INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Moderator: anex
- Rothmans
#27226 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kakva snobina trebas bit pa dat pare za rio mare od 80g pored trenda il la perle jeftinije a duplo teze, a potpuno istog okusa i kvaliteta ?
Btw, kakva je to sugava porcija 80 gr ? dvaput umocis i prazna konzerva
Btw, kakva je to sugava porcija 80 gr ? dvaput umocis i prazna konzerva
- VladaFBiH
#27227 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Pojednostavljeno:_BataZiv_0809 wrote: ↑06/01/2026 17:35Sta su on i off rabati?VladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 16:44imaš ovlaštene distributere koji uvoze proizvode X kompanije. Ta kompanija im da neku cijenu za BiH i oni na to zaračunaju svoju zaradu, rabate, maketing, zavisne troškove i sl. te formiraju veleprodajnu cijenu po kojoj prodaju trgovinama. Trgovina na tu cijenu zaračuna svoju maržu i dobiješ neku cijenu na polici.
Kod paralelnog uvoza firme uvoze od nekoga drugog (najčešće Mađarska i njihovi "dileri") koji imaju odlične cijene jer su kompanije kurve i daju nižu cijenu na nekim drugim tržištima. Ako je uvoznik npr. Bingo u tom slučaju se "izbija" i cijela marža distributera i silni on i off rabati a Bingo se još može malo i više zaračunati dok je krajnja cijena na polici po 30-40% niža od ove prve.
Mana ovog pristupa je gubitak off rabata od distributera koji su obično vezani za grupu prozvoda ili dobavljača ili za cijeli njegov promet tako da dobitak ne pokriva gubitak ovoga. Dodatno gube marketinška ulaganja koja su opet na većem nivou nego što je to za jedan proizvod. I na kraju najgore je što se biznis model ne moće bazirati na ovome jer ti "dileri" često imaju različitu robu na stanju npr. Milka čokolada sa nekim drugim okusom u odnosu koju si prošli put uvezao - ne postoji garancija isporuka u budućnosti.
eto nadam se da je malo jasnije - slobodno pitaj jer sam sigurno nešto izostavio zbog toga što sam se trudio što manje komplikovati.
Inace jak post.
On rebate - rabat na fakturi i generalno je neutralan jer se uzima ulazna cijena i na nju dodaje marža. Najveća razlika je obično između malih (tipa str) i velikih kupaca (lanci) npr. mali imaju max 4% a veliki max 8% (procenti zavise od distributera do distributera odnosno od brenda do brenda)
Off rebate - sve što se ne vidi na fakturi npr. ulaganja u marketing, godišnji bonusi i sl. a isplaćuje se na mjesečnom/kvartalnom/godišnjem nivou
- dječak sa šibicama
#27228 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Rio Mare je, makar meni, duplo kvalitetnija od konkurencije. Najukusnija, ali sigurno ne toliko da platim 3+1 male konzervice 13 ili 14 maraka.
Jos veca prevara one riblje salate, kao tunjevina sa nekim grahom i slicno, 8 maraka konzerva unutra najmanje ribe. Porez na budale.
Jos veca prevara one riblje salate, kao tunjevina sa nekim grahom i slicno, 8 maraka konzerva unutra najmanje ribe. Porez na budale.
- teskeredzic_22
- Grijem se na: Toplane
- Vozim: Peugeot
#27229 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nije osam maraka , dvije dođu vrlo često 6 (Trend Mexicana ili Mediteran).dječak sa šibicama wrote: ↑06/01/2026 17:51 Rio Mare je, makar meni, duplo kvalitetnija od konkurencije. Najukusnija, ali sigurno ne toliko da platim 3+1 male konzervice 13 ili 14 maraka.
Smršao sam gotovo 30 kg u 2023 godini , vjeruj mi da sa zadovoljstvom kupim ove dvije tuna salate, manji paradajz i omanje integralno pecivo i jednom sedmično slatko doručkujem na poslu upravo ovo , za ništavan novac izuzetno zdrav i zasitan obrok (dva frtalja krompiruše koštaju jednako zar ne ?).
Rio Mare jeste ukusna ali je skupa i brendirana.
Dok god ljudi budu kupovali i marže će biti tako visoke sa lancom ili bez lanca distributera
- dječak sa šibicama
#27230 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja mislim na

8 km
8 km
- VladaFBiH
#27231 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Upravo, Đurić to radi a obzirom da su još uvijek "mali" i da su čitavu svoju strategiju bazirali na tome ići će i dalje tako dok god mogu. Njihove "normalne" cijene nisu niže od Bingo ili Tropic ali obzirom da imaju dosta ovog uvoza isplati se otići i kupiti to kao i njihovu robnu marku koju su svjesno pozicionirali nisko sa pa recimo solidnim kvalitetom.teskeredzic_22 wrote: ↑06/01/2026 17:26Ovo masovno radi Đurić ako sam dobro shvatio ?VladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 16:44imaš ovlaštene distributere koji uvoze proizvode X kompanije. Ta kompanija im da neku cijenu za BiH i oni na to zaračunaju svoju zaradu, rabate, maketing, zavisne troškove i sl. te formiraju veleprodajnu cijenu po kojoj prodaju trgovinama. Trgovina na tu cijenu zaračuna svoju maržu i dobiješ neku cijenu na polici.
Kod paralelnog uvoza firme uvoze od nekoga drugog (najčešće Mađarska i njihovi "dileri") koji imaju odlične cijene jer su kompanije kurve i daju nižu cijenu na nekim drugim tržištima. Ako je uvoznik npr. Bingo u tom slučaju se "izbija" i cijela marža distributera i silni on i off rabati a Bingo se još može malo i više zaračunati dok je krajnja cijena na polici po 30-40% niža od ove prve.
Mana ovog pristupa je gubitak off rabata od distributera koji su obično vezani za grupu prozvoda ili dobavljača ili za cijeli njegov promet tako da dobitak ne pokriva gubitak ovoga. Dodatno gube marketinška ulaganja koja su opet na većem nivou nego što je to za jedan proizvod. I na kraju najgore je što se biznis model ne moće bazirati na ovome jer ti "dileri" često imaju različitu robu na stanju npr. Milka čokolada sa nekim drugim okusom u odnosu koju si prošli put uvezao - ne postoji garancija isporuka u budućnosti.
eto nadam se da je malo jasnije - slobodno pitaj jer sam sigurno nešto izostavio zbog toga što sam se trudio što manje komplikovati.
Logično je da paralelnim uvozom gubiš dodatne benefite koje opet plati krajnji korisnik uprkos nešto većoj marži i zato ih i nema toliko.
Off topic : Nikada u životu nisam kupio Rio Mare i nikada za konzerviranih 80 gr.tune ne bih dao 7 KM (NE KRITIKUJEM BILO KOGA KO TO RADI , SAMO KAŽEM ali da ljudi ne nasjedaju na prodaju i marže bi jednostavno bile niže).
Rio Mare mi je najbolja ali ne vrijedi para koliko je prodaju - posljednju 3+1 sam kupio na akciji 11,95KM i od tada ne želim da dam više para za nju
- VladaFBiH
#27232 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Preskupo za ono što dobiješ...
- VladaFBiH
- VladaFBiH
#27234 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
ima i toga - jedna od najisplatljivijih stvari za ukrastiNaslovnica wrote: ↑06/01/2026 16:03Šana majkakupusalata wrote: ↑06/01/2026 12:12 Ako mi moze neko objasniti kako je moguce da Rio Mare 80g tunjevina kosta oko 7KM u svim vecim lancima (Amko, Konzum, Bingo) a u mom lokalnom granapu ta ista kosta 3,5KM![]()
Poceo sam vec teorije zavjere stvarati u glavi![]()
-
Naslovnica
#27235 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ja danas dade 8.5KM za zvrk zeljanice i zvrk bureka.
Ko pazi na sebe i svoje zdravlje, ako je već odlučio da za obrok da 8.5KM, onda je mnogo zdravija opcija ova "salata".
Mislim da je to poenta kupovine ovih proizvoda.
Ja mislim da nikada u životu nisam kupio niti probao Rio Mare, nije moja liga niti želim da me pljačkaju.
Na stranu što je svaka tunjevina puna žive, toliko da je svakako treba izbjegavati često konzumirati.
Ja volim krepane sardine, luka crvenog, štrucu hljeba
- VladaFBiH
#27236 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
jeste mnogo zdravija opcija ali opet imaš značajno jeftinije alternative od Rio Mare Insalatissime a dobiješ haman isto (u salati baš i dolazi do izražaja "kvalitet" vs konkurencija) + ja se od ovoga ne mogu najestiNaslovnica wrote: ↑06/01/2026 18:14Ja danas dade 8.5KM za zvrk zeljanice i zvrk bureka.![]()
Ko pazi na sebe i svoje zdravlje, ako je već odlučio da za obrok da 8.5KM, onda je mnogo zdravija opcija ova "salata".
Mislim da je to poenta kupovine ovih proizvoda.
Ja mislim da nikada u životu nisam kupio niti probao Rio Mare, nije moja liga niti želim da me pljačkaju.
Na stranu što je svaka tunjevina puna žive, toliko da je svakako treba izbjegavati često konzumirati.
Ja volim krepane sardine, luka crvenog, štrucu hljeba
- duh_sa_sjekirom
#27237 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Glede ovog nevremena, poplava, snijega... mislim da je sad pravo vrijeme da trgovci dignu cijene, onako hinjaka jedno 4-5%%...jebiga, otežana dostava, duga čekanja, rastu troškovi...neko to mora platiti
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#27238 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Inace na tajlandu imaju posebne brodove i onda love tunu posebno za rio mare, a posebno za trend 
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#27239 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Ili u prevodu-sve sto poskupljuje robu krajnjem kupcu?VladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 17:49Pojednostavljeno:_BataZiv_0809 wrote: ↑06/01/2026 17:35Sta su on i off rabati?VladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 16:44
imaš ovlaštene distributere koji uvoze proizvode X kompanije. Ta kompanija im da neku cijenu za BiH i oni na to zaračunaju svoju zaradu, rabate, maketing, zavisne troškove i sl. te formiraju veleprodajnu cijenu po kojoj prodaju trgovinama. Trgovina na tu cijenu zaračuna svoju maržu i dobiješ neku cijenu na polici.
Inace jak post.
On rebate - rabat na fakturi i generalno je neutralan jer se uzima ulazna cijena i na nju dodaje marža. Najveća razlika je obično između malih (tipa str) i velikih kupaca (lanci) npr. mali imaju max 4% a veliki max 8% (procenti zavise od distributera do distributera odnosno od brenda do brenda)
Off rebate - sve što se ne vidi na fakturi npr. ulaganja u marketing, godišnji bonusi i sl. a isplaćuje se na mjesečnom/kvartalnom/godišnjem nivou
-
Ci-Nick
#27240 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Nisam snob a kupujem iskljucivo Rio mare i to u zadnjih 25 ili 30 godina.
Doduše uglavnom kupujem kad je snizenje a onda uzmem 10 pakovanja po 4 komada i miran neko vrijeme.
Zasto kupujem Rio Mare?
Kćerka jede po 2 ili 3 konzerve sedmično a s obzirom da je tunjevina puna žive nadam se da takav brend ima bolju kontrolu i da ne bi pustili u prodaju ribu sa većom količinom zive od dozvoljene .
Za neke manje brendove ne bi garantovao.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#27241 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Rio Mare je najukusnija sto jest jest
-
kupusalata
#27242 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Mislim da i onaj Calvo spanski nije los a oko 4-5 maraka jeCi-Nick wrote: ↑06/01/2026 19:02Nisam snob a kupujem iskljucivo Rio mare i to u zadnjih 25 ili 30 godina.
Doduše uglavnom kupujem kad je snizenje a onda uzmem 10 pakovanja po 4 komada i miran neko vrijeme.
Zasto kupujem Rio Mare?
Kćerka jede po 2 ili 3 konzerve sedmično a s obzirom da je tunjevina puna žive nadam se da takav brend ima bolju kontrolu i da ne bi pustili u prodaju ribu sa većom količinom zive od dozvoljene .
- Rothmans
-
tokio25
#27244 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
razumio samVladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 16:44imaš ovlaštene distributere koji uvoze proizvode X kompanije. Ta kompanija im da neku cijenu za BiH i oni na to zaračunaju svoju zaradu, rabate, maketing, zavisne troškove i sl. te formiraju veleprodajnu cijenu po kojoj prodaju trgovinama. Trgovina na tu cijenu zaračuna svoju maržu i dobiješ neku cijenu na polici.tokio25 wrote: ↑06/01/2026 13:23kako paralelni uvoz?VladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 12:27
Recimo, kupio na nekoj akciji 3+1 pa ih raspakovao i prodaje na komad ili je iz paralelnog uvoza - vjerovao ili ne Rio Mare je jeftiniji na polici i to pofino u Italiji nego u BiH.
Velikim se uglavnom ne isplati uvoziti jer imaju bonuse rabate od distributera na cijeli porftolio a uvozom nečega što oni rade rizikuju gubitak istih mada je čak i Bingo počeo da prodaje iz paralele jer ga je pritisla "konkurencija" sa svojim uvozima npr. Dove sapuni koji su regularno preko 3KM kod njih su redovno 1,75KM a na akciji 1,50KM.
ovo prvo proizvodjac pretpostavljam salje direktno jel (ne uzimaj me za rijeci jer ne znam o tome pa je to vjerovatno distributer i sl kako vec to ide)
a ovo drugo?
znaci uprosteno ja ne nabavim od tebe distributera nego nabavim od distributera iz madjarske jer on ima bolju cijenu al gubim na svemu ostalom sto ti jos zastupas za tu firmu
ako sam dobro shvatio to je to
-
HelaS
#27245 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Uvijek me zanimalo koliko žive ima u morima, a koliko je ulovljene tune i koliko žive ostane nakon te tune
Da li neko radi analizu sadržaja žive u konzerviranim ili smrznutim ribama koje se stavljaju na tržište BiH?
- VladaFBiH
#27246 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
pa možeš tako reći ali je ovo, za sada, neizostavna karika u lancu jer bez nje ne bi imao robu na tržištu niti isporuke po radnjama_BataZiv_0809 wrote: ↑06/01/2026 18:34Ili u prevodu-sve sto poskupljuje robu krajnjem kupcu?VladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 17:49Pojednostavljeno:
-
Ci-Nick
#27247 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
Kad se tek pohavio prije par godina bio je dobar, ali se pokvario a cijena je priblizna.kupusalata wrote: ↑06/01/2026 19:17Mislim da i onaj Calvo spanski nije los a oko 4-5 maraka jeCi-Nick wrote: ↑06/01/2026 19:02Nisam snob a kupujem iskljucivo Rio mare i to u zadnjih 25 ili 30 godina.
Zasto kupujem Rio Mare?
- VladaFBiH
#27248 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
otprilike s tim da se "malim" to još i isplati jer u igri nisu veliki iznosi dok kod velikih lanaca su u pitanju veliki iznosi i u Mađarskoj nisu distributeri već "dileri" koji prodaju robu svima mada ako pojednostaviš možeš reći da je sličnotokio25 wrote: ↑06/01/2026 19:56razumio samVladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 16:44imaš ovlaštene distributere koji uvoze proizvode X kompanije. Ta kompanija im da neku cijenu za BiH i oni na to zaračunaju svoju zaradu, rabate, maketing, zavisne troškove i sl. te formiraju veleprodajnu cijenu po kojoj prodaju trgovinama. Trgovina na tu cijenu zaračuna svoju maržu i dobiješ neku cijenu na polici.
znaci uprosteno ja ne nabavim od tebe distributera nego nabavim od distributera iz madjarske jer on ima bolju cijenu al gubim na svemu ostalom sto ti jos zastupas za tu firmu
- VladaFBiH
#27249 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
meni je bila odlična ona što je Konzum/Mercator uvozio Mare Apareto ili tako nešto se zvalaCi-Nick wrote: ↑06/01/2026 20:46Kad se tek pohavio prije par godina bio je dobar, ali se pokvario a cijena je priblizna.kupusalata wrote: ↑06/01/2026 19:17Mislim da i onaj Calvo spanski nije los a oko 4-5 maraka jeCi-Nick wrote: ↑06/01/2026 19:02
Nisam snob a kupujem iskljucivo Rio mare i to u zadnjih 25 ili 30 godina.
Zasto kupujem Rio Mare?
-
tokio25
#27250 Re: INFLACIJA-poskupljenja, divljanje na tržištu BiH
da hocemo napokon uci u tu eu pa bi to sigurno bilo prostije i dostupnije iz mnogih razlogaVladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 20:47otprilike s tim da se "malim" to još i isplati jer u igri nisu veliki iznosi dok kod velikih lanaca su u pitanju veliki iznosi i u Mađarskoj nisu distributeri već "dileri" koji prodaju robu svima mada ako pojednostaviš možeš reći da je sličnotokio25 wrote: ↑06/01/2026 19:56razumio samVladaFBiH wrote: ↑06/01/2026 16:44
imaš ovlaštene distributere koji uvoze proizvode X kompanije. Ta kompanija im da neku cijenu za BiH i oni na to zaračunaju svoju zaradu, rabate, maketing, zavisne troškove i sl. te formiraju veleprodajnu cijenu po kojoj prodaju trgovinama. Trgovina na tu cijenu zaračuna svoju maržu i dobiješ neku cijenu na polici.