Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Moderator: anex
-
Dangubic
#1 Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Imam dva brokerska racuna IBKR i Giro , sledece godine se selim iz Nizozemske u BiH i brokerski racuni se moraju preseliti u BiH jer cu se odjaviti u Nizozemskoj a prijaviti u BiH, da li ima iko iskustva sa tim stvarima ,sta bi trebao uraditi u BiH osim otvoriti racun na koji ce pare stizati?
- gentoo
- Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25
#2 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Dangubic wrote: ↑05/01/2026 11:59 Imam dva brokerska racuna IBKR i Giro , sledece godine se selim iz Nizozemske u BiH i brokerski racuni se moraju preseliti u BiH jer cu se odjaviti u Nizozemskoj a prijaviti u BiH, da li ima iko iskustva sa tim stvarima ,sta bi trebao uraditi u BiH osim otvoriti racun na koji ce pare stizati?
Kakve tacno pare ? Da li trgujes vise puta u mjesecu u smislu da kupis za 1EUR a prodas za 1.80EUR (parafraziram) i onda zaradu isplacujes mjesecno ? Ili koristis to kao investicijski gdje sve ulazes i dalje (i eventualnu dividendu) ? Problem ti moze biti isplata sa IBKR (nemam pojma sta je Giro i jel' to isto) jer kao drzavljanin BIH (sto pretpostavljam jesi) ne smijes bez posrednika (brokera) ulagati u dionice.
I ja po malo uplacujem na IBKR, pratim S&P500 varijacije ali to vidim vise kao ulaganje za penziju i nadam se da ce od sad pa u narednih 20 god. ova drzava postati normalna i da cu moci onda to sasvim normalno i legalno povuci na svoje racune.
-
Dangubic
#3 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Prestao sam da trgujem na dan i presao sa dionica na ETF , vise nekretnina sam prodao i taj novac stavljam u ETF mozda jednom gidisnje nesto prodam,Giro se u Evropi cesto koristi IBKR u SAD.BiH ima puno diaspore ,mora biti puno slucajeva kao moj.Dividentu ne isplacujem sve samo kupujem sto je kumulativno.gentoo wrote: ↑05/01/2026 12:05Dangubic wrote: ↑05/01/2026 11:59 Imam dva brokerska racuna IBKR i Giro , sledece godine se selim iz Nizozemske u BiH i brokerski racuni se moraju preseliti u BiH jer cu se odjaviti u Nizozemskoj a prijaviti u BiH, da li ima iko iskustva sa tim stvarima ,sta bi trebao uraditi u BiH osim otvoriti racun na koji ce pare stizati?
Kakve tacno pare ? Da li trgujes vise puta u mjesecu u smislu da kupis za 1EUR a prodas za 1.80EUR (parafraziram) i onda zaradu isplacujes mjesecno ? Ili koristis to kao investicijski gdje sve ulazes i dalje (i eventualnu dividendu) ? Problem ti moze biti isplata sa IBKR (nemam pojma sta je Giro i jel' to isto) jer kao drzavljanin BIH (sto pretpostavljam jesi) ne smijes bez posrednika (brokera) ulagati u dionice.
I ja po malo uplacujem na IBKR, pratim S&P500 varijacije ali to vidim vise kao ulaganje za penziju i nadam se da ce od sad pa u narednih 20 god. ova drzava postati normalna i da cu moci onda to sasvim normalno i legalno povuci na svoje racune.
- gentoo
#4 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Dakle ne isplacujes na racun nista redovno i nemas namjeru ? Onda nastavi sa ulaganjem kao i do sad i cekaj bolja vremena za isplatu. Banke ce da te potencijalno naguze. Na uplatu ne racunaj iz BIH (najlakse da eventualne izvore primanja iz EU direktno usmjeris na brokere), a vrlo moguce i da ce isplatu da zezaju. Isto ti je is sa cryptoDangubic wrote: ↑05/01/2026 12:31 Prestao sam da trgujem na dan i presao sa dionica na ETF , vise nekretnina sam prodao i taj novac stavljam u ETF mozda jednom gidisnje nesto prodam,Giro se u Evropi cesto koristi IBKR u SAD.BiH ima puno diaspore ,mora biti puno slucajeva kao moj.Dividentu ne isplacujem sve samo kupujem sto je kumulativno.
-
Dangubic
#5 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Isplacujem jednom godisnje dio i trosim ,imam 54 godine i od 55 do 80 godina hocu sve da potrosim tako svake godine prodam nesto.gentoo wrote: ↑05/01/2026 12:47Dakle ne isplacujes na racun nista redovno i nemas namjeru ? Onda nastavi sa ulaganjem kao i do sad i cekaj bolja vremena za isplatu. Banke ce da te potencijalno naguze. Na uplatu ne racunaj iz BIH (najlakse da eventualne izvore primanja iz EU direktno usmjeris na brokere), a vrlo moguce i da ce isplatu da zezaju. Isto ti je is sa cryptoDangubic wrote: ↑05/01/2026 12:31 Prestao sam da trgujem na dan i presao sa dionica na ETF , vise nekretnina sam prodao i taj novac stavljam u ETF mozda jednom gidisnje nesto prodam,Giro se u Evropi cesto koristi IBKR u SAD.BiH ima puno diaspore ,mora biti puno slucajeva kao moj.Dividentu ne isplacujem sve samo kupujem sto je kumulativno.
- dr_Evil
#6 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
A zasto se pobogu odjavljujes u Nizozemskoj? :SDangubic wrote: ↑05/01/2026 11:59 Imam dva brokerska racuna IBKR i Giro , sledece godine se selim iz Nizozemske u BiH i brokerski racuni se moraju preseliti u BiH jer cu se odjaviti u Nizozemskoj a prijaviti u BiH, da li ima iko iskustva sa tim stvarima ,sta bi trebao uraditi u BiH osim otvoriti racun na koji ce pare stizati?
-
Dangubic
#7 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Pa prodajem kucu,nemam vise adresu, imam adresu u Spaniji i Bosni, posto je Bosna poreski raj prijavljujem se u Bosnu tj nema poreza na penzije veoma mali porez na dobit 10% idealno.dr_Evil wrote: ↑05/01/2026 13:21A zasto se pobogu odjavljujes u Nizozemskoj? :SDangubic wrote: ↑05/01/2026 11:59 Imam dva brokerska racuna IBKR i Giro , sledece godine se selim iz Nizozemske u BiH i brokerski racuni se moraju preseliti u BiH jer cu se odjaviti u Nizozemskoj a prijaviti u BiH, da li ima iko iskustva sa tim stvarima ,sta bi trebao uraditi u BiH osim otvoriti racun na koji ce pare stizati?
- gentoo
#8 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Onda na osnovu adrese u Spaniji imaj racun u Spanskoj banci sa kojom ces raditi ove stvari. Imaj Visu/Mastercard od te spanske banke da dizes pare na bankomatu kad si u Bosni. Ovo je ustvari idealna situacija i nesto sto mi iz Bosne sanjamo (da nam bar Wise/Revolut i slicni rade).
No kod nas ti drzava ne da ni da se kladis u stranoj kladionici tako da..
- dr_Evil
#9 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Da, ne placa se porez niti porez na dohodak, ali ce ti mislim biti umanjena penzija za neki % u startuDangubic wrote: ↑05/01/2026 13:39Pa prodajem kucu,nemam vise adresu, imam adresu u Spaniji i Bosni, posto je Bosna poreski raj prijavljujem se u Bosnu tj nema poreza na penzije veoma mali porez na dobit 10% idealno.dr_Evil wrote: ↑05/01/2026 13:21A zasto se pobogu odjavljujes u Nizozemskoj? :SDangubic wrote: ↑05/01/2026 11:59 Imam dva brokerska racuna IBKR i Giro , sledece godine se selim iz Nizozemske u BiH i brokerski racuni se moraju preseliti u BiH jer cu se odjaviti u Nizozemskoj a prijaviti u BiH, da li ima iko iskustva sa tim stvarima ,sta bi trebao uraditi u BiH osim otvoriti racun na koji ce pare stizati?
U svakom slucaju razumijem
-
Dangubic
#10 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
-
Dangubic
#11 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Da taj Wiise treba da vidim kako to radi i u Spaniji ga imaju Holandjanigentoo wrote: ↑05/01/2026 14:02Onda na osnovu adrese u Spaniji imaj racun u Spanskoj banci sa kojom ces raditi ove stvari. Imaj Visu/Mastercard od te spanske banke da dizes pare na bankomatu kad si u Bosni. Ovo je ustvari idealna situacija i nesto sto mi iz Bosne sanjamo (da nam bar Wise/Revolut i slicni rade).
-
Dangubic
#12 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Da tako cu nesto i napraviti otvorio sam Wise da mi penzija i pare od dionica lijezu na taj racun i zadrzacu cu samo IKBR brokera koji moze u BiH i u Decembru samo prijavim da mijenjam prebivaliste i drzavu kojoj sam poreski obaveznik tj BiH umjesto NL, volim sto sam ovako pametan nema ti paragentoo wrote: ↑05/01/2026 14:02Onda na osnovu adrese u Spaniji imaj racun u Spanskoj banci sa kojom ces raditi ove stvari. Imaj Visu/Mastercard od te spanske banke da dizes pare na bankomatu kad si u Bosni. Ovo je ustvari idealna situacija i nesto sto mi iz Bosne sanjamo (da nam bar Wise/Revolut i slicni rade).
-
zigzag
#13 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
Dangubic wrote: ↑06/01/2026 15:22Da tako cu nesto i napraviti otvorio sam Wise da mi penzija i pare od dionica lijezu na taj racun i zadrzacu cu samo IKBR brokera koji moze u BiH i u Decembru samo prijavim da mijenjam prebivaliste i drzavu kojoj sam poreski obaveznik tj BiH umjesto NL, volim sto sam ovako pametan nema ti paragentoo wrote: ↑05/01/2026 14:02Onda na osnovu adrese u Spaniji imaj racun u Spanskoj banci sa kojom ces raditi ove stvari. Imaj Visu/Mastercard od te spanske banke da dizes pare na bankomatu kad si u Bosni. Ovo je ustvari idealna situacija i nesto sto mi iz Bosne sanjamo (da nam bar Wise/Revolut i slicni rade).
No kod nas ti drzava ne da ni da se kladis u stranoj kladionici tako da... U Spanii imam vec racun i kreditnu karticu ali tamo ne pokazujem primanja.
nemereš ti našeg čovjeka zajebat....
-
Dangubic
#14 Re: Prenos dionica iz inostranstva u BiH
zigzag wrote: ↑06/01/2026 15:34Dangubic wrote: ↑06/01/2026 15:22Da tako cu nesto i napraviti otvorio sam Wise da mi penzija i pare od dionica lijezu na taj racun i zadrzacu cu samo IKBR brokera koji moze u BiH i u Decembru samo prijavim da mijenjam prebivaliste i drzavu kojoj sam poreski obaveznik tj BiH umjesto NL, volim sto sam ovako pametan nema ti paragentoo wrote: ↑05/01/2026 14:02
Onda na osnovu adrese u Spaniji imaj racun u Spanskoj banci sa kojom ces raditi ove stvari. Imaj Visu/Mastercard od te spanske banke da dizes pare na bankomatu kad si u Bosni. Ovo je ustvari idealna situacija i nesto sto mi iz Bosne sanjamo (da nam bar Wise/Revolut i slicni rade).
No kod nas ti drzava ne da ni da se kladis u stranoj kladionici tako da... U Spanii imam vec racun i kreditnu karticu ali tamo ne pokazujem primanja.
nemereš ti našeg čovjeka zajebat....