Nagadjas samo, apsolutno nemas pojma sta je prosjecnom Irancu vaznije, Gaza ili vlastiti novcanik. Dao bi se i o tome referendum sprovesti, ali ajatolah ne da..A u zemlji koja daje svojim stanovnicima 7 dolara da kupe sebi hljeba da jedu nema smisla pricati o nekom standardu i kako eto oni nisu neka sirotinja. Cuj 7 dolara...MMM1977 wrote: ↑12/01/2026 17:44Pratim koliko mogu samo što za to su krive sankcije a ne vlast. Jedina vlast koja bi odgovarala zapadu i da im skine sankcije bi bila ona koja bi skinula gaće spram USA i Izraela a takvu vlast bi narod tamo pojeo za doručak. Ovi protesti su ništa kakvi bi bili u tom slučaju.jeza u ledja wrote: ↑12/01/2026 17:39Pratis li vijesti? Valuta pala, cijene drasticno skocile.MMM1977 wrote: ↑12/01/2026 17:34
Ko bolan nema za hljeba? Bio sam tamo, vidio sve, uopšte ni blizu nije kako se prenosi a niti su kakva sirotinja. Ali eto sa zapada svi sve znaju.
Naravno da može i mora bolje ali biti pod ovako rigidnim sankcijama toliko godina, u vrlo trusnom području, mene su prijatno iznenadili kako se dobro nose sa time. I još su me iznenadili da uopšte nema radikalizma nekog vjerskog, više ima kod nas.
Eto ti znas, (valjda sa “istoka”?) pa ces nam objasniti da oni u stvari traze hljeba kraj pogace.
Za sve ovo je kriv direktno Trump I njegovo poništavanje Sporazuma koji je bio postignut.
IRAN
- deer_hunter
#48926 Re: IRAN
-
MMM1977
#48927 Re: IRAN
- jeza u ledja
#48928 Re: IRAN
Ne protestujem ja, nego Iranci. Sta ja znam sta je bolje za njih je nebitno. Bitno je da oni protestuju. Ti umjesto da ih ili pokusas shvatiti ili ne uopste ne komentarises, nalazis za shodno da ih opises kao strane agente. U sustini pokazujes da te boli kurac za Irancima i jedino sto ti je bitno je opozicija te drzave Izraelu, ili Zapadu. Kako zive Iranci u samom Iranu, eee, to je sekundarno, bitna je percepcija suverenosti za rad narativa nekog ko je daleko od Irana.MMM1977 wrote: ↑12/01/2026 18:07Ma ja, ti, kao i Trump, znaš iz USA šta je najbolje za iranski narodjeza u ledja wrote: ↑12/01/2026 17:53Sta znaci skinula gace? Znaci 99% svijeta je skinulo gace i nemaju sankcije, ali eto iranska vlast je pametnija.MMM1977 wrote: ↑12/01/2026 17:44
Pratim koliko mogu samo što za to su krive sankcije a ne vlast. Jedina vlast koja bi odgovarala zapadu i da im skine sankcije bi bila ona koja bi skinula gaće spram USA i Izraela a takvu vlast bi narod tamo pojeo za doručak. Ovi protesti su ništa kakvi bi bili u tom slučaju.
Za sve ovo je kriv direktno Trump I njegovo poništavanje Sporazuma koji je bio postignut.
Sankcije, kao i protesti protiv rezima postoje i od prije Trumpa. A sankcije postoje jer je vlast takva kakva je. Da je neka druga vlast u pitanju, ona koja bi "skinula gace" kako kazes, sankcije ne bi postojale. Jel tako?
Na Irancima je valjda da skontaju da li im je bolje da "skinu gace", kao ponavljam 99% svijeta, ili da zive pod sankcijama. Ono, nemas para, ne mozes nigdje kako treba putovati, ne mozes nista protiv rezima, ali zato jarane u svom na svom, nema da ti Amerika prodaje kokakolu.![]()
Uvijek ta američka prepotentnost. Zamisli da ima naroda koji su mnogostruko stariji od USA i ponosni su na to, pa i po cijenu sankcija.
Da je narodu tamo toliko loše ne bi trebalo ubacivati strane agente da potpiruju nemire, valjda su tamo dovoljno sposobni sami to riješiti. I na kraju krajeva, zašto se koji kurac USA ima miješati u to? Mislim svi znamo da su cionističke kurvice, pitam retorički
-
MMM1977
#48929 Re: IRAN
Šta je rješenje?deer_hunter wrote: ↑12/01/2026 18:19Nagadjas samo, apsolutno nemas pojma sta je prosjecnom Irancu vaznije, Gaza ili vlastiti novcanik. Dao bi se i o tome referendum sprovesti, ali ajatolah ne da..A u zemlji koja daje svojim stanovnicima 7 dolara da kupe sebi hljeba da jedu nema smisla pricati o nekom standardu i kako eto oni nisu neka sirotinja. Cuj 7 dolara...MMM1977 wrote: ↑12/01/2026 17:44Pratim koliko mogu samo što za to su krive sankcije a ne vlast. Jedina vlast koja bi odgovarala zapadu i da im skine sankcije bi bila ona koja bi skinula gaće spram USA i Izraela a takvu vlast bi narod tamo pojeo za doručak. Ovi protesti su ništa kakvi bi bili u tom slučaju.jeza u ledja wrote: ↑12/01/2026 17:39
Pratis li vijesti? Valuta pala, cijene drasticno skocile.
Eto ti znas, (valjda sa “istoka”?) pa ces nam objasniti da oni u stvari traze hljeba kraj pogace.
Za sve ovo je kriv direktno Trump I njegovo poništavanje Sporazuma koji je bio postignut.![]()
- jeza u ledja
- jeza u ledja
#48931 Re: IRAN
Kakav Trump? Mislis da je Trump naredio ovim protestantima da izadju na ulicu?
Najlakse tako, cim se neko pobuni samo kazes Amerika ili Izrael ga platila, i eto odgovora za svaki protest i izgovora za vjecito cuvanje guzice na vlasti.
- Čitalac
#48932 Re: IRAN
Kao što je par kolega već reklo, sa postojećim izbornim sistemom Iranci ne mogu da urade ništa. Otud je na parlamentarnim izborima 2024. izlaznost bila najmanja od 1979. (iako je glasanje produženo do ponoći), a u samom Teheranu glasalo je oko 25 % birača.
- JohnnyS
#48933 Re: IRAN
To ne sporim. Samo mislim kako je i to pojednostavljeno tumačenje. Ko to u Iranu voli Ameriku ili pogotovo Izrael? Valjda se takvi mogu nabrojati na prste dvije ruke. Ekonomija je grohnula zbog sankcija, potrefila se višegodišnja suša da su presušili svi izvori i poljoprivreda je grohnula, ljudima je standard propao, ne može se sav bunt jebenom Mossadu pripisati.
-
MMM1977
#48934 Re: IRAN
Ne, nego mi se ne dopada da jedan bjelosvjetski hohstapler rovari po svijetu kako mu se digne kurac taj dan. Ukrajinu ostavlja na vjetrometini dok eto treba rješavati Venecuelu, Grenland i Iran.jeza u ledja wrote: ↑12/01/2026 18:20Ne protestujem ja, nego Iranci. Sta ja znam sta je bolje za njih je nebitno. Bitno je da oni protestuju. Ti umjesto da ih ili pokusas shvatiti ili ne uopste ne komentarises, nalazis za shodno da ih opises kao strane agente. U sustini pokazujes da te boli kurac za Irancima i jedino sto ti je bitno je opozicija te drzave Izraelu, ili Zapadu. Kako zive Iranci u samom Iranu, eee, to je sekundarno, bitna je percepcija suverenosti za rad narativa nekog ko je daleko od Irana.MMM1977 wrote: ↑12/01/2026 18:07Ma ja, ti, kao i Trump, znaš iz USA šta je najbolje za iranski narodjeza u ledja wrote: ↑12/01/2026 17:53
Sta znaci skinula gace? Znaci 99% svijeta je skinulo gace i nemaju sankcije, ali eto iranska vlast je pametnija.
Sankcije, kao i protesti protiv rezima postoje i od prije Trumpa. A sankcije postoje jer je vlast takva kakva je. Da je neka druga vlast u pitanju, ona koja bi "skinula gace" kako kazes, sankcije ne bi postojale. Jel tako?
Na Irancima je valjda da skontaju da li im je bolje da "skinu gace", kao ponavljam 99% svijeta, ili da zive pod sankcijama. Ono, nemas para, ne mozes nigdje kako treba putovati, ne mozes nista protiv rezima, ali zato jarane u svom na svom, nema da ti Amerika prodaje kokakolu.![]()
Uvijek ta američka prepotentnost. Zamisli da ima naroda koji su mnogostruko stariji od USA i ponosni su na to, pa i po cijenu sankcija.
Da je narodu tamo toliko loše ne bi trebalo ubacivati strane agente da potpiruju nemire, valjda su tamo dovoljno sposobni sami to riješiti. I na kraju krajeva, zašto se koji kurac USA ima miješati u to? Mislim svi znamo da su cionističke kurvice, pitam retorički
Naravno da protestvuju i imaju razloge za to ali to koriste cionističke falange da razore Iran iznutra jer nisu mogli avijacijom. Ne glumi francusku sobaricu dina ti i imana.
Šta ću ja pisati to nije tvoj problem, nisi neki autoritet ovdje. Imaš opciju da preskočiš
-
MMM1977
#48935 Re: IRAN
Šta je rješenje?
-
A_A_AKCIJA
-
geoxx
#48937 Re: IRAN
Ko je ovaj cionista i petokolonas? Dje AAakcija da ga demantuje nekim laznim tvitom?Čitalac wrote: ↑12/01/2026 18:14 Ako ste propustili, sam predsjednik Pezeshkian kaže da je 80 % Iranaca s pravom nezadovoljno ekonomskom situacijom. Dakle, kriza nije nikakva izmišljotina već realno stanje tog društva, bez naznaka da će biti bolje. Na nekoj od ranijih stranica postavljao sam tamošnje analize i kako ta depresija utiče na milione ljudi. Kada je Khatami odlazio s vlasti 2005. godine, za 1 dolar mogli ste dobiti 9.000 rijala. Danas se za dolar, na slobodnom tržištu, dobije 1.455.000 rijala.
-
MMM1977
#48938 Re: IRAN
Postoje legitimni protesti a postoji i rovarenje stranih agenata, to treba razlikovatiJohnnyS wrote: ↑12/01/2026 18:25To ne sporim. Samo mislim kako je i to pojednostavljeno tumačenje. Ko to u Iranu voli Ameriku ili pogotovo Izrael? Valjda se takvi mogu nabrojati na prste dvije ruke. Ekonomija je grohnula zbog sankcija, potrefila se višegodišnja suša da su presušili svi izvori i poljoprivreda je grohnula, ljudima je standard propao, ne može se sav bunt jebenom Mossadu pripisati.
-
palermo
#48939 Re: IRAN
- JohnnyS
#48940 Re: IRAN
-
MMM1977
#48941 Re: IRAN
Svi mi znamo šta oni žele i to se ne razlikuje previše od, recimo, onog što želimo ti i ja ili bilo koji normalan čovjek. Samo je pitanje kako do toga doći a da ne postanu nova Libija.
- Čitalac
#48942 Re: IRAN
- jeza u ledja
#48943 Re: IRAN
Kakve bolan cionisticke falange?MMM1977 wrote: ↑12/01/2026 18:26Ne, nego mi se ne dopada da jedan bjelosvjetski hohstapler rovari po svijetu kako mu se digne kurac taj dan. Ukrajinu ostavlja na vjetrometini dok eto treba rješavati Venecuelu, Grenland i Iran.jeza u ledja wrote: ↑12/01/2026 18:20Ne protestujem ja, nego Iranci. Sta ja znam sta je bolje za njih je nebitno. Bitno je da oni protestuju. Ti umjesto da ih ili pokusas shvatiti ili ne uopste ne komentarises, nalazis za shodno da ih opises kao strane agente. U sustini pokazujes da te boli kurac za Irancima i jedino sto ti je bitno je opozicija te drzave Izraelu, ili Zapadu. Kako zive Iranci u samom Iranu, eee, to je sekundarno, bitna je percepcija suverenosti za rad narativa nekog ko je daleko od Irana.MMM1977 wrote: ↑12/01/2026 18:07
Ma ja, ti, kao i Trump, znaš iz USA šta je najbolje za iranski narodUvijek ta američka prepotentnost. Zamisli da ima naroda koji su mnogostruko stariji od USA i ponosni su na to, pa i po cijenu sankcija.
Naravno da protestvuju i imaju razloge za to ali to koriste cionističke falange da razore Iran iznutra jer nisu mogli avijacijom. Ne glumi francusku sobaricu dina ti i imana.
Šta ću ja pisati to nije tvoj problem, nisi neki autoritet ovdje. Imaš opciju da preskočiš
Kakav autoritet, o cemu ti?
- jeza u ledja
#48944 Re: IRAN
Hahhahahahahahah..
Ha haahahahahahahah.
Hahahahahahahahahahahahahahahaha.
- Čitalac
#48945 Re: IRAN
S tim što su legitimni protesti jedno, a paljevine i ubistva nešto sasvim drugo. Budimo realni, nema te zemlje na planeti u kojoj bi ubistvo više od 100 policajaca bilo nazvano demonstracijama.geoxx wrote: ↑12/01/2026 18:29Ko je ovaj cionista i petokolonas? Dje AAakcija da ga demantuje nekim laznim tvitom?Čitalac wrote: ↑12/01/2026 18:14 Ako ste propustili, sam predsjednik Pezeshkian kaže da je 80 % Iranaca s pravom nezadovoljno ekonomskom situacijom. Dakle, kriza nije nikakva izmišljotina već realno stanje tog društva, bez naznaka da će biti bolje. Na nekoj od ranijih stranica postavljao sam tamošnje analize i kako ta depresija utiče na milione ljudi. Kada je Khatami odlazio s vlasti 2005. godine, za 1 dolar mogli ste dobiti 9.000 rijala. Danas se za dolar, na slobodnom tržištu, dobije 1.455.000 rijala.![]()
-
MMM1977
#48946 Re: IRAN
Kako do toga doći, to je pitanje. Po meni ovo Vijeće staraca koje imaju treba ostati ali bez ikakvih ovlasti, nešto poput španskog kralja a da zemlja ide u demokratizaciju lagano, ne može za dan.
-
geoxx
#48947 Re: IRAN
Tacno je i to.Čitalac wrote: ↑12/01/2026 18:36S tim što su legitimni protesti jedno, a paljevine i ubistva nešto sasvim drugo. Budimo realni, nema te zemlje na planeti u kojoj bi ubistvo više od 100 policajaca bilo nazvano demonstracijama.geoxx wrote: ↑12/01/2026 18:29Ko je ovaj cionista i petokolonas? Dje AAakcija da ga demantuje nekim laznim tvitom?Čitalac wrote: ↑12/01/2026 18:14 Ako ste propustili, sam predsjednik Pezeshkian kaže da je 80 % Iranaca s pravom nezadovoljno ekonomskom situacijom. Dakle, kriza nije nikakva izmišljotina već realno stanje tog društva, bez naznaka da će biti bolje. Na nekoj od ranijih stranica postavljao sam tamošnje analize i kako ta depresija utiče na milione ljudi. Kada je Khatami odlazio s vlasti 2005. godine, za 1 dolar mogli ste dobiti 9.000 rijala. Danas se za dolar, na slobodnom tržištu, dobije 1.455.000 rijala.![]()
- Rejhana
#48948 Re: IRAN
Danas se širom Irana održavaju masovni protesti podrške vlastima u Teheranu i protiv nemira plaćenika CIA i Mossada. Iran je pozvao ambasadore Velike Britanije, Njemačke, Italije i Francuske da pogledaju snimke nasilnih izgrednika, ističući da su njihove akcije prešle granice mirnih demonstracija i da se smatraju organiziranom sabotažom.
Teheran je zatražio od ambasadora da ove snimke direktno dostave svojim ministrima vanjskih poslova i zatražio da se povuku službene izjave u kojima se podržavaju demonstranti. Ministar vanjskih poslova Irana rekao je da ono što se događalo u Iranu nisu protesti, već teroristički rat podržan od strane inostranstva. Dodao je da će Iran objaviti priznanja, dokumente i dokaze koji dokazuju umiješanost Sjedinjenih Država i Izraela u orkestriranje ovih napada protiv zemlje.
Britanski list The Telegraph prenosi da je američka vojska upozorila je Trumpovu administraciju da nisu spremni za napad na Iran niti za odbranu od njegove odmazde. Američki vojni zapovjednici rekli su američkim dužnosnicima da čak i ako Izrael odluči da ne sudjeluje u ofanzivnoj akciji zajedno sa SAD-om, postoji mogućnost da će Iran i dalje ispaliti rakete na Izrael, jer se nedavni događaji smatraju njihovom zavjerom.
Danas je također objavljeno da su pakistanski hakeri masovno pomagali iranskim kolegama u online napadu na Mossad i druge izraelske obavještajne agencije te da su imali velikog uspjeha u tim napadima. Treba također podsjetititi da je Mike Pompeo, bivši američki državni sekretar i nekadašnji direktor CIA, nedavno na svom X profilu čestitao Novu godinu "svim Irancima na ulici i agentima Mossada među njima"
Teheran je zatražio od ambasadora da ove snimke direktno dostave svojim ministrima vanjskih poslova i zatražio da se povuku službene izjave u kojima se podržavaju demonstranti. Ministar vanjskih poslova Irana rekao je da ono što se događalo u Iranu nisu protesti, već teroristički rat podržan od strane inostranstva. Dodao je da će Iran objaviti priznanja, dokumente i dokaze koji dokazuju umiješanost Sjedinjenih Država i Izraela u orkestriranje ovih napada protiv zemlje.
Britanski list The Telegraph prenosi da je američka vojska upozorila je Trumpovu administraciju da nisu spremni za napad na Iran niti za odbranu od njegove odmazde. Američki vojni zapovjednici rekli su američkim dužnosnicima da čak i ako Izrael odluči da ne sudjeluje u ofanzivnoj akciji zajedno sa SAD-om, postoji mogućnost da će Iran i dalje ispaliti rakete na Izrael, jer se nedavni događaji smatraju njihovom zavjerom.
Danas je također objavljeno da su pakistanski hakeri masovno pomagali iranskim kolegama u online napadu na Mossad i druge izraelske obavještajne agencije te da su imali velikog uspjeha u tim napadima. Treba također podsjetititi da je Mike Pompeo, bivši američki državni sekretar i nekadašnji direktor CIA, nedavno na svom X profilu čestitao Novu godinu "svim Irancima na ulici i agentima Mossada među njima"
- anelsol
#48949 Re: IRAN
Iranci sami sebi treba da odrede kakvu državu žele. Problem je u tome sto USA i Cionisti "pomažu" proteste na način da iste dodatno potpiruju, i time im čine medvjeđu uslugu. Svi opet zaboravljamo zbog čega je Iran u ekonomskoj krizi. Pa narandžasti je za vrijeme prvog mandata jednostrano izašao iz sporazuma sa Iranom, a u tome su ga slijedile sve ostale zapadne zemlje i ponovo im uveo sankcije čije su posljedica i inflacija i ekonomska kriza.
Neki se ovdje prave mutavi, a stvar je jasna ko dan. Meni je iskreno najčudnija Kina u svemu ovome. Šute na Venecuelu gdje su spiskali ogromnu lovu, sada šute kada se dogada Iran. Jesu li postigli neki sporazum sa USA, tipa ti gazda u svojoj ja u svojoj zoni uticaja?
Neki se ovdje prave mutavi, a stvar je jasna ko dan. Meni je iskreno najčudnija Kina u svemu ovome. Šute na Venecuelu gdje su spiskali ogromnu lovu, sada šute kada se dogada Iran. Jesu li postigli neki sporazum sa USA, tipa ti gazda u svojoj ja u svojoj zoni uticaja?
- Čitalac
#48950 Re: IRAN
Naravno, to je pitanje svih pitanja. Može se samo raditi o evoluciji, dugogodišnjem procesu. Nedavno je u polemici u reformističkom listu Shargh zaključeno da će biti potrebno dvadesetak godina tranzicije.