Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

HelaS

#34676 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by HelaS »

dr_Evil wrote: 06/01/2026 12:15
mk ultra wrote: 06/01/2026 12:13
neki wrote: 06/01/2026 11:48

opet nisi naveo ništa konkretno...sve što si naveo da "imaju" je samo spisak želja..
Konkretno
Nemaju para a imaju isto autoceste i isto u izgradnji
Planove imaju bolje i vise imaju uplanirano nego FBiH
Realno mi smo dno dna. Ovakva gradjevinska mafija vjerovatno se jos od Italije i 70ih nije pojavila.
:thumbup: Za naj-post foruma :D
moon_walker_90

#34677 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by moon_walker_90 »

Da li postoji mogucnost da Hrvatska nastavi autoput od Siska dalje prema Kostajnici a da se mi onda nakacimo na Kostajnici prema Prijedoru,Sanskom Mostu i Ključu?
drug_profi

#34678 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Postojaće ako se prvo izgradi taj dio kod nas.
Novi_Nick

#34679 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Novi_Nick »

Image
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 06/01/2026 07:48 Neko veliko pranje para se tu sprema.

Nikakvog rezona nema ova dionica BL-MG recimo. De zavrsite BL-PD, spojite bijeljinu s a racom pa dalje planirajte.
Ima smisla, to je paralelna konkurencija danasnjem autoputu kroz Hrvatsku Zagreb - Beograd. Osim toga entitet Srpska unutar drzave Bosne i Hercegovine na sjevero-zapadu i sjevero istoku nece vise zavisiti od tog danasnjeg autoputa Zagreb-Beograd.
Last edited by Novi_Nick on 08/01/2026 21:42, edited 1 time in total.
RJ57

#34680 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by RJ57 »

Novi_Nick wrote: 06/01/2026 22:43 Image
izbjeglica_iz_besmisla wrote: 06/01/2026 07:48 Neko veliko pranje para se tu sprema.

Nikakvog rezona nema ova dionica BL-MG recimo. De zavrsite BL-PD, spojite bijeljinu s a racom pa dalje planirajte.
Ima smisla, to je paralelna konkurencija danasnjem autoputu kroz Hrvatsku Zagreb - Beograd. Osim toga entitet Srpska i drzava Bosna i Hercegovina na sjevero-zapadu i sjevero istoku nece vise zavisiti od tog danasnjeg autoputa Zagreb-Beograd.
niđe autoputa izvan RSa :shock:
Novi_Nick

#34681 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Novi_Nick »

mk ultra wrote: 06/01/2026 11:36
neki wrote: 06/01/2026 10:31
mk ultra wrote: 06/01/2026 10:12

Da prostis za entitet koji je u tolikim govnima lagano idu ka tome da imaju bolju infrastrukturu cestovnu i gasifikaciju, nego duplo bogatija FBiH

Tako da "novinski natpisi" "dodikove lazi" ne stoji.
Osim novinskih napisa, šta su to konkretno uradili da imaju bolju infrastrukturu i gasifikaciju?
Imaju jednako km autoceste a novih 40km prema prijedoru pici solidno
Imaju logican izbor dionica
Imaju raspisane tendere za gasifikaciju koji ce vjerovatno proci

I sve to u toku realne finansijske dubioze
Dok kinezi ulaze sa novim novcima

Za nekoga ko je duplo bogatiji i sere konstantno o dodiku, bare bare

Ali zato koliko je milijardi ulozeno u 5.5km tunela u nekom brdu kod gorazda do kojeg dolazis polumakadamskim putem preko podgraba :lol:

Nelogicno sranje od kojih se para mogla napraviti hitra cesta na grebak i kroz FBiH cijelom duzinom
Samo mi evo objasni kojom logikom postoji tunel Hranjen koji mi masno finansiramo, a ne postoji bilo sta drug
Prokletija, fuj.
Slazem se u potpunosti s tvojim komentarom. Tunel Hranjen je postao tvornica za vadjenje novca firmama i tajkunima od kredita i poreskog novca preko javnih nabavki. Od tih do sada silnih ulozenih miliona kao sto kazes mogli su kroz entitet FBiH do sada vec zavrsiti brzu cestu i uz nju zeljeznicku prugu Sarajevo-Gorazde i pokrenuti kompletan privredni razvoj ta dva kantona od cega bi svi imali velike koristi. Medjutim kao sto kazes neko je imao drugaciji cilj?
Novi_Nick

#34682 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Novi_Nick »

HelaS wrote: 06/01/2026 10:28
neki wrote: 06/01/2026 09:34 dionica do mrkonjić grada će se izgraditi nikada..
Nevjerovatno koliko su kod nas novinari u stanju da prenose i preuveličavaju besmislene informacije.
Isto ko neko piskaralo iz avaza što je neki dan napisalo da će se iduće godine završiti sjeverna dionica 5c, nagore što su takvu dezinformaciju prenijeli i mnogi regionalni portali..
Samo neko ko radi u Autocestama FBiH može emitirati ovakav način destrukcije i vršiti opstrukcije
Tacno, mada to dolazi u simbiozi sa politickog nivoa.
drug_profi

#34683 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

"Neko" je Fadil i bulumenta koja ga je montirala na 8 godina.
Haris.ba

#34684 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Novi_Nick wrote: 06/01/2026 22:43
Ima smisla, to je paralelna konkurencija danasnjem autoputu kroz Hrvatsku Zagreb - Beograd. Osim toga entitet Srpska i drzava Bosna i Hercegovina na sjevero-zapadu i sjevero istoku nece vise zavisiti od tog danasnjeg autoputa Zagreb-Beograd.
A kako ti ima smisla ovo podebljano napisati?

I, nije nikakva konkurencija. Hrvatski A3 je svakako prometan. Ne mozes voziti desnom trakom od kamiona.
Vise dodje kao ispomoc nama u Bosni da ne idemo u guzvu na autoput njihov, da imamo izbora za granicni prelaz.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#34685 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Bobi »

Mrkonjic Grad- BL---ma hajde :D , ni jedna banka to nece finansirati pa makar dobila garanciju od drzave :D. Nece niko ni pod koncesiju da je džaba, jedino da država placa njemu...ha ja :D. Spinovi made in laktaši :D.
izbjeglica_iz_besmisla

#34686 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by izbjeglica_iz_besmisla »

Spin, nego sta. Da ide eto bas ta prica vidi kako RS bre gradi. I da izvuce dodik para dok jos moze.

Nek prvo zavrse tunele kod doboja, spoje Prijedor i Brcko sa Banjalukom, i uradit ce golemu stvar vec sa time. Kakav mrkonjic grad i split i gluposti.

Al ni to gore navedeno im ne ide.
Haris.ba

#34687 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

Bobi wrote: 07/01/2026 09:50 Mrkonjic Grad- BL---ma hajde :D , ni jedna banka to nece finansirati pa makar dobila garanciju od drzave :D. Nece niko ni pod koncesiju da je džaba, jedino da država placa njemu...ha ja :D. Spinovi made in laktaši :D.
Ma nek zavrse zaobilaznicu oko Banja Luke. Puna saka brade.
Novi_Nick

#34688 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Novi_Nick »

Haris.ba wrote: 07/01/2026 09:14
Novi_Nick wrote: 06/01/2026 22:43
A kako ti ima smisla ovo podebljano napisati?

I, nije nikakva konkurencija. Hrvatski A3 je svakako prometan. Ne mozes voziti desnom trakom od kamiona.
Vise dodje kao ispomoc nama u Bosni da ne idemo u guzvu na autoput njihov, da imamo izbora za granicni prelaz.
Prihvatam kritiku i ispravka slijedi.
Ima smisla, to je paralelna konkurencija danasnjem autoputu kroz Hrvatsku Zagreb - Beograd. Osim toga entitet Srpska unutar drzave Bosne i Hercegovine na sjevero-zapadu i sjevero istoku nece vise zavisiti od tog danasnjeg autoputa Zagreb-Beograd.
probook

#34689 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by probook »

Bobi wrote: 07/01/2026 09:50 Mrkonjic Grad- BL---ma hajde :D , ni jedna banka to nece finansirati pa makar dobila garanciju od drzave :D. Nece niko ni pod koncesiju da je džaba, jedino da država placa njemu...ha ja :D. Spinovi made in laktaši :D.
Ja nzm zasto u nas bilo koji pravac da se treba povezati odmah pricamo o autoputu? Zasto ne idemo u oravcu brzih puteva gdje je ogranicenje 100, jeftinije napraviti, a relativno brzo se kreces skoro kao i autoput. Mi sta god hocemo da povezemo "autoput" - prica se o povezivanju sa Tuzlom i "autoput" - a brzi put niko ne spominje da se pravi.
El_comadante

#34690 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by El_comadante »

Znači kad puste u promet ovo što su planirali ostaje ovo oko Žepča, Mostar sjever Mostar jug, Prenj i Bradina Konjic. Jesam li dobro upratio?
Haris.ba

#34691 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Haris.ba »

probook wrote: 08/01/2026 23:12
Ja nzm zasto u nas bilo koji pravac da se treba povezati odmah pricamo o autoputu? Zasto ne idemo u oravcu brzih puteva gdje je ogranicenje 100, jeftinije napraviti, a relativno brzo se kreces skoro kao i autoput. Mi sta god hocemo da povezemo "autoput" - prica se o povezivanju sa Tuzlom i "autoput" - a brzi put niko ne spominje da se pravi.
Pravi se brza cesta prema Travniku. I ja ne vidim nikakve brze izgradnje u odnosu na autoput. Ako na to mislis.

Kao sigurnosna stvar, bolje je imati zaustavnu traku. Da izgradnja bez zaustavne znacajno cini izgradnju jeftinijom, brzom, jednostavnijom - ne.

Posto zbog terena smo osudjeni na mnoge tunele, svakako je ogranicenje 100 i na autoputu cesto.

I na primjeru te ceste vidis kako se odmah to shvata kod nas, projekat blokiran jer se zeli od brze ceste napraviti pristupna cesta trgovackim centrima.
Barem kod autoputa nema toga.

Ja ne vidim nekog smisla praviti brze ceste. Mozda na nekim potezima kao spojna cesta.
izbjeglica_iz_besmisla

#34692 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

El_comadante wrote: 10/01/2026 21:29 Znači kad puste u promet ovo što su planirali ostaje ovo oko Žepča, Mostar sjever Mostar jug, Prenj i Bradina Konjic. Jesam li dobro upratio?
Pa falit ce cijeli potez Ivan-Pocitelj, dionica oko Zepca i tuneli oko doboja (posto taj dio nisu AC FBIH)
El_comadante

#34693 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by El_comadante »

izbjeglica_iz_besmisla wrote: 10/01/2026 22:18
El_comadante wrote: 10/01/2026 21:29 Znači kad puste u promet ovo što su planirali ostaje ovo oko Žepča, Mostar sjever Mostar jug, Prenj i Bradina Konjic. Jesam li dobro upratio?
Pa falit ce cijeli potez Ivan-Pocitelj, dionica oko Zepca i tuneli oko doboja (posto taj dio nisu AC FBIH)
Pa dobro zar ne rade sada Kvanj Mostar jug? Mislim na Federaciju bez ovog dijela u RS.
drug_profi

#34694 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Brza cesta sa kružnim tokom je krivično djelo.
Znači baciš pare i ugroziš sigurnost dodatno.
Novi_Nick

#34695 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Novi_Nick »

Cuj nijedna banka nece finansirati mrezu autoputeva po entitetu Srpska? Kinezi sve finansiraju bez problema, cak daju i njihovu radnu snagu i materijal ako je potrebno. Kinezi osvajaju sva trzista njihovim finansiranjem projekata i radnom snagom ako je potrebno. Nije Kina, USA i Evropa da iskoristavaju kolonije po svijetu i da ih jos na sve to bombarduju ako im nesto nije po volji i ako se ustanu na lijevu nogu.
Novi_Nick

#34696 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by Novi_Nick »

Haris.ba wrote: 10/01/2026 22:05
probook wrote: 08/01/2026 23:12
Pravi se brza cesta prema Travniku. I ja ne vidim nikakve brze izgradnje u odnosu na autoput. Ako na to mislis.

Kao sigurnosna stvar, bolje je imati zaustavnu traku. Da izgradnja bez zaustavne znacajno cini izgradnju jeftinijom, brzom, jednostavnijom - ne.

Posto zbog terena smo osudjeni na mnoge tunele, svakako je ogranicenje 100 i na autoputu cesto.

I na primjeru te ceste vidis kako se odmah to shvata kod nas, projekat blokiran jer se zeli od brze ceste napraviti pristupna cesta trgovackim centrima.
Barem kod autoputa nema toga.

Ja ne vidim nekog smisla praviti brze ceste. Mozda na nekim potezima kao spojna cesta.
Zar se autoputevi ne mogu graditi preko vrhova planina umjesto tunela? Turisti bi imali pogled iz pticje perspektive i bili odusevljeni prirodnim ljepotama, manje bi bilo zagadjenje prirode a i izgradnja bi bila brza i jeftinija. To samo dati kinezima da finansiraju i odrade i sve bi bilo za 5.
izbjeglica_iz_besmisla

#34697 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Jeste, kinezi su veliki humanitarci - dolaze da rade puteve koji nemaju ekonomsku opravdanost eto onako, iz merhametluka.

Ovdje se prigodno zaboravlja reci da ce RS placati kinezima sav minus koje ce te dionice generisati, ako bude mali promet vozila.

PS ti si mescini dosao da trolas ovdje.
izbjeglica_iz_besmisla

#34698 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

A sad ozbiljno pitanje, dokle je stigla dionica Banja Luka - Prijedor?

Prije par mjeseci su bile slike livade koja je poravnata tamo negdje oko Kozarca mislim, i nista osim toga.
drug_profi

#34699 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by drug_profi »

Novi_Nick wrote: 11/01/2026 05:29
Cuj nijedna banka nece finansirati mrezu autoputeva po entitetu Srpska? Kinezi sve finansiraju bez problema, cak daju i njihovu radnu snagu i materijal ako je potrebno. Kinezi osvajaju sva trzista njihovim finansiranjem projekata i radnom snagom ako je potrebno. Nije Kina, USA i Evropa da iskoristavaju kolonije po svijetu i da ih jos na sve to bombarduju ako im nesto nije po volji i ako se ustanu na lijevu nogu.
Jel ti znas koliko ce RS na kraju platiti Kinezima?
Cca. 220% vrijednosti radova. Odnosno 2,2 puta vise nego da je sama pravila tu cestu od kredita EBRD ili IRB.
dr_Evil

#34700 Re: Autoputevi u BiH - Koridor 5C

Post by dr_Evil »

Novi_Nick wrote: 11/01/2026 05:29
Naravno da je Kina sve to :D samo je u drugom stadiju, polahko :D
Post Reply