Bodkin wrote: ↑02/01/2026 13:46
dr_Evil wrote: ↑02/01/2026 10:59
JohnnyS wrote: ↑02/01/2026 10:51
Zato što ne žele igrati po pravilima jačeg. Nije pravedno, ali je očekivano. I mi kad smo djeca bili ko se nije igrao po našim pravilima nije mogao se igrati s nama.
E sad, pravo je pitanje zašto sankcije svim tim zemljama drže Kina i Rusija koje su, čitam, opskrbljene svim resursima i dokinut će američku hegemoniju.
Dokinut ce oni umalo ne rekoh. Kina moze biti nesto, ali mora proci jos 50-100 godina do toga, ako ih prije toga Zapad ne srusi na koljena. Carska Rusija kao sto smo vidjeli je regionalni igrac, zemlja koja je filozofski i politicki 150 godina iza Zapada i kao takva eventualno moze zastiti samo sebe.
Ne razumijem iskreno neko veliko povezivanje Rusije, Kine i Irana kao da je to jedan kompaktni blok po uzoru na NATO ili Zapad. Taj RKI nije nasljednik CCCP-a, gdje smo mogli pricati o nekom homogenom Zapadu i homogenom Istoku barem sto se tice politike i odbrane.
Kina i Rusija gledaju svoje interese, a njima je interes onaj ko ima lovu, to je Zapad.
Zasto Kina i Rusija ako ih posmatrao kao blok nisu u stanju da naprave jak ekonomski i vojni savez ne bih ti znao reci, osim moje pretpostavke da kasne 150 godina sa filozofskim razvojem.
Ali ipak tvrdim da su kineski i hebrejski jezici buducnosti, svaki kao prijestolnica novog istocnog i zapadnog carstva
Ova analiza je malo tezi promasaj.
Rusija je nezaobilazna jer je geografski ogromna, puna je resursa koje treba cijeli svijet i blizu je evrope. I jos se historijski ponasao kao siledzija u kafani.
Kina je pravi pandan americi. Ima interno jako trziste i neovisnu digitalnu infrastrukturu i vojnu industriju. I zadnjih 20 godina je najveci ulagac u ostatak svijeta, do te mjere da polako finansijski porobiti i kolonizirati (naravno kad kina ovo radi onda je ok) pola svijeta. Slag na tortu je proizvodnja. Ima analiza koja je lakmus papir, koliko treba zenlji da proizvodi brodove vojne mornarice. Gdje je amerika vladala do skoro, sad je to kina
Svijet ubrzano ide podjeli na dva dijela
Dobro malo tezi promasaj. Ne znam koji dio oko Rusije ti se nije svidio, ako je sila nek pokaze, ovakva kakva je sada je regionalni igrac i kao sto rekoh moze zastitit sebe jer ima resure, povrsinu i znanje, ali nije u stanju da igra sa NATO paktom, kao sto vidimo u Ukrajini. Ovo jeste rat oko datuma Bozica NATO-a i Rusije, i svi igraju sa rukavicama.
Kina slazem se, ali jos nije u stanju da se odupre kolektivnom Zapadu, jer USA nije Zapad ali jeste njegova najjaca i najrazvijenija pokrajina. A Kina trenutno je usamljena. Mozda tebi tako ne izgleda ali ako poredis Zapad(veliko Z) i Kinu onda ova zaista jos ne moze da uhvati korak.
Ne znam na koliko dijelova se svijet dijeli, i ja pretpostavljam dva kao sto i rekoh, hebrejski i kineski, onako iz zaebacije. Ide se ka tome, treci blok ne postoji odavno, bio on islamski ili nesvrstani, ali je nepostojeci.
Kolo srece se okrece, svako par stoljeca se centar moci pomakne sa istoka na zapad i obrnuto, daleko smo mi jos od pada Zapada taman da je danas krenulo.