Parking u Sarajevu
Moderators: _BataZiv_0809, anex
-
last mohicans
#126 Re: Parking u Sarajevu
Ahhhh, kralj. Da imam mogućnost to bih uradio..
- Pandakonda
#127 Re: Parking u Sarajevu
Da li uopste postoji bilo kakvo zakonsko uporiste da se u tim naseljima, gdje cak vise nije ni moguca gradnja novih garaza, ogranici samo za stanare tih zgrada uz naravno mjesecnu naplatu po autu ? Čvila, Malta, Hrasno, Grbavica itd. postaju nesnosljiva da ljudi samo sto jos na glavu se nisu parkirali. Porodice imaju po 2-3 auta i onda im samo stoje po parkingu, zauzimaju mjesta, na to dodaj ljude sto rade po tim naseljima, dođu maksuz da jedu i onda nema mjesta za nikoga. Kunem vam se da sam upratio 5-6 auta ispred zgrade koja se sigurno pola godine nisu pomjerila sa mjesta
Benjamina obecava rjesavanje problema parkinga ali evo ja u nekim od tih naselja (hrasno, malta, cvila) ne vidim uopste vise prostora gdje se moze izgraditi garaza pa da covjek placa
Benjamina obecava rjesavanje problema parkinga ali evo ja u nekim od tih naselja (hrasno, malta, cvila) ne vidim uopste vise prostora gdje se moze izgraditi garaza pa da covjek placa
- Evolution_IV
- Vozim: 3 Leša
#128 Re: Parking u Sarajevu
Model ima koji se koristi u Tokyu gdje kaze da nemas pravo da registrujes vozilo ako nemas dokaz o parking mjestu/garazi
, al to kad nas nece nikad zazivjet a niti u Eueopi opcenito
u Sa su najveci problem leteci, to odgovorno tvrdim jer kad se vrate u rodne krajeve tokom vikenda, na skoro svim javnim parkinzima mjesta ko u prici
u Sa su najveci problem leteci, to odgovorno tvrdim jer kad se vrate u rodne krajeve tokom vikenda, na skoro svim javnim parkinzima mjesta ko u prici
-
Trappist
#129 Re: Parking u Sarajevu
niko nista ne radi, a nove zgrade i nova auta samo dolaze. Ni osnovne stvari nece da urade, da sklone neregistrovana auta sa parkinga, evo vec godina prosla kako se borim sa 3 takva auta na parkingu. Jebiga nema vremena benjamina mora grah dijeliti na vilsu.Pandakonda wrote: ↑06/01/2026 15:27 Da li uopste postoji bilo kakvo zakonsko uporiste da se u tim naseljima, gdje cak vise nije ni moguca gradnja novih garaza, ogranici samo za stanare tih zgrada uz naravno mjesecnu naplatu po autu ? Čvila, Malta, Hrasno, Grbavica itd. postaju nesnosljiva da ljudi samo sto jos na glavu se nisu parkirali. Porodice imaju po 2-3 auta i onda im samo stoje po parkingu, zauzimaju mjesta, na to dodaj ljude sto rade po tim naseljima, dođu maksuz da jedu i onda nema mjesta za nikoga. Kunem vam se da sam upratio 5-6 auta ispred zgrade koja se sigurno pola godine nisu pomjerila sa mjesta![]()
Benjamina obecava rjesavanje problema parkinga ali evo ja u nekim od tih naselja (hrasno, malta, cvila) ne vidim uopste vise prostora gdje se moze izgraditi garaza pa da covjek placa![]()
- Pandakonda
#130 Re: Parking u Sarajevu
Nije problem ni platiti to parking mjesto, ali kako kada u ovim naseljima uopste nema ni garaza ni parking mjesto da se uzmeEvolution_IV wrote: ↑06/01/2026 15:30 Model ima koji se koristi u Tokyu gdje kaze da nemas pravo da registrujes vozilo ako nemas dokaz o parking mjestu/garazi, al to kad nas nece nikad zazivjet a niti u Eueopi opcenito
Najmanji problem je za novogradnju, to mozes zakonski uvesti pravilo da svaka novogradnja mora imati barem jedno parking mjesto po stanu i da onda nema problema. Ovdje govorimo o većini ljudi koji zive u starogradnji gdje postoji samo vanjski parking koji je vec premasio kapacitet. Pa se onda ljudi parkiraju po trotoarima, zagrađuju jedni druge, blokiraju pristupe cesti itd.Trappist wrote: ↑06/01/2026 15:35niko nista ne radi, a nove zgrade i nova auta samo dolaze. Ni osnovne stvari nece da urade, da sklone neregistrovana auta sa parkinga, evo vec godina prosla kako se borim sa 3 takva auta na parkingu. Jebiga nema vremena benjamina mora grah dijeliti na vilsu.Pandakonda wrote: ↑06/01/2026 15:27 Da li uopste postoji bilo kakvo zakonsko uporiste da se u tim naseljima, gdje cak vise nije ni moguca gradnja novih garaza, ogranici samo za stanare tih zgrada uz naravno mjesecnu naplatu po autu ? Čvila, Malta, Hrasno, Grbavica itd. postaju nesnosljiva da ljudi samo sto jos na glavu se nisu parkirali. Porodice imaju po 2-3 auta i onda im samo stoje po parkingu, zauzimaju mjesta, na to dodaj ljude sto rade po tim naseljima, dođu maksuz da jedu i onda nema mjesta za nikoga. Kunem vam se da sam upratio 5-6 auta ispred zgrade koja se sigurno pola godine nisu pomjerila sa mjesta![]()
Benjamina obecava rjesavanje problema parkinga ali evo ja u nekim od tih naselja (hrasno, malta, cvila) ne vidim uopste vise prostora gdje se moze izgraditi garaza pa da covjek placa![]()
- nepass1
#131 Re: Parking u Sarajevu
Mi smo u starom gradu izganjali. Tj komsije su izganjale, ja dao lovuPandakonda wrote: ↑06/01/2026 15:27 Da li uopste postoji bilo kakvo zakonsko uporiste da se u tim naseljima, gdje cak vise nije ni moguca gradnja novih garaza, ogranici samo za stanare tih zgrada uz naravno mjesecnu naplatu po autu ? Čvila, Malta, Hrasno, Grbavica itd. postaju nesnosljiva da ljudi samo sto jos na glavu se nisu parkirali. Porodice imaju po 2-3 auta i onda im samo stoje po parkingu, zauzimaju mjesta, na to dodaj ljude sto rade po tim naseljima, dođu maksuz da jedu i onda nema mjesta za nikoga. Kunem vam se da sam upratio 5-6 auta ispred zgrade koja se sigurno pola godine nisu pomjerila sa mjesta![]()
Preko ministarstva i onda smo dobili ocrtan i numerisan parking, znak samo za stanare. I sad se moze policija nazvati i dodju pisu. Vec je isprobano.
Samo imamo komsiju policajca, on kaze moze policija odbiti da pise kao nece traziti mjesto prebivalista i zk izvadak.
Sad je li suplja nemam pojma
-
peca777
#132 Re: Parking u Sarajevu
Mislim da vam to ne pije vode bez rampe. Ako neko parkira unutar, onda je neovlasteno i pauk radi, kazna ide.
Ovo "samo za stanare" a nije ogradjeno, kako dokazati?
Ovo "samo za stanare" a nije ogradjeno, kako dokazati?
- Quaresma
#133 Re: Parking u Sarajevu
ja imam ovaj problem na vojnickom. trazio garazu, kaze mi covjek sve zauzeto, morao bih ici se prijaviti, i cekati da mi jave eventualno ako bi se oslobodilo mjesto, i naravno ukoliko bih dosao na red, a to je nikad.Pandakonda wrote: ↑06/01/2026 15:40
Najmanji problem je za novogradnju, to mozes zakonski uvesti pravilo da svaka novogradnja mora imati barem jedno parking mjesto po stanu i da onda nema problema. Ovdje govorimo o većini ljudi koji zive u starogradnji gdje postoji samo vanjski parking koji je vec premasio kapacitet. Pa se onda ljudi parkiraju po trotoarima, zagrađuju jedni druge, blokiraju pristupe cesti itd.
ovdje imaju 3-4 garaze, ali opet nedovoljno. ali kad bi kjkp rad samo podigao jos jedan ili dva sprata na postojece garaze, uveliko bi rijesio problem parking mjesta.
ja evo gledam da sto manje auto vozim, osim sto su velike guzve u gradu, onda ne mogu doci do parkinga, nemam ga gdje parkirati jednostavno. nekad sam morao kruziti po 15-20 minuta po naselju i cekao da neko napusti parking, i da ja isti ulovim, jer nisam jedini koji trazi parking mjesto.
- nepass1
-
tokio25
#135 Re: Parking u Sarajevu
tehnicki i odmah pola auta na cesti nemaPandakonda wrote: ↑06/01/2026 15:40Nije problem ni platiti to parking mjesto, ali kako kada u ovim naseljima uopste nema ni garaza ni parking mjesto da se uzmeEvolution_IV wrote: ↑06/01/2026 15:30 Model ima koji se koristi u Tokyu gdje kaze da nemas pravo da registrujes vozilo ako nemas dokaz o parking mjestu/garazi, al to kad nas nece nikad zazivjet a niti u Eueopi opcenito
Nece sad recimo neko sa Cengic Vile kupovati parking mjesto u lozionickoj
Najmanji problem je za novogradnju, to mozes zakonski uvesti pravilo da svaka novogradnja mora imati barem jedno parking mjesto po stanu i da onda nema problema. Ovdje govorimo o većini ljudi koji zive u starogradnji gdje postoji samo vanjski parking koji je vec premasio kapacitet. Pa se onda ljudi parkiraju po trotoarima, zagrađuju jedni druge, blokiraju pristupe cesti itd.Trappist wrote: ↑06/01/2026 15:35niko nista ne radi, a nove zgrade i nova auta samo dolaze. Ni osnovne stvari nece da urade, da sklone neregistrovana auta sa parkinga, evo vec godina prosla kako se borim sa 3 takva auta na parkingu. Jebiga nema vremena benjamina mora grah dijeliti na vilsu.Pandakonda wrote: ↑06/01/2026 15:27 Da li uopste postoji bilo kakvo zakonsko uporiste da se u tim naseljima, gdje cak vise nije ni moguca gradnja novih garaza, ogranici samo za stanare tih zgrada uz naravno mjesecnu naplatu po autu ? Čvila, Malta, Hrasno, Grbavica itd. postaju nesnosljiva da ljudi samo sto jos na glavu se nisu parkirali. Porodice imaju po 2-3 auta i onda im samo stoje po parkingu, zauzimaju mjesta, na to dodaj ljude sto rade po tim naseljima, dođu maksuz da jedu i onda nema mjesta za nikoga. Kunem vam se da sam upratio 5-6 auta ispred zgrade koja se sigurno pola godine nisu pomjerila sa mjesta![]()
tako da ima onda i parking mjesta
- nepass1
#136 Re: Parking u Sarajevu
konektovan wrote: ↑06/01/2026 14:34Ja ne mogu da vjerujem. Ja sam sad pola sata otkopavao auto, rascistio i dok sam bio pri kraju ciko stao pored, kad ja izadjem da se on uparkira..
Sta sam trebao, lanac kakv razvuci..?!![]()

Evo 2,5h jos mu niko nije parkirao
-
husoboss
#137 Re: Parking u Sarajevu
U zenici sam recimo vidio slično rješenje i napomenu samo za stanare, gdje je stanu dodjeljen broj parking mjesta.nepass1 wrote: ↑06/01/2026 15:51Mi smo u starom gradu izganjali. Tj komsije su izganjale, ja dao lovuPandakonda wrote: ↑06/01/2026 15:27 Da li uopste postoji bilo kakvo zakonsko uporiste da se u tim naseljima, gdje cak vise nije ni moguca gradnja novih garaza, ogranici samo za stanare tih zgrada uz naravno mjesecnu naplatu po autu ? Čvila, Malta, Hrasno, Grbavica itd. postaju nesnosljiva da ljudi samo sto jos na glavu se nisu parkirali. Porodice imaju po 2-3 auta i onda im samo stoje po parkingu, zauzimaju mjesta, na to dodaj ljude sto rade po tim naseljima, dođu maksuz da jedu i onda nema mjesta za nikoga. Kunem vam se da sam upratio 5-6 auta ispred zgrade koja se sigurno pola godine nisu pomjerila sa mjesta![]()
Preko ministarstva i onda smo dobili ocrtan i numerisan parking, znak samo za stanare. I sad se moze policija nazvati i dodju pisu. Vec je isprobano.
Samo imamo komsiju policajca, on kaze moze policija odbiti da pise kao nece traziti mjesto prebivalista i zk izvadak.
Sad je li suplja nemam pojma
- konektovan
- Vozim: Francusku kantu
#138 Re: Parking u Sarajevu
Najlaksa stvar za uraditi, ukloniti olupine, krseve, lezace sa parkinga..ali jok, izgleda i to treba da ide u parlamentarnu proceduru. Dobar dio parkinga zauzimaju trulje neregistrovane, napustene.Trappist wrote: ↑06/01/2026 15:35niko nista ne radi, a nove zgrade i nova auta samo dolaze. Ni osnovne stvari nece da urade, da sklone neregistrovana auta sa parkinga, evo vec godina prosla kako se borim sa 3 takva auta na parkingu. Jebiga nema vremena benjamina mora grah dijeliti na vilsu.Pandakonda wrote: ↑06/01/2026 15:27 Da li uopste postoji bilo kakvo zakonsko uporiste da se u tim naseljima, gdje cak vise nije ni moguca gradnja novih garaza, ogranici samo za stanare tih zgrada uz naravno mjesecnu naplatu po autu ? Čvila, Malta, Hrasno, Grbavica itd. postaju nesnosljiva da ljudi samo sto jos na glavu se nisu parkirali. Porodice imaju po 2-3 auta i onda im samo stoje po parkingu, zauzimaju mjesta, na to dodaj ljude sto rade po tim naseljima, dođu maksuz da jedu i onda nema mjesta za nikoga. Kunem vam se da sam upratio 5-6 auta ispred zgrade koja se sigurno pola godine nisu pomjerila sa mjesta![]()
- konektovan
#139 Re: Parking u Sarajevu
nema mjesta...vidis li auto iza?? Megane se primakao:mrgreen:nepass1 wrote: ↑06/01/2026 16:22konektovan wrote: ↑06/01/2026 14:34Ja ne mogu da vjerujem. Ja sam sad pola sata otkopavao auto, rascistio i dok sam bio pri kraju ciko stao pored, kad ja izadjem da se on uparkira..
Evo 2,5h jos mu niko nije parkirao![]()
-
tokio25
#140 Re: Parking u Sarajevu
nova otokakonektovan wrote: ↑06/01/2026 19:08Najlaksa stvar za uraditi, ukloniti olupine, krseve, lezace sa parkinga..ali jok, izgleda i to treba da ide u parlamentarnu proceduru. Dobar dio parkinga zauzimaju trulje neregistrovane, napustene.Trappist wrote: ↑06/01/2026 15:35niko nista ne radi, a nove zgrade i nova auta samo dolaze. Ni osnovne stvari nece da urade, da sklone neregistrovana auta sa parkinga, evo vec godina prosla kako se borim sa 3 takva auta na parkingu. Jebiga nema vremena benjamina mora grah dijeliti na vilsu.Pandakonda wrote: ↑06/01/2026 15:27 Da li uopste postoji bilo kakvo zakonsko uporiste da se u tim naseljima, gdje cak vise nije ni moguca gradnja novih garaza, ogranici samo za stanare tih zgrada uz naravno mjesecnu naplatu po autu ? Čvila, Malta, Hrasno, Grbavica itd. postaju nesnosljiva da ljudi samo sto jos na glavu se nisu parkirali. Porodice imaju po 2-3 auta i onda im samo stoje po parkingu, zauzimaju mjesta, na to dodaj ljude sto rade po tim naseljima, dođu maksuz da jedu i onda nema mjesta za nikoga. Kunem vam se da sam upratio 5-6 auta ispred zgrade koja se sigurno pola godine nisu pomjerila sa mjesta![]()
oko onih zgrada ajmo reci 4 parkinga sa 4 strane pa sigurno jedno 5 automobila ima koji nemaju registraciju koje sam ja primjetio a sigurno ima jos koji
a parkinga u sarajevu ima sigurno preko 100
neka je po 1 na svakom parkingu to je najmanje 100 parking mjesta a siguran sam da ovih neregistrovanih krseva i sl ima mozda i 500 do 1000 u gradu
- Optimist
#141 Re: Parking u Sarajevu
Sve i da je 1000 neregistrovanih auta na 100k registrovanih?
1 posto, i to ce kao rijesiti problem parkiranja, odnosno smanjiti guzve?
1 posto, i to ce kao rijesiti problem parkiranja, odnosno smanjiti guzve?
- konektovan
#142 Re: Parking u Sarajevu
nece rijesiti, ali ce se poboljsati situacija. Kod mene na parkingu, ima 10 ak vozila koja se ne pomjeraju. Jedan megane stoji 9 godina...
-
tokio25
#143 Re: Parking u Sarajevu
oslobodit ce prostor na koji se parkira tih ostalih 1000 i to onda nije 1000 nego puno vise
neko ce biti sat neko manje neko malo vise al ima mjesto ovako imas jedan veliki parking gdje se niko ne pomice
- Optimist
#144 Re: Parking u Sarajevu
Dok se to oslobodi, bit ce kupljeno novih 3000 vozila koja ce i dalje imati isti problem, nemogucnosti parkiranja.
Imamo mi precih stvari za rjesavati od zapustenih vozila po parkinzima.
Imamo mi precih stvari za rjesavati od zapustenih vozila po parkinzima.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#145 Re: Parking u Sarajevu
Tako je.
Problem gužvi i parkinga se ne riješava gradnjom novih cesta i parking mjesta nego unaprijeđenjem javnog prevoza u svakom smislu da se što više smanji korištenje automobila.
-
dvajt
#146 Re: Parking u Sarajevu
ukinuti javni parking ... na sve parkinge udariti rampu i dati stanarima pod najam. Ostalima cijena / satu.
ograničiti 1 auto / adresi.
ograničiti 1 auto / adresi.
- nepass1
#147 Re: Parking u Sarajevu
Ova a klasa se sigurno nije makla, da li je megane ne skontah jutros krmeljavkonektovan wrote: ↑06/01/2026 19:10nema mjesta...vidis li auto iza?? Megane se primakao:mrgreen:nepass1 wrote: ↑06/01/2026 16:22konektovan wrote: ↑06/01/2026 14:34
Ja ne mogu da vjerujem. Ja sam sad pola sata otkopavao auto, rascistio i dok sam bio pri kraju ciko stao pored, kad ja izadjem da se on uparkira..
Evo 2,5h jos mu niko nije parkirao![]()
Ali parkiran pezo 307 izmedju.
-
Leon16v
- Vozim: Staro željezo
- Haris.ba
-
tokio25
#150 Re: Parking u Sarajevu
ma samo kao kod mene u tokiju
ne mozes registrovati dok ne doneses potvrdu o parking mjestu i ko te jebe
ne mozes registrovati dok ne doneses potvrdu o parking mjestu i ko te jebe