljaci rade po 3 posla onda se zale pidzama-posao.
Pidzama-posao je vecinom ponikao od razlicite kulture. Starosjedioci nemaju bas neku tradiciju niti mogucnost da se proseta po gradu, popije kafa, pojede kolac ili vino, niti imaju naviku da odu na jednu ljutu poslije posla. Kakva tradiciija takva infrastruktura. Pozoriste im je misaona imenica u koju bas i ne idu, a zato su karte podobro skupe.
Eh sad ti koji si navikao na pozoriste, kino, vecernju setnju, kestene, kolace, crno vino, rakiju, se odjednom nadjes na takvom mjestu gdje te svi zovu u setnju po divljini, planini, sumi, i da pijete kafu iz termoske. Ok, otici ces jednom hefticno, a sta onih drugih 6 dana i tvojih 8 sati za kulturno uzdizanje?
Naravno - ovo se zasigurno razlikuje od drzave do drzave, i od grada do grada - ali eto mene zapa takoAli zato je Mcdonalds u koji ne idem uvijek dupke pun
![]()
-
elcaliente
#30835 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ni tu nije crno bijelo, zavisi kakav posao radis, da li si na akordu ili na projektima sa rokovim i 20 termina dnevno.Bodkin wrote: ↑13/01/2026 13:40Ako zamislis da ti treba sat do posla, daje ti barem 6 sati vremena sedmicno. A usteda je na hrani jer ne moras vani jesti. Da ne kazem sto ne radis aktivno 8-9 sati dok si u kancelariji svakako. Ovako je istinski performance based rad. Trebalo ti 3 ili 13 sati da zavrsis. Ostalo koristis za privatni zivot_BataZiv_0809 wrote: ↑13/01/2026 13:28Poenta je na tome sta mi jos nudi uz mogucnost rada od kuceelcaliente wrote: ↑13/01/2026 11:24
Ja svojima svake druge hefte dam da ponesu po cetiri rolne toalet papira.
Ako si na akordu onda nema od lelemudanja nista dzaba sto si kuci. Jos kod kuce te ometaju ukucani tako da si uvjek pod pristiskom i ne zavrsis.
Ja licno i moji radnici sve manje koristimo rad od kuce, od 49 posto mogucnosti, mozda se maksimalno iskoristi 25-30 posto.
Trend kod velikih firmi je svakako vracanje u office, jet npr ne moze dobiti sve poreske povlastice ako su radnici puno izvan.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#30836 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema veze, ja volim izaci iz kuceBodkin wrote: ↑13/01/2026 13:40Ako zamislis da ti treba sat do posla, daje ti barem 6 sati vremena sedmicno. A usteda je na hrani jer ne moras vani jesti. Da ne kazem sto ne radis aktivno 8-9 sati dok si u kancelariji svakako. Ovako je istinski performance based rad. Trebalo ti 3 ili 13 sati da zavrsis. Ostalo koristis za privatni zivot_BataZiv_0809 wrote: ↑13/01/2026 13:28Poenta je na tome sta mi jos nudi uz mogucnost rada od kuceelcaliente wrote: ↑13/01/2026 11:24
Ja svojima svake druge hefte dam da ponesu po cetiri rolne toalet papira.
-
Bodkin
#30837 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Sta je akord?elcaliente wrote: ↑13/01/2026 14:02Ni tu nije crno bijelo, zavisi kakav posao radis, da li si na akordu ili na projektima sa rokovim i 20 termina dnevno.Bodkin wrote: ↑13/01/2026 13:40Ako zamislis da ti treba sat do posla, daje ti barem 6 sati vremena sedmicno. A usteda je na hrani jer ne moras vani jesti. Da ne kazem sto ne radis aktivno 8-9 sati dok si u kancelariji svakako. Ovako je istinski performance based rad. Trebalo ti 3 ili 13 sati da zavrsis. Ostalo koristis za privatni zivot
Ako si na akordu onda nema od lelemudanja nista dzaba sto si kuci. Jos kod kuce te ometaju ukucani tako da si uvjek pod pristiskom i ne zavrsis.
Ja licno i moji radnici sve manje koristimo rad od kuce, od 49 posto mogucnosti, mozda se maksimalno iskoristi 25-30 posto.
Trend kod velikih firmi je svakako vracanje u office, jet npr ne moze dobiti sve poreske povlastice ako su radnici puno izvan.
Mislim znam imati 7-8 sastanaka dnevno. Svakako i kad sam u kancelariji pricam sa ljudima po cijelom svijetu. Koja je razlika
-
elcaliente
#30838 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Akord je to da ti je propisano koliko minimalo akti moras zavrsiti dnevno i da ti umjetna inteligencija mjeri rad i dostavlja akte bez prestanka dok ne ispunis normu, koja je izracunata sa 8h radnog vremena.Bodkin wrote: ↑13/01/2026 14:22Sta je akord?elcaliente wrote: ↑13/01/2026 14:02Ni tu nije crno bijelo, zavisi kakav posao radis, da li si na akordu ili na projektima sa rokovim i 20 termina dnevno.Bodkin wrote: ↑13/01/2026 13:40
Ako zamislis da ti treba sat do posla, daje ti barem 6 sati vremena sedmicno. A usteda je na hrani jer ne moras vani jesti. Da ne kazem sto ne radis aktivno 8-9 sati dok si u kancelariji svakako. Ovako je istinski performance based rad. Trebalo ti 3 ili 13 sati da zavrsis. Ostalo koristis za privatni zivot
Mislim znam imati 7-8 sastanaka dnevno. Svakako i kad sam u kancelariji pricam sa ljudima po cijelom svijetu. Koja je razlika
Ja npr mogucnost rada od kuce al mi to ne odgovara, jer imam puno sastanaka.
Neki sastanci se mogu raditi online al smo uvidjelo da oni nemaju kraja jer svakako si kod kuce ili dobijes termi u 18h a ti radis jutros od 8h. Gdje se zuris kod kuce si?
Jos ako imas djecu onda je non stop ulazak u sobu i neka pitanja.
- 512MB
#30839 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ispade Norveska industrijski gigant 
- Ozimician
#30840 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
@elcaliente dobro objasnio.
- Ozimician
#30841 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Kad si preko Bemmesungsgrenze mozes jedino proci jeftinije sa privatnim, ako ti se da upustati u tu avanturu.Smeagol wrote: ↑13/01/2026 07:11predjes u drugo, jeftinije zdravstveno i imas vise para nego prosle godine.Ozimician wrote: ↑12/01/2026 19:11
Ja lično nemam ništa protiv toga, ukoliko se država odrekne dijela svog kolača, meni je sa novom godinom zdravstveno poskupilo za 80 €. A brutto plata ostala ista, dakle dajem 2026 god. godišnje 1000 € više na uslugu koju praktično ne koristim, termin za svakog specijalistu moram čekati jednako kao i onaj kome država to sve plaća i još daje džeparac. A moj netto je postao manji. Neću ja osiromašiti za tih 80 €, ali bukvalno svake godine ta davanja od plate rastu automatski, a ti za povišicu itekako moraš pregovarati, posebno sada kad je postalo "ako ti nećeš - ima ko hoće."
slicno i za struju. novi dobavljaci daju bonus od ca. 200 EUR.
U BiH nemas takve mogucnosti.
-
elcaliente
#30842 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Dzaba ti sve, ne mozes pobjeci.Ozimician wrote: ↑13/01/2026 14:59Kad si preko Bemmesungsgrenze mozes jedino proci jeftinije sa privatnim, ako ti se da upustati u tu avanturu.Smeagol wrote: ↑13/01/2026 07:11predjes u drugo, jeftinije zdravstveno i imas vise para nego prosle godine.Ozimician wrote: ↑12/01/2026 19:11
Ja lično nemam ništa protiv toga, ukoliko se država odrekne dijela svog kolača, meni je sa novom godinom zdravstveno poskupilo za 80 €. A brutto plata ostala ista, dakle dajem 2026 god. godišnje 1000 € više na uslugu koju praktično ne koristim, termin za svakog specijalistu moram čekati jednako kao i onaj kome država to sve plaća i još daje džeparac. A moj netto je postao manji. Neću ja osiromašiti za tih 80 €, ali bukvalno svake godine ta davanja od plate rastu automatski, a ti za povišicu itekako moraš pregovarati, posebno sada kad je postalo "ako ti nećeš - ima ko hoće."
Moras se zeniti i najmanje troje djece imati.
-
Bodkin
#30843 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ok u razlicitim smo bransama. Moj posao nema odredjene repetitivne radnje i da ih moram dnevno x odraditi.elcaliente wrote: ↑13/01/2026 14:43
Akord je to da ti je propisano koliko minimalo akti moras zavrsiti dnevno i da ti umjetna inteligencija mjeri rad i dostavlja akte bez prestanka dok ne ispunis normu, koja je izracunata sa 8h radnog vremena.
Neki sastanci se mogu raditi online al smo uvidjelo da oni nemaju kraja jer svakako si kod kuce ili dobijes termi u 18h a ti radis jutros od 8h. Gdje se zuris kod kuce si?
Ali ako hocu da se skoncentrisem, prije cu kuci nego u kancelariji.
A timovi koje sam vodio su na istom principu. Hoce neko raditi 2 ili 12 sati mi je nebitno sve dok se posao odradi
-
elcaliente
#30844 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Da, zato sam napisao nije sve crno bijelo.Bodkin wrote: ↑13/01/2026 15:17Ok u razlicitim smo bransama. Moj posao nema odredjene repetitivne radnje i da ih moram dnevno x odraditi.elcaliente wrote: ↑13/01/2026 14:43
Akord je to da ti je propisano koliko minimalo akti moras zavrsiti dnevno i da ti umjetna inteligencija mjeri rad i dostavlja akte bez prestanka dok ne ispunis normu, koja je izracunata sa 8h radnog vremena.
A timovi koje sam vodio su na istom principu. Hoce neko raditi 2 ili 12 sati mi je nebitno sve dok se posao odradi
A vi nemate okvirnog radnog vremena ili kako mislis svejdeno ako neko radi 2 ili 12 sati.
Jer ako neko zavrsava redovno posao za 2,3 ili 4 sata a plata ide za 8 sati onda je to organizacioni problem.
- Didier
#30845 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Ne, nego je neko kapacitet da stvari uradi brže. U većini kapitalističkih firmi se to ne nagrađuje, nego se dobije još posla, pa onda isto budu plaćeni i spori i brzi radnici. Međutim, ima i šefova koji ne misle da nekoga treba cijediti kao spužvu. Niko ne bi trebalo da radi osam sati efektivno.elcaliente wrote: ↑13/01/2026 15:25 A vi nemate okvirnog radnog vremena ili kako mislis svejdeno ako neko radi 2 ili 12 sati.
Jer ako neko zavrsava redovno posao za 2,3 ili 4 sata a plata ide za 8 sati onda je to organizacioni problem.
-
Smeagol
#30846 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
mozes proci jeftinije sa bilo kojim drugim zakonskim koje je jeftinije. zakonska mozes mijenjati neovisno o zaradi.Ozimician wrote: ↑13/01/2026 14:59Kad si preko Bemmesungsgrenze mozes jedino proci jeftinije sa privatnim, ako ti se da upustati u tu avanturu.Smeagol wrote: ↑13/01/2026 07:11predjes u drugo, jeftinije zdravstveno i imas vise para nego prosle godine.Ozimician wrote: ↑12/01/2026 19:11
-
Bodkin
#30847 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nije. Da bi neko zavrsio za 2-3 sata, mora imati jebeno iskustva ili biti jako dobar.elcaliente wrote: ↑13/01/2026 15:25Da, zato sam napisao nije sve crno bijelo.Bodkin wrote: ↑13/01/2026 15:17Ok u razlicitim smo bransama. Moj posao nema odredjene repetitivne radnje i da ih moram dnevno x odraditi.elcaliente wrote: ↑13/01/2026 14:43
A vi nemate okvirnog radnog vremena ili kako mislis svejdeno ako neko radi 2 ili 12 sati.
Plus sto ima dana kad radi 12 sati.
U prosjeku to dodje na malo iznad 8 sati za nize pozicije
-
Bodkin
#30848 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
To je to. Zato kazem, nek sjedi na plazi u vietnamu i radi 2 sata ako hoce sve dok radi dobar posaoDidier wrote: ↑13/01/2026 16:01Ne, nego je neko kapacitet da stvari uradi brže. U većini kapitalističkih firmi se to ne nagrađuje, nego se dobije još posla, pa onda isto budu plaćeni i spori i brzi radnici. Međutim, ima i šefova koji ne misle da nekoga treba cijediti kao spužvu. Niko ne bi trebalo da radi osam sati efektivno.elcaliente wrote: ↑13/01/2026 15:25 A vi nemate okvirnog radnog vremena ili kako mislis svejdeno ako neko radi 2 ili 12 sati.
-
daario naharis
#30849 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Neki poslovi su vezani za 9-17 ili 8-16 jer klijenti za koje radiš rade u tom peroidu u zele imati tvoju dostupnost.
- stubrijez
#30850 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?
Nema te firme na svijetu koja ce ti platiti osam da radis dva sata. Nebitno koje radno vrijeme...