KJKP RAD

Lokalna dešavanja, politički život, medijska scena, sve o glavnom gradu BiH i okolini od jutra do mraka.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Haris.ba

#876 Re: KJKP RAD

Post by Haris.ba »

HelaS

#877 Re: KJKP RAD

Post by HelaS »

Haris033 wrote: 12/01/2026 17:29 Rješenje da reciklažna ambalaža dobije stvarnu vrijednost i da se postave aparati za otkup u trgovinama jeste uvođenje depozitno povratnog sistema (DRC) na nivou Federacije. To znači da se na svaku flašu ili limenku obračunava mali iznos koji građanin plaća pri kupovini, a dobija nazad kada ambalažu vrati u trgovinu ili reciklomat. Na tajnačin ambalaža postaje direktno vrijedna, građani imaju motivaciju da je sakupljaju i vraćaju, a trgovci su zakonski obavezni da postave automate i omoguće povrat. Država mora subvencionirati sakupljače i reciklere dok se sistem ne stabilizuje, jer kod nas još nema dovoljno kapaciteta da se sav otpad preradi, pa se dio mora lagerovati ili izvoziti. Kada građanin zna da mu svaka flaša vrijedi dvadeset ili pedeset feninga, motivacija raste, trfovci postaju odgovorni, a količina otpada u Kantonu Sarajevo može se prepoloviti u roku od godinu dana. Ovo je model koji u zemljama Evropske unije vraća preko devedeset posto ambalaže i pokazuje da je jedini način da se reciklaža pretvori iz prazne priče u sistem koji donosi korist i građanima i okolišu.
Da nisi pretjerao sa 90% :-)
pepeljara

#878 Re: KJKP RAD

Post by pepeljara »

Prvo treba skontati sta sa smecem, pa se onda upustiti u to.
Sta ces kad recikliras.. Ljudi gore iskoristavaju to zato i otkupljuju.
moimoi

#879 Re: KJKP RAD

Post by moimoi »

Kako mislis podijeliti federaciju i rs? Aparati ocitavaju bar kod drzave gdje je kupljeno.

Reciklaza je sjajna.. jest da se ni u najuredjenijim drzavama ne reciklira vise od 60%.
Metal, papir, staklo- da … sve ostalo.. meeee
Haris033

#880 Re: KJKP RAD

Post by Haris033 »

HelaS wrote: 12/01/2026 19:44
Haris033 wrote: 12/01/2026 17:29 Rješenje da reciklažna ambalaža dobije stvarnu vrijednost i da se postave aparati za otkup u trgovinama jeste uvođenje depozitno povratnog sistema (DRC) na nivou Federacije. To znači da se na svaku flašu ili limenku obračunava mali iznos koji građanin plaća pri kupovini, a dobija nazad kada ambalažu vrati u trgovinu ili reciklomat. Na tajnačin ambalaža postaje direktno vrijedna, građani imaju motivaciju da je sakupljaju i vraćaju, a trgovci su zakonski obavezni da postave automate i omoguće povrat. Država mora subvencionirati sakupljače i reciklere dok se sistem ne stabilizuje, jer kod nas još nema dovoljno kapaciteta da se sav otpad preradi, pa se dio mora lagerovati ili izvoziti. Kada građanin zna da mu svaka flaša vrijedi dvadeset ili pedeset feninga, motivacija raste, trfovci postaju odgovorni, a količina otpada u Kantonu Sarajevo može se prepoloviti u roku od godinu dana. Ovo je model koji u zemljama Evropske unije vraća preko devedeset posto ambalaže i pokazuje da je jedini način da se reciklaža pretvori iz prazne priče u sistem koji donosi korist i građanima i okolišu.
Da nisi pretjerao sa 90% :-)
Nek je 50% ☺️
HelaS

#881 Re: KJKP RAD

Post by HelaS »

pepeljara wrote: 12/01/2026 19:56 Prvo treba skontati sta sa smecem, pa se onda upustiti u to.
- Izvlačenje metana cijevima iz dubine deponije na Smiljevićima, izgaranje metana i dobijanje el.energije (kogeneracijska postrojenja).
- Izgradnja energane sa izgaranjem RDF otpada
- Kompostiranje biootpada
pepeljara

#882 Re: KJKP RAD

Post by pepeljara »

to je super, samo nema zainteresovanih. Sve su frabrike drzavne unistene, ceka se neko sa parama da dodje :D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#883 Re: KJKP RAD

Post by bitanga_sa_otesa »

HelaS wrote: 12/01/2026 20:14
- Izvlačenje metana cijevima iz dubine deponije na Smiljevićima, izgaranje metana i dobijanje el.energije (kogeneracijska postrojenja).
zar to nije postojalo na deponiji? koliko se sjecam da je bila neka mini elektrana i imali su neku automatiku da vracaju u mrezu... ja pravio trafostanicu nekad davno 97 ili 98... neka je donacija to bila koliko se sjecam .
DebelinJoe

#884 Re: KJKP RAD

Post by DebelinJoe »

pepeljara wrote: 12/01/2026 19:56 Prvo treba skontati sta sa smecem, pa se onda upustiti u to.
Nismo mi kao društvo sposobni očistiti snijeg sa trotoara u centru glavnog grada države, a ne ovo...

Sve što nije naručivanje dostave (doner, pizza, pita) i palamuđenje na FB o svjetskim problemima koji nas se ne tiču, izvan je naših sposobnosti, bar kada je državna uprava u pitanju.
HelaS

#885 Re: KJKP RAD

Post by HelaS »

pepeljara wrote: 12/01/2026 20:22 to je super, samo nema zainteresovanih. Sve su frabrike drzavne unistene, ceka se neko sa parama da dodje :D
"Pustite me na vlast, bit će para za mjesec dana" Hoću reći - treba znati, treba imati strategiju razvoja, postupati po njoj, treba htjeti, itd.

Deponiju otpada na Smiljevićima ostaviti u vlasništvu države, RAD likvidirati ili stečajno ugasiti, opremu i objekte prodati i dati pravo prikupljanja komunalnog otpada i sve komunalne poslove privatnim preduzećima po strogo utvrđenim uslovima, Od deponije koncesijom prikupljati novac za budžet KS. Itd.
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#886 Re: KJKP RAD

Post by konektovan »

DebelinJoe wrote: 12/01/2026 20:28
Nismo mi kao društvo sposobni očistiti snijeg sa trotoara u centru glavnog grada države, a ne ovo...

Sve što nije naručivanje dostave (doner, pizza, pita) i palamuđenje na FB o svjetskim problemima koji nas se ne tiču, izvan je naših sposobnosti, bar kada je državna uprava u pitanju.
:thumbup:
neki

#887 Re: KJKP RAD

Post by neki »

bitanga_sa_otesa wrote: 12/01/2026 20:26
zar to nije postojalo na deponiji? koliko se sjecam da je bila neka mini elektrana i imali su neku automatiku da vracaju u mrezu... ja pravio trafostanicu nekad davno 97 ili 98... neka je donacija to bila koliko se sjecam .
postojalo, instalirano iz nekih donacija krajem 90tih, ali s vremenom se pokazalo da je skuplja pita nego tepsija, tj. način slaganja otpada je skuplji nego što dobiju prodajom energije u mrežu. Koliko ja znam, kako se deponija širila, a stari dio zatrpavao, tako su pomalo i prestali da koriste taj sistem..
bitanga_sa_otesa

#888 Re: KJKP RAD

neki wrote: 13/01/2026 09:40
postojalo, instalirano iz nekih donacija krajem 90tih, ali s vremenom se pokazalo da je skuplja pita nego tepsija, tj. način slaganja otpada je skuplji nego što dobiju prodajom energije u mrežu. Koliko ja znam, kako se deponija širila, a stari dio zatrpavao, tako su pomalo i prestali da koriste taj sistem..
znam da je bilo 2 ili 2.5 MVA.
hvala za info :thumbup:
VladaFBiH

#889 Re: KJKP RAD

Post by VladaFBiH »

a šta se sada radi s metanom koji se mora izvuči iz deponije?
Haris.ba

#890 Re: KJKP RAD

Post by Haris.ba »

Ja sam se nadao da ce Forto zakotrljati, ali ode lik da ublehari na drzavnom nivou, spalionicu.

Nama spalionica vise treba zbog prostornih problema, nego neke energije.
Niko nece deponiju na svojoj teritoriji.
bitanga_sa_otesa

#891 Re: KJKP RAD

VladaFBiH wrote: 13/01/2026 11:00

salju u bartertown :lol:
https://www.getyarn.io/yarn-clip/ef95f9 ... 9b8fa20286
neki

#892 Re: KJKP RAD

Post by neki »

VladaFBiH wrote: 13/01/2026 11:00

pa ispušta se u zrak..
Hajlac

#893 Re: KJKP RAD

Post by Hajlac »

Haris.ba wrote: 13/01/2026 11:05 Ja sam se nadao da ce Forto zakotrljati, ali ode lik da ublehari na drzavnom nivou, spalionicu.

Bas nam u Sarajevsko-Kakanjskoj kotlini treba jos i spalionica plasticnog otpada za stvaranje najgorih trajnih toksina koje je covjek uspio stvoriti - dioxina, furana i slicnih POP's, pogotovo u zimskim mjesecima kad je slabije 'provjetravanje':

Image

Jest, ulagace se u odrzavanje preskupih filtera na postrojenju za najsitnije toksicne cestice, kako da ne!
Isto kao sto se ulaze u KJKP Nerad.
bitanga_sa_otesa

#894 Re: KJKP RAD

spalionica je mala maca sta se sve spaljuje po sarajevu :lol: :lol:
Haris.ba

#895 Re: KJKP RAD

Post by Haris.ba »

Hajlac wrote: 13/01/2026 14:42
Haris.ba wrote: 13/01/2026 11:05 Ja sam se nadao da ce Forto zakotrljati, ali ode lik da ublehari na drzavnom nivou, spalionicu.

Bas nam u Sarajevsko-Kakanjskoj kotlini treba jos i spalionica plasticnog otpada za stvaranje najgorih trajnih toksina koje je covjek uspio stvoriti - dioxina, furana i slicnih POP's, pogotovo u zimskim mjesecima kad je slabije 'provjetravanje':

Image

Jest, ulagace se u odrzavanje preskupih filtera na postrojenju za najsitnije toksicne cestice, kako da ne!
Isto kao sto se ulaze u KJKP Nerad.
Problem smeca se nece rijesiti sam od sebe.

De, neko rjesenje. Nemoj samo ovo ne moze. Sta moze?

https://www.novigradsarajevo.ba/news/de ... -deponiju/
Održana tematska sjednica o rješavanju problema deponije Smiljevići: Zatraženo hitno iznalaženje druge lokacije za gradsku deponiju
Haris033

#896 Re: KJKP RAD

Post by Haris033 »

Hoce Rumeni pod hitno da izdaje dozvole za gradnju stanova. :-D
Moze gore napraviti ne znam kako lijepo naselje, ali uvijek će to biti Buća Potok, sarajevska favela :lol:

Samo, ne znam gdje bi mogla biti nova lokacija, a da ne izazove bunt stanovnika..
Haris.ba

#897 Re: KJKP RAD

Post by Haris.ba »

Haris033 wrote: 13/01/2026 16:09 Samo, ne znam gdje bi mogla biti nova lokacija, a da ne izazove bunt stanovnika..
Pa o tome se radi. Nijedna opcina ne zeli deponiju.

Mi bi danas trebali imati vec odredjenu lokaciju i pocetak ulaganja za otvaranje za 5 godina.
Kada je riječ o deponiji Smiljevići, na sastanku je istaknuto da je kapacitet za odlaganje otpada pri kraju i da se ona može koristiti još najduže pet godina, te da je hitno potrebno pronaći lokaciju u Kantonu Sarajevo gdje bi se uspostavila nova deponija, koja će biti udaljena najmanje tri kilometra od naseljenog područja.
https://nap.ba/post/841714/pandurevic-p ... -lokaciju-
Isner

#898 Re: KJKP RAD

Post by Isner »

Na Pofalićima vidim večeras novi "RAD-ov "kamion za smeće, bijeli Ford... Prvi put u životu vidim Fordašina đubretarca...
Naslovnica

#899 Re: KJKP RAD

Post by Naslovnica »

Isner wrote: 13/01/2026 21:52 Na Pofalićima vidim večeras novi "RAD-ov "kamion za smeće, bijeli Ford... Prvi put u životu vidim Fordašina đubretarca...
Taj je redovan kod nas na AP
Hajlac

#900 Re: KJKP RAD

Post by Hajlac »

Podsjetimo, Nikšić već danima vodi žustru raspravu na društvenim mrežama, optužujući Vladu KS i javna preduzeća za diletantizam i inkompetenciju.

Prošle sedmice fokusirao se na kadrovska rješenja u KJKP "Rad", direktno prozivajući Našu stranku za saučesništvo u sumnjivim imenovanjima kadrova Naroda i pravde (NiP). Tada je istakao da vrh Naše stranke šuti na hapšenja u upravi "Rada" i postavljanje nekvalifikovanih kadrova jer su, kako tvrdi, "založili svoje članove upravnog odbora" radi mira u koaliciji.

Također je upozorio na nesrazmjer u trošenju javnog novca, naglašavajući da je u Bjelašnicu uloženo skoro 50 miliona KM, dok se na preduzeću "Rad", koje bi trebalo održavati grad čistim, istovremeno štedjelo, što je rezultiralo trenutnim stanjem na ulicama.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/damir-n ... /260113214
Post Reply