Da su pametni, iza zatvorenih vrata bi počeli dogovarati i pregovarati s putinom da se ovo okonča, bez amerike, i za povratak jeftinim energentima.SmokingMan wrote: ↑07/01/2026 07:50 Ukrajina je bila velika i skupa pogrešna avantura Evrope. Na kraju će USA sa Rusija podeliti plen, EU ostati nezadovoljna i ovisna u skipljem uvozu energenata. Gorak kraj.
AMERIKA
- Javier Pena
#16926 Re: AMERIKA
-
lajkujMe
#16927 Re: AMERIKA
2022 sam posumnjao a sad je potvrdjeno da se imperijalizam vratio na velika vrata u svijet.
Bilo je tu i tamo od 1945 pokusaja krsenja novog poretka koji je nastao kao rezultat 2 Svjetskog rata.
Ali s invazijom na Ukrajinu 2022 imperijalizam je vracen. Nadao sam se i ocekivao sam od Amerike i EU da se bore protiv imperijalizma tako sto ce u Ukrajini zaustaviti taj pokusaj i poraziti Rusiju i poslati Orke nazad u Tamni vilajet.
Ono sto nisam ocekivao da ce Trump "doubledown" na rutu imperijalizma i pokazati Rusiji i Kini kako to treba da se radi. I ne samo to nego me iznenadilo koliko je Trump zapravo iskren sa svojim namjerama. Jasno je rekao rade u interesu SAD i zele naftu i rude i fucka im se za pravo, nezavisnost i slobodu Venecuele. Sto samo po sebi nije nista novo (khm khm Irak) ali tad su makar pokusali odrzati "fasadu" da su oni borci za demokraciju sad je Amere bas briga i za to i ne mare za "medjunarodni rejting, kredibilitet i pravo". A vala Amercki narod ni da se pocese zbog ovoga.
Sad mozemo oficijelno zaboraviti na UN i njenu povelju. A Europa se iznenada nasla izmedju dva djavola Ruse s jedne i Amere s druge strane i skoro pa izgleda da rade u tandemu zajedno da rasture Nato, EU i Europu kao cjelinu.
Izgleda da ce ubuduce postojati samo 3 zemlje gdje vlada mir i stabilnost SAD, Rusija i Kina.
Predvidjam do kraja ovog desetljeca da Tajvan biti Kineski zajedno s pokusajima destabilizacije Vijetnama, Malezije, Indonezije i slicno.
Da ce SAD razmontirati drzave Juzne Amerike pogotovo Meksiko, Kolumbija, Venezuela a da sam Brazil zabrinuo bih se podobro jer oni su realno najjaci igrac dole kontra americkih interesa. A vala i Kanada i Greenland se trebaju dobro pripremiti.
A Europa se treba opravdano bojati Rusa, ne zato sto su Rusi jaki nego sto ih boli briga za smrt i to sto je EU zapostavljala odbranu od 1992 do 2022. EU vojno nikad nije bila slabija kao sad pogotovo sto smatram sa se na SAD vise ne moze gledati kao saveznika nego kao potencijalnog neprijatelja.
Zahvalite Trumpu za ovo, taj lik je uspio srozati SAD vise nego svi ostali predsjednici zajedno.
Bilo je tu i tamo od 1945 pokusaja krsenja novog poretka koji je nastao kao rezultat 2 Svjetskog rata.
Ali s invazijom na Ukrajinu 2022 imperijalizam je vracen. Nadao sam se i ocekivao sam od Amerike i EU da se bore protiv imperijalizma tako sto ce u Ukrajini zaustaviti taj pokusaj i poraziti Rusiju i poslati Orke nazad u Tamni vilajet.
Ono sto nisam ocekivao da ce Trump "doubledown" na rutu imperijalizma i pokazati Rusiji i Kini kako to treba da se radi. I ne samo to nego me iznenadilo koliko je Trump zapravo iskren sa svojim namjerama. Jasno je rekao rade u interesu SAD i zele naftu i rude i fucka im se za pravo, nezavisnost i slobodu Venecuele. Sto samo po sebi nije nista novo (khm khm Irak) ali tad su makar pokusali odrzati "fasadu" da su oni borci za demokraciju sad je Amere bas briga i za to i ne mare za "medjunarodni rejting, kredibilitet i pravo". A vala Amercki narod ni da se pocese zbog ovoga.
Sad mozemo oficijelno zaboraviti na UN i njenu povelju. A Europa se iznenada nasla izmedju dva djavola Ruse s jedne i Amere s druge strane i skoro pa izgleda da rade u tandemu zajedno da rasture Nato, EU i Europu kao cjelinu.
Izgleda da ce ubuduce postojati samo 3 zemlje gdje vlada mir i stabilnost SAD, Rusija i Kina.
Predvidjam do kraja ovog desetljeca da Tajvan biti Kineski zajedno s pokusajima destabilizacije Vijetnama, Malezije, Indonezije i slicno.
Da ce SAD razmontirati drzave Juzne Amerike pogotovo Meksiko, Kolumbija, Venezuela a da sam Brazil zabrinuo bih se podobro jer oni su realno najjaci igrac dole kontra americkih interesa. A vala i Kanada i Greenland se trebaju dobro pripremiti.
A Europa se treba opravdano bojati Rusa, ne zato sto su Rusi jaki nego sto ih boli briga za smrt i to sto je EU zapostavljala odbranu od 1992 do 2022. EU vojno nikad nije bila slabija kao sad pogotovo sto smatram sa se na SAD vise ne moze gledati kao saveznika nego kao potencijalnog neprijatelja.
Zahvalite Trumpu za ovo, taj lik je uspio srozati SAD vise nego svi ostali predsjednici zajedno.
- dr_Evil
#16928 Re: AMERIKA
Bez obzira na neslaganja EU, USA i slicne pokrajine zapadnog carstva, oni su ipak jedno carstvo, koje makar za sada funkcionise kako treba i niti jedna pokrajina nije spremna da pokrene gradjanski rat. Vanjska politika je u praksi u potpunosti jednaka prema barbarima, mogu se oni u teoriji razlikovati u misljenjima ali kad dodje stani/pani djelovat ce i djeluju zajedno.Javier Pena wrote: ↑07/01/2026 11:49Da su pametni, iza zatvorenih vrata bi počeli dogovarati i pregovarati s putinom da se ovo okonča, bez amerike, i za povratak jeftinim energentima.SmokingMan wrote: ↑07/01/2026 07:50 Ukrajina je bila velika i skupa pogrešna avantura Evrope. Na kraju će USA sa Rusija podeliti plen, EU ostati nezadovoljna i ovisna u skipljem uvozu energenata. Gorak kraj.
Dakle, taj film neces gledati.
- dr_Evil
#16929 Re: AMERIKA
Ako si poceo primjecivati tek sa Ukrajinom, onda moram ti reci reci da si dobro okasnio sa timlajkujMe wrote: ↑07/01/2026 12:00 2022 sam posumnjao a sad je potvrdjeno da se imperijalizam vratio na velika vrata u svijet.
Vjerovatno vec od kraja WWII je imperijalizam krenuo, nametanje i svrgavanje vlada od J.Amerike, Afrike, Azije, rovarenje po Europi, ali je vjerovatno otvoreno krenulo 2001-e i 9/11. Odobrenje UN-a za napad - ma cao.
Ali historija se samo ponavlja, sve je ovo vec vidjeno, bilo, i bit ce opet. Carstva i dinastije, a za fukaru poput mene ideologija
- Javier Pena
#16930 Re: AMERIKA
Koliko su Evropljani pogubljeni u vremenu i prostoru, žive u nekakvoj iluziji, stalno 10 koraka iza svih. Pod hitno im treba neki ekvivalent trumpu, putinu i xi-ju.
-
lajkujMe
#16931 Re: AMERIKA
Aludirao sam tekstu i na te dogadjaje ali to tad makar nije bilo ovako "javno" i nikad nijedna zemlja nije izgubila trajno nezavisnost u ovom slucaju ne bi cudilo da se sistem "kolonija" opet vratidr_Evil wrote: ↑07/01/2026 12:04Ako si poceo primjecivati tek sa Ukrajinom, onda moram ti reci reci da si dobro okasnio sa timlajkujMe wrote: ↑07/01/2026 12:00 2022 sam posumnjao a sad je potvrdjeno da se imperijalizam vratio na velika vrata u svijet.
Zahvalite Trumpu za ovo, taj lik je uspio srozati SAD vise nego svi ostali predsjednici zajedno.![]()
Vjerovatno vec od kraja WWII je imperijalizam krenuo, nametanje i svrgavanje vlada od J.Amerike, Afrike, Azije, rovarenje po Europi, ali je vjerovatno otvoreno krenulo 2001-e i 9/11. Odobrenje UN-a za napad - ma cao.
Ali historija se samo ponavlja, sve je ovo vec vidjeno, bilo, i bit ce opet. Carstva i dinastije, a za fukaru poput mene ideologija![]()
- dr_Evil
#16932 Re: AMERIKA
Ma kud da nije, optuze Sadama da ima nuklearku i bez dozvole UN-a ulete u Irak, dalje je sve historija, nisi imali ni za Afganistan. Ali evo, u slucaju Sirije, Libije, Egipta mogu se sloziti da su metode bile mnogo podmuklije.
Sistem kolonija je vec postojeci, i mi smo kolonija. Za razliku od drzava zapadnih koje se ipak nesto pitaju, svaka u svojoj snazi i velicini, koje je onako teorijo zavjerski nazivama provincijama zapadnog carstva, mi jesmo kolonija i protektorat.
Ali da li ce se vratiti kolonijazam kao pravni okvir, da sad on otvoreno kaze da je recimo Venecuela USA vlasnistvo sa odredjenom autonomijom, to ne vjerujem. Vise ce se ici na instalaciju vlasti odanih njima po uzoru na africke zemlje. Mozda je i razbucaju na vise dijelova nekim gradjanskim ratom.
-
geoxx
#16933 Re: AMERIKA
Europa uslijed visedecenijskog nerada danas i ne moze bolje.
Na stranu sto su ljudi vojno slabi, svaka jaca drzava danas kuburi sa politickom nestabilnoscu jer im zbog primanja svakakog olosa u drzavu desnica dise za vratom. Jbt ne mogu svariti da i dalje ima neko tamo ko forsira te ideje. Jebala nas Merkelova za vijek vijekova.
Na stranu sto su ljudi vojno slabi, svaka jaca drzava danas kuburi sa politickom nestabilnoscu jer im zbog primanja svakakog olosa u drzavu desnica dise za vratom. Jbt ne mogu svariti da i dalje ima neko tamo ko forsira te ideje. Jebala nas Merkelova za vijek vijekova.
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#16934 Re: AMERIKA
Puno je manje Sirijaca u Francuskoj ili Nizozemskoj, pa nije ništa puno bolje.geoxx wrote: ↑07/01/2026 12:40 Europa uslijed visedecenijskog nerada danas i ne moze bolje.
A da nije bilo migracije, evropa bi sad bila kao Japan. Još teže je išta raditi kada ti valuta propadne za 50% u par godina.
- PreWiBa
#16935 Re: AMERIKA
To je bio prijašnji deal.SmokingMan wrote: ↑07/01/2026 07:50 Ukrajina je bila velika i skupa pogrešna avantura Evrope. Na kraju će USA sa Rusija podeliti plen, EU ostati nezadovoljna i ovisna u skipljem uvozu energenata. Gorak kraj.
Putin i jeste prekršio taj dogovor jer planira da bude glavni u evropi i da kao Trump Merzu ili Macronu sutra može uraditi Maduro-tretman kako mu je volja.
Greška je bila što nisu skužili što se sprema još prije deset godina, a na sat da nas je svako uhvatio spuštenih gaća.
- dr_Evil
#16936 Re: AMERIKA
Pa da, opste je poznato da je desnica uvijek jacala eto zbog uvoza svakakvog olosa. To bi objasnilo zasto je USA desnicarska drzava, svakakav olos iz Europe je osnovao. Ali eto ne bi objasnilo zasto Island kao zatvorska kolonija to nijegeoxx wrote: ↑07/01/2026 12:40 Europa uslijed visedecenijskog nerada danas i ne moze bolje.
-
geoxx
#16937 Re: AMERIKA
Ne sporim ni to. Ali bi imali komforniju situaciju da Le Pen, AFD i Farage ne disu za vratom. Znamo na kojem valu oni najvise jasu. Vidis po Francuskoj najbolje. Stabilniji mi od njih. 
Ne znam ja zbog cega je jacala nit me zanima. Znam zbog cega danas jaca.dr_Evil wrote: ↑07/01/2026 12:46Pa da, opste je poznato da je desnica uvijek jacala eto zbog uvoza svakakvog olosa. To bi objasnilo zasto je USA desnicarska drzava, svakakav olos iz Europe je osnovao. Ali eto ne bi objasnilo zasto Island kao zatvorska kolonija to nijegeoxx wrote: ↑07/01/2026 12:40 Europa uslijed visedecenijskog nerada danas i ne moze bolje.
Na stranu sto su ljudi vojno slabi, svaka jaca drzava danas kuburi sa politickom nestabilnoscu jer im zbog primanja svakakog olosa u drzavu desnica dise za vratom. Jbt ne mogu svariti da i dalje ima neko tamo ko forsira te ideje. Jebala nas Merkelova za vijek vijekova.![]()
- PreWiBa
#16938 Re: AMERIKA
Kolega, imam jednu teoriju, koja baš ide na tu temu.dr_Evil wrote: ↑07/01/2026 12:46Pa da, opste je poznato da je desnica uvijek jacala eto zbog uvoza svakakvog olosa. To bi objasnilo zasto je USA desnicarska drzava, svakakav olos iz Europe je osnovao. Ali eto ne bi objasnilo zasto Island kao zatvorska kolonija to nijegeoxx wrote: ↑07/01/2026 12:40 Europa uslijed visedecenijskog nerada danas i ne moze bolje.
Na stranu sto su ljudi vojno slabi, svaka jaca drzava danas kuburi sa politickom nestabilnoscu jer im zbog primanja svakakog olosa u drzavu desnica dise za vratom. Jbt ne mogu svariti da i dalje ima neko tamo ko forsira te ideje. Jebala nas Merkelova za vijek vijekova.![]()
Po meni, ovo ponašanje SAD zapravo uopće i nije iznenađenje, nego samo rezultat demografskih kretanja, ali ne kako ti to misliš.
U SAD-u je bilo puno uticaja iz evrope jer je sve do 1950/60-ih (zadnji val, npr. naučnika, ali i izbjeglica poslije WW2) bilo puno, ako ne i najviše imigranata iz evrope. Međutim, to je kasnije stalo, a od tada je najviše imigranata iz susjednih zemalja ili drugih dijelova svijeta.
U tom pogledu zapravo ovi problemi, odstranjivanje od evrope i tkd. uopće nisu za čuđenje: SAD se samo približava svom prirodnom staništu, a to su države Amerike poput Gvatemale, Kolumbije, Meksika i tkd.
Realno gledano, državama američkog kontinenta je evropa daleka isto koliko i Kina ili Tajland.
-
swanfilter
#16939 Re: AMERIKA
Uh. Europa bi bez kolonijalizma i migracija bila isto tako treci svijet. Europa nema muda za Seppuku zbog 15 sekundi kasnjenja u svom poslu. Japan ce plivati i sa stogodisnjacima ako treba.PreWiBa wrote: ↑07/01/2026 12:42Puno je manje Sirijaca u Francuskoj ili Nizozemskoj, pa nije ništa puno bolje.geoxx wrote: ↑07/01/2026 12:40 Europa uslijed visedecenijskog nerada danas i ne moze bolje.
A da nije bilo migracije, evropa bi sad bila kao Japan. Još teže je išta raditi kada ti valuta propadne za 50% u par godina.
- dr_Evil
#16940 Re: AMERIKA
Pa dobro realno onda ti mogu samo reci, da si daleko od toga da si upravu. To da li neko koristi taj faktor da proglasi neprijatelja broj 1, po uzoru na nacisticku Njemacku, to je vrlo moguce. Ali to nije uzrok, nego posljedica.
- dr_Evil
#16941 Re: AMERIKA
Da, citao sam slican argument za erdogansku Tursku. Ono da su je dugo vremena vodili europljani, balkanci, kako zelis i svrstavali u europske zemlje. Dok Erdogan promovise azijsku Tursku.PreWiBa wrote: ↑07/01/2026 12:53Kolega, imam jednu teoriju, koja baš ide na tu temu.dr_Evil wrote: ↑07/01/2026 12:46Pa da, opste je poznato da je desnica uvijek jacala eto zbog uvoza svakakvog olosa. To bi objasnilo zasto je USA desnicarska drzava, svakakav olos iz Europe je osnovao. Ali eto ne bi objasnilo zasto Island kao zatvorska kolonija to nijegeoxx wrote: ↑07/01/2026 12:40 Europa uslijed visedecenijskog nerada danas i ne moze bolje.
Po meni, ovo ponašanje SAD zapravo uopće i nije iznenađenje, nego samo rezultat demografskih kretanja, ali ne kako ti to misliš.
U SAD-u je bilo puno uticaja iz evrope jer je sve do 1950/60-ih (zadnji val, npr. naučnika, ali i izbjeglica poslije WW2) bilo puno, ako ne i najviše imigranata iz evrope. Međutim, to je kasnije stalo, a od tada je najviše imigranata iz susjednih zemalja ili drugih dijelova svijeta.
U tom pogledu zapravo ovi problemi, odstranjivanje od evrope i tkd. uopće nisu za čuđenje: SAD se samo približava svom prirodnom staništu, a to su države Amerike poput Gvatemale, Kolumbije, Meksika i tkd.
Realno gledano, državama američkog kontinenta je evropa daleka isto koliko i Kina ili Tajland.
Ja bih se vise zapitao o migraciji 30ih, 40ih, i ranih 50ih iz Europe koja je oblikovala USA kao svjetsku silu, te njezinu politiku, nauku i sta vec ne
Ne mislim da USA odstranjuje Europe, niti se cudim tome. Smatram samo da Washington, kao onomad Rim, trazi vise poreza od svojih provincija te mozda glupo receno vise poslusnosti i ovisnosti. Valjda imaju najvise divizija pardon legija.
-
Hakiz
#16942 Re: AMERIKA
Pa, SAD su počeli formirati i najviše na formiranje uticali ljudi koje je Britanija, tačnije Engleska, haman protjerala jer su bili previše radikalni, vjerski radikalni. Puritanci.dr_Evil wrote: ↑07/01/2026 13:10Da, citao sam slican argument za erdogansku Tursku. Ono da su je dugo vremena vodili europljani, balkanci, kako zelis i svrstavali u europske zemlje. Dok Erdogan promovise azijsku Tursku.PreWiBa wrote: ↑07/01/2026 12:53Kolega, imam jednu teoriju, koja baš ide na tu temu.
Ja bih se vise zapitao o migraciji 30ih, 40ih, i ranih 50ih iz Europe koja je oblikovala USA kao svjetsku silu, te njezinu politiku, nauku i sta vec neali to bi bila prevelika teorija zavjere cak i za mene - u ovakvom raspolozenju.
Ne mislim da USA odstranjuje Europe, niti se cudim tome. Smatram samo da Washington, kao onomad Rim, trazi vise poreza od svojih provincija te mozda glupo receno vise poslusnosti i ovisnosti. Valjda imaju najvise divizija pardon legija.
Koji su poslije osvetili se kralju i Engleskoj ratom za nezavisnost. Ako nas nećeš u Engleskoj, nećeš ni u "kolonijama" vladati nad nama.
A kada te neko protjera negdje gdje ubijaš domorodačko stanovnitvo nekažnjeno, to uvelike utiče na to šta smatraš dobrim metodom ostvarivanja ciljeva, spremnost na korištenje sile, spremnost na ubijanje itd. Nije amandman o posjedovanju, nošenju i koriptenju oružja u SAD slučajno nastao, nije slučajno to drugačije u odnosu na druge "demokratske, civilizovane, zapadne" države.
Tako da nas ne treba čuditi sistem vrijednosti i načini rada koji preovladavaju u SAD.
Last edited by Hakiz on 07/01/2026 13:48, edited 2 times in total.
- Peacean
#16943 Re: AMERIKA
Sve se više priča da nije ubijen snajperskim metkom već prigušenim oružjem iz publike
-
splinter
#16944 Re: AMERIKA
"Amerikanci se pokušavaju ukrcati na tanker koji prati ruska podmornica
Ruska državna novinska agencija RT također izvještava da helikopter, za koji se vjeruje da prevozi američke vojne snage, pokušava sletjeti na tanker."
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ame ... sti_prva_d
Moglo bi ovdje biti kvalitetne rokačine, osim ako nie neki dogovor i predstava.
Ruska državna novinska agencija RT također izvještava da helikopter, za koji se vjeruje da prevozi američke vojne snage, pokušava sletjeti na tanker."
https://www.index.hr/vijesti/clanak/ame ... sti_prva_d
Moglo bi ovdje biti kvalitetne rokačine, osim ako nie neki dogovor i predstava.
-
Crvene_brigade
#16945 Re: AMERIKA
Operacija u toku: Velika drama na Atlantiku, Amerikanci se upravo pokušavaju ukrcati na tanker koji štiti ruska podmornica!
Tanker, koji je izvorno plovio pod imenom Bella 1, već dva tjedna bježi Amerikancima…
Tanker, koji je izvorno plovio pod imenom Bella 1, već dva tjedna bježi Amerikancima…
Sjedinjene Američke Države pokušavaju zaplijeniti tanker za naftu povezan s Venezuelom nakon potjere koja je trajala više od dva tjedna preko Atlantskog oceana, javlja Reuters, pozivajući se na američke izvore.
Prema riječima američkog dužnosnika, operaciju zapljene provode Obalna straža SAD-a i američka vojska. Cijeli slučaj mogao bi dodatno zaoštriti odnose između Washingtona i Moskve.
Tanker, koji je izvorno plovio pod imenom Bella 1, uspio je izbjeći američku pomorsku „blokadu” brodova pod sankcijama te je još u prosincu odbio pokušaj američke Obalne straže da se ukrca na brod u blizini Venezuele.
U međuvremenu je plovilo promijenilo identitet - preimenovano je u Marinera i zaplovilo pod ruskom zastavom, navodi tvrtka za pomorsku analitiku Windward. Prema njihovim podacima, posada je čak naslikala rusku zastavu na trup broda kako bi spriječila njegovo zaustavljanje i zapljenu.
Prema međunarodnom pravu, brodovi koji plove pod zastavom određene države nalaze se pod zaštitom te zemlje, što dodatno komplicira američke napore.
Wall Street Journal ranije je izvijestio kako je Rusija tijekom potjere pratila tanker, navodno čak i podmornicom, što cijelom incidentu daje dodatnu geopolitičku težinu.
Preuzeto sa: https://www.jutarnji.hr/vijesti/svijet/ ... jl_home_g1
-
sumirprimus
#16946 Re: AMERIKA
kakav zaokret u 2026, ameri napadaju i ruske tankere, izgleda su se i ukrcali, osladilo se trumpu

- 512MB
#16947 Re: AMERIKA
Velika akcija, Ameri upravo plijene nekoliko tankera sa naftom od ruske "Shadow fleet".
Rusi nabrzake zamijenili zastave pa stavili ruske i poslali podmornicu.
Rusi nabrzake zamijenili zastave pa stavili ruske i poslali podmornicu.
- geralt
#16948 Re: AMERIKA
Imigracija u Ameriku izmedju 1924. i 1965. je bila zanemariva i koncentrisana uglavnom na UK, Njemacku i Skandinaviju. 1924. su uvedene kvote (i generalne i po zemljama) kojima je imigracija iz juzne i istocne Evrope (Italijani, Slaveni, vecina Jevreja) svedena na minimum, a imigracija iz Azije potpuno zabranjena. 1965. su te restrikcije ukinute. Mozemo govoriti da su djeca ranijih imigranata promijenila Ameriku u tom periodu, ali su oni vec po svemu bili Amerikanci.
Amerika je bila svjetska sila u nauci, inzinjerstvu i industriji i mnogo prije toga. Avijacija, eksploatacija nafte (Rockefeller), masovna proizvodnja celika (Carnegie), masovna proizvodnja auta i proizvodna traka (Ford), standardizacija fabricke proizvodnje (Taylor), mehanizacija poljoprivrede (Deere, McCormick) poticu iz Amerike. Struju su "izumila" dva Amerikanca, jedan rodjeni (Edison), jedan imigrant (Tesla).
- dr_Evil
#16949 Re: AMERIKA
Da, bila je zanemariva migracija i ne pricam o kvantitetu, ali je dosao strateski kadar vazan za razvoj nauke i filozofske misli - kao sto si i sam naveo, a znas i na koga se odnosi.geralt wrote: ↑07/01/2026 15:12Imigracija u Ameriku izmedju 1924. i 1965. je bila zanemariva i koncentrisana uglavnom na UK, Njemacku i Skandinaviju. 1924. su uvedene kvote (i generalne i po zemljama) kojima je imigracija iz juzne i istocne Evrope (Italijani, Slaveni, vecina Jevreja) svedena na minimum, a imigracija iz Azije potpuno zabranjena. 1965. su te restrikcije ukinute. Mozemo govoriti da su djeca ranijih imigranata promijenila Ameriku u tom periodu, ali su oni vec po svemu bili Amerikanci.
Amerika je bila svjetska sila u nauci, inzinjerstvu i industriji i mnogo prije toga. Avijacija, eksploatacija nafte (Rockefeller), masovna proizvodnja celika (Carnegie), masovna proizvodnja auta i proizvodna traka (Ford), standardizacija fabricke proizvodnje (Taylor), mehanizacija poljoprivrede (Deere, McCormick) poticu iz Amerike. Struju su "izumila" dva Amerikanca, jedan rodjeni (Edison), jedan imigrant (Tesla).
Amerika je postala svjetska sila nakon sto se ukljucila u WWI, ali nije postala centar svijeta do kraja WWII i pobjede u tom ratu, sto se svakako ne bi desilo bez ove migracije koju sam naveo, ili barem tesko da bi.
- 512MB