Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

stubrijez

#30726 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Bodkin wrote: 12/01/2026 09:08 Da je bosna u eu i da je bosanski pasos malo jaci, drugacija bi se prica ovdje pricala oko jacanja granica i kontrole migracija
Da ti imas kakav jaci pasos ne bi se ovde sa nama naduravo. Sta ti znaci ova izjava titati..?
moimoi

#30727 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by moimoi »

Eu od BiH traze da uvedemo vize turskoj, bahreinu, kataru, kini,rusiji… i jos par zemalja.

Ruku na srce.. kod nas su se pasosi dijelili ko tik-tak. Ko zna ko sve ima nas pasos.
Prema tome.. nix nas ne treba cuditi.
Bodkin

#30728 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

stubrijez wrote: 12/01/2026 10:05
Bodkin wrote: 12/01/2026 09:08 Da je bosna u eu i da je bosanski pasos malo jaci, drugacija bi se prica ovdje pricala oko jacanja granica i kontrole migracija
Da ti imas kakav jaci pasos ne bi se ovde sa nama naduravo. Sta ti znaci ova izjava titati..?
Znaci da eu mora pojacati kontrolu na granicama i migraciju generalno. Da je bih u eu, svi bi ovdje navijali za to. Ovako je svaki novi mehanizam problem
dr_Evil

#30729 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Skeptik, sto ja svakako nisam, bi rekao da EU umjesto da pravi zice bilo bi bolje da ulozi vrijeme i novac da obnovi drzave koje je aktivno unistila, sto ce reci citavo sredozemlje na azijskoj i africkoj strani.

Onda se nece morati brinuti o tome hoce li im najcesce ime biti mali Muhamed, ili hoce li morati placati socijalnu pomoc dok mali Muhamed krade. Rekoh jer mi tako objasnise sta je problem i zasto desnica jaca -naravno na ovom forumu mi tako objasnise.
Ozimician

#30730 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

EU ovim sebi pravi vise problema u konacnici nego sto bilo sta rjesava.

Migranti sigurno ulaze tako sto pokazu pasos na granicnom prelazu - mos mislit. :-D

Politicari, kao i uvijek, nezadovoljstvo gradjana usmjeravaju ka onim grupama koje se ama bas nista ne pitaju u toj drzavi.

Svaka drzava moze da rijesi ekspresno te probleme, ako stvarno to zeli, to sam vidio i u BiH i u ovamo. Na kraju krajeva, problemi koji se danas smatraju "migrantskim" su problemi stari vec najmanje 10-15 god. U 2025 god. je drastican pad migracija u odnosu na prethodne godine.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30731 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Pa eno Frontexovo vozilo parkirano na Bijaci isto sovjetski tenk pred Brandemburskom kapijom :lol:
Ozimician

#30732 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Zivo me zanima, kako ce izgledati ljetna sezona. Realno znam ljude iz Sarajeva koji su proslo ljeto skoro svaki vikend bili negdje u HR na moru.

A cuo sam bas sad slucajeve za Novu gdje su isli u Dubrovnik preko Metkovica pa 2x u istom satu prolazili ovu proceduru. :-D
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30733 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

I ja sam dole u prosjeku 1x mjesecno, pa me kacilo samo jednom kako napisah. Ali mislim da ce se to sad intenzivirati jer se do cini mi se aprila svi moraju slikati.
Bodkin

#30734 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 12/01/2026 11:07 Skeptik, sto ja svakako nisam, bi rekao da EU umjesto da pravi zice bilo bi bolje da ulozi vrijeme i novac da obnovi drzave koje je aktivno unistila, sto ce reci citavo sredozemlje na azijskoj i africkoj strani.

Onda se nece morati brinuti o tome hoce li im najcesce ime biti mali Muhamed, ili hoce li morati placati socijalnu pomoc dok mali Muhamed krade. Rekoh jer mi tako objasnise sta je problem i zasto desnica jaca -naravno na ovom forumu mi tako objasnise.
Inace je moja duznost kao nekoga ko placa porez u eu da obnavlja africke vukojebine koje ne mogu same bez rata zadnjih 50 godina
Kako da ne
dr_Evil

#30735 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 12/01/2026 11:53
dr_Evil wrote: 12/01/2026 11:07 Skeptik, sto ja svakako nisam, bi rekao da EU umjesto da pravi zice bilo bi bolje da ulozi vrijeme i novac da obnovi drzave koje je aktivno unistila, sto ce reci citavo sredozemlje na azijskoj i africkoj strani.

Inace je moja duznost kao nekoga ko placa porez u eu da obnavlja africke vukojebine koje ne mogu same bez rata zadnjih 50 godina
Kako da ne
Da li je duznost tebe kao nekog ko placa porez u EU da placa nove kalasnikove i Toyota Hilux kojima se ruse zemlje u kojima nije bilo rata 500 godina osim kad ga je donio europski bijelac?
Bodkin

#30736 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Ozimician wrote: 12/01/2026 11:19 U 2025 god. je drastican pad migracija u odnosu na prethodne godine.
Jer u zadnjih nekoliko godina postoje odredjeni procesi da se smanji migracija i ocigledno funkcionise
Bodkin

#30737 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 12/01/2026 11:55

Kako da ne
Da li je duznost tebe kao nekog ko placa porez u EU da placa nove kalasnikove i Toyota Hilux kojima se ruse zemlje u kojima nije bilo rata 500 godina osim kad ga je donio europski bijelac?
Koje zemlje u africi su se rusile mojim parama? 500 godina? Koja zenlja je rusena (btw zemlje nisu postojale tad uopste). I kako se mojim parama ruse zemlje koje su zadnjih 50 godina neovisne i opet svako malo ratuju ili cak konstantno bez prekida?

Ili recimo sta moje pare imaju sa pakistanom? I btw samo nivo svjesti nas uopste vodi u ovu raspravu. Komotno mozes sve to raditi i pucati na prvu na eu granicama da sprijecis migracije. Nista osim nivoa svijesti i kulturoloske granice te ne sprijecava. Recimo osmanlije su isto bili kolonisti pa sad nemaju ovu moralnu dilemu
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30738 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

ajd da se zaista obnove i izrgade te africlke zemlje nego i nakon trilijardi dolara isto
pola se kroz korupciju vrati a druga polovica kroz plaće
BiBi911

#30739 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

Truba wrote: 12/01/2026 12:06 ajd da se zaista obnove i izrgade te africlke zemlje nego i nakon trilijardi dolara isto
Bio je onaj dokumentarac kako onaj pjevac akon napravio 100km vodovoda a neka himanitarna organizacija propala nakon par godina. Ono svi al bas svi kradu i hebe im se za sutra. Akon je neku specijalnu privatnu vojsku dovodio

Ili onaj mr. Beast napravi bunar lokalci ga zatrpaju jer su bunar napravili katolici na muslimanskoj zemlji il koje su im bogovi vec.
dr_Evil

#30740 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

Bodkin wrote: 12/01/2026 12:05

Kako da ne
Koje zemlje u africi su se rusile mojim parama? 500 godina? Koja zenlja je rusena (btw zemlje nisu postojale tad uopste). I kako se mojim parama ruse zemlje koje su zadnjih 50 godina neovisne i opet svako malo ratuju ili cak konstantno bez prekida?

Ili recimo sta moje pare imaju sa pakistanom? I btw samo nivo svjesti nas uopste vodi u ovu raspravu. Komotno mozes sve to raditi i pucati na prvu na eu granicama da sprijecis migracije. Nista osim nivoa svijesti i kulturoloske granice te ne sprijecava. Recimo osmanlije su isto bili kolonisti pa sad nemaju ovu moralnu dilemu

Pa da vidimo, sve zemlje tu su bile dio jednog carstva, i kao takve nisu ratovale izmedju sebe 500 godina, osim ako bi neko poslao kakav Krizarski rat na Jeruzelam, sve su imale svoj status u carstvu u prirodnom granicama historijskim. Onda su te zemlje okupirane, opljackane, i onda ih je neko linijarom podijelio po neprirodnim granicama. Ali vidi vraga opet nisu ratovale osim kad neki sundjer Bobo sto bi rekli komsije dovede svjetski rat pred njih.

Pa se neko sjetio da se mora baviti sa zavadi pa vladaj, a posto je stvorio neprirodne granice i nije to neki problem bio. Pa hajde evo samo zadnjih 20 godina se sjetio da poravna Irak, Afganistan- nakon sto su ga Rusi ravnali, i onda da ubaci na hiljade Toyota Hilux u Siriju, Libiju i to naravno od tvojih para. Pa zatim se sjetio da od tvojih para naoruza do zuba ove sta raketiraju i uzimaju malo po malo Libana, Jordana, podijele Siriju, i onda opet sa tvojim parama rokaju po Iranu. Naravnoi mojim parama.

Osmanlije su primile mnogo vise izbjeglica iz Sirije nego EU - i integrirali ih u drustvo, dali stanove, otvorili ducane, a moje misljenje o brkici je dno dna.

Dakle, EU sa partnerima je trebala dva puta razmisliti prije nego je srusila Siriju pa malog Muhameda ne bi bilo po Njemackoj. Njemacka je trebala dva puta razmisliti prije nego je dala novac za genocid u Gazi, pa malog Ahmeta ne bi bilo u Njemackoj. Nema nivoa svijesti i kulturoloske granice, EU je odgovorna za sve ratove tog podrucja. Mojim novcem.

Danas gledamo u Iranu 1o1 kako se sponzorira rat, a kad ugledas Toyotu Hilux onda mozes im ugasiti svjetlo i cekati perzijce da ih pocastis ruckom u EU.
stubrijez

#30741 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Bodkin wrote: 12/01/2026 11:01
stubrijez wrote: 12/01/2026 10:05
Znaci da eu mora pojacati kontrolu na granicama i migraciju generalno. Da je bih u eu, svi bi ovdje navijali za to. Ovako je svaki novi mehanizam problem
To znaju svi ovde... ja bih sad mijenjao svoj pasos za bilo koji EU. Neka se pojacava i neka se radi u skladu sa odlukom ili mehanizmima kako si napisao, problem je sto to ocigledno nije slucaj zato komentari.
Bodkin

#30742 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

BiBi911 wrote: 12/01/2026 12:14
Truba wrote: 12/01/2026 12:06 ajd da se zaista obnove i izrgade te africlke zemlje nego i nakon trilijardi dolara isto
Bio je onaj dokumentarac kako onaj pjevac akon napravio 100km vodovoda a neka himanitarna organizacija propala nakon par godina. Ono svi al bas svi kradu i hebe im se za sutra. Akon je neku specijalnu privatnu vojsku dovodio

Ili onaj mr. Beast napravi bunar lokalci ga zatrpaju jer su bunar napravili katolici na muslimanskoj zemlji il koje su im bogovi vec.
Radio sam intenzivno po africi. Nivo svijesti i korupcije je takav da ne mozes normalnu drzavu napraviti sa 100 milijardi. Taj nivo korupcije koja krece od vlade do toga da nema nikakve svijesti kolektivnog dobra je nevjerovatan
stubrijez

#30743 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Bodkin wrote: 12/01/2026 12:19

Radio sam intenzivno po africi. Nivo svijesti i korupcije je takav da ne mozes normalnu drzavu napraviti sa 100 milijardi. Taj nivo korupcije koja krece od vlade do toga da nema nikakve svijesti kolektivnog dobra je nevjerovatan
Zvuci poznato...
Bodkin

#30744 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

dr_Evil wrote: 12/01/2026 12:15

Pa da vidimo, sve zemlje tu su bile dio jednog carstva, i kao takve nisu ratovale izmedju sebe 500 godina, osim ako bi neko poslao kakav Krizarski rat na Jeruzelam, sve su imale svoj status u carstvu u prirodnom granicama historijskim. Onda su te zemlje okupirane, opljackane, i onda ih je neko linijarom podijelio po neprirodnim granicama. Ali vidi vraga opet nisu ratovale osim kad neki sundjer Bobo sto bi rekli komsije dovede svjetski rat pred njih.

Pa se neko sjetio da se mora baviti sa zavadi pa vladaj, a posto je stvorio neprirodne granice i nije to neki problem bio. Pa hajde evo samo zadnjih 20 godina se sjetio da poravna Irak, Afganistan- nakon sto su ga Rusi ravnali, i onda da ubaci na hiljade Toyota Hilux u Siriju, Libiju i to naravno od tvojih para. Pa zatim se sjetio da od tvojih para naoruza do zuba ove sta raketiraju i uzimaju malo po malo Libana, Jordana, podijele Siriju, i onda opet sa tvojim parama rokaju po Iranu. Naravnoi mojim parama.

Osmanlije su primile mnogo vise izbjeglica iz Sirije nego EU - i integrirali ih u drustvo, dali stanove, otvorili ducane, a moje misljenje o brkici je dno dna.

Dakle, EU sa partnerima je trebala dva puta razmisliti prije nego je srusila Siriju pa malog Muhameda ne bi bilo po Njemackoj. Njemacka je trebala dva puta razmisliti prije nego je dala novac za genocid u Gazi, pa malog Ahmeta ne bi bilo u Njemackoj. Nema nivoa svijesti i kulturoloske granice, EU je odgovorna za sve ratove tog podrucja. Mojim novcem.

Danas gledamo u Iranu 1o1 kako se sponzorira rat, a kad ugledas Toyotu Hilux onda mozes im ugasiti svjetlo i cekati perzijce da ih pocastis ruckom u EU.
Ko je taj neko? I vecina tih zemalja je zaratila momenta kad su izbacili evropljane. Neki od tih ratova i dalje traju. Veze nemaju sa “sundjer bob” ratovima nego njihovim etnickim. Nesto kao kod nas.

A malog muhameda je bilo prije sirije. Ima duplo vise turaka samo u njemackoj nego sirijaca u turskoj. A da ne kazem broj afrikanaca u franvuskoj. I hans je mogao lako da sprijeci tog muhameda da dodje i nakon sirije i libije. Samo potopi svaki brod u mediteranu. Nivo neke kvazi odgovornosti i to samo evropske je smijesan.

Eto kina je sad kolonizirala afriku. Da vidimo hoce masovno migrirati u kinu. Hoce ali u kur*u. Li ih nece trpiti nego ce dobiti metak u celo
BiBi911

#30745 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

@dr_Evil

Turci su do sada(od 2016) primili preko 20 milijardi € za te izbjeglice za 5 miliona, oko 400€ mjesecno po glavi

prosle godine je pored redovne uplate uplaceno 1.3 milijarde. Svi koji su bili bolesni su lijeceni u EU.

Kazes samo smo mi iz EU ubijali u africi. Turci, uae su takodje u libiji, Somalia, kongo, nigeriji, egiptu....
Koliko su otomani raselili afrikanaca i doveli svojih?
Isto su radili i na bliskom istoku kod nas i gdje su god dosli.

Zaboravio sam vatnik koliko su samo oni zla nanijeli u zadnjih 20godina u africi.

Dok je UK, francuska vladala afrikom nije bilo nekih vecih ratova na africkom kontinentu(ono rokalo se u Evropi).
90%granica koje je UK ostavila su onakve kakve su zatekli
Ti te linijarom granice mislis na bliski istok i ove seseljeve drugove.

Sto je to tako povuceno? Bolio je nekog generala tuki sta za sutra i posljedice po civile, njima je vazno da je sukob stao i ne puca se vise. A to sto lokalci nisu htjeli prihvatit jbga.

I to od cijih para se kupuju toyote? Onda ja krivim tebe i tvoje roditelje jer sam popusio srbski metak 1993 jer su tvojo finansirali to sto se meni desilo.
Bodkin

#30746 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

stubrijez wrote: 12/01/2026 12:22

Zvuci poznato...
Ne zvuci vjeruj. Mi smo svecka za njih
BiBi911

#30747 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

stubrijez wrote: 12/01/2026 12:22

Zvuci poznato...
Svi se vode daj meni sada i hebe mi se za ostale i za sutra. I najvaznije nek komsiji crkne krava. Osjecaj za zajednicu nepostoji.
JohnnyS

#30748 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 12/01/2026 12:15
Bodkin wrote: 12/01/2026 12:05

I ti si utripovao da si Martin Luther King jebote. :D Ulile su se trilijarde dolara u Afriku pa je ista sirotinja ko prije 100 godina. A tom pričom o zlom bijelcu koji je uništio perspektivni kontinent prije 500 godina skoro da zvučiš ko ovdašnji živalj koji živi u uvjerenju da bismo bili Švicarska da eto nije bilo Turaka
_BataZiv_0809
Nindža revizor

#30749 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Bodkin wrote: 12/01/2026 12:01
Ozimician wrote: 12/01/2026 11:19 U 2025 god. je drastican pad migracija u odnosu na prethodne godine.
Jer u zadnjih nekoliko godina postoje odredjeni procesi da se smanji migracija i ocigledno funkcionise
Koji su to procesi
dr_Evil

#30750 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by dr_Evil »

BiBi911 wrote: 12/01/2026 12:32 @dr_Evil

Turci su do sada(od 2016) primili preko 20 milijardi € za te izbjeglice za 5 miliona, oko 400€ mjesecno po glavi

prosle godine je pored redovne uplate uplaceno 1.3 milijarde. Svi koji su bili bolesni su lijeceni u EU.

Kazes samo smo mi iz EU ubijali u africi. Turci, uae su takodje u libiji, Somalia, kongo, nigeriji, egiptu....
Koliko su otomani raselili afrikanaca i doveli svojih?
Isto su radili i na bliskom istoku kod nas i gdje su god dosli.

Zaboravio sam vatnik koliko su samo oni zla nanijeli u zadnjih 20godina u africi.

Dok je UK, francuska vladala afrikom nije bilo nekih vecih ratova na africkom kontinentu(ono rokalo se u Evropi).
90%granica koje je UK ostavila su onakve kakve su zatekli
Ti te linijarom granice mislis na bliski istok i ove seseljeve drugove.

Sto je to tako povuceno? Bolio je nekog generala tuki sta za sutra i posljedice po civile, njima je vazno da je sukob stao i ne puca se vise. A to sto lokalci nisu htjeli prihvatit jbga.

I to od cijih para se kupuju toyote? Onda ja krivim tebe i tvoje roditelje jer sam popusio srbski metak 1993 jer su tvojo finansirali to sto se meni desilo.
Pa vidi, naravno da ces kriviti mene, moje roditelje, sebe i svoje roditelje jer si popusio srpski metak 93-e. Uredu je to. Krivit ces naravno moje roditelje, sebe(zavisi koliko si star) i tvoje roditelje jer je do rata ili ti ga agresije doslo - nema nevinih u neznanju i gluposti.

Nije sporno da je OC bilo kolonijalna sila, niti ga ja kad branim, osim u kontekstu odnosa europe prema BiH onomad, niti da se prosirilo macem. Ali ono je donijelo mir u taj region koji je trajao 500 godina - osim u slucaju poremecaja drugih imperija. Dakle ne mozemo reci da drzave nisu postojale, postojala je drzava, i postojao je sistem, region, regije kao i u bilo kojem drugom carstvu. Pobjednik je to ponistio i ponasao se kao da dolaska istog je tu bio pravni vakum, a na nekim mjestima iza sebe i ostavio pravni vakum tipa Palestina radi svojih potreba.

Bilo koji danas rat na BI bilo rijec o Saudima, ili bilo kom drugom je i dalje zaostavstina kolonijalizma jer te drzave nisu nezavisne ni po cemu, a pogotovo po ratu i vanjskoj politici. Cak moje misljenje je da ni Turska nije nezavisna koliko zeli da se prikaze, ona je gubitnik WWI.

Mozemo mi u BIH kriviti sebe sto nam je stanje kakvo jeste, i zasluzeno posmatrati to tako, ali neko nas je poveo u rat, i neko je zaustavio rat na nacin da ostanemo bure baruta. Jednako kao i na BI.

Sto rece francuski Henrij Gouraud "vratili smo se veliki Salahudine", to je sustina svega.

A sve komentare druge sta napisaste naravno da prihvatam, gdje je drustvo unisteno tu nestaje kolektivna svijest, pocinje korupcija, te nepotizam kao socijalna potreba. Cist primjer je BiH. Potrebno je mnogo vise da se takvo sta promijeni, a posebno dok neko drugi vuce konce moci.
Post Reply