Ne izmišljaj.
Jugoslavija
- ElRe
#3927 Re: Jugoslavija
Srećom komunističko zlo se završilo, na nesreću na krvavi način.
- Point.
#3928 Re: Jugoslavija
- ElRe
#3929 Re: Jugoslavija
Zato što je oplodilo fašiste, četnike, ustaše...ninalo ih, hranilo, razvijalo. Vidjeli smo 90ih proizvode komunizma. Da ne govorim o privrednom nazadovanju, mentalnom nazadovanju itd itd...
Samo se bošnjaci od svih naroda koji su živjeli u komunizmu sa čežnjom sjećaju perioda od 45 - 90.
- Edin H.
#3930 Re: Jugoslavija
Zamjena teza.ElRe wrote: ↑30/11/2025 13:05Zato što je oplodilo fašiste, četnike, ustaše...ninalo ih, hranilo, razvijalo. Vidjeli smo 90ih proizvode komunizma. Da ne govorim o privrednom nazadovanju, mentalnom nazadovanju itd itd...
Samo se bošnjaci od svih naroda koji su živjeli u komunizmu sa čežnjom sjećaju perioda od 45 - 90.
To je uvijek tinjalo zbog različitih religija i istorije, te eksplodiralo je kada su komunisti potisnuti
- ElRe
- PixelDrifter
#3932 Re: Jugoslavija
Mislim da ti nisu jasni pojmovi ni komunizma, ni fašizma, jer ovo što pišeš je, blago rečeno, besmisleno, pogrešno, netačno i lažno.ElRe wrote: ↑30/11/2025 13:05Zato što je oplodilo fašiste, četnike, ustaše...ninalo ih, hranilo, razvijalo. Vidjeli smo 90ih proizvode komunizma. Da ne govorim o privrednom nazadovanju, mentalnom nazadovanju itd itd...
- sinuhe
#3933 Re: Jugoslavija
Ideologija jugoslovenskih komunista je još i gora od njihove ekonomije.
- Point.
#3934 Re: Jugoslavija
Toliko netačnosti u jednom postu.ElRe wrote: ↑30/11/2025 13:05Zato što je oplodilo fašiste, četnike, ustaše...ninalo ih, hranilo, razvijalo. Vidjeli smo 90ih proizvode komunizma. Da ne govorim o privrednom nazadovanju, mentalnom nazadovanju itd itd...
- Sanjarko
#3935 Re: Jugoslavija
Kako je se zvala ta država KFRJ ili SFRJ? Gdje u nazivu i jedne navodne komunističke države imat K? Kao skračeno za komunizam. Može biti naravno skračeno i za onu stvar, ali k od komunizma nigdje nije bilo, pa ni u ex-YU.
-
toska
#3936 Re: Jugoslavija
Nisu imale zato jer su bile u tranizicijskom periodu ka komunizmu.
Za taj period izabran je naziv socijalizam.
Vama koji niste učili nauk marxisma nije zamjeriti taj previd.
P. S. mislim da ovo objašnjavam već treći put po raznim temama.
- Sanjarko
#3937 Re: Jugoslavija
Nigdje komunizam nije zaživio. Ovdje umalo jeste. Ali drugo po svijetu nije.
Sve su to bile SR, DR, NR ili FR države, a po uređenju opet dvo klasna društva.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#3938 Re: Jugoslavija
https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/sah ... usa/129096
Nakon drugog svjetskog rata mnoge obitelji bile su prisiljene seliti se iz jednog kraja u drugi kako bi si olakšali život. Tako su roditelji s. Vilibalde sa svoje četvero djece krenuli iz Hercegovine u Vojvodinu s nadom da će tamo moći olakšati život svoje obitelji. Na taj put krenuli su s drugim obiteljima i rodbinom. Kad su stigli vlakom u Modriću naređeno im je da izađu iz vlaka i da krenu prema mjestu Čardak gdje ih čekaju kuće s prihvatilištem zvane tada Kolonije. Na ovaj put bez jasnog cilja krenula je s. Vilibalda sa svojim roditeljima u dobi od jedne godine života. I ako podnebljem različiti kraj iz onog odakle su došli, obitelj Kvesić je se u ovom mjestu brzo ukorijenila i nastavila svijati obiteljsko gnijezdo za svojih devetero djece od kojih je još petero živih.
ima da živiš gdje ja kažem
ja= KP

Nakon drugog svjetskog rata mnoge obitelji bile su prisiljene seliti se iz jednog kraja u drugi kako bi si olakšali život. Tako su roditelji s. Vilibalde sa svoje četvero djece krenuli iz Hercegovine u Vojvodinu s nadom da će tamo moći olakšati život svoje obitelji. Na taj put krenuli su s drugim obiteljima i rodbinom. Kad su stigli vlakom u Modriću naređeno im je da izađu iz vlaka i da krenu prema mjestu Čardak gdje ih čekaju kuće s prihvatilištem zvane tada Kolonije. Na ovaj put bez jasnog cilja krenula je s. Vilibalda sa svojim roditeljima u dobi od jedne godine života. I ako podnebljem različiti kraj iz onog odakle su došli, obitelj Kvesić je se u ovom mjestu brzo ukorijenila i nastavila svijati obiteljsko gnijezdo za svojih devetero djece od kojih je još petero živih.
ja= KP
- istra_hr
#3939 Re: Jugoslavija
Nisi u pravu
@toska ti je objasnio... malo si premlad da bi sve znao i nije ti za zamjerit.
YU je bila najmanje komunistička od svih.
Imali smo (relativno) najveće slobode kretanja, putovanja otvaranja sitnih poslova i sl.
Znam šta pričam; bio sam "privatnik" i u ono vrijeme ...
Treba bit realan, a ne kao naša bivša predsjednica Kolinda - koja priča laži i bajke, da smo živjeli iza "železne zavjese"
-
broj dva
#3940 Re: Jugoslavija
Jesu li prisiljene kako bi si olaksale zivot ? Ili su prisiljene od strane komunisticke diktature ?Truba wrote: ↑01/12/2025 08:38 https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/sah ... usa/129096
ja= KP
![]()
P.S zasto toliko mrzis komuniste ? Daleko su od savrsenih, ali mi na zalost boljeg rezima nikada nismo imali. Bolji od fasista i okupatora, bolji od raznih kraljevina i na zalost bolji od modernih "demokratski" novonastali drzava.
- Sanjarko
#3941 Re: Jugoslavija
Moguće ali uglavnom komunizma nije bilo nigdje u svijetu, nije nigdje zaživio jer to je teorija kao uređenje po meni.istra_hr wrote: ↑01/12/2025 08:47Nisi u pravu
@toska ti je objasnio... malo si premlad da bi sve znao i nije ti za zamjerit.
YU je bila najmanje komunistička od svih.
Imali smo (relativno) najveće slobode kretanja, putovanja otvaranja sitnih poslova i sl.
Znam šta pričam; bio sam "privatnik" i u ono vrijeme ...
Treba bit realan, a ne kao naša bivša predsjednica Kolinda - koja priča laži i bajke, da smo živjeli iza "železne zavjese"
Za Kinu govore komunjarska država ali nije, kapitalizam je tamo u punom jeku ali jedno partijski sistem.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3942 Re: Jugoslavija
Jedina država koja je vodila računa o važnosti , samostalnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine kao savremene evropske nacije od Kulina Bana do danas je socijalistička Jugoslavija.
Jedina država koja je svakom građaninu Bosne i Hercegovine ponudila šansu da živi životom dostojnim čovjeka od Kulina Bana do danas je socijalistička Jugoslavija.
Hvala joj
.
Ovo što danas radimo sami sebi i generacijama koje dolaze je neoprostivo.
Jedina država koja je svakom građaninu Bosne i Hercegovine ponudila šansu da živi životom dostojnim čovjeka od Kulina Bana do danas je socijalistička Jugoslavija.
Hvala joj
- Sanjarko
#3943 Re: Jugoslavija
Slažem se. Čitao pred raspad iste izgrađeno oko milion stambenih jedinica možda i više u cijeloj ex-YU.teskeredzic_22 wrote: ↑01/12/2025 17:15 Jedina država koja je vodila računa o važnosti , samostalnosti i funkcionalnosti Bosne i Hercegovine kao savremene evropske nacije od Kulina Bana do danas je socijalistička Jugoslavija.
Hvala joj.
- dr_Evil
#3944 Re: Jugoslavija
Jedna kvalitetna emisija koja se izmedju ostalog dotice Bledskih ugovora ili pokusaja spajanja Jugoslavija i Bugarske, to jest stvaranja prosirene federacije. Makedonsko pitanje, pitanje dualne federacije, Pirinska Makedonija.
Mene vise zanima potpuno fiktivno, da je Bugarska bila dio Jugoslavije, da li bi se desio rat i kako bi izgledao. Da li bi velikobugarske pretenzije bile neka kontra ovim nasim lokalnim velikosprskim i hrvatskim pretenzijama.
Koliko je realno bilo da Albanija postane dio te balkanske federacije?
Last edited by dr_Evil on 12/01/2026 12:50, edited 1 time in total.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#3946 Re: Jugoslavija
Albanija je mogla postati dio federacije ali s obzirom da su Albanci različiti od jugoslovenskih naroda prirodno je da bi poput Kosova izašli čim bi komunizam pao , fiktivno da je Albanija bila dio Jugoslavije , sjeverni dijelovi Kosova bi bili u Srbiji , južni u Albaniji tako da Kosovo vjerovatno ne bi ni postojalo kao autonomna pokrajina unutar Srbije/Albanije.dr_Evil wrote: ↑12/01/2026 09:27
Jedna kvalitetna emisija koja se izmedju ostalog dotice Bledskih ugovora ili pokusaja spajanja Jugoslavija i Bugarske, to jest stvaranja prosirene federacije. Makedonsko pitanje, pitanje dualne federacije, Pirinska Makedonija.
Mene vise zanima potpuno fiktivno, da je Bugarska bila dio Jugoslavije, da li bi se desio rat i kako bi izgledao. Da li bi velikobugarske pretenzije bile neka kontra ovim nasim lokalnim velikosprskim i hrvatskim pretenzijama.
I da se istinski razmatralo ujedinjenje s Bugarima , to bi zaista bilo nemoguće jer su Bugari tehnički pristajali na ujedinjenje 1:1 a ne da budu sedma republika.
Srbija i Bugarska su imale mnogo neraščićenih odnosa u balkanskim i Prvom svjetskom ratu tako da ta federacija i da se desila bila bi neodrživa.
Bugari su okrenuli ćurak tek 1944 , bili su nacistički saveznici , tamo Tito nije bio heroj i oni nisu imali partizane koji su oslobodili zemlju , takva unija bi istinski bila hibridna mi bi ih zajebavali , oni se s obzirom na brojnost i površinu ne bi dali i to bi bilo to.
Da je treća generacija Jugoslovena (tvoja i moja generacija) u Jugoslaviji dobila pokoljenje , Jugoslavija bi opstala , bilo je potrebno još samo jedno pokoljenje Jugoslovena za spas zemlje.
- geralt
#3947 Re: Jugoslavija
O konkurentnosti jugoslovenskih proizvoda na svjetskom trzistu:

Uslikano u trafo stanici svedske elektroprivrede Vattenfall, u blizini Stokholma.

Uslikano u trafo stanici svedske elektroprivrede Vattenfall, u blizini Stokholma.
- Danguba
#3948 Re: Jugoslavija
To ti je lajt primjer.Truba wrote: ↑01/12/2025 08:38 https://www.ktabkbih.net/hr/vijesti/sah ... usa/129096
ja= KP
![]()
Imas Cazinsku bunu gdje je hiljade ljudi ubijeno, na prisilan rad odvedeno i tisuce raseljeno.
Bitno je da su Licki i Kordunski Srbi usreceni zemljom folksdojcera u Vojvodini. Kazu da je evidencija oduzete zemlje Nijemcima jos u fascikli i nisu se odrekli toga.
- Danguba
#3949 Re: Jugoslavija
Ovo bukvalno u svojih 60 godina prvi put cujem.dr_Evil wrote: ↑12/01/2026 09:27
To i da se desilo Jugoslavija bi se raspala prije vremena sa takvim mentalitetom.
- Danguba
#3950 Re: Jugoslavija

Ovoga jos uvijek ima u EU kucama.