Jugoslavija

Post Reply
HelaS

#3951 Re: Jugoslavija

Post by HelaS »

Samo je konfederacija mogla spasiti Jugoslaviju, i od nje napraviti svjetskog privrednog, ekonomskog i političkog giganta, danas da se pita u Vijeću sigurnosti UN
Danguba

#3952 Re: Jugoslavija

Post by Danguba »

Nju nista nije moglo spasiti od raspada koje su velikosrbi isplanirali.
Slovenci mole na kongresu da se nadje rjesenje ali ne, oni(Srbi) su zacrtali svoj put i planove pravili sa JNA.

...ostalo je hIstorija.
kuli1961

#3953 Re: Jugoslavija

Post by kuli1961 »

Bi li to na 14. vanrednom kongresu SKJ? Kada su delegacije Slovenije i Hrvatske tražile izvjesnu liberalizaciju, i ne dobiše potrebnu većinu, pa potom napustiše kongres? Kada su im stav o nelegitimnosti rada krnjeg Kongresa podržale i BiH i Makedonija?
I posljedično, tada je Milošević zasjeo na tron
Što reče @Danguba, ostalo je istorija....
toska

#3954 Re: Jugoslavija

Post by toska »

Srpski grijeh nisu želje i vizije budućnosti, nije čak ni pokrenuti rat, dešava se, srpski grijeh je način na koji su to pokušali izvesti i nikom zamisliva niti očekivana krvožednost.
Sve to dok Europa slavi ujedinjenje, sve to pred UN trupama kao hiljadama svjedoka pa i novinarima.

Nezamislvo bilo kome ko nije poremećen dobro.
Danguba

#3955 Re: Jugoslavija

Post by Danguba »

kuli1961 wrote: 12/01/2026 21:38 Bi li to na 14. vanrednom kongresu SKJ? Kada su delegacije Slovenije i Hrvatske tražile izvjesnu liberalizaciju, i ne dobiše potrebnu većinu, pa potom napustiše kongres? Kada su im stav o nelegitimnosti rada krnjeg Kongresa podržale i BiH i Makedonija?
I posljedično, tada je Milošević zasjeo na tron
Što reče @Danguba, ostalo je istorija....
:thumbup:

Dosta pitanja a ujedno i odgovora ali to je to.

Steta. :sad:
Romanija

#3956 Re: Jugoslavija

Post by Romanija »

Moj pokojni stari kad je htio da podjebava procetnicko krilo famijije vazda bi im govorio da je Jugoslavija rezultat neuspjelog pokusaja stvaranja velike Srbije koja ce im nakraju dohakati glave, i fakat kao da je predvidio. :D
Bez pve Jugoslavije danasnja Hrvatska ne bi postojala, a bez druge ni danasnja BiH, kakva takva opet nije dio Srbije, naravno sve se to izdesavalo uz malu pomoc druga Lenjina 1917 i Her Hitlera 1941. :P
PixelDrifter

#3957 Re: Jugoslavija

Post by PixelDrifter »

I danas su Srbi jednako napredni. Većina za Trumpa, kao i naši bivši sugrađani Jevreji koji su otišli početkom rata iz Bosne.
dr_Evil

#3958 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Danguba wrote: 12/01/2026 21:18 Nju nista nije moglo spasiti od raspada koje su velikosrbi isplanirali.
Slovenci mole na kongresu da se nadje rjesenje ali ne, oni(Srbi) su zacrtali svoj put i planove pravili sa JNA.

...ostalo je hIstorija.
Ma Slovenci su lagali da su trazali nacin, odavno su oni bili vani, poslusaj njihove aktere:

dr_Evil

#3959 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

teskeredzic_22 wrote: 12/01/2026 17:30
dr_Evil wrote: 12/01/2026 09:27
Jedna kvalitetna emisija koja se izmedju ostalog dotice Bledskih ugovora ili pokusaja spajanja Jugoslavija i Bugarske, to jest stvaranja prosirene federacije. Makedonsko pitanje, pitanje dualne federacije, Pirinska Makedonija.

Mene vise zanima potpuno fiktivno, da je Bugarska bila dio Jugoslavije, da li bi se desio rat i kako bi izgledao. Da li bi velikobugarske pretenzije bile neka kontra ovim nasim lokalnim velikosprskim i hrvatskim pretenzijama.

Koliko je realno bilo da Albanija postane dio te balkanske federacije?
Albanija je mogla postati dio federacije ali s obzirom da su Albanci različiti od jugoslovenskih naroda prirodno je da bi poput Kosova izašli čim bi komunizam pao , fiktivno da je Albanija bila dio Jugoslavije , sjeverni dijelovi Kosova bi bili u Srbiji , južni u Albaniji tako da Kosovo vjerovatno ne bi ni postojalo kao autonomna pokrajina unutar Srbije/Albanije.

I da se istinski razmatralo ujedinjenje s Bugarima , to bi zaista bilo nemoguće jer su Bugari tehnički pristajali na ujedinjenje 1:1 a ne da budu sedma republika.

Srbija i Bugarska su imale mnogo neraščićenih odnosa u balkanskim i Prvom svjetskom ratu tako da ta federacija i da se desila bila bi neodrživa.

Bugari su okrenuli ćurak tek 1944 , bili su nacistički saveznici , tamo Tito nije bio heroj i oni nisu imali partizane koji su oslobodili zemlju , takva unija bi istinski bila hibridna mi bi ih zajebavali , oni se s obzirom na brojnost i površinu ne bi dali i to bi bilo to.

Da je treća generacija Jugoslovena (tvoja i moja generacija) u Jugoslaviji dobila pokoljenje , Jugoslavija bi opstala , bilo je potrebno još samo jedno pokoljenje Jugoslovena za spas zemlje.
Mudro zboris druze. Rekao bih da ima i one da se Jugoslavija raspala jer nije bilo Jugoslovena. Nase shavatanje nacija je dohakalo Jugi, valjda ce se BiH prije toga opametit.
istra_hr

#3960 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

Mislim da u ovim pričama o "proširenoj Yugoslaviji " ima (jako) puno mitomanije.

Od Trsta, koji je trebao bit u Sloveniji/Yugoslaviji do neke Unije" sa Bugarskom i Albanijiom... čak su neki spominjali i dio Grčke

Glupost i mitomanija
Haris.ba

#3961 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

dr_Evil wrote: 13/01/2026 09:09 Mudro zboris druze. Rekao bih da ima i one da se Jugoslavija raspala jer nije bilo Jugoslovena. Nase shavatanje nacija je dohakalo Jugi, valjda ce se BiH prije toga opametit.
Za jednu generaciju jedino gdje bi se lomila prica je oko Muslimana. Da li bi krenuli tom Jugo pricom ili konacno postali ravnopravna nacija.

Ja ne vidim da bi ista specijalno ijedan drugi narod ulagao u neko Jugoslovenstvo.

To da bi Hrvati, Srbi, Soovenci vecinski zaboravili ko su i presli u Jugoslovene je prica za malu djecu.
dr_Evil

#3962 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 13/01/2026 09:24
dr_Evil wrote: 13/01/2026 09:09 Mudro zboris druze. Rekao bih da ima i one da se Jugoslavija raspala jer nije bilo Jugoslovena. Nase shavatanje nacija je dohakalo Jugi, valjda ce se BiH prije toga opametit.
Za jednu generaciju jedino gdje bi se lomila prica je oko Muslimana. Da li bi krenuli tom Jugo pricom ili konacno postali ravnopravna nacija.

Ja ne vidim da bi ista specijalno ijedan drugi narod ulagao u neko Jugoslovenstvo.

To da bi Hrvati, Srbi, Soovenci vecinski zaboravili ko su i presli u Jugoslovene je prica za malu djecu.
Pa ja i ne mislim da bi presli niti da bi se stvorila jugoslavenska nacija, u svakom slucaju ne u nekih 100 godina. Neko rekoh da je to jedan od vecih razloga raspada iste.

Prica teskeradzica je prica o protoku vremena, koliko vremena je potrebno da zaboravimo ono sta je bilo i da prihvatimo novu realnost. A vidimo da je moguce jer vecina na balkanu ne moze vratiti familiju vise od 3-4 generacije unazad, a i bez problema su nam nametnuti neki identiteti zadnjih 150 godina, da se vise niko i ne sjeca sta je bilo prije toga.

Mislim realno da je greska Karadjordjevica sto nisu odmah pri nastanku Kraljevine zaveli jugoslavenski identitet, ali nisu mogli ponajvise zbog svojih nacioanlistickih aspiracija jer u Jugu su svi usli sa figom u dzepu.
enko 1964
Grijem se na: južnu konekciju

#3963 Re: Jugoslavija

Post by enko 1964 »

istra_hr wrote: 13/01/2026 09:22 Mislim da u ovim pričama o "proširenoj Yugoslaviji " ima (jako) puno mitomanije.

Od Trsta, koji je trebao bit u Sloveniji/Yugoslaviji do neke Unije" sa Bugarskom i Albanijiom... čak su neki spominjali i dio Grčke

Glupost i mitomanija
Što se tiče Trsta, nisu baš nepoznata dešavanja tokom i nakon oslobođenja i poznata parola "život damo Trst ne damo".
Za uniju sa Bugarskom i Albanijom ni ja nisam čuo a imam preko 60 godina.
Vojni rok sam proveo na bugarskoj granici i taktička pretpostavka za svaku vojnu vježbu je bila napad Bugara iz pravca tog i tog.
dr_Evil

#3964 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

enko 1964 wrote: 13/01/2026 09:42
istra_hr wrote: 13/01/2026 09:22 Mislim da u ovim pričama o "proširenoj Yugoslaviji " ima (jako) puno mitomanije.

Glupost i mitomanija
Što se tiče Trsta, nisu baš nepoznata dešavanja tokom i nakon oslobođenja i poznata parola "život damo Trst ne damo".
Za uniju sa Bugarskom i Albanijom ni ja nisam čuo a imam preko 60 godina.
Vojni rok sam proveo na bugarskoj granici i taktička pretpostavka za svaku vojnu vježbu je bila napad Bugara iz pravca tog i tog.
Pa naravno da je bila vjezba, jer je Bugarska postala dio Varsavskog pakta koji je jos od titovog ne Staljinu visio nad glavom Jugoslavije. Cak sto vise, sjetimo se 1952-e da je Zukov bio u Bugarskoj sa dvije armije mislim, a da su tenkovi iz Rumunije poredani na granici bili. Ali to je sve nakon titovog NE, ovo je prije toga.

Ovo je prica neposredno nakon drugog svjetskog rata i nakon sto je uredjeno Bledskim ugovorima stanje izmedju dvije drzave. Za razliku od Varsavskog TIto je potpisao ugovor sa NATO-om, to jest sa Grckom i Turskom

https://povijest.hr/drustvo/politika/titov-imperij/

@AleksoMKD, da li je Makedonija pokusala da se pozove na Bledske ugovore toko pristupa u EU. Zar tamo nije se Bugarska odrekla pretenzija na makedonski jezik i slicno?
Last edited by dr_Evil on 13/01/2026 09:55, edited 1 time in total.
Haris.ba

#3965 Re: Jugoslavija

Post by Haris.ba »

istra_hr wrote: 13/01/2026 09:22 Od Trsta, koji je trebao bit u Sloveniji/Yugoslaviji
Ne mora nista znaciti, ali podsjeti me na nedavni upis na jednom forumu - odakle ovoliko Srba u Trstu?

Pa objasnjavaju kako tamo ima neka jaka pravoslavna zajednica sa velikom srpskom crkvom, kako Srbi kupuju stanove jer je jeftinije nego u Beogradu, da imaju fazon radi laksih papira djeci za EU....
dr_Evil

#3966 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Haris.ba wrote: 13/01/2026 09:54
istra_hr wrote: 13/01/2026 09:22 Od Trsta, koji je trebao bit u Sloveniji/Yugoslaviji
Ne mora nista znaciti, ali podsjeti me na nedavni upis na jednom forumu - odakle ovoliko Srba u Trstu?

Pa objasnjavaju kako tamo ima neka jaka pravoslavna zajednica sa velikom srpskom crkvom, kako Srbi kupuju stanove jer je jeftinije nego u Beogradu, da imaju fazon radi laksih papira djeci za EU....
palermo

#3967 Re: Jugoslavija

Post by palermo »

toska wrote: 12/01/2026 21:39 Srpski grijeh nisu želje i vizije budućnosti, nije čak ni pokrenuti rat, dešava se, srpski grijeh je način na koji su to pokušali izvesti i nikom zamisliva niti očekivana krvožednost.
Sve to dok Europa slavi ujedinjenje, sve to pred UN trupama kao hiljadama svjedoka pa i novinarima.

To je jedno.od.pitanja na koje ja jos uvijek.nissm.nasao potpun odgovor. Da su Srbi recimo u istocnoj Bosni zauzeli sve ( kao sto su zauzeli vecinu) uspostavili neki red, sprijecili zlocine, nasli par Bosnjaka ( tada.muslimana) da budu makar formalno dio neke vlasti, pitanje je bili otpor bio takav (posebno kada se uzme u obzir tadasnje syanje svijesti Bosnjaka tJ. Muslimana)

Jedini odgovor koji sam nasao a da je iole smislen je da je taj osjecaj superironosti, prezira prema.muslimana bio toliko jak da ih jednostavno nije bilo briga. Niti su mislili da ima.potrebe da ih je briga.

Nesto slicno sto danas pokazuju I rade Jevreji spram Palestinaca.

Ergo, kad ovo.imamo i vidu svako naklapanje o Jugoslaviji je besmisleno.
istra_hr

#3968 Re: Jugoslavija

Post by istra_hr »

Imaš Pravoslavnu crkvu odmah do Ponte Rosa u Trstu
Navodno, Srbija kupila/dobila parcelu još u 19 stoljeću, za vrijeme AU... poznata expanzija što je više moguće na zapad.
Beč-Wienna je puna Srba
muha_sa

#3969 Re: Jugoslavija

Post by muha_sa »

istra_hr wrote: 13/01/2026 10:02
Imaš Pravoslavnu crkvu odmah do Ponte Rosa u Trstu
Navodno, Srbija kupila/dobila parcelu još u 19 stoljeću, za vrijeme AU... poznata expanzija što je više moguće na zapad.
Beč-Wienna je puna Srba
Šta cekaju--što ne osnuju neku SAO :-)
dr_Evil

#3970 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

palermo wrote: 13/01/2026 10:00
toska wrote: 12/01/2026 21:39 Srpski grijeh nisu želje i vizije budućnosti, nije čak ni pokrenuti rat, dešava se, srpski grijeh je način na koji su to pokušali izvesti i nikom zamisliva niti očekivana krvožednost.

To je jedno.od.pitanja na koje ja jos uvijek.nissm.nasao potpun odgovor. Da su Srbi recimo u istocnoj Bosni zauzeli sve ( kao sto su zauzeli vecinu) uspostavili neki red, sprijecili zlocine, nasli par Bosnjaka ( tada.muslimana) da budu makar formalno dio neke vlasti, pitanje je bili otpor bio takav (posebno kada se uzme u obzir tadasnje syanje svijesti Bosnjaka tJ. Muslimana)

Jedini odgovor koji sam nasao a da je iole smislen je da je taj osjecaj superironosti, prezira prema.muslimana bio toliko jak da ih jednostavno nije bilo briga. Niti su mislili da ima.potrebe da ih je briga.

Pricali smo o tome susjed vise puta ranije. To su one velike besmislice rata, gdje Srbi sebe prikazuju kao da su toboze spasavali Jugoslaviju od zlih nacista ili ti ga ustasko-dzihadske zavjere. Realno zelja za otporom u BiH i nije bila nesto velika, a valjda ti to znas bolje od mene pa se mozda i neces sloziti, ali da su zaista uradili kao sto si naveo, usli u grad sa tenkom i rekli nastavite zivot od danas ste gradjani Jugoslavije, vjerujem da bi uspjeli sacuvati BIH unutar granica Juge. Umjesto toga dobili smo slike iz Bijeljine.

Citirat cu Ganica od ljetos kad je bio u Mostaru, prvo je rekao da mu je zao zrtava i da nije mogao zamisliti koilko ce agresor biti okrutan(na to se nasmijah kao da nismo znali sta je bilo uz Drinu u proslom ratu - malo se neopredijeljeni pravi blesav), a onda je rekao da je agresor dosao sa kesom kafe i secera u svaku kucu da bi mozda i uspio.

Dakle, slaze se preCjednik ratni sa nama.

Ali sad kad smo ovo sve ispricali, valjda treba biti svima jasno da Jugoslavija nije bila cilj Milosevica, i da je bilo potrebno napraviti etnicki ciste teritorije.
Comandini

#3971 Re: Jugoslavija

Post by Comandini »

dr_Evil wrote: 13/01/2026 09:56

Srpska kolonija u Trstu iz 19og stoljeca se mahom bavila trgovinom prema Jugu/Istoku i spedicijom/morskim transportom. Nije ih bilo puno i razlicitog su porijekla, neki iz Crne Gore a neki trgovci iz Bosne/Hercegovine s ocitim Cincarskim korijenima. Tih ljudi vise i nema a njihovi potomci su asimilirani u Talijane.
Srbi koji su sada u Trstu su gastosi koji su dosli prije i tokom rata, vecinom iz Negotinske/Timocke Krajine, dakle vecinom porijeklom srbizirani Vlasi.
Postoji i jos nesto Srba iz Srbije koji kupuju nekretnine u Trstu jer su jeftine, a jeftine su jer je slijepo crijevo Italije - postoji projekt produzenja brze zeljeznice od Milana - Venecije do Trsta pa je tu mogucnost profita ali ne znam dokle je to doslo a mrzi me da guglam.
Trst je inace bas onako, kulturalno - bezveze. Pogranicni Talijanski grad s pogranicnim stanovnistvom koje je zbog toga jako ksenofobicno i nacionalisticki nastrojeno.
palermo

#3972 Re: Jugoslavija

Post by palermo »

dr_Evil wrote: 13/01/2026 10:07
palermo wrote: 13/01/2026 10:00

Pricali smo o tome susjed vise puta ranije. To su one velike besmislice rata, gdje Srbi sebe prikazuju kao da su toboze spasavali Jugoslaviju od zlih nacista ili ti ga ustasko-dzihadske zavjere. Realno zelja za otporom u BiH i nije bila nesto velika, a valjda ti to znas bolje od mene pa se mozda i neces sloziti, ali da su zaista uradili kao sto si naveo, usli u grad sa tenkom i rekli nastavite zivot od danas ste gradjani Jugoslavije, vjerujem da bi uspjeli sacuvati BIH unutar granica Juge. Umjesto toga dobili smo slike iz Bijeljine.

Citirat cu Ganica od ljetos kad je bio u Mostaru, prvo je rekao da mu je zao zrtava i da nije mogao zamisliti koilko ce agresor biti okrutan(na to se nasmijah kao da nismo znali sta je bilo uz Drinu u proslom ratu - malo se neopredijeljeni pravi blesav), a onda je rekao da je agresor dosao sa kesom kafe i secera u svaku kucu da bi mozda i uspio.

Dakle, slaze se preCjednik ratni sa nama.

Ali sad kad smo ovo sve ispricali, valjda treba biti svima jasno da Jugoslavija nije bila cilj Milosevica, i da je bilo potrebno napraviti etnicki ciste teritorije.
Ali ne samo Milosevica,.niti njegove politike, nego je to bio stvarni izraz stava I svijesti srpskog naroda spram Bosnjaka tj. Muslimana. Ljudi nizeg nivoa, ili sto bi Prpa rekao, cevpdzije, saldjije I limari, to je, u srpskoj glavi bio nas nivo. I to najboljih od nas.

Da su nas mrzili kao sto su Hrvate za sve bi bilo.mnogo bolje. U svakoj mrznji ima I doza postovanja I straha. Nazalost nas nisu ni mrzili, mi.smo bili kao mravi, nevazni potpuno, neko koga mozes.zgaziti a da nemas straha niti od njega niti od Boga.

Znam da.ne volis cuti, al varala nas je Jugoslavija. I to zestoko.
dr_Evil

#3973 Re: Jugoslavija

Post by dr_Evil »

Svakako.

Mada bih rekao da je Jugoslavija prevelik izraz da bi rekao da nas je Jugoslavija varala. U svemu imas dva lica, nije USA Trump, niti su Iran njegovi politicko/religijski sluzbenici.

Postojao je unutarnji neprijatelj sa kojim Rankovic se nije do kraja sukobio, sa velikim upitnikom da li je i on sam bio neprijatelj, te vanjski u obliku Europe koja nas je posmatrala kao kancer. Da je Andric pisao o finim muslimanima Balkana tesko da bi Nobela dobio, a ni Cosicevom uhu ne bi prijao. Gledao sam nedavno intervju sa Jovankom, njezino druzenje sa Cosicem i izjave da ce samo pisci ici u raj. Nisam do tog intervjua vjerovato u one price da je ona ohladila Dzemu, sve sta sam shvatio izmedju redova je da je ona 100% bila cetnicki agent.
AleksoMKD

#3974 Re: Jugoslavija

Post by AleksoMKD »

dr_Evil wrote: 13/01/2026 09:54 @AleksoMKD, da li je Makedonija pokusala da se pozove na Bledske ugovore toko pristupa u EU. Zar tamo nije se Bugarska odrekla pretenzija na makedonski jezik i slicno?
Da tamo je Bugarska priznala postojanje Makedonskog naroda i jezika no posle raskida Tito - Staljin se povukla iz tog dogovora.

Sto se tice medjunarodnog prava i prava na samoopredeljenje to je reseno kada je Medjunarodni sud pravde 2008 dosudio u nasu korist u sporu sa Grckom no NATO i EU su resile da ce politickom odlukom ignorirati presudu jer pre svega moraju stititi interese svojih clanova.

Zato nam je promenjeno ime protiv ustavno i protivno svim medjunarodnim pravilima i dogovorima no sila boga ne moli.

I zato sada EU vrsi pritisak na nas da "priznamo" da smo Bugari.
swanfilter

#3975 Re: Jugoslavija

Post by swanfilter »

AleksoMKD wrote: 13/01/2026 11:18
dr_Evil wrote: 13/01/2026 09:54 @AleksoMKD, da li je Makedonija pokusala da se pozove na Bledske ugovore toko pristupa u EU. Zar tamo nije se Bugarska odrekla pretenzija na makedonski jezik i slicno?
Da tamo je Bugarska priznala postojanje Makedonskog naroda i jezika no posle raskida Tito - Staljin se povukla iz tog dogovora.

Sto se tice medjunarodnog prava i prava na samoopredeljenje to je reseno kada je Medjunarodni sud pravde 2008 dosudio u nasu korist u sporu sa Grckom no NATO i EU su resile da ce politickom odlukom ignorirati presudu jer pre svega moraju stititi interese svojih clanova.

Zato nam je promenjeno ime protiv ustavno i protivno svim medjunarodnim pravilima i dogovorima no sila boga ne moli.

I zato sada EU vrsi pritisak na nas da "priznamo" da smo Bugari.
Cekaj, trazi se od Makedonaca da budu Bugari? To mene neko zaje..ava?

Sutra ce Bugari gledati da vas poklope. Ne znam sta ih sprijecava jer je to njihov svet. Oni ili Grci ...
Post Reply