Venecuela

jeza u ledja

#2901 Re: Venecuela

Post by jeza u ledja »

drogon2 wrote: 08/01/2026 21:11
JohnnyS wrote: 08/01/2026 21:09
Pa reci ti objektivno je li bolje imati gladne državljane u samostalnoj državi ili site u ovisnoj. A manje više sve države su ovisne u nekoj drugoj jer da su samodostatne ne bi im državljani gladovali ako su izolirane
Gradjani bi bili siti i da Amerika nije uvela blokade.Zli su i oni i Maduro i toj ti je.Nisu dali ljudima da pecaju kako treba zadnjih par mjeseci .
Blokade? Mislis sankcije.

Blokade postoje unazad 6 mjeseci. Sankcije su uvedene tokom prvog Trumpovog mandata.
Danguba

#2902 Re: Venecuela

Post by Danguba »

Ko ima pravo da nekome kaze, od sutra ces raditi sta ti mi kazemo.
Uveli smo vam sankcije, blokadu, proglasili vas ovakvim i onakvim...i mi vam mozemo da radimo sta hocemo.

Svijet je postao jedan cirkus gdje jaki odlucuju o svemu ali je zanimljivo licemjerstvo sto svoju samovolju i silu probaju prodati pod postenje i dobro za tlacenog.

Ne radi ovo trump radi Venecuele i njihovog stanovnistva, ne radi on ovo radi Amerike i Amerikanaca, on ovo radi da se samo odredjena grupa oko njega obogati, sve pod plastom ugrozenih americkih interesa.
JohnnyS

#2903 Re: Venecuela

Post by JohnnyS »

Danguba wrote: 08/01/2026 21:56 Ko ima pravo da nekome kaze, od sutra ces raditi sta ti mi kazemo.
Uveli smo vam sankcije, blokadu, proglasili vas ovakvim i onakvim...i mi vam mozemo da radimo sta hocemo.

Svijet je postao jedan cirkus gdje jaki odlucuju o svemu ali je zanimljivo licemjerstvo sto svoju samovolju i silu probaju prodati pod postenje i dobro za tlacenog.

Ne radi ovo trump radi Venecuele i njihovog stanovnistva, ne radi on ovo radi Amerike i Amerikanaca, on ovo radi da se samo odredjena grupa oko njega obogati, sve pod plastom ugrozenih americkih interesa.
Pa svatko ima pravo da kaže "odjebi", ali onda nek ne kmeči ako drugi ne žele imati posla s njim.
Danguba

#2904 Re: Venecuela

Post by Danguba »

JohnnyS wrote: 08/01/2026 21:58
Danguba wrote: 08/01/2026 21:56 Ko ima pravo da nekome kaze, od sutra ces raditi sta ti mi kazemo.

Pa svatko ima pravo da kaže "odjebi", ali onda nek ne kmeči ako drugi ne žele imati posla s njim.
Sta su bile greske Libije, Iraka, Sirije, Irana, Venecuele...i mnogih drugih zemalja?

Ti time ''odjebi'' zatvaras krug svega toga.
Evo Iran kaze odjebite vise od nas, ovi upravo zato gledaju kako da im otezaju zivot umjesto da ih na ignore i recimo Amerika nece trgovati sa Iranom.
Ne, vlada sila jaceg. Ili ce biti kako mi kazemo ili vas nece biti.

...pa ti reci ''odjebite''.
JohnnyS

#2905 Re: Venecuela

Post by JohnnyS »

Pa da, i što se sad tu može uraditi. Možeš ili gladovati ili biti poslušan. Nema pravde na svijetu, nikad je nije bilo i nikad je neće bit
Hendrix

#2906 Re: Venecuela

Post by Hendrix »

JohnnyS wrote: 08/01/2026 22:09 Pa da, i što se sad tu može uraditi. Možeš ili gladovati ili biti poslušan. Nema pravde na svijetu, nikad je nije bilo i nikad je neće bit
Upravo ovo.

Maduro je mogo skontat nacin da placa reket americkim naftasima ko sto arapske zemlje rade decenijama i imati stabilnu ekonomiju. Diktatorski ego je ipak jaci od toga.

Ako nisi u istoj kategoriji nemas ti sta da se kurcis i inatis velesilama. Jbg, to je tako i svi bi mi htjeli pravdu i mir kao miss svijeta, ali realnost je drugacija.
zilog

#2907 Re: Venecuela

Post by zilog »

Danguba wrote: 08/01/2026 22:07 Sta su bile greske Libije, Iraka, Sirije, Irana, Venecuele...i mnogih drugih zemalja?
Da se ne lazemo, svi nabrojani su pokusavali projicirati svoju moc i interese, cesto beskrupulozno i nasilno - van vlastitih granica...
jeza u ledja

#2908 Re: Venecuela

Post by jeza u ledja »

Prvo kurcenje onda nemojte mene ciko.

Najbolja je fora kad odredjuju s kim i kako ce trgovati i koga blokirati ali onda je problem kad to isto radi Amerika.
dr_Evil

#2909 Re: Venecuela

Post by dr_Evil »

geralt wrote: 08/01/2026 15:19
dr_Evil wrote: 08/01/2026 09:10
jeza u ledja wrote: 07/01/2026 18:25
Ne znas, ali zato znas raspravljati sa Cileancima o prirodi Pinochetovog rezima. :D
Hajd bolan... :roll:

Venecuela nije ni u kakvom "mraku", niti su informacije o Maduru nedostupne. Pratis svu zivu politiku i ucestvujes na raznoraznim temama, ukljucujuci i ovu ve nekoliko godina, ali eto "nemas dovoljno informacija" bas o Maduru?
Ti si apologeta diktatora jer ti takav stav odgovara tvom kvazi-antiimperijalistickom narativu. Nisi u stanju razluciti da ne znaci da je neko dobar samo zato sto je kontra Zapada. Al ne cudi, ako si preko Mladena Marica upoznavao svijet. :roll:
Raspravljati sa Cileancima je u svakom slucaju pretjeran opis, ali znam malo vise o Pinochetu, jer budimo realni to je davna historija za danasnji vakat.

Nisam ucestovao na ovoj temi da pardoniras druze Jezurka, a pogotovo nekoliko godina, a i svi moji postovi na ovu temu su samo opste prirode sto ti rece o kvazi-antiimperijalistickom narativu. Nisam napisao niti jedan konkretan upis o radnji, stanju ili zbivanju - jer nemam informacija. Tesko mi je povjerovati da bilo ko od vas zapravo ima informacije. Imamo informacije jednako kao i u S.Koreji. Ali valjda ih imate vise od mene.

Nigdje ne rekoh da je ovaj tip dobar, niti da je los, nego da nemam informacija. I Putler, Erdogan, Vucic su ko fol kontra zapadu, pa zna se sta pisem o toj trojici mulaca. Valjda namjerno preskaces onaj dio mojih postova gdje uvijek naglasim da su istocno i zapadno carstvo imperijalizam, i onda cesto napisem zasto biram zapadno.

Ali naravno, svi mi tumacimo necije postove na jedan nacin, dok pisac mozda je htio reci nesto drugo. I ja tebe napadoh vise puta iz nekih drugih razloga.
8 miliona Venecuelanaca zivi van Venecuele, pricaju kako je tamo svakome ko zeli slusati, milion tekstova koji prenose ono sto pricaju, no opet velis da nemas informacija.

Ja licno imam prijatelje koji su odatle i koji su pobjegli sredinom 2010-ih. Ne, nisu nikakvi desnicarski ekstremisti u pitanju. Da, stvarno je katastrofa dole, nije propaganda. I vecina stvari koje su katastrofa nemaju nikakve veze sa imperijalizmom i sankcijama, vec da ti se npr. oruzana banda povezana sa policijom i vladajucom strankom useli u kucu jer im se kuca svidjela i tebe istjera na ulicu.
Moze da bidne sve sta ti kazes da je istina, ja ne rekoh da nije, nego da nemam informacija. Nisam nigdje rekao da lazete. Nemam info i ne vjerujem da cu ih ikada dobit osim ako nekad otputujem tamo. Realno ja bih sa rezervom uzimao sta ljudi pricaju koji su dosli na foru politickog azila. Moj komsija mostarac, Srbin, je u Skandinaviji pod politickim azilom bio, svi oko njega ko izbjeglice. Nikome se za penzije nije priznao radni staz iz Jugoslavije/Bosne osim njemu, jer on nije bio izbjeglica :D

Imperijalizam i sankcije, to je tema koja je meni vazna ovih dana, jer lagano klizimo u treci svjetski, samo sto to lagano polako hvata zamah.
Point.

#2910 Re: Venecuela

Post by Point. »

Čuj u današnjem svijetu informatike i informacija, nema informacija o stanju. Svašta.

Gotovo 10 miliona izbjeglih iz države koja nije u ratu speask volumes.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2911 Re: Venecuela

Post by Truba »

/venecuela-ce-osloboditi-veliki-broj-zatvorenika-kao-mirovni-gest

https://www.avaz.ba/vijesti/globus/1016 ... rovni-gest
dr_Evil

#2912 Re: Venecuela

Post by dr_Evil »

Point. wrote: 09/01/2026 10:05 Čuj u današnjem svijetu informatike i informacija, nema informacija o stanju. Svašta.

nije u ratu ali jeste pod sankcijama. Pod sankcijama iako nije napala nikoga, dok recimo neki mogu izvrsiti genocid i napasti sve svoje susjede i dobiti medjunarodnu pomoc.

Nemam info :D nisam nikad citao niti gledao njihove vijesti.
dr_Evil

#2913 Re: Venecuela

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 08/01/2026 22:09 Pa da, i što se sad tu može uraditi. Možeš ili gladovati ili biti poslušan. Nema pravde na svijetu, nikad je nije bilo i nikad je neće bit
Susjed to je sustina svega. Samo sto ebi ga postoje opet i nivoi koliko mozes izvuci iz tog da budes poslusan.

Mozemo uporediti naftnu bajku recimo jedne Norveske sa recimo jednom Ekvatorskom Gvinejom. Ni jedna od ove dvije nije bas imala za hljeba kad je krenulo naftno razdoblje, niko nije imao tehnologiju, nije je znao pronaci, niti sta ce sa istom. Ali jedna je bila kolonija, a druga ravnopravna historijska clanica kraljevskih obitelji stare ku*ve.

Sta dobije narod u Gvineji od tog sto su puni nafte? Da li bi ti da zivis u Gvineji izabrao da budes grob ili rob? I opet kazem, Maduro da je bio pravi drug komunjara davno bi pozvao na izbore i rekao da on nije u stanju da se izbori sa imperijalistickom diktaturom pogotovo u doba cetvrtog rajha i tako sacuva tekovine revolucije, ali nije. Ali nece Venecuela postati Norveska, ne brinite, nego ce postati/ostati Gvineja.
AleksoMKD

#2914 Re: Venecuela

Post by AleksoMKD »

https://en.wikipedia.org/wiki/History_o ... nalization

Eto do danas nisam znao da je Venecuela nacionalizirala naftenu industriju jos 1976 godine.

Tada je precediok bio demokratski izabrani Rafael Antonio Caldera Rodríguez.
JohnnyS

#2915 Re: Venecuela

Post by JohnnyS »

dr_Evil wrote: 09/01/2026 10:23
Susjed to je sustina svega. Samo sto ebi ga postoje opet i nivoi koliko mozes izvuci iz tog da budes poslusan.

Mozemo uporediti naftnu bajku recimo jedne Norveske sa recimo jednom Ekvatorskom Gvinejom. Ni jedna od ove dvije nije bas imala za hljeba kad je krenulo naftno razdoblje, niko nije imao tehnologiju, nije je znao pronaci, niti sta ce sa istom. Ali jedna je bila kolonija, a druga ravnopravna historijska clanica kraljevskih obitelji stare ku*ve.

Sta dobije narod u Gvineji od tog sto su puni nafte? Da li bi ti da zivis u Gvineji izabrao da budes grob ili rob? I opet kazem, Maduro da je bio pravi drug komunjara davno bi pozvao na izbore i rekao da on nije u stanju da se izbori sa imperijalistickom diktaturom pogotovo u doba cetvrtog rajha i tako sacuva tekovine revolucije, ali nije. Ali nece Venecuela postati Norveska, ne brinite, nego ce postati/ostati Gvineja.
Koliko vidim po međumrežju Ekvatorska Gvineja ima isti BDP po stanovniku ko Bosna i Hercegovina što je jako dobro za afrički državu, a naftu su počeli ozbiljnije otkrivati i koristiti u drugoj polovici devedesetih (a ne u isto vrijeme kao Norveška), do tad su se bavili kakaom i ribolovom. Uglavnom, građani Venecuele će itekako profitirati da budu ko Ekvatorska Gvineja, a za Norvešku ćemo vidjeti. Ne bi ni mi bili bogati ko Norvežani taman da na dubravskoj visoravni nađu najveće zalihe nafte u galaksiji, a i mi smo u staroj kurvi. Ne valja ti taj white guilt koji su nam Židovi nametnuli kroz medije.
dr_Evil

#2916 Re: Venecuela

Post by dr_Evil »

JohnnyS wrote: 09/01/2026 11:21

Koliko vidim po međumrežju Ekvatorska Gvineja ima isti BDP po stanovniku ko Bosna i Hercegovina što je jako dobro za afrički državu, a naftu su počeli ozbiljnije otkrivati i koristiti u drugoj polovici devedesetih (a ne u isto vrijeme kao Norveška), do tad su se bavili kakaom i ribolovom. Uglavnom, građani Venecuele će itekako profitirati da budu ko Ekvatorska Gvineja, a za Norvešku ćemo vidjeti. Ne bi ni mi bili bogati ko Norvežani taman da na dubravskoj visoravni nađu najveće zalihe nafte u galaksiji, a i mi smo u staroj kurvi. Ne valja ti taj white guilt koji su nam Židovi nametnuli kroz medije.
E sad dolazi ono pitanje razmjene informacija za koje kazem da ja nemam o Venecueli. Bijadoh(pazi rijeci) poslom u tom dijelu svijeta, i mogu ti reci da ne znam sta kazu statistike, ali BIH je za njih Dubai.

Kada sam dosao u Luandu kafa je kostala ko u sred Pariza, ali sam do Luande isao u vojnom konvoju, to jest vozili smo se u transporteru. Izlet do Gvineje je bio kratak, ali nista bolje ugodan nego u Angoli. Jednostavno 90%(procjena moja) kapitala je skupljeno na jednom mjestu, dok ostalo ne postoji, a tim kapitalom upravlja jedna familija. U to 90% kapitala obicno ne zive lokalci, nego strani radnici, to jest centri su ogradjena i strogo cuvana mjesta.

Pa vidi, slazem se da mi ne bi bili bogati ko Norvezani, koji btw. i nisu nesto bogati, sad ce mi ekipa sa "kada se isplati otici" se nakacit, nego im je drzava bogati, a oni zive neki cudan zivot. Ali bih dodao da mi nadjemo naftu na sred Domanovica, opet nama ne bi dozvolili da upravljamo istom na nacin kao sto to njima dozvoljavaju. Pogledaj pod primjer ove nase J. Interkonekcije. 10 puta sam napisao da je bolje da smo je dali Draganu da bude privatna HDZ firma nego ovo sta smo uradili sa koncesijom - ali tako je moralo biti.
sinuhe

#2917 Re: Venecuela

Post by sinuhe »

Venecuelu valjda treba porediti sa obližnjim zemljama. Ne vidim zašto bi zaostajala u odnosu na Kolumbiju ili Ekvador kao što je stanje danas.
Za Venecuelu sam prvi put u svjetskoj politici čuo sa pojavom otkačenog Chaveza i njegovim socijalizmom početkom vijeka. Za drogu i nasilje u Kolumbiji se znalo ali kraj Venecuele i oni izgledaju dobro.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#2918 Re: Venecuela

Post by Truba »

jel on ono držo govor poslije busa u un i kazao
osjećam miris sumpora
bio je djavo ovdje :lol:
jeza u ledja

#2919 Re: Venecuela

Post by jeza u ledja »

dr_Evil wrote: 09/01/2026 11:32
JohnnyS wrote: 09/01/2026 11:21

E sad dolazi ono pitanje razmjene informacija za koje kazem da ja nemam o Venecueli. Bijadoh(pazi rijeci) poslom u tom dijelu svijeta, i mogu ti reci da ne znam sta kazu statistike, ali BIH je za njih Dubai.

Kada sam dosao u Luandu kafa je kostala ko u sred Pariza, ali sam do Luande isao u vojnom konvoju, to jest vozili smo se u transporteru. Izlet do Gvineje je bio kratak, ali nista bolje ugodan nego u Angoli. Jednostavno 90%(procjena moja) kapitala je skupljeno na jednom mjestu, dok ostalo ne postoji, a tim kapitalom upravlja jedna familija. U to 90% kapitala obicno ne zive lokalci, nego strani radnici, to jest centri su ogradjena i strogo cuvana mjesta.

Pa vidi, slazem se da mi ne bi bili bogati ko Norvezani, koji btw. i nisu nesto bogati, sad ce mi ekipa sa "kada se isplati otici" se nakacit, nego im je drzava bogati, a oni zive neki cudan zivot. Ali bih dodao da mi nadjemo naftu na sred Domanovica, opet nama ne bi dozvolili da upravljamo istom na nacin kao sto to njima dozvoljavaju. Pogledaj pod primjer ove nase J. Interkonekcije. 10 puta sam napisao da je bolje da smo je dali Draganu da bude privatna HDZ firma nego ovo sta smo uradili sa koncesijom - ali tako je moralo biti.
Napisao si vec deset puta kako "nemas dovoljno informacija". Da si samo to vrijeme pisuci kako "nemas informacija" proveo informirajuci se saznao bi dovoljno da formiras misljenje. Ovdje ti haman svi govore jedno, ali ti ni nama ne vjerujes.

Nije da ti nemas dovoljno informacija, vec ih ti ne zelis prihvatiti jer ne odgovara tvom narativu.
dr_Evil

#2920 Re: Venecuela

Post by dr_Evil »

jeza u ledja wrote: 09/01/2026 14:53
Napisao si vec deset puta kako "nemas dovoljno informacija". Da si samo to vrijeme pisuci kako "nemas informacija" proveo informirajuci se saznao bi dovoljno da formiras misljenje. Ovdje ti haman svi govore jedno, ali ti ni nama ne vjerujes.

Nije da ti nemas dovoljno informacija, vec ih ti ne zelis prihvatiti jer ne odgovara tvom narativu.
Nemam dovoljno informacija, i nemam relevantan izvor da dodjem do istih. Ako ikad dodjem do istih rado cu ih podijeliti sa tobom, pa da ih ti ne prihvatis ili prihvatis.

Nemam nikakvo mjesto da znam gdje mogu da se informisem.

Sto se tice BI tu mi je bilo malo lakse jer sam imao polaznu tacku u smislu Zlatka Dizdarevica i Somuna, Durakovica, Mahmutcehajica, i jednostavno je bilo slusati njih i onda krenuti po autorima koje oni spominju.

Odakle da krenem sto se tice Venecuele, da li je William Neuman i njegova knjiga Things are never so bad... relevantan izvor? Helem, mozda, ali i nju je harvard oprao kao propagandnu kao sto se ocekuje od Times(njihove rijeci).

Opasno vrijeme za polu-informacije druze Jez. Ja razumijem tvoj stav i postujem ga.
jeza u ledja

#2921 Re: Venecuela

Post by jeza u ledja »

:roll:
alijagoro

#2922 Re: Venecuela

Post by alijagoro »

geralt

#2923 Re: Venecuela

Post by geralt »

dr_Evil wrote: 09/01/2026 09:57
geralt wrote: 08/01/2026 15:19
dr_Evil wrote: 08/01/2026 09:10

Raspravljati sa Cileancima je u svakom slucaju pretjeran opis, ali znam malo vise o Pinochetu, jer budimo realni to je davna historija za danasnji vakat.

Nisam ucestovao na ovoj temi da pardoniras druze Jezurka, a pogotovo nekoliko godina, a i svi moji postovi na ovu temu su samo opste prirode sto ti rece o kvazi-antiimperijalistickom narativu. Nisam napisao niti jedan konkretan upis o radnji, stanju ili zbivanju - jer nemam informacija. Tesko mi je povjerovati da bilo ko od vas zapravo ima informacije. Imamo informacije jednako kao i u S.Koreji. Ali valjda ih imate vise od mene.

Nigdje ne rekoh da je ovaj tip dobar, niti da je los, nego da nemam informacija. I Putler, Erdogan, Vucic su ko fol kontra zapadu, pa zna se sta pisem o toj trojici mulaca. Valjda namjerno preskaces onaj dio mojih postova gdje uvijek naglasim da su istocno i zapadno carstvo imperijalizam, i onda cesto napisem zasto biram zapadno.

Ali naravno, svi mi tumacimo necije postove na jedan nacin, dok pisac mozda je htio reci nesto drugo. I ja tebe napadoh vise puta iz nekih drugih razloga.
8 miliona Venecuelanaca zivi van Venecuele, pricaju kako je tamo svakome ko zeli slusati, milion tekstova koji prenose ono sto pricaju, no opet velis da nemas informacija.

Ja licno imam prijatelje koji su odatle i koji su pobjegli sredinom 2010-ih. Ne, nisu nikakvi desnicarski ekstremisti u pitanju. Da, stvarno je katastrofa dole, nije propaganda. I vecina stvari koje su katastrofa nemaju nikakve veze sa imperijalizmom i sankcijama, vec da ti se npr. oruzana banda povezana sa policijom i vladajucom strankom useli u kucu jer im se kuca svidjela i tebe istjera na ulicu.
Moze da bidne sve sta ti kazes da je istina, ja ne rekoh da nije, nego da nemam informacija. Nisam nigdje rekao da lazete. Nemam info i ne vjerujem da cu ih ikada dobit osim ako nekad otputujem tamo. Realno ja bih sa rezervom uzimao sta ljudi pricaju koji su dosli na foru politickog azila. Moj komsija mostarac, Srbin, je u Skandinaviji pod politickim azilom bio, svi oko njega ko izbjeglice. Nikome se za penzije nije priznao radni staz iz Jugoslavije/Bosne osim njemu, jer on nije bio izbjeglica :D

Imperijalizam i sankcije, to je tema koja je meni vazna ovih dana, jer lagano klizimo u treci svjetski, samo sto to lagano polako hvata zamah.
Zdrava doza skepticnosti je hvalevrijedna i korisna u svijetu internet poluinformacija. No, treba koristiti logiku a ne robovati unaprijed donesenim zakljuccima. A logika kaze da petina stanovnistva nece pobjeci iz zemlje jer im je dobro. Logika takodjer kaze da jedan azilant moze lagati, ali kad 8 miliona ljudi isto prica, male su sanse da ti nije istina. A opet ti kazem da licno poznajem ljude i da sam siguran da ne lazu.

Podsjetih se Noama Chomskog i njegovog stava o genocidu Crvenih Kmera u Kambodzi, kada je pisao clanke kako izbjeglice iz Kambodze lazu o onome sto se desava da bi dobile azil. Jer se njihove price nisu uklapale u njegovu bajku o dobrom revolucionaru Polu Potu i zlim imperijalistima koji ga klevecu. O onome sto je Chomski pisao o nama i nasem ratu ne treba trositi rijeci.

Koristi logiku, budi otvoren za nove informacije cak i ako ti se ne uklapaju u ideolosku matricu. Nemoj biti Noam Chomski (dobar savjet za zivot generalno).
geralt

#2924 Re: Venecuela

Post by geralt »

Sto se tice naftnih resursa, najblizi primjer Venecueli je susjedna Gvajana. Rezerve nafte 30x manje od Venecuele, ali dobrog kvaliteta i nedavno otkrivene (2015). Sta su uradili s njima? Pozvali americki Exxon, rekli im da crpe koliko hoce i rade sta hoce, ali 2% krajnje cijene i oko 10% profita ide u drzavni fond Gvajane, plus moraju zaposliti lokalne radnike i nabavljati robu od lokalnih firmi.

Rezultat? Skok GDP (PPP) od izmedju 8 i 10 puta za 10 godina, skok prosjecnih plata od 100% bez neke ekstremne inflacije, pad nezaposlenosti, ogromna ulaganja u infrastrukturu. Gvajana sad nakon manje od 10 godina proizvodi godisnje nafte skoro koliko i Venecuela koja se time bavi 100 godina.

I gle cuda, Maduro o kojem diskutujemo se odmah nakon pronalaska nafte sjetio kako je taj dio Gvajane zapravo "vekovna venecuelanska zemlja" i poceo pripremati invaziju, dok Ameri nisu zarezali.
detroit-mercy

#2925 Re: Venecuela

Post by detroit-mercy »

dr_Evil wrote: 09/01/2026 10:09
Point. wrote: 09/01/2026 10:05 Čuj u današnjem svijetu informatike i informacija, nema informacija o stanju. Svašta.

nije u ratu ali jeste pod sankcijama. Pod sankcijama iako nije napala nikoga, dok recimo neki mogu izvrsiti genocid i napasti sve svoje susjede i dobiti medjunarodnu pomoc.

Nemam info :D nisam nikad citao niti gledao njihove vijesti.
Ja sam se recimo neki dan vratio iz Kolumbije, tamo ih ima oko 3 miliona (izbjeglica). Kolumbijci pricaju, barem ovi sto smo mi bili u kontaktu sa njima (vozaci ubera, taxija, turisticki vodici, prodavaci, konobari), da je za njih Venecuela za njih nekada bila Amerika. Od dolaska Chaveza, stvari su krenulo nizbrdo. Masa populistickih obecanja koja se ne mogu provesti i onda sta ti ostaje, naparavis diktaturu ili poludiktaturu i sjebes ekonomiju.
Ovi bas nisu nesto zadovoljni ni sa trenutnim Kolumbijskim presjednikom, stvari su jedno vrije isle prilicno dobror, smanjila se opsta nesigurnost, medjutim u zadnje vrijeme nasilje se je povecalo, nesigurnost, opet se koristi populizam. Sad, ako oni lazu mene, lazem i ja vas :mrgreen:
Post Reply