Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30701 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

tuitamo wrote: 10/01/2026 16:19
Ozimician wrote: 10/01/2026 12:59 https://www.fokus.ba/vijesti/globus/slu ... p6GmWwvw-Q

Slučaj porodice iz BiH: Oca kriminalca protjeruju od 2003. godine, mjesečno primaju 7.300 eura

“Kölner Stadt-Anzeiger” ima uvid u rješenje socijalne službe za oktobar 2023. Prema njemu, porodica Marka M. mjesečno prima nešto više od 7.300 eura. To je godišnje 87.600 eura neto. Sa takvim primanjima Marko M. i njegova porodica spadaju u red najbogatijih 10% stanovništva u zemlji. Zašto bi neko u takvoj situaciji dobrovoljno napustio zemlju?
10 članova porodice, 8 djece vjerovatno. To je sitnica za ono što će donijeti državi kasnije. Sve te pare opet kroz sistem ostaju u Njemačkoj. Plate kiriju, kupe odjeću, natoče gorivo itd.
Ljudi su postali glavni resurs. Gdje ima ljudi, ima razvoja i napretka.
Image
stubrijez

#30702 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

l33t wrote: 10/01/2026 17:32 Jedno znam, a to je da se ne isplati u Ameriku... Da ti daju posao, boravišnu vizu i kuću, ne isplati se :bih:
Sto?
stubrijez

#30703 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

tuitamo wrote: 10/01/2026 17:44
Ozimician wrote: 10/01/2026 16:31 Tako su Njemci zamislili ovu imigraciju i zbog toga upravo imaju i problem, jer ne funkcioniše tako kako su oni zamislili.

Eh da je tako, onda bi za državu bilo najbolje da svima dijeli besplatno stanove, plaća sve račune i daje džeparac? Tvoja logika bi bila kao ovih federalnih političara kad kažu da uposleni na budžetu doprinose ekonomiji jer "sve te pare opet ostanu u FBIH", pa zašto onda sve ne zaposlimo na budžet, ako je to tako?

Što se migranata tiče, najveći problem se zapravo pojavljuje u 2. generaciji (baš onoj za koju su oni smatrali da će im privređivati) i tako je u svakoj zemlji, 2. generacija prednjači po kriminalu i delikvenciji, prva se drži po strani, zna da može biti deportovana dok drugoj ne mogu ništa. I nemoj mi reći da će dijete odraslo u ovakvoj porodici, s ocem kriminalcem, cijeli život na socijali, navikli na džabanu - sutradan biti uzorni članovi društva koji će redovno ići na posao i plaćati porez ?

Ovakvi slučajevi su odlično gorivo za desnicu koja raste nezaustavljivo. U Njemačkoj se nerijetko dešava (od 2022 zapravo standardno) da osobe na socijali dobijaju stanove u novogradnji, plaćene od države i žive tako u bolje opremljenim stanovima nego visokoobrazovani radnici, u tome i leži problem.
Poređenje ti je niđe veze sa tim budžetlijama. Švabe da malo dublje zarove vidjeli bi da su na socijali daleko najviše ‘Asis’

Posebno upada u oči to što se ljudi koji su sami migrirali poput tebe prave pametni i protive drugim migrantima. To nije tema za tebe.

Da neko dobije stan je rijetkost. Dobije ga na korištenje na određeni period. To je program za migrante da se socijalizuju i osamostale. Tako švabo gradi sistem. Uvede te, istrpi bubuce a onda potomci grade državu. Ti i tvoja djeca ste dio toga. Svi u istom loncu sa svim ostalim skupinama, došlama,
Migrantima, švabama itd.
Nije bas tako jednostavno... nisu ovde svi izbjeglice isti. Pricamo o jazu civilizacija... ne branim zemu, naprotiv slazem se s tobom u nekim stvarima, samo moramo se prestati porediti sa onima s kojim ne treba da se poredimo. Sto se tice Marka, covjek pametan skidam mu kapu, dosta smo krivili ledja, trebamo i mi malo iscitat zakone pa sisati sisu dok indijsci i arapi nisu sve podudlali. I tu smo nazalost jebani, Marko vjerovatno ima EU papire pa je lakse. Stav prema nama je sve jasniji, posebno sa ovim EES se vidi da nam polako zatvaraju vrata, nije mi jasno zasto... Sto se tice snijega, jutros 2 centa, kolaps gradskog saobracaja i voz ne vozi.
Ozimician

#30704 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

tuitamo wrote: 10/01/2026 17:44
Ozimician wrote: 10/01/2026 16:31 Tako su Njemci zamislili ovu imigraciju i zbog toga upravo imaju i problem, jer ne funkcioniše tako kako su oni zamislili.

Eh da je tako, onda bi za državu bilo najbolje da svima dijeli besplatno stanove, plaća sve račune i daje džeparac? Tvoja logika bi bila kao ovih federalnih političara kad kažu da uposleni na budžetu doprinose ekonomiji jer "sve te pare opet ostanu u FBIH", pa zašto onda sve ne zaposlimo na budžet, ako je to tako?

Što se migranata tiče, najveći problem se zapravo pojavljuje u 2. generaciji (baš onoj za koju su oni smatrali da će im privređivati) i tako je u svakoj zemlji, 2. generacija prednjači po kriminalu i delikvenciji, prva se drži po strani, zna da može biti deportovana dok drugoj ne mogu ništa. I nemoj mi reći da će dijete odraslo u ovakvoj porodici, s ocem kriminalcem, cijeli život na socijali, navikli na džabanu - sutradan biti uzorni članovi društva koji će redovno ići na posao i plaćati porez ?

Ovakvi slučajevi su odlično gorivo za desnicu koja raste nezaustavljivo. U Njemačkoj se nerijetko dešava (od 2022 zapravo standardno) da osobe na socijali dobijaju stanove u novogradnji, plaćene od države i žive tako u bolje opremljenim stanovima nego visokoobrazovani radnici, u tome i leži problem.
Poređenje ti je niđe veze sa tim budžetlijama. Švabe da malo dublje zarove vidjeli bi da su na socijali daleko najviše ‘Asis’

Posebno upada u oči to što se ljudi koji su sami migrirali poput tebe prave pametni i protive drugim migrantima. To nije tema za tebe.

Da neko dobije stan je rijetkost. Dobije ga na korištenje na određeni period. To je program za migrante da se socijalizuju i osamostale. Tako švabo gradi sistem. Uvede te, istrpi bubuce a onda potomci grade državu. Ti i tvoja djeca ste dio toga. Svi u istom loncu sa svim ostalim skupinama, došlama,
Migrantima, švabama itd.
Niko se ne protivi drugim migrantima (to nisam nigdje spomenuo, ovdje spinuješ, a Marko u Njemačkoj haman 20 god. duže od mene, tako da bi se jedino on mogao protiviti meni, a ne ja njemu), ali svako normalan će se protiviti da kriminalci koji štancaju djecu dobijaju državne stanove i primaju socijale u visini 3 prosječne plate.

To što ti pričaš je sistem koji je Švabo zamislio da tako funkcioniše i funkcionisao je solidno dugo (dok su migranti bili Turci, Talijani, istočni Evropljani), ali taj sistem je već sada prošlost. Njemačka sa ostalim zemljama EU već 2 god. ima negativan migracioni saldo.
Rugafet

#30705 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Rugafet »

l33t wrote: 10/01/2026 17:32 Jedno znam, a to je da se ne isplati u Ameriku... Da ti daju posao, boravišnu vizu i kuću, ne isplati se :bih:
Ljubi ga majka pametnog :lol:
stubrijez

#30706 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Rugafet wrote: 11/01/2026 12:16
Ljubi ga majka pametnog :lol:
...jos domoljub.
konami666

#30707 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by konami666 »

https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovo-pos ... /260111065

Nije ovo samo izmedju BiH i Hrvatske neka odu na aerodrome koji lete za BiH i isto je tamo na dolaznim letovima.
PreWiBa
Grijem se na: Plin i centralno
Horoskop: Lav

#30709 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 11/01/2026 18:09
I šta je ovdje sada loše?
Što ne smijem nekome psovati sve živo samo jer je na Facebooku?

Da je bogdo i u Bosni tako, a ne da stvari poput Hercegbosna foruma još uvijek postoje.
PreWiBa

#30710 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Imam jedno pitanje. Napravio sam već temu, ali vidim da je ovdje uvijek puno aktivnije, i kontam da možda dosta ljudi temu nije vidjelo.

Kao neko ko je u zapadnoj evropi, ovdje se često spominje da je život u SAD-u poprilično loš. Sa druge strane, gole brojke govore da su u Americi veće plate, veća ekonomija i više mogućnosti.

Na internetu će svako govoriti ovako ili onako, a najčešće iz svog ugla, pogotovo jer je internet (Reddit naročito) često poprilično lijevo-orijentisan.
Zato ovo ovdje pitam, ako ništa imam mogućnost pitati kako je iz ugla nekoga sa bosanskim backgroundom.

Gdje je bolje, po vašem mišljenju?

Naravno, ako izostavimo trenutnu političku situaciju u SAD-u.
Vrh
Ozimician

#30711 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

PreWiBa wrote: 11/01/2026 18:13

Da je bogdo i u Bosni tako, a ne da stvari poput Hercegbosna foruma još uvijek postoje.
Zato što se na kraju u pravilu ovakve stvari samo iskoriste za borbu protiv neistomišljenika.

U BiH i da postoji tako nešto (a evo postoji i neki su uhapšeni), taj opskurni forum opet neće niko ni da takne, tako da veće su šanse da ti i ja radi komentara na ovom formu budemo uhapšeni, nego što će neko djelovati protiv takvih opskurnih likova.
PreWiBa

#30712 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by PreWiBa »

Ozimician wrote: 11/01/2026 18:17
PreWiBa wrote: 11/01/2026 18:13

Zato što se na kraju u pravilu ovakve stvari samo iskoriste za borbu protiv neistomišljenika.

U BiH i da postoji tako nešto (a evo postoji i neki su uhapšeni), taj opskurni forum opet neće niko ni da takne, tako da veće su šanse da ti i ja radi komentara na ovom formu budemo uhapšeni, nego što će neko djelovati protiv takvih opskurnih likova.
U svakodnevnom životu, isto ne smiješ svašta da opsuješ, jednostavno je tako.

Online prostor po mom mišljenju treba više regulisati. Ne sviđa mi se šta se trenutno radi npr u Engleskoj, ali je neprihvatljivo da smo došli do tačke gdje sve sem 20-30% sadržaja na netu čine botovi i AI content.
stubrijez

#30713 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

konami666 wrote: 11/01/2026 16:29 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovo-pos ... /260111065

Nije ovo samo izmedju BiH i Hrvatske neka odu na aerodrome koji lete za BiH i isto je tamo na dolaznim letovima.
Pa naravno da je isto, izgleda da su ovi zbirovi dobili instrukcije da sa novom godinom zbiju redove... ja sam 7og usao u EU avionom. Jako lose iskustvo, imao sam prepirku sa zandarom. Bas imam osjecaj da nam polako zatvaraju vrata...
BiBi911

#30714 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by BiBi911 »

stubrijez wrote: 11/01/2026 20:38
konami666 wrote: 11/01/2026 16:29 https://www.klix.ba/vijesti/bih/ovo-pos ... /260111065

Pa naravno da je isto, izgleda da su ovi zbirovi dobili instrukcije da sa novom godinom zbiju redove... ja sam 7og usao u EU avionom. Jako lose iskustvo, imao sam prepirku sa zandarom. Bas imam osjecaj da nam polako zatvaraju vrata...
A ko je kriv sto nam se vrata zatvaraju?
stubrijez

#30715 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

BiBi911 wrote: 11/01/2026 20:40
stubrijez wrote: 11/01/2026 20:38

A ko je kriv sto nam se vrata zatvaraju?
To je jasno, svako ko je procitao dva moja posta na forumu zna da uvijek polazim od sebe i kritikujem u svom dvoristu... Ipak, mislim da smo mi zadnji na kojima treba da treniraju strogocu kad vidis kakvo im sve smece dolazi i prolazi. Na stranu, sto u konkretnom slucaju sluzbenik nije niti poznavao regulativu...
Ozimician

#30716 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Ja mislim da ni njima nije jasno ništa oko toga. Ja sam na prvu bio shvatio da kad se jednom uzmu otisci i sve to, da to važi koliko 2-3 god?

A pričao sam s više ljudi kojima su već do sada više puta uzimali otiske...
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#30717 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by _BataZiv_0809 »

Ozimician wrote: 11/01/2026 22:14 Ja mislim da ni njima nije jasno ništa oko toga. Ja sam na prvu bio shvatio da kad se jednom uzmu otisci i sve to, da to važi koliko 2-3 god?

Isao 4 ili 5 puta u HR kako se ovo uvelo, prvi put me slikali i davao otiske na izlasku na Nova Sela/Bijaca.
Ozimician

#30718 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

_BataZiv_0809 wrote: 11/01/2026 22:21
Ozimician wrote: 11/01/2026 22:14 Ja mislim da ni njima nije jasno ništa oko toga. Ja sam na prvu bio shvatio da kad se jednom uzmu otisci i sve to, da to važi koliko 2-3 god?

Isao 4 ili 5 puta u HR kako se ovo uvelo, prvi put me slikali i davao otiske na izlasku na Nova Sela/Bijaca.
Totalno random iskustva ovo što sam do sad čuo. Nikakvih pravila, to i jest problem.
Ozimician

#30720 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Ozimician »

Zlobnici bi rekli da je to zbog naglog porasta minimalne plate....
stubrijez

#30721 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by stubrijez »

Ozimician wrote: 11/01/2026 22:25
_BataZiv_0809 wrote: 11/01/2026 22:21

Totalno random iskustva ovo što sam do sad čuo. Nikakvih pravila, to i jest problem.
Jest... ja sam cak zvao i ured EU da mi pojasne (posto vidim zandar skenira i raju sa radnim dozvolama i vizama) tamo sam dobio jos goreg lumena, na kraju kaze obrati se granicnoj policiji Holandije :lol: a reko jeste li jos Union ili niste...
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#30723 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Truba »

Ozimician wrote: 10/01/2026 12:59 https://www.fokus.ba/vijesti/globus/slu ... p6GmWwvw-Q

Slučaj porodice iz BiH: Oca kriminalca protjeruju od 2003. godine, mjesečno primaju 7.300 eura

“Kölner Stadt-Anzeiger” ima uvid u rješenje socijalne službe za oktobar 2023. Prema njemu, porodica Marka M. mjesečno prima nešto više od 7.300 eura. To je godišnje 87.600 eura neto. Sa takvim primanjima Marko M. i njegova porodica spadaju u red najbogatijih 10% stanovništva u zemlji. Zašto bi neko u takvoj situaciji dobrovoljno napustio zemlju?
znao sam da je redakcija promijenila ime
Bodkin

#30724 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by Bodkin »

Da je bosna u eu i da je bosanski pasos malo jaci, drugacija bi se prica ovdje pricala oko jacanja granica i kontrole migracija
drag_gost

#30725 Re: Kada se isplati iseljenje iz BiH u druge države?

Post by drag_gost »

Truba wrote: 12/01/2026 08:19

znao sam da je redakcija promijenila ime
Nije promjenila, ima jedan zove se kao ti isto ovako.
Post Reply