Alati i pribor za obradu drveta

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Kojeg proizvođača koristite kod motornih pila?

Husqvarna
6
26%
Stihl
6
26%
Bosch
0
No votes
Villager
1
4%
Einhell
1
4%
Makita
6
26%
Ostale
3
13%

Total votes: 23

Hakiz

#376 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Danguba wrote: 30/12/2025 20:39 Ubodna pila malo drugacija. :D

Naravno da se mora cvrsto naslonti da bi pila radila svoj posao.
Ma, ljudi često misle da je dovoljno čvrsto je držati objema rukama i pritisnuti oštricu kroz materijal. Na primjer, baš kada bi neko rezao granu, vjerovatnoća da korisnik neće pritisnuti graničnik na granu je velika.

Ubodna pila intuitivno tjera da se papučica pritisne na materijal.
kuli1961

#377 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Nešto sam skeptičan oko te električne pilice.
Možda, ako treba svaki čas orezivati neka stabla, npr. u voćnjaku, tada ima smisla kupovati je. No, ako se radi o povremenom rezanju izraslih grana na stablu ili dva, oko kuće ili vikendice, nešto ne vidim smisla dati 180 KM za takvu zanimaciju. Ali, ako 180 KM ne znači ama baš ništa u kućnom budžetu, tada OK.
Slično mislim i za narednu pilu "lisičji rep"-A/C ili Accu, svejedno. Ona je namjenski alat- da grubo, robustno proreže, razreže, odreže, satre neki materijal, pretežno drvo-dasku, štaflu, letvu, gredu.. a zavisno od vrste oštice- i metal (lim) ciglu, malter, termo blok itd...
Drugo, što i forumaši pišu- jako vibrira (što joj je i key point rada) i sa njom rezati neku granu u iole višoj krošnji drveta.. hmm. igra je to sa djavolom!
Jeste li se kada penjali na drvo više od npr 4-5 m i rezali granje, formirali krošnju ili krošnju rezali, kresali, potpuno ukidali? Ja jesam, na dva bagrema, svaki je bio visine oko 9 m i mogu samo ublaženo reći- bilo je gadno, sfinkter je radio ko senzor radilice! :D
Na takvim visinama, nema ni motorke, ni ove električne mrdjalice, već ručna pila, pa opleti, lagano, slušaj grane da li i kako puca...
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#378 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

@kuli1961 prvi fail s Ingco :D
Da zavrnem lopatu na drsku uzmem jedan bit iz one kutijice i onaj jedan saraf, stavim na 8 provrti ni 1 cm se nije zavrnuo, stavim na 12 još pola centa i provrti, ma je*m mu stavim na max 22...zakuca do dna i puče bit :lol: . Nikad mi se ovo nije desilo vecinom proklize a i jesam ga :D.
Image
kuli1961

#379 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Pazi, držalo lopate je vjerovatno industrijsko. To u90% slučajeva znači da je riječ o parenoj bukovini. A u takvo drvo lagano uvrnuti vijak bez prerupe znači sve što ti se desilo.
Primjer ukazuje i na to da su stepeni udara "nekontinuirani". Trebaće rutine da se skonta na kom stepenu dsje koju snagu uvrtanja.
Treće, vrlo je vjerovatno i da su bitovi vrlo lošeg kvaliteta, što je očekivano.
Nauk bi bio- obavezno predrupa.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#380 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

Ma s busilicom, nije sa odvijacem :D, nisam trebao bas s 12 na 22 :D, mozda je moglo 16 ili 17 :D, ma ima bitova.Krt materijal, sobna temperatura.
liyf

#381 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by liyf »

Jel se isplate ti odvijaci? Ja sam probao Makitin jednom, nije mi nista specijalno poredjen sa busilicom. Ne koristim ni busilicu cesto, koji su bitovi dobri?
eltroxin

#382 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by eltroxin »

liyf wrote: 08/01/2026 20:18 Jel se isplate ti odvijaci? Ja sam probao Makitin jednom, nije mi nista specijalno poredjen sa busilicom. Ne koristim ni busilicu cesto, koji su bitovi dobri?
Wera
kuli1961

#383 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

liyf wrote: 08/01/2026 20:18 Jel se isplate ti odvijaci? Ja sam probao Makitin jednom, nije mi nista specijalno poredjen sa busilicom. Ne koristim ni busilicu cesto, koji su bitovi dobri?
Za kućno majstorisanje, dakle tu i tamo, pa čak i neko amatersko petljanje, isplate se.
A bitovi, kako i @eltroxin reče- Wera, i Wiha.
Meni su se jako dobrim i dugotajnim pokazali i KWB gold serija, cijenom prihatljivijom od W & W
Hakiz

#384 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 08/01/2026 20:04 Ma s busilicom, nije sa odvijacem :D, nisam trebao bas s 12 na 22 :D, mozda je moglo 16 ili 17 :D, ma ima bitova.Krt materijal, sobna temperatura.
Platiš bušilicu, odvijač, baterije, komplet bitova manje nego što košta komplet Wera bitova.

Dobio si šta si platio :)
kuli1961

#385 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 08/01/2026 21:29
Bobi wrote: 08/01/2026 20:04 Ma s busilicom, nije sa odvijacem :D, nisam trebao bas s 12 na 22 :D, mozda je moglo 16 ili 17 :D, ma ima bitova.Krt materijal, sobna temperatura.
Platiš bušilicu, odvijač, baterije, komplet bitova manje nego što košta komplet Wera bitova.

Na skoro isto to dodje, kupio jeftinu verziju alata- INGCO, LUX, Scheppach, Einhell, ili skuplju ili skupu- Makita, Bosch. Milwaukee.
Odavno smo konstatovali da Makita i Bosch bitovi i nisu baš nekog ekstra kvaliteta.
Eto, imam Bosch GSR 12 V- 15/30, upravo set sa slike, bitovi nisu ništa specijalno:

https://www.amazon.de/Bosch-Professiona ... GDX6E?th=1
A što se tiče cijene Wera bitova, nije prestrašno za neki osnovni set:

https://www.amazon.de/-/en/05057434001- ... r=8-1&th=1
Danguba

#386 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Danguba »

Imao sam nekog posla na tavanu(zavrtao one ploce siroke od laminata koje se stavljaju na termoizolaciju). Dosta zavrtanja.
Uz Makitu dosao je komplet njihovih bitova. Sve i jedan se unistio u glavi sarafa.

U alatu nadjem neki znj i sa njim zavrnem stotine sarafa.

Eto, marka ne znaci da su im i bitovi kvalitetni.
kuli1961

#387 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Da bih produžio životni vijek bitova, skoro uvijek bušim predrupu.
No, i dalje mi najveći problem zadaju vijci kojima je glava iz serije bitova PH-0,1,2- kada ih moram koristiti, bitovi tog formata se troše kao kruh
Hakiz

#388 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 08/01/2026 21:38
Hakiz wrote: 08/01/2026 21:29

Na skoro isto to dodje, kupio jeftinu verziju alata- INGCO, LUX, Scheppach, Einhell, ili skuplju ili skupu- Makita, Bosch. Milwaukee.
Odavno smo konstatovali da Makita i Bosch bitovi i nisu baš nekog ekstra kvaliteta.
Eto, imam Bosch GSR 12 V- 15/30, upravo set sa slike, bitovi nisu ništa specijalno:

https://www.amazon.de/Bosch-Professiona ... GDX6E?th=1
A što se tiče cijene Wera bitova, nije prestrašno za neki osnovni set:

https://www.amazon.de/-/en/05057434001- ... r=8-1&th=1
Ima godina, dvije, možda i više, baš smo ti i ja konstatovali da bitove ne treba kupovati od firmi kojima to nije osnovna djelatnost. Bitovi de ne kupuju od Boscha, Makite itd. Kupuju se od Wera, Wiha, Felo, Haznet... Kupuju se od firmi kojima je proizvdnja ručnih odvijača, ključeva itd pa onda i bitova, dakle ručnog alata odnovna djelatnost. Tako i borere od Alpine, ne od Bosch. I tako dalje.

Ne znam kakvi su Unior bitovi, ako su kao odvijači , ključevi, kliješta, onda su dobri.

Ako neko nema novca, onda kupuje šta može priuštiti. Ali ko traži kvalitet, kupuje kako smo konstatovali.

Ali, moram priznati da su brusni papiri Bosch veoma kvalitetni. Kao i pilice za ubodnu pilu. Bitovi nisu.
kuli1961

#389 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 08/01/2026 21:55 Ima godina, dvije, možda i više, baš smo ti i ja konstatovali da bitove ne treba kupovati od firmi kojima to nije osnovna djelatnost. Bitovi de ne kupuju od Boscha, Makite itd. Kupuju se od Wera, Wiha, Felo, Haznet... Kupuju se od firmi kojima je proizvdnja ručnih odvijača, ključeva itd pa onda i bitova, dakle ručnog alata odnovna djelatnost. Tako i borere od Alpine, ne od Bosch. I tako dalje.

Ne znam kakvi su Unior bitovi, ako su kao odvijači , ključevi, kliješta, onda su dobri.

Ako neko nema novca, onda kupuje šta može priuštiti. Ali ko traži kvalitet, kupuje kako smo konstatovali.

Ali, moram priznati da su brusni papiri Bosch veoma kvalitetni. Kao i pilice za ubodnu pilu. Bitovi nisu.
Upravo tako!
Čekam da prodje ovaj "sveti januar" u Banjaluci, pa ću skoknuti do Metalex-a, vidio sam neki dan da im je stigla nova tranša robe, a to bi trebalo da znači i pribor- bitovi itd..a samo oni imaju Weru.
Hakiz

#390 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 08/01/2026 21:52 Da bih produžio životni vijek bitova, skoro uvijek bušim predrupu.
No, i dalje mi najveći problem zadaju vijci kojima je glava iz serije bitova PH-0,1,2- kada ih moram koristiti, bitovi tog formata se troše kao kruh
:thumbup:

Još nedan razlog, možda i važniji, da se drvo ne rascijepi, pogotovo ako je rupa blizu ivice. Neće se tako lako rascijepiti iverica i šperploča, ali puno drvo, jelovina naročito, puca odmah. Doduše, zavisi od gustine vlakana, ali da ne komplikujem.

Jedno pravilo: Ako se ne buši predrupa, šaraf ne treba uvrtati na udaljenosti od ivice koja nije barem tri puta debljina šarafa. Dakle, ako se uvrće šaraf f 3 (3 mm debljine) vrh šarafa koji ulazi u drvo (rupa koju će šaraf uvrtanjem napraviti) treba biti najmanje 9 mm udaljen od ivice drveta. Bolje veća udaljenost. I tada drvo može da se rascijepi, jelovina pogotovo, ali to kaže teorija. Ako šaraf mora da se uvrne na udaljenosti od ivice koja,je manja od tri puta njegov prečnik, obavezno bušiti predrupu. I to da je predrupa prečnikom što približnija prečniku šarafa. To jeste, za šaraf 3 mm neće se bušiti predrupa borerom 1 mm, nego borerom 2,5 ili 2 mm.

I paziti kod upuštanja šarafa (da glava šarafa uđe u drvo, da ne viri na površeni drveta). Ako se glava upušta, obda ivica rupe koju pravi glava šarafa treba biti tri pta širina rupe od ivice. Ako je šaraf 3 mm, njegova glava 5 mm, onda ivica rupe za glavu parafa (ne vrh šarafa) treba biti barem 15 mm udaljena od ivice. Tada vrh šarafa,ide na 17,5 mm od ivice. To ako se borerom ili upuštačem ne napravi predrupa za upuštenu glavu šarafa.

Ako si primijetio, u setovima bitova veoma često dođe po jedan PH 1, PH 3, PZ 1, PZ 3 itd ali dođu dva ili tri bita PH 2 i PZ 2. Nije to slučajno, najviše se koriste i najviše troše.

Zaboravih reći:

Kvalitetni bitovi se ne kupuju samo zbog njih samih, da oni ne puknu. Nekvalitetni bitovi lako mogu uništiti glavu šarafa. A onda se em troši više šarafa (a kvalitetni šarafi takođe mogu biti skupi) em je muka izvaditi šaraf koji nije dobro uvrnut a glava mu uništena, da bi se uvrnuo novi.
Last edited by Hakiz on 08/01/2026 22:22, edited 1 time in total.
eltroxin

#391 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by eltroxin »

kuli1961 wrote: 08/01/2026 21:27
Za kućno majstorisanje, dakle tu i tamo, pa čak i neko amatersko petljanje, isplate se.
Meni su se jako dobrim i dugotajnim pokazali i KWB gold serija, cijenom prihatljivijom od W & W
Dodao bih i za neku donekle jeftiniju varijantu Bahco. Imam i Ifixit specijalne bitove za sve moguce sarafe, cak u setu ima i “elipsasti” bit za Jura espresso masine.
Image
Last edited by eltroxin on 08/01/2026 22:28, edited 1 time in total.
Hakiz

#392 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

eltroxin wrote: 08/01/2026 22:21
kuli1961 wrote: 08/01/2026 21:27
Dodao bih i za neku donekle jeftiniju varijantu Bahco. Imam i Ifixit specijalne bitove za sve moguce sarafe, cak u setu ima i “elipsasti” bit za Jura espresso masine.
Imam komplet od više od 100 različitih bitova. U životu nisam vidio glave šarafa za koje je većina tih bitova. Kupio u OBI, koštao komplet oko 25 KM. Kupio ga davno, kada nisam znao šta sada znam.

Ovaj komplet:

https://solomaher.ba/proizvod/cjenik/cj ... 5-dijelni/

Image

Ništa ne vrijedi. Ispadaju bitovi iz glave šarafa, ne hvataju (vrte se u glavi) i uništavaju šaraf itd.

Jedini bit koji mogu upotrijebiti je bit za uvrtanje kukica, ali i njega samo ručnim odvijačem, ne akumulatorskim.

Ne kupovati jeftine komplete bitova i borera. Zaista ne vrijede. Previše novca sam "bacio" dok sam to naučio.
Last edited by Hakiz on 08/01/2026 22:33, edited 1 time in total.
kuli1961

#393 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Hakiz wrote: 08/01/2026 22:26 Imam komplet od više od 100 različitih bitova. U životu nisam vidio glave šarafa za koje je većina tih bitova. Kupio u OBI, koštao komplet oko 25 KM. Kupio ga davno, kada nisam znao šta sada znam.
Taj komplet- da nije, kojim slučajem, upakovan u crnu plastičnu kutiju dimenzija cca 20tak x 20tak x 10-tak cm, otvara se kopčama (uši) i po dužini i širini?
:-D
Hakiz

#394 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

kuli1961 wrote: 08/01/2026 22:33
Hakiz wrote: 08/01/2026 22:26 Imam komplet od više od 100 različitih bitova. U životu nisam vidio glave šarafa za koje je većina tih bitova. Kupio u OBI, koštao komplet oko 25 KM. Kupio ga davno, kada nisam znao šta sada znam.
Taj komplet- da nije, kojim slučajem, upakovan u crnu plastičnu kutiju dimenzija cca 20tak x 20tak x 10-tak cm, otvara se kopčama (uši) i po dužini i širini?
:-D
Nije, editovao sam post i dodao sliku i link na proizvod.
kuli1961

#395 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

@Hakiz (slika)- ništa, zaboravi pitanje....
liyf

#396 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by liyf »

Gdje se imaju uzeti dobre antivibracione rukavice, za brusilice, bušilice, čekiće i to?
Hakiz

#397 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

liyf wrote: 10/01/2026 18:31 Gdje se imaju uzeti dobre antivibracione rukavice, za brusilice, bušilice, čekiće i to?
Google kaže:

https://annoa.ba/proizvod/rukavica-antivibracijska/

https://www.grube.ba/product/antivibraciona-rukavica/

https://prox.ba/shop/antivibracijska-ru ... arkawt-10/
Danguba

#398 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Danguba »

liyf wrote: 10/01/2026 18:31 Gdje se imaju uzeti dobre antivibracione rukavice, za brusilice, bušilice, čekiće i to?
Naravno da je dobro nositi te rukavice ali se gubi osjecaj za pritisak, preciznost i sami rad.

Mi pricamo o alatima a malo obracamo paznju na samu vibraciju tih alata pogotovu slajfarice.
Imao sam dodir sa raznim slajfaricama da ti nakon 15 min. ruke trne da ne osjecas tezinu.
Festool je jedan od najkvalitetnijih alata i dosta su radili bas na tim vibracijama.
Drzis slajfaricu a ona sama radi i ne prenosi puno vibraciju za razliku od jeftinijih gdje ti se cijela ruka trese dok radis.
kuli1961

#399 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Festool je sinonim za vrlo kvalitetan, precizan alat i izrazito skup. Onaj ko ga kupuje, ima ugovorenu bruka puno poslova i sigurnu naplatu.
DIY majstori, ne, besmisleno je. Osim onih, vjerovatno i takvi postoje, koji imaju novca da im se napravi radionica kao pod konac, sterilna, ali koji nikad nisu i neće takvu radionicu "uprljati" telašikom, piljevinom, a o prašini od epoksi smole i da ne govorim...
Moje iskustvo sa šmirglanjem i poliranjem daske: 166 dasaka smrče dužine 4 m, ugradio sam je na zidove unutrašnjosti. Taj posao sam radio neka 2 mjeseca, djelimično iz razloga što sam ama baš sve (vertikalna potkonstrukcija, TI, parna brana, daska, lajsne) uradio potpuno sam. No, najveći dio vremena mi je oduzelo šmirglanje i poliranje daske paprirom P100, 120 i 240. Vrijeme mi nije bilo bitno, pa i nisam osjetio neku teškoću u radu sa ekscentričnom rotacionom brusilicom. Metabo SXE 3150, na @Hakiz ovu preporuku je posao savršeno uradila. Isplatila se, otplatila je svaki fenig svoje cijene.
EDIT: u radu sa rotacionom brusilicom, treba poštovati osnovno pravilo- ne pritišći je, samo je "vodi"rukom...
Hakiz

#400 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Kao što @kuli1961 kaže, samo je vodiš rukom, ne pritišćeš, ona sama radi.

Ljudi je pritišću jer žele što prije završiti posao i time čine grešku.

Šmirglanje je možda i najdugotrajniji i najdosadniji dio rada sa drvetom.

Ali, mora se i to.

Sada već ulazimo u razloge zbog čega jedna alatka košta 2, 5, 10 puta više od iste vrste alatke, na papiru istih karakteristika.

Nekoliko puta sam ovdje pisao kada mi se pokvarila Bosch zelena (hobi) ubodna pila. Nisam je nosio na popravak, kupio sam jednu od jeftinijih Bosch plavih (profesionalnih) pila. Cijena joj je bila dvostruka onoj "zelenoj".

Sva moja priča protiv jeftinih alata dolazi iz iskustva razlike rada sa te dvije alatke.

Pa ću opet reći: Ko god može neka pokuša kupiti "donju klasu" profesionalnih alata i materijala, prije nego "gornju klasu" hobi alata, a pogotovo prije nego "donju klasu" hobi alata.

Neije alat samo snaga i brzina. Ergonomija, sigurnost pri rukovanju itd su takođe bitni faktori.
Post Reply