Raspisan tender za gradnju gasovoda kroz BiH vrijedan milijardu KM
Preduzeće Sarajevo-gas Istočno Sarajevo raspisalo je tender za projektovanje i izgradnju magistralnog gasovoda Šepak – Novi Grad, jednog od najvećih infrastrukturnih projekata u oblasti energetike u Bosni i Hercegovini u posljednjim godinama.
Vrijednost ugovora iznosi 900 miliona KM bez PDV-a, odnosno više od milijardu KM sa PDV-om, što ovaj projekat svrstava među najveće energetske investicije u zemlji.
Tender otvoren do kraja januara
Kako je navedeno u tenderskoj dokumentaciji, predmet nabavke su:
projektovanje gasovoda
izgradnja kompletne trase
izvođenje svih građevinskih i specijalističkih radova
Trasa gasovoda Novi Grad - Šepak kroz Bosnu i Hercegovinu, odnosno Republiku Srpsku
Rok za dostavljanje ponuda je 28. januar 2026. godine do 12 sati, dok je kriterij za dodjelu ugovora – najniža ponuđena cijena.
Radovi će se izvoditi na kompletnoj trasi od Šepka do Novog Grada, u skladu s projektno-tehničkom dokumentacijom.
Projekat od strateškog značaja
Vlada Republike Srpske je još u novembru prošle godine dala saglasnost za realizaciju ovog projekta, koji je proglašen projektom od strateškog značaja.
Nosilac aktivnosti je preduzeće Sarajevo-gas Istočno Sarajevo, a projekat je uvršten u Strategiju razvoja energetike Republike Srpske do 2035. godine.
Iz Vlade RS tada je saopšteno da gasovod obuhvata i izgradnju priključnih gasovoda prema opštinama i gradovima koji se nalaze duž trase.
Dogovor postoji još od 2021. godine
Gradnja ovog gasovoda dogovorena je još 2021. godine, kada je najavljeno da će trasa prolaziti kroz Srbiju i Bosnu i Hercegovinu.
Trase gasovoda Istočna interkonekcija i Južna interkonekcija kroz Bosnu i Hercegovinu
Trase Istočne i Južne interkonekcije
Prema tadašnjim planovima:
dužina gasovoda u Srbiji iznosit će oko 95 kilometara
kroz Republiku Srpsku oko 325 kilometara
ukupni kapacitet gasovoda biće 1,2 milijarde kubnih metara gasa godišnje
Planirana trasa obuhvata pravac: Inđija – Mačvanski Prnjavor – Bijeljina – Banja Luka – Novi Grad
Veliki značaj za energetsku sigurnost
Realizacijom ovog projekta Republika Srpska bi dobila stabilniji i sigurniji dotok prirodnog gasa, kao i mogućnost širenja gasne mreže ka većem broju gradova i industrijskih zona.
Projekat se smatra jednim od ključnih za:
energetsku stabilnost
industrijski razvoj
privlačenje investicija
diversifikaciju snabdijevanja gasom
Raspisivanje tendera predstavlja konkretan korak ka realizaciji projekta o kojem se govori već godinama. Ukoliko procedura bude provedena bez zastoja, radovi bi mogli početi u narednom periodu.
Ovaj gasovod predstavlja takozvanu Istočnu gasnu interkonekciju. https://www.biznisinfo.ba/raspisan-tend ... ijardu-km/
Gasovod Istočna interkonekcija
Moderator: anex
-
HelaS
#1 Gasovod Istočna interkonekcija
- Danguba
#2 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Podrzavam i ovaj gasovod!
- mk ultra
- Grijem se na: Ugalj
- Vozim: Bahato
- Horoskop: Maćak
- mk ultra
#5 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
900M KM za entitet koji ima manji godisnji budzet od toga za gas koji ce biti zavrnut za 2g za jedino mjesto na liniji koje ima novca za Gas - Doboj
Nesto je drugo posrijedi...
- mayab
#6 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
po srijedi je dobra "ugradnja" , treba uvijek tražiti nove izvore masovne pljačke države, entiteta i naroda... pa vidimo kako su mafijaši iz entiteta RS do sada radili , sve divno i krasno , i onda namjerno sjebu, pa onda ide arbitraža , pa naplata miliona za odštete.....
-
HelaS
#7 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Ne shvatam ovakav defetizam. Umjesto podrške gasifikaciji i plinovoda cijele BiH i izgradnje ulaza plina sa više strana u BiH i stvaranja plinovodnog prstena, javlja se otpor nekakvim teorijama zavjera i korupcija i ne znam čemu... ne znam iz kojih interesa i pobuda
energetsku stabilnost
industrijski razvoj
privlačenje investicija
- mayab
#8 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Ja potpuno podržavam tu gradnju, ali sam dobro oprezan ,
pogotovo kad su u pitanju ovi dodigovci ,
eno samo Viadukt,
Serdarov ,
koncesije Kinezima za autoceste u eRS , a uslovi pod kojima su date koncesije se ne objavljuju i kriju od javnosti ........
Meni dosta
pogotovo kad su u pitanju ovi dodigovci ,
eno samo Viadukt,
Serdarov ,
koncesije Kinezima za autoceste u eRS , a uslovi pod kojima su date koncesije se ne objavljuju i kriju od javnosti ........
Meni dosta
- Peacean
#9 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Bilo bi još bolje kada bi se povezale južna i istočna interkonekcija i omogućila gasifikacija većine zemlje.
- mk ultra
#10 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Ja sam uvijek za gasHelaS wrote: ↑01/01/2026 12:39Ne shvatam ovakav defetizam. Umjesto podrške gasifikaciji i plinovoda cijele BiH i izgradnje ulaza plina sa više strana u BiH i stvaranja plinovodnog prstena, javlja se otpor nekakvim teorijama zavjera i korupcija i ne znam čemu... ne znam iz kojih interesa i pobuda![]()
energetsku stabilnost
industrijski razvoj
privlačenje investicija
Ali ne mogu oni to isfinansirati osim ako nije teski tudji interes, ala gdje ruska cijev legne...
Bumo vidjeli
- Danguba
#11 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
To su cinjenice a tuzilastvo na sve to cuti.
Viskovic ode za Kinezima u ceste jer su dogovorili 25 mil. za Viskovica.
Isto bi to Dodik i kom. dali nekome id koga ce imati licnu korist.
-
sumirprimus
#12 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Gasifikacija cijele zemlje je prioritet svih prioriteta i neophodna. Ali ako mislimo u eu, moramo se držati južne interkonekcije i tu praviti planove ali brzo. Jer vrijeme leti.
-
HelaS
#13 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Kakve veze ima EU sa Južnom interkonekcijom kad je forsira USA kapitalsumirprimus wrote: ↑01/01/2026 18:04 Gasifikacija cijele zemlje je prioritet svih prioriteta i neophodna. Ali ako mislimo u eu, moramo se držati južne interkonekcije i tu praviti planove ali brzo. Jer vrijeme leti.
-
neki
#14 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Haj južna i ima nekog smisla al ova dodatna "istočna" je totalna besmislica i nešto što će ostati samo na dodikovom pamfletu...
-
HelaS
#15 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Zašto je besmislica ako plinovodom spaja gradove sjeverne BiH
Tačno bi mnogi voljeli drugim ljudima stavljati tegove na noge...
-
neki
#16 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Zato što pojam "istočna interkonekcija" predstavlja novi ulaz za ruski gasovod u BiH.
To o čemu ti pričaš, gasifikacija gradova na sjeveru BiH, se može uraditi i širenjem mreže postojećeg gasovoda od Zvornika i Kladnja...nema potrebe za izmišljanjem zvučnih floskula i trošenjem stotina miliona na njih...
-
PM72
#17 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Ja sam već u procesu nalaženja alternative jer se grijem na gas..sve i da dođe taj "američki" gas biće duplo skuplji a mahniti Tramp jal Putin nam ujutru može gas zavrnut...
-
HelaS
- mk ultra
#19 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Ko ti je to rekao da ce biti skuplji?
Znas li koliko se novca izvuce kroz jedinog uvoznika gasa u BiH?
Ko kontrolise njihove ugovore, cijene..?
- Danguba
#20 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Pa logicno je da je tecni gas skuplji.
To je logika a posto ce ko neki gas prodavati, ostaje da se vidi.
I ja mislim da ce nas Ameri zavaliti i nece biti Ruskog ''jeftinog'' gasa.
Valjda je sada jasno ko je minirao Sjeverni tok.
To je logika a posto ce ko neki gas prodavati, ostaje da se vidi.
I ja mislim da ce nas Ameri zavaliti i nece biti Ruskog ''jeftinog'' gasa.
Valjda je sada jasno ko je minirao Sjeverni tok.
-
PM72
#21 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Ko god je vjerovao u američke dobre namjere-popušio ga je ko mi 1992 i Ukrajina sad...
Naravno da će biti skuplji,Energoinvest bio svjetska firma pa je trebalo vremena i para da sve naprave...koga sad imamo? Mibral,Kineze?
- mk ultra
#22 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Nije bosna samo sarajevo, imas ti firmu za svePM72 wrote: ↑02/01/2026 18:01Ko god je vjerovao u američke dobre namjere-popušio ga je ko mi 1992 i Ukrajina sad...
Naravno da će biti skuplji,Energoinvest bio svjetska firma pa je trebalo vremena i para da sve naprave...koga sad imamo? Mibral,Kineze?
Kazem ti opet lopata se i sad cijenama...
-
sumirprimus
#23 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Kako nema? Dok god se zvanicno politike ne odvoje, jedina nepoznanica je coviceva kocnica u ime ruskih interesa na balkanu.HelaS wrote: ↑01/01/2026 19:06Kakve veze ima EU sa Južnom interkonekcijom kad je forsira USA kapitalsumirprimus wrote: ↑01/01/2026 18:04 Gasifikacija cijele zemlje je prioritet svih prioriteta i neophodna. Ali ako mislimo u eu, moramo se držati južne interkonekcije i tu praviti planove ali brzo. Jer vrijeme leti.![]()
-
sumirprimus
#24 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Naravno da nije, prioritet bi trebala biti gasifikacija komplet bih, radi opstanka u ovoj formi i pod ovim imenom.mk ultra wrote: ↑02/01/2026 18:37Nije bosna samo sarajevo, imas ti firmu za sve
Kazem ti opet lopata se i sad cijenama...
Lokalizacija problematike je ravna zabijanju glave u pijesak kao standardna forma nedostatka intelektualne i strateške sirine. Rekli bi zli jezici kao i uvijek.
-
HelaS
#25 Re: Gasovod Istočna interkonekcija
Hajd' ne lupetaj svega tisumirprimus wrote: ↑02/01/2026 22:18Kako nema? Dok god se zvanicno politike ne odvoje, jedina nepoznanica je coviceva kocnica u ime ruskih interesa na balkanu.HelaS wrote: ↑01/01/2026 19:06Kakve veze ima EU sa Južnom interkonekcijom kad je forsira USA kapitalsumirprimus wrote: ↑01/01/2026 18:04 Gasifikacija cijele zemlje je prioritet svih prioriteta i neophodna. Ali ako mislimo u eu, moramo se držati južne interkonekcije i tu praviti planove ali brzo. Jer vrijeme leti.![]()