BANKE ALL ABOUT!!!

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Post Reply
semsasuljakovic

#4651 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by semsasuljakovic »

Zna li iko koliko se može odjednom uplatiti na račun u Raiffeisen bez dokaza o porijeklu novca?

I može li se uplatiti na ime tipa prodaje nečega, da se kaže da će se u toku sedmice donijeti ugovor o kupoprodaji?
alcho

#4652 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by alcho »

semsasuljakovic wrote: 03/01/2026 16:26 Zna li iko koliko se može odjednom uplatiti na račun u Raiffeisen bez dokaza o porijeklu novca?

I može li se uplatiti na ime tipa prodaje nečega, da se kaže da će se u toku sedmice donijeti ugovor o kupoprodaji?
Moze ali samo ako se zakunes pred njima da ces donijeti, inace ne moze
ZoomZoomKiwi

#4653 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by ZoomZoomKiwi »

semsasuljakovic wrote: 03/01/2026 16:26 Zna li iko koliko se može odjednom uplatiti na račun u Raiffeisen bez dokaza o porijeklu novca?

cca 2000 KM bez da te pitaju išta, i to pod uslovom da nisi u zadnjem kvartalu imao puno uplata bez pokrića.

Za veći iznos, a koji je ustvari predmet nekog kupoprodajnog ugovora, moraš odmah donijeti taj Ugovor, no ni to nije dovoljno, jer moraš donijeti i potvrdu od banke kupca gdje tačno piše da je on imenom i prezimenom podigao u posljednjih mjesec dana taj i taj iznos sa svog računa.

Znači nije dovoljan samo Ugovor, nego i dokaz o porijeklu novca za osobu koja ti je platila.
semsasuljakovic

#4654 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

ZoomZoomKiwi wrote: 03/01/2026 17:38

cca 2000 KM bez da te pitaju išta, i to pod uslovom da nisi u zadnjem kvartalu imao puno uplata bez pokrića.

Za veći iznos, a koji je ustvari predmet nekog kupoprodajnog ugovora, moraš odmah donijeti taj Ugovor, no ni to nije dovoljno, jer moraš donijeti i potvrdu od banke kupca gdje tačno piše da je on imenom i prezimenom podigao u posljednjih mjesec dana taj i taj iznos sa svog računa.

Znači nije dovoljan samo Ugovor, nego i dokaz o porijeklu novca za osobu koja ti je platila.
Hvala ti.
drug_profi

#4655 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by drug_profi »

Meni su intesi za 19600 trazili ugovor o kupoprodaji, iako se radilo o ziralnom placanju sa mog na racun prodavca, oba u Intesi.
Ludilo jbt.
I to morao biti primjerak originala ili ovjerena kopija.
noviclan

#4656 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by noviclan »

Ako predoce da pise negdje u pravilniku, u zakonu, sve 5
kuli1961

#4657 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by kuli1961 »

noviclan wrote: 04/01/2026 05:15 Ako predoce da pise negdje u pravilniku, u zakonu, sve 5
Suština je da način na koji pojedine banke tumače odredbe Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti nema veze sa mozgom ni sa sadržajem zakona U tom ludilu prednjači Raif..banka, a eto i ISP.
Kad sam kupovao auto, sa mog računa na račun auto kuće, sve u istoj banci, tražili su mi samo predračun. Uplata je izvršena unutar 40 minuta.
Radi se o UCB Banja Luka.
HelaS

#4658 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by HelaS »

kuli1961 wrote: 04/01/2026 10:30
noviclan wrote: 04/01/2026 05:15 Ako predoce da pise negdje u pravilniku, u zakonu, sve 5
Suština je da način na koji pojedine banke tumače odredbe Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti nema veze sa mozgom ni sa sadržajem zakona U tom ludilu prednjači Raif..banka, a eto i ISP.
Kad sam kupovao auto, sa mog računa na račun auto kuće, sve u istoj banci, tražili su mi samo predračun. Uplata je izvršena unutar 40 minuta.
Radi se o UCB Banja Luka.
"Fićfirićima" sam nazvao te bankarske tumače
NediM17

#4659 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by NediM17 »

Raiffeisen 10 milja bez da te išta pitaju.
Pošto čuo po to prod'o.
Peryton_

#4660 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Peryton_ »

RFB Tuzla, 10 hiljada bez pitanja ikakvih. Pri prodavanju proslog vozila osim Ugovora trebala mi je potvrda i banke od kupca da je digao taj novac s racuna. Sva sreca pa je kupac bio kulturan inace samo u jastuk. Radilo se oko 30kk.
kuli1961

#4661 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by kuli1961 »

To im je kompliment!
U jednom neobaveznom razgovoru sa nekoliko pravnika iz 3 banke, koji identično tupe, rekao sam im da su glupani i sramota za struku.
Zakon jasno definiše kada banka mora aktivirati sistem praćenja, ali sa aspekta klijenta, ako se radi o sumi iznad 30 K KM, potreban je i dovoljan dokaz pravnog osnova- ugovor, rčaum/predračun itd. Čak i za sumu od 2 K KM je propisano kako se postupa. Nikako"ne može".
Collector1946

#4662 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Collector1946 »

kuli1961 wrote: 04/01/2026 10:41 To im je kompliment!
U jednom neobaveznom razgovoru sa nekoliko pravnika iz 3 banke, koji identično tupe, rekao sam im da su glupani i sramota za struku.
Zakon jasno definiše kada banka mora aktivirati sistem praćenja, ali sa aspekta klijenta, ako se radi o sumi iznad 30 K KM, potreban je i dovoljan dokaz pravnog osnova- ugovor, rčaum/predračun itd. Čak i za sumu od 2 K KM je propisano kako se postupa. Nikako"ne može".
E neka si ti inteligentan...
Sa aspekta klijenta banka je duzna prijaviti SIPI svaku transakciju preko 30k i onda moras dokazivati. Naravno da se moze desiti da "ne moze". Uplati 2 mjeseca po 5k pa vidi hoces li treci uplatiti...
kuli1961

#4663 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by kuli1961 »

Collector1946 wrote: 04/01/2026 19:02
kuli1961 wrote: 04/01/2026 10:41 To im je kompliment!
E neka si ti inteligentan...
Sa aspekta klijenta banka je duzna prijaviti SIPI svaku transakciju preko 30k i onda moras dokazivati. Naravno da se moze desiti da "ne moze". Uplati 2 mjeseca po 5k pa vidi hoces li treci uplatiti...
Prije svega, ti bi trebalo da budeš makar malo pristojan kada komentarišeš.
Nije to stvar Inteligencije po tvojim mjerilima, već- zakon je zakon i koliko god ga ja i drugi kao komitenti banke moramo poštovati, isto tako mora i banka. To znači da se internim aktima banke ne mogu uvoditi strožija pravila igre nego što piše u zakonu.
A ostalo što pišeš, obročno uplaćivanje i drugo, upravo sam tako i radio! Konkretno, u nekoliko navrata sam putem uplatnog ATM gotovinom napunio svoj račun, tako došao do sume za koju sam potom dao nalog da se uplati primaocu- auto kući. Niko me nikada nije ništa pitao.
Nemam ništa protiv to što zakon nalaže prijavu SIPA-i, pa mi nije problem ni dokazivati porijeklo gotovine.
Ali, protivim se tome da me šalterski službenik pegla objašnjenjima koja nemaju podlogu u zakonu, tako što govori "pravila banke" i ništa više i dalje ne zna...
zigzag

#4664 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by zigzag »

Ma džaba " tjeraš pravdu".
Ako je imalo sumnjivo ili na granici pravila, možeš lagano izaći iz banke.
Neće se niko za tobom počešati niti će iko potrošiti minutu svog vremena razmišljajući hoće li imati neku sankciju od internih kontrolora u banci.

Prihvati to tako. Ili si klijent po pravilima ili si im samo briga koja im ne treba. Da imaš milione , ne trebaš im takav.

Eventualno se to može zaobići uplatama na bankomat ali onda se o tome direktno brinu ovi za provođenje zakona.
kuli1961

#4665 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by kuli1961 »

zigzag wrote: 04/01/2026 22:03 Ma džaba " tjeraš pravdu".
Ako je imalo sumnjivo ili na granici pravila, možeš lagano izaći iz banke.
Neće se niko za tobom počešati niti će iko potrošiti minutu svog vremena razmišljajući hoće li imati neku sankciju od internih kontrolora u banci.

Prihvati to tako. Ili si klijent po pravilima ili si im samo briga koja im ne treba. Da imaš milione , ne trebaš im takav.
Greška- ne tjeram nikakvu pravdu. Moj novac je savršeno čist a svakako sam osoba koja se po zakonu smatra eksponiranom osobom, dakle, podložan sam i praćenju i provjerama i svemu ostalom. To mi nije nikakav problem, jer za svaki prihod koji ostvarim, svi porezi, doprinosi i svi ostali nameti su uredno i na vrijeme plaćeni, a izvor prihoda je takodje besprijekoran.
Upravo zbog toga sam otvorio zakon, došao do internih akata banke ("Politika..".ne sjećam se ostatka naziva bančinog akta), proučio i to baš iz razloga da me ne mogu zaHebavati.
Sadašnja banka je jednom zatezala- neznanje šalterskog službenika, kome ništa ne zamjeram jer on mora igrati kako mu uprava nalaže, porazgovarao sam sa direktorom sektora stanovništva, i već godinama nemam nikakav problem, niti ga banka ima sa mnom.
U principu, znam svoja prava i obaveze, ne zafrkavaj me i mirna Bosna.
alcho

#4666 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by alcho »

kuli1961 wrote: 04/01/2026 21:03Prije svega, ti bi trebalo da budeš makar malo pristojan kada komentarišeš.
Nije to stvar Inteligencije po tvojim mjerilima, već- zakon je zakon i koliko god ga ja i drugi kao komitenti banke moramo poštovati, isto tako mora i banka. To znači da se internim aktima banke ne mogu uvoditi strožija pravila igre nego što piše u zakonu.
A ostalo što pišeš, obročno uplaćivanje i drugo, upravo sam tako i radio! Konkretno, u nekoliko navrata sam putem uplatnog ATM gotovinom napunio svoj račun, tako došao do sume za koju sam potom dao nalog da se uplati primaocu- auto kući. Niko me nikada nije ništa pitao.
Nemam ništa protiv to što zakon nalaže prijavu SIPA-i, pa mi nije problem ni dokazivati porijeklo gotovine.
Ali, protivim se tome da me šalterski službenik pegla objašnjenjima koja nemaju podlogu u zakonu, tako što govori "pravila banke" i ništa više i dalje ne zna...
E stručnjak si veliki, vidi se odmah...
vjeshalica

#4667 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by vjeshalica »

Da li jos uvijek funkcionise ova bh mreza bankomata gdjr se moze podizati gotovina sa npr. PBS racuna na ASA i slicno uzneku minimalnu naknadu msm 1KM ili dž?
noviclan

#4668 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by noviclan »

Mislim da je tak system razvan, ako neko zna neka se ukljuci
Collector1946

#4669 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Collector1946 »

vjeshalica wrote: 09/01/2026 12:01 Da li jos uvijek funkcionise ova bh mreza bankomata gdjr se moze podizati gotovina sa npr. PBS racuna na ASA i slicno uzneku minimalnu naknadu msm 1KM ili dž?
Ne funkcionise. U zavisnosti od banke max. provizija 2KM
escobar__

#4670 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by escobar__ »

ZoomZoomKiwi wrote: 03/01/2026 17:38 Znači nije dovoljan samo Ugovor, nego i dokaz o porijeklu novca za osobu koja ti je platila.
Zar ovo nije ludost da ti kao prodavac moraš istraživat odakle kupcu novac da ne bi imao problem s polaganjem u banku? Svašta.
Ci-Nick

#4671 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by Ci-Nick »

escobar__ wrote: 10/01/2026 07:41
ZoomZoomKiwi wrote: 03/01/2026 17:38 Znači nije dovoljan samo Ugovor, nego i dokaz o porijeklu novca za osobu koja ti je platila.
Zar ovo nije ludost da ti kao prodavac moraš istraživat odakle kupcu novac da ne bi imao problem s polaganjem u banku? Svašta.
Trebao bi i taj koji je njemu (kupcu) uplatio novac dokazati otkud mu, i onaj sljedeći,.. :lol:
A ovamo državni službenici i raznorazni uhljebi pljačkaju nas kroz javne nabavke bez ikakvih problema i kupuju sta požele od automobila do nekretnina.
Bitno je spriječiti sirotinjju da finansira terorizam. :roll:
HelaS

#4672 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by HelaS »

Odlukom o fizičkom prijenosu gotovine, objavljenom u Službenim novinama FBiH broj 100/2025, jasno su propisana pravila o tome koliko novca smijete unijeti ili iznijeti iz BiH i koje su obaveze putnika prema carinskim organima.

Važno je znati da pojam “gotovine” više ne podrazumijeva samo novčanice i kovanice. Prema novim pravilima, gotovinom se smatraju domaće i strane novčanice i kovanice, ali i putnički čekovi, mjenice, drugi prenosivi instrumenti na donosioca, kao i prepaid kartice i kartice s unaprijed uplaćenim sredstvima koje nisu vezane za bankovni račun.

Drugim riječima, i kartice koje mnogi koriste kao “sigurniju zamjenu za keš” mogu biti predmet kontrole i prijave na granici.

Svaka osoba koja preko državne granice Bosne i Hercegovine unosi ili iznosi 10.000 eura ili više, odnosno protuvrijednost u drugoj valuti, obavezna je taj iznos prijaviti carini.

Rezidenti Federacije BiH koji žele iznijeti više od 10.000 eura moraju prethodno dobiti odobrenje Federalno ministarstvo finansija. Odobrenje se izdaje samo uz opravdan razlog, poput trajnog iseljenja, liječenja ili školovanja u inozemstvu, pomoći članovima uže porodice, nasljedstva, izdržavanja porodice ili zamjene nevažećih novčanica.

Nerezidenti mogu iznijeti do 10.000 eura, kao i iznos koji su prethodno prijavili prilikom ulaska u BiH ili novac podignut s deviznog računa u BiH.

Privrednici i pravne osobe mogu iznositi gotovinu za plaćanje robe i usluga u inozemstvu do 3.000 eura, dok su veći iznosi mogući samo uz posebno odobrenje Ministarstva, ako bezgotovinsko plaćanje nije moguće ili je znatno otežano.

Nova pravila odnose se i na slanje gotovine poštom ili kurirskim službama. Ako se radi o iznosu od 10.000 eura ili više, pošiljatelj ili primatelj, na zahtjev carine, mora u roku od 30 dana podnijeti prijavu.

Cilj ovih mjera je sprečavanje pranja novca, finansiranja nezakonitih aktivnosti i usklađivanje s međunarodnim standardima. Carinski organi imaju pravo reagirati ako postoji sumnja u neprijavljivanje ili nezakonito porijeklo novca.
https://crna-hronika.info/koliko-gotovi ... ika/801718
zippoo87

#4673 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by zippoo87 »

NediM17 wrote: 04/01/2026 10:38 Raiffeisen 10 milja bez da te išta pitaju.
Pošto čuo po to prod'o.
Jest ali u K :D
Neko te slagao a ti po istoj cijeni i "prodao" :D
2000 KM je i kod njih.
2000 KM je i u Unicredit.
Odnesem ja tako do 2000 KM ili 2000 okruglo,pitaju me za porijeklo novca,ja kazem prodao kravu...one zinu u mene i gledaju. Onda ja kazem,vrati mi 1KM,i nemoj me nista pitati i uplatim 1999 KM :lol:
Donosio im izvod sa racuna iz druge banke i druge drzave...ne priznaju ni to. Od tada se sprdam sa njima tako...kazem da sam prodao nesto.
To je to sto svi pisete o tom tumacenju zakona...bukvalno tumaci kako ko hoce,nikakve norme nema.
NediM17

#4674 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Post by NediM17 »

Sad ispade da i svaka poslovnica vodi svoju politiku. :-)
Ono što sam pisao bilo je u Sarajevu, eno kolega kaže da je i u Tuzli uplatio cenera bez suvišnih pitanja.
semsasuljakovic

#4675 Re: BANKE ALL ABOUT!!!

Moj badže je u jednoj banci odnio 4 hiljade da položi, pitali ga za porijeklo novca, on rekao “droga”. 🤣🤣
Blehnula službenica u njega, kaže gospodine doći će vam SIPA. Kaže neka dođe, vi te novce stavite i kraj priče.
Post Reply