Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Čitalac wrote: ↑03/01/2026 11:21
Moskva je zabrinuta...
Američki napadi na Caracas izazivaju duboku zabrinutost i osudu, izgovori koji se navode za opravdanje ove agresije su neodrživi, priopćilo je rusko Ministarstvo vanjskih poslova.
"Jutros su Sjedinjene Države počinile čin oružane agresije protiv Venezuele. Ovo je stvar duboke zabrinutosti i osude. Izgovori koji se navode za opravdanje takvih postupaka su neodrživi", priopćilo je diplomatsko odjeljenje.
Selami i mahanje za Madura
Najviše trebaju biti zabrinuti Ukrajinci
Narod Venezuele širom raširenih nogu dočekuje Trumpa i američku demokratiju.
Ponekad zaključim da ti nikako nisi dobar s glavom
Sarkastičan sam. Nisam ljubitelj ni Madura ni Trumpa, ali ovo što se jutros desilo, u ime nafte i demokratije, ne ide mi u glavu. Od Venezuele će napraviti novi Irak.
Sarkastičan sam. Nisam ljubitelj ni Madura ni Trumpa, ali ovo što se jutros desilo, u ime nafte i demokratije, ne ide mi u glavu. Od Venezuele će napraviti novi Irak.
I sarkazam ima mjeru
Izvinjavam se narodu bolivarske socijalističke samoupravne republike Venezule na sarkastičkom komentaru usmjerenom protiv žutokosog idiota zbog kojeg će ovaj svijet postati još gore i opasnije mjesto za život.
Ako će prosječna porodica u Venecueli bolje živjeti, podržavam...jer ovaj je vodio ne baš pametnu politiku za svoj narod.
Ali pošto znamo da neće ovo je agresija kakva se ne pamti...nadam se da je samo što manje nevinih nastradalo.
Zamisli da sebi das za pravo da upadnes u tuđu drzavu, otmes joj predsjednoika, bombardujes joj glavni grad, a onda se po medijima hvalis kako si uspjesan
Pa sta bi mi (BiH) radili da mozemo tako, tj. da smo na njihovom mjestu
Zato volimo Ameriku i njihove zapadno civilizacijske vrijednosti
Last edited by LSD on 03/01/2026 12:30, edited 1 time in total.
Latinoamerikanke uz indijke su naljepse žene svijeta. Imaju bronzanu put i preljep osmjeh. Ove nasHe se ubiše po solarijima da imaju takvu put i napucene usne
pici wrote: ↑03/01/2026 12:35
Ihh kako cu s merakom da kupujem venecuelanski plin preko juzne transfezale pod amerima... qita rusima vise za plin.
Odakle njima plin? Ja znam da imaju samo naftu
Uz nalazista nafte su obavezna i nalazišta plina, jedno bez drugog neide, rijetko da je razdvojeno. Zemlja koja je bogata naftom isto je bogata i plinom.
Stavit ce marionetu koja ce Americi da prodaje naftu po cijeni od pola centa za 100.000.000 litara. Da sve bude fer i posteno. Ameri placaju da se zna, ne pljackaju.
A jel stvarno mislite da ameri rovare po BI zbog izraela. Jebe se njima za izrael, koristan je da mogu arabe drzavi u šaci i non stop im prijetiti. Nafta i plin su najveci razlog. Ev i venecuela pade zbog nafte i plina. Ko je sljedeci Danci i Grenland ... Artik je sljedeci, tu ce sa rusima da se bodu. Istrazivanja pokazuju ogromne kolicine nafte, plina i ruda pod ledom i vodom.
Ćuj uhapsili predjednika suverene drzave zbog narkotika. Pa sto ne hapse sefove narkokartela po kolumbiji i meksiku, hiljadu puta opasniji.
Last edited by pici on 03/01/2026 12:51, edited 1 time in total.
No, zašto? Koji je točno motiv predsjednika "mirotvorca" da od svih trusnih područja na svijetu napadne baš Venezuelu?
Njegova administracija neumorno tvrdi da je povod rata "borba protiv droge" i kartela koji SAD-u šalju basnoslovne pošiljke opijata. Međutim, malo tko je u to istinski spreman povjerovati, ako ni zbog čega, onda zbog činjenice da ni jedna raspoloživa statistika ne potkrepljuje tu tezu.
Prema službenim podacima DEA-e, federalne agencije čija je glavna zadaća borba protiv droge, samo 8 posto kokaina namijenjenog SAD-u prevezeno je iz Venezuele, tankerima na Karibima. UNODC ide i korak dalje pa u svom izvješću napominje kako Venezuela uopće ne proizvodi kokain te da na mapama globalnih plantaža koke nema njezinih teritorija.
Tko, dakle, proizvodi kokain? Susjedna Kolumbija, koja je po svim raspoloživim podacima vodeći globalni proizvođač te iz koje je u SAD 2024. godine stiglo čak 84 posto sveg zaplijenjenog kokaina. DEA ističe kako 90 posto sveg kolumbijskog kokaina u SAD stiže kopnenom, meksičkom rutom.
Međutim, želimo li razumjeti stvarni motiv Trumpova svrgavanja Madurova režima u Venezueli, dužni smo reći da Venezuela posjeduje najveće dokazane naftne rezerve na svijetu, oko vrtoglavih 303 milijardi barela crnog zlata, što je 18 posto svih poznatih svjetskih naftnih rezervi.
Konteksta radi, Saudijska Arabija ima "tek" 267 milijardi barela.
Da je nafta stvarni uzrok i motiv ovih vojnih operacija Trumpove administracije, nedavno je dala naslutiti i šefica osoblja Bijele kuće Susie Wiles u svom eksplozivnom intervjuu za Vanity Fair.