Bice najprije da je ovo prvo. Cijene odrzavanja su iste 20 i kusur godina. Svi znaju, ali se svi ludi prave da iz prazne ne puca.bitanga_sa_otesa wrote: ↑02/01/2026 10:23 nikad to nije bila nadleznost ED,uvijek je te unutrasnje kvarove popravljao sarajevostan.zadnjih godina se prepucavaju oko toga jer nemaju valjda majstore ili im se ne trose pare ...
SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#100401 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
- bitanga_sa_otesa
- Grijem se na: drva
- Vozim: pezejca
- Horoskop: ne vjerujem
#100402 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
sve te firme su odron,legalni lihvari.
sve od vanjskog kablovskog prikljucnog ormara pa do brojila pripada zgradi,tj zajednickim instalacijama.samo brojilo pripada ED i ako bude kvar na njemu besplatna je zamjena.
- Haris.ba
#100403 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
bitanga_sa_otesa wrote: ↑02/01/2026 10:49sve te firme su odron,legalni lihvari.
sve od vanjskog kablovskog prikljucnog ormara pa do brojila pripada zgradi,tj zajednickim instalacijama.samo brojilo pripada ED i ako bude kvar na njemu besplatna je zamjena.
Sta ovdje dodje u praksi vanjski prikljucak u neboderu?Instalacije zgrade su:
2) za višespratne objekte gdje je po etažama smješteno više stambenih ili poslovnih jedinica, a mjerni uređaji su smješteni po etažama - svi vodovi od vanjskog priključka sa glavnim napojnim (usponskim) vodovima do sporednih razvodnih ploča po etažama, isključujući brojila i dalje, odlazni osigurači do sporednih razvodnih ploča etažnih vlasnika (isključujući razvodnu ploču),
Znaci, ne ide od satova nadleznost upravitelja, vec od tog vanjskog prikljucka?
- Velkoski
- ModeratorNaBezCenzure
- Vozim: Golf 7 GTI
#100404 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Svaki haustor ima bar jedan stan koji je dužan hiljade i hiljade maraka, nevjerovatno mi je da nema mehanizma naplate toga.Chmoljo wrote: ↑02/01/2026 10:45Bice najprije da je ovo prvo. Cijene odrzavanja su iste 20 i kusur godina. Svi znaju, ali se svi ludi prave da iz prazne ne puca.bitanga_sa_otesa wrote: ↑02/01/2026 10:23 nikad to nije bila nadleznost ED,uvijek je te unutrasnje kvarove popravljao sarajevostan.zadnjih godina se prepucavaju oko toga jer nemaju valjda majstore ili im se ne trose pare ...
- drug_profi
#100405 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
22.000 maraka je dug mog haustora.
A stanovi kvadratura 40-50 kvadrata.
Valjalo je nabit taj dug.
A i kad bi svi placali, mjesecno bi oko 700 maraka islo. Od toga ide procenat PEV, procenat za Upravitelja, dio love za redovno ciscenje, i ostane mozda max 200 maraka za odrzavanje.
A posto jedno 20% ne placa nikako, a jos toliko neredovno, imamo dubiozu od koje bi se mogao novi lift kupiti.
A i kad bi svi placali, mjesecno bi oko 700 maraka islo. Od toga ide procenat PEV, procenat za Upravitelja, dio love za redovno ciscenje, i ostane mozda max 200 maraka za odrzavanje.
A posto jedno 20% ne placa nikako, a jos toliko neredovno, imamo dubiozu od koje bi se mogao novi lift kupiti.
- bitanga_sa_otesa
#100406 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
na neboderima uglavnom bude RO-6 ormar

ili KPO

kablovi do ovih ormara i ormari su vlasnistvo elektrodistribucije,sve iza njih ide u zgradu i sve sto je u zajednickim prostorijama odrzava upravitelj
- nepass1
#100407 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
U starom gradu mi idemo u minus kad svi placaju ako cistacica dodje dva puta sedmicno. Mala zgrada, malo stanova.drug_profi wrote: ↑02/01/2026 14:36 22.000 maraka je dug mog haustora.
U drugom stanu smo milju u plusu isto svi placaju.
-
mali_balon
#100408 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ima, tuze te I ide odbijanje od plate ili peMziue....e sad ako je neko soc slucaj, na birou, niska penzija itd itd.....Velkoski wrote: ↑02/01/2026 13:22Svaki haustor ima bar jedan stan koji je dužan hiljade i hiljade maraka, nevjerovatno mi je da nema mehanizma naplate toga.Chmoljo wrote: ↑02/01/2026 10:45Bice najprije da je ovo prvo. Cijene odrzavanja su iste 20 i kusur godina. Svi znaju, ali se svi ludi prave da iz prazne ne puca.bitanga_sa_otesa wrote: ↑02/01/2026 10:23 nikad to nije bila nadleznost ED,uvijek je te unutrasnje kvarove popravljao sarajevostan.zadnjih godina se prepucavaju oko toga jer nemaju valjda majstore ili im se ne trose pare ...
- Thorgerson
#100409 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zakonom je sve to lijepo zamisljeno, ali kod nas su upravitelji sami sebi svrha.
Dakle, njih boli qrac za dug stanara. A ne bi trebalo biti. Jer oni su zakonom odredjeni da vode o tome brigu.
Oni naplate svoje, svoju proviziju, tj drze tu neku naplatu toliko da oni mogu funkcionisati, platiti sebi plate itd - dakle, sami sebi svrha. Njima je svejedno ima li haustor 10 000 ili 60.000 duga ili nema duga. Bitno je da oni mogu funkcinisati.
To sto neka zgrada ima dug 40.000 KM, i kad dodje vrijeme za popravke, nema para - upravitelje boli neka stvar. Samo kazu imate dug.
Pa da jebem vam sve, imamo dug jer vi ne radite svoj posao i ne naplacujete taj dug.
Kod mene je naplativost ok, oko 80ak %. Nemamo dugove, u plusu smo. Ali isto tako i relativno nova zgrada.
Da li tuze te sto ne placaju? Ne znam. Koji im je mehanizam da naplate? Ne znam. Eh, da se oni naplacuju tako da svi moraju platiti inace i njima qrac, e tad bi bila prica drugacija.
Isto tako, cijena odrzavanja jeste smijesna. Al isto tako i za tih pisljivih 20ak KM ne dobijes nista. Tu i tamo ociste haustor, i imas odrzavanje lifta. A i to bog sami zna kako odrzavaju. Daj boze da se to ok radi.
Dakle, njih boli qrac za dug stanara. A ne bi trebalo biti. Jer oni su zakonom odredjeni da vode o tome brigu.
Oni naplate svoje, svoju proviziju, tj drze tu neku naplatu toliko da oni mogu funkcionisati, platiti sebi plate itd - dakle, sami sebi svrha. Njima je svejedno ima li haustor 10 000 ili 60.000 duga ili nema duga. Bitno je da oni mogu funkcinisati.
To sto neka zgrada ima dug 40.000 KM, i kad dodje vrijeme za popravke, nema para - upravitelje boli neka stvar. Samo kazu imate dug.
Pa da jebem vam sve, imamo dug jer vi ne radite svoj posao i ne naplacujete taj dug.
Kod mene je naplativost ok, oko 80ak %. Nemamo dugove, u plusu smo. Ali isto tako i relativno nova zgrada.
Da li tuze te sto ne placaju? Ne znam. Koji im je mehanizam da naplate? Ne znam. Eh, da se oni naplacuju tako da svi moraju platiti inace i njima qrac, e tad bi bila prica drugacija.
Isto tako, cijena odrzavanja jeste smijesna. Al isto tako i za tih pisljivih 20ak KM ne dobijes nista. Tu i tamo ociste haustor, i imas odrzavanje lifta. A i to bog sami zna kako odrzavaju. Daj boze da se to ok radi.
- bitanga_sa_otesa
#100410 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
bolje da ne znasThorgerson wrote: ↑02/01/2026 16:49 i imas odrzavanje lifta. A i to bog sami zna kako odrzavaju. Daj boze da se to ok radi.
- Chmoljo
#100411 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Sto samo po sebi namece zakljicak da se ne moze placati ista cijena za noviju i ista za stariju zgradu.nepass1 wrote: ↑02/01/2026 15:03U starom gradu mi idemo u minus kad svi placaju ako cistacica dodje dva puta sedmicno. Mala zgrada, malo stanova.drug_profi wrote: ↑02/01/2026 14:36 22.000 maraka je dug mog haustora.
U drugom stanu smo milju u plusu isto svi placaju.
Postoji vrlo lagan nacin da se rijesi pitanje upraviteljstva: napravi se godisnji plan odrzavanja, uradi se procjena i dobijeni iznos se podijeli po kvadratu korisnog prostora, odnosno suvlasnickom udjelu. Dobijeni iznos se podijeli na 12 i eto mjesecnog iznosa odrzavanja po kvadratu. Za svaku zgradu posebno. Odrzavas sad kvalitetnije, idice godine manje i tako...
Samo kod nas se uvijek ide linijom manjeg otpora i fasada, stubiste, lift posmatra kao nesto bogomdano i tudje. Etazni blasnici glume budale, vlasti se ne bakcu ovim dok ne dogori do nokata, jer znaju da nece biti popularno.
Upravitelji plivaju kako znaju, ali ocekivati ozbiljnost tamo gdje je slaba zarada je nerealno. Da je upraviteljstvo djelatnost od koje se moze korektno i konkretno poslovati, bilo bi dovoljno ozbiljnih firmi. Zasto ih nema? Pa zato sto je sve zasnovano na nerealnim osnovama, uglavnom nerealnim zeljama etaznih vlasnika da placaju cvaju i imaju glanc novo sve u zgradi pedeset godina staroj. Nikad okrecenoj, nikad fasadi sredjenoj, zguljenoj od gelera, protreslu od detonacija.
- drug_profi
#100412 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Imamo stan gdje su vlasnici u americi vec 20 gpdina, a ni prije toga nisu placali. 30 godina. Preko 7000 duga i niko im ne moze na rep soli staviti.
-
Dino79
#100413 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Krivicna prijava protiv upravitelja jer nije nista radio po pitanju duga. Mogao je tuziti duznike ali nije . Svjesno je pravio propust i nanio stetu odnosno omogucio duznicima da ostvare imovinsku korist.Thorgerson wrote: ↑02/01/2026 16:49 Zakonom je sve to lijepo zamisljeno, ali kod nas su upravitelji sami sebi svrha.
-
arhivasvega
#100414 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upraviteljima nije u cilju da imaju zgrade u plusu jer bi onda morali raditi, a kada je zgrada u minusu kao moja cca 15000 km ne rade ništa, kad god ih zoves za bilo sta kazu imate dug, nema para za popravku, mi sami sebi sijalice kupujemo i mjenjamo, krecimo itd, a upravitelj uzima i povjerenik uzimaju mjesecnu naknadu od uplacenih sredstava koja je zakonom regulisana tako da je njima u cilju da imaju sto vise zgrada koje su u minusu...
- Haris.ba
#100415 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Imao sam iskustvo kako je bez upravitelja. Bila nova zgrada, tada zakon to nije bio rijesio.Thorgerson wrote: ↑02/01/2026 16:49 Zakonom je sve to lijepo zamisljeno, ali kod nas su upravitelji sami sebi svrha.
Covjek bi rekao nova zgrada pa nema troskova. Do prvog problema.
Ja sam neka tri mjeseca ludio dok sam nasao nacin da dodjem da ministarstvo dodjeli upravitelja.
Kakve sve fule imali upravitelji, opet je bolje nego bez njih.
I koliko god upravitelji bili losi, stanari su mnogo mnogo losiji od njih.
-
snijeg_led
#100416 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Upravitelj bi trebao biti placen po procentu koliko je uplaceno od svakog stana. Ako ima 5 stanova on od svakog stana dobija procenat, a ne od ukpnex sume. Samo tako moze biti motivisan da kotrolise i po nekom zakonu trazi i ganja da svi placaju.Thorgerson wrote: ↑02/01/2026 16:49 Zakonom je sve to lijepo zamisljeno, ali kod nas su upravitelji sami sebi svrha.
- Haris.ba
#100417 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pa, zar tako nije?snijeg_led wrote: ↑02/01/2026 21:38 Upravitelj bi trebao biti placen po procentu koliko je uplaceno od svakog stana. Ako ima 5 stanova on od svakog stana dobija procenat, a ne od ukpnex sume. Samo tako moze biti motivisan da kotrolise i po nekom zakonu trazi i ganja da svi placaju.
Evo, upravo gledam mjesecni izvjestaj zgrade i koliko vidim upravo je tako kako predlazes.
Kada se sudski naplati od onih koji su tuzeni, upravitelj uzima sebi koliko ga sljeduje.
- holowey
#100418 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
nigdje slova o danasnjem kroviranju na lapisnici...

- Chmoljo
#100419 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pricate napamet. Zakonska obaveza upravitelja je utuzivanje potrazivanja.
Ali,
1. zastara tece nakon 3 godine za razliku od ostalih komunalija,
2. To su sporovi male vrijednosti koje sud razvlaci godinama,
3. Cesto bude problema u naplati jer se ne zna/ne moze iz cega naplatiti
Nazovite svoje pevove neka vam ispostave evidenciju utuzivanja koju upravitelji moraju imati.
Ali,
1. zastara tece nakon 3 godine za razliku od ostalih komunalija,
2. To su sporovi male vrijednosti koje sud razvlaci godinama,
3. Cesto bude problema u naplati jer se ne zna/ne moze iz cega naplatiti
Nazovite svoje pevove neka vam ispostave evidenciju utuzivanja koju upravitelji moraju imati.
- Chmoljo
#100420 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Osim toga, upravitelj placa pdv na ukupnu sumu svog procenta, a ne samo naplacenu tako da i oni imaju interes naplatiti.Haris.ba wrote: ↑02/01/2026 22:35Pa, zar tako nije?snijeg_led wrote: ↑02/01/2026 21:38 Upravitelj bi trebao biti placen po procentu koliko je uplaceno od svakog stana. Ako ima 5 stanova on od svakog stana dobija procenat, a ne od ukpnex sume. Samo tako moze biti motivisan da kotrolise i po nekom zakonu trazi i ganja da svi placaju.
Evo, upravo gledam mjesecni izvjestaj zgrade i koliko vidim upravo je tako kako predlazes.
Kada se sudski naplati od onih koji su tuzeni, upravitelj uzima sebi koliko ga sljeduje.
- drug_profi
#100421 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ali istina je da bi zakon trebalo mijenjati.
Upravitelj mora biti obavezan da radi na odrzavanju prema planu odrzavanja i prema prijavama kvarova.
I ako je u minusu ulaz, u fond treba racunati i nenaplacena dugovanja, jer ce ih kad tad naplatiti sa kamatom, a neodrzavanje ce samo povecavati trosak onima koji redovno placaju. Tj. nije krivica ni duznost ostalih stanara da utjeruju dugove.
Također treba zakonski spriječiti prenos imovine bez izmirivanja dugovanja za Upravitelja.
Upravitelj mora biti obavezan da radi na odrzavanju prema planu odrzavanja i prema prijavama kvarova.
I ako je u minusu ulaz, u fond treba racunati i nenaplacena dugovanja, jer ce ih kad tad naplatiti sa kamatom, a neodrzavanje ce samo povecavati trosak onima koji redovno placaju. Tj. nije krivica ni duznost ostalih stanara da utjeruju dugove.
Također treba zakonski spriječiti prenos imovine bez izmirivanja dugovanja za Upravitelja.
-
last mohicans
#100422 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Kako KP Rad tuzi za marku, brzinom svjetlosti dođe sa suda. Meni placene račune nakon 1.1 poslali i sudske troskove na to...
- Chmoljo
#100423 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Zato sto mogu odmah na izvrsenje poslatilast mohicans wrote: ↑03/01/2026 00:23 Kako KP Rad tuzi za marku, brzinom svjetlosti dođe sa suda. Meni placene račune nakon 1.1 poslali i sudske troskove na to...
Upravitelji moraju proci cijeli sudski postupak koji traje godinama.Član 29
Vjerodostojna isprava
(1) Izvršenje radi ostvarivanja novčanog potraživanja određuje se i na osnovu vjerodostojne
isprave.
(2) Vjerodostojna isprava je, prema ovom zakonu, mjenica i ček s protestom i povratnim
računom ako su potrebni za zasnivanje potraživanja i računi ili izvodi iz poslovnih knjiga za
cijenu komunalnih usluga isporuke vode, toplotne energije i odvoz smeća.
(3) Vjerodostojna isprava je podobna za izvršenje ako su u njoj naznačeni tražilac izvršenja i
izvršenik, te predmet, vrsta, obim i vrijeme ispunjenja obaveze.
- Haris.ba
#100424 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Ne vidim smisla tom rjesenju. Jer, upravitelja zgrada mozes zamjeniti. I onda sto se naplati dodje na racun novog upravitelja.drug_profi wrote: ↑03/01/2026 00:15 Ali istina je da bi zakon trebalo mijenjati.
I kako mislis da neko radi bez para? Radis li ti bez para?
Ne razumijem kako moze da pare kojih nema budu u tom nekom fondu.
To zadnje o prenosu imovine je pokusano, i palo je na ustavnom sudu.
-
made_in_sarajevo
#100425 Re: SARAJEVO - CRNA HRONIKA Vol. 5
Pisao sam vec na temi upravitelja, OKI mi je upravitelj bio u bulevaru pa pev mjenjao sijalice i senzore rasvjete jer ovi naplate 100KM samo da dodju i zamjene senzor koji kupe najjeftiniji. Sad me OKI opet zakacio na dobrinji i ublehasi teski. Komsija koji nelegalno dize sprat, prvo iznad svog stana, sad iznad moga, prijavljen, ima rjesenje da srusi ali nece, a to efendica sad posebno prozivam, ima duga preko 6000km prema OKI, OKI ga sa centrale vidi direktno sta gradi i pocesali se nisu. Znaci na zicer ga imali da ga povale za sve, meni kazu posto si ti prijavio inspekciji eto necemo mi onda, a inspekciji kroz pricu uopste nije jasno zasto im se oki nikako nije javio za ovo. Sam OKi je prekrsio par zakona o zajednickim prostorijama jer nisu se ni potrudili sprijeciti narusavanje zajednickih prostorija, ali zato im direktno u svakom emailu napisem da necu marke platiti dok ovog ne rijese. Taj dio vide svi iz opstine sad iz mupa i oki. Kad moze soson raditi sta hoce, mogu i ja da ne placam za neizvrsavanje svog posla. Jos mi na telefon na pocetku kazu sta cu ti ja, zovi policiju ne mozemo mi nista.
Danas je najbolje upravitelj biti, nikad lakse pare ne uzmes za minimalan rad.
Ovo na alipasinom, trebao i morao je sarajevostan rijesiti po hitnom postupku, ako nema sklopku eto praznici, mogao je direktno prespojiti privremeno dok ne kupe odgovarajuce sklopke i onda zamjene, a ne da drze ljude 3 dana bez struje.
Danas je najbolje upravitelj biti, nikad lakse pare ne uzmes za minimalan rad.
Ovo na alipasinom, trebao i morao je sarajevostan rijesiti po hitnom postupku, ako nema sklopku eto praznici, mogao je direktno prespojiti privremeno dok ne kupe odgovarajuce sklopke i onda zamjene, a ne da drze ljude 3 dana bez struje.