guscija, pacija, krmeca….
Puter ili maslac.. mlijecni proizvod
Margarin.. biljni proizvod
Sve sto je lako mazivo, nije puter
Moderator: anex
Maslo.. hehehh... Treba nam tema i maslo.. hahha. Moze li pokretac teme pokrenuti na vrhu anketu, da vidimo koji je puter favorit u BiHNediM17 wrote: ↑11/01/2026 09:43 Neka te Seno.
https://mercatoronline.si/izdelek/13162 ... line-250-g#
Puter masalc margarin sve je to industrijski preradjeno bježi od toga
Maslo, surovo maslo je maslac (puter) na slovenačkom jeziku.vanjki wrote: ↑11/01/2026 09:48Maslo.. hehehh... Treba nam tema i maslo.. hahha. Moze li pokretac teme pokrenuti na vrhu anketu, da vidimo koji je puter favorit u BiHNediM17 wrote: ↑11/01/2026 09:43 Neka te Seno.
https://mercatoronline.si/izdelek/13162 ... line-250-g#
Malo je reći kol'ko baljezga o čemu god piše.konektovan wrote: ↑11/01/2026 09:53pise ti
To se u nas koristi samo za kuhanje.
Vidjeh.. nego me pakovanje zbunilo. Je li u plasticnoj posudi ili?konektovan wrote: ↑11/01/2026 09:53pise ti
Ja te molim da prestanse sa bulingom. Ne znam sto si se na mene nakanio. Jednostavno me ne citaj.. stavi me na ignore.
OK, razumjeli smo.
Eh, ali taj ima dodano repicino ulje da bi se lakse mazao.Naslovnica wrote: ↑11/01/2026 10:07Ima onaj Meggle za mazanje, lakše se pokajmači
![]()
Nisam znao.
Opet provociras. Ne zivim u hotelu da ga neko za mene izvadi iz frizidera 30min prije… a drzim ga u frizideru kao i svi.

Ima i onaj namaz Lurpak i mislim sa ima kombinacije ulje i to mnogi ne znajuNaslovnica wrote: ↑11/01/2026 10:12Nisam znao.
Jbjga, vazda ga imamo u frižideru.
Zdrava je repa, tješim se.
![]()
Ma najbolje kostiju iskuhati, pokupiti mast ili šta se već gore uhvati, namazati na krišku, preko toga kakvog džema i šolju čaja.
![]()

Nikada nisam shvatio razliku izmedju putera i masla. Ovdje ne mislim ono maslo od Zvijezde biljno. Ako mozes pleaae objasniti razliku?azurna_obala wrote: ↑11/01/2026 10:13 Moja mama rahmetli je pravila maslo od pravog kajmaka, znači, krava se pomuze, mlijeko se procijedi, ostavlja da se ukiseli, dva tri dana, moras da mu mijenjaš temperaturu, malo frižider malo, sobna temperatura, nakon toga, skida se kajmak sa vrha, kad skupiš koliko već hoćeš, pravi se maslo, ima čak i posuda baš za tu namjenu u kojoj se "tuče"maslo, drvena, duboka, zaboravila sam kako se zove.
Ovo iskuhavanje koljenice jest masno, ali ne bih baš to nazvala maslacem, to sam djeci ubacivala u supe i corbe.
Haman stap... bilo ih je dok sam bio dijete u svakoj kuci... prvo kao dekoracija, pa za drzat kisobrane i na kraju u smece. Ima 15ak godina nestali su iz kuca. Mogu se jos vidjet u "etno" restoranima.azurna_obala wrote: ↑11/01/2026 10:13 Moja mama rahmetli je pravila maslo od pravog kajmaka, znači, krava se pomuze, mlijeko se procijedi, ostavlja da se ukiseli, dva tri dana, moras da mu mijenjaš temperaturu, malo frižider malo, sobna temperatura, nakon toga, skida se kajmak sa vrha, kad skupiš koliko već hoćeš, pravi se maslo, ima čak i posuda baš za tu namjenu u kojoj se "tuče"maslo, drvena, duboka, zaboravila sam kako se zove.
Ovo iskuhavanje koljenice jest masno, ali ne bih baš to nazvala maslacem, to sam djeci ubacivala u supe i corbe.