Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#13501 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by moonco »

Bobi wrote: 28/12/2025 15:18 Ma ubijaju oni sa automobilima šljemovima kantama puskama...a kad nazoves da neko dodje kaze sve patrole zauzete...od dvije :D.
To se čeka prvo da se strasti smire nakon jedno 30-40 minuta tj. da neko pogine, a ovog drugog da spengaju. :D
belfy

#13503 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by belfy »

ja stvarno ne znam sto se zalite na helikoptere i ko sta nabavlja. kupis ono za sta imas para. naravno da Sarajevo moze kupiti skuplje, ali to ne znaci da Zenica mora nabaviti iste (jer i ne moze). ni jedan nabavljeni nije visak, jer skoro pa da nemamo nijedan. tako da - nek nabavlja koliko ko moze i to je, po meni, dobro. mora biti malo raznolikosti, sto poboljsava i sigurnost. ono - nikada sva jaja ne nositi u istoj korpi.

lijepo je da je i ova prica otpocela i nadajmo se da ce teci uspjesno.
sak

#13504 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by sak »

belfy wrote: 29/12/2025 17:49 ja stvarno ne znam sto se zalite na helikoptere i ko sta nabavlja. kupis ono za sta imas para. naravno da Sarajevo moze kupiti skuplje, ali to ne znaci da Zenica mora nabaviti iste (jer i ne moze). ni jedan nabavljeni nije visak, jer skoro pa da nemamo nijedan. tako da - nek nabavlja koliko ko moze i to je, po meni, dobro. mora biti malo raznolikosti, sto poboljsava i sigurnost. ono - nikada sva jaja ne nositi u istoj korpi.

Moja zamjera nije na specifičan helikopter kao helikopter. Ali ako pogledate da je ABiH imala 15-20 Mi8/17 prije formacije VFBiH ili OSBiH, onda je opravdano biti frustriran da danas ima samo jedan (ovaj H125) helikopter a da nije pod kontrolom Zg. i Bg. OSBiH su sve sem suverena vojska, a FUP kontroliše Zg.

Opravdana je frustracija ako se gleda kapacitet ove letilice ili ne postojanje planskog razvoja. Standardizacija helikoptera bi olakšala obuku i održavanje, tako da posade iz jednoga kantona bi mogle pokriti drugi, količina rezervnih dijelova bi mogla biti manja, opravdalo bi se imati domaće mehaničare. Niko neće držati motor u rezervi za jedan helikopter, ali ako je flota od 6-8 onda se to možda isplati.

Da su Tuzla ili Zenica prve kupile H145 ili AW139, ja bih kritikovao da Sarajevo onda kupuje Bell.
tramvajtrojka

#13505 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

sak wrote: 29/12/2025 23:37
belfy wrote: 29/12/2025 17:49 ja stvarno ne znam sto se zalite na helikoptere i ko sta nabavlja. kupis ono za sta imas para. naravno da Sarajevo moze kupiti skuplje, ali to ne znaci da Zenica mora nabaviti iste (jer i ne moze). ni jedan nabavljeni nije visak, jer skoro pa da nemamo nijedan. tako da - nek nabavlja koliko ko moze i to je, po meni, dobro. mora biti malo raznolikosti, sto poboljsava i sigurnost. ono - nikada sva jaja ne nositi u istoj korpi.

Moja zamjera nije na specifičan helikopter kao helikopter. Ali ako pogledate da je ABiH imala 15-20 Mi8/17 prije formacije VFBiH ili OSBiH, onda je opravdano biti frustriran da danas ima samo jedan (ovaj H125) helikopter a da nije pod kontrolom Zg. i Bg. OSBiH su sve sem suverena vojska, a FUP kontroliše Zg.

Opravdana je frustracija ako se gleda kapacitet ove letilice ili ne postojanje planskog razvoja. Standardizacija helikoptera bi olakšala obuku i održavanje, tako da posade iz jednoga kantona bi mogle pokriti drugi, količina rezervnih dijelova bi mogla biti manja, opravdalo bi se imati domaće mehaničare. Niko neće držati motor u rezervi za jedan helikopter, ali ako je flota od 6-8 onda se to možda isplati.

Da su Tuzla ili Zenica prve kupile H145 ili AW139, ja bih kritikovao da Sarajevo onda kupuje Bell.
Al da Fup kontroslise ZG koji je ovo nivo paranoje :mrgreen: :mrgreen: :lol:
liyf

#13506 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

tramvajtrojka wrote: 30/12/2025 05:35

Al da Fup kontroslise ZG koji je ovo nivo paranoje :mrgreen: :mrgreen: :lol:
da je Zg ne znam ali znam da brojcano sva tri naroda stoje otprilike isto
liyf

#13507 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

Boze mili kakav tekst
Image
archi_a

#13508 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

Ništa novo u "Nagorno-Karabah-u".
Samo polako.
Last edited by archi_a on 30/12/2025 14:24, edited 1 time in total.
GOLDZEN

#13509 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

GOLDZEN wrote: 28/12/2025 13:59
Škobo Habu wrote: 28/12/2025 12:12
GOLDZEN wrote: 25/12/2025 00:17 Objavljen tender za dodatna oklopna vozila za MUP KS. Circa 3 vozila
Koliko će to MUP KS imati ukupno?
Po planu 10 ali Katica je na jednom pressu spominjao da ih žele imati 13. Pa sad da li je to bio lapsus ili ne, ne znam, ali biće ih 10 minimum. Preostalih 6 će biti isporučeno sljedeće godine.

Evo ponovio se znači ipak su povećali broj planiranih vozila Senator na 12
belfy

#13510 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by belfy »

kao sto rekoh - nemaju svi sredstva da kupe iste, a odrzavanje iste flote jeste jeftinije, ali sa sobom nosi i rizik. jer ako se odnosi promjene, pa onda imas flotu za koju ne mozes nabaviti ni rezervni dio je veliki problem. tako da je manja raznovrsnost pozeljnija u tom smislu. veca flota istih letjelica ima smisla samo ako ih sam proizvodis. sve dok ovisis o drugima to nije isto...

a za svaku sigurnost je potreban novac, te mislim da je u ovom slucaju opravdana manja raznolikost. koja zapravo i ne kosta toliko puno, jer ovi "drugi/manji" helikopteri zahtijevaju i manje troskove odrzavanja. isto vazi i za obuku pilota. bolje da imas pilote koje mogu koristiti razlicite letjelice, nego se samo ograniciti na jednu.
GOLDZEN

#13511 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

A ono što posebno ističemo i što je bio zapravo akcent kad je u pitanju ova godina i kad je u pitanju opremanje Uprave policije Tuzlanskog kantona jesu nabavke dronova. Želim vas obavijestiti da su tenderske procedure privedene kraju, da su nabavljena tri mala i dva velika drona za potrebe Uprave policije
Ja sam ove godine upratio samo jedan tender za nabavku dronova u TK i on je bio vrijedan 2.5 miliona KM. Ove cifre nemaju nikakvog smisla. Doduše opis je poprilično vague. FUP je za 3000 KM kupio 2 drona od KM Trade-a prije par mjeseci.
Maliodmene

#13512 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by Maliodmene »

Nekako mi se cini da samo KS radi i nabavlja onako kako bi trebalo, i da se drzi plana. Realno gledajuci, policija KS bi mogle pod ruku sa policijom mnogo bogatijih zemalja. Pored svih problema, na moderniziranju i opremanju im se moze cestitati.
liyf

#13513 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

Maliodmene wrote: 30/12/2025 17:57 Nekako mi se cini da samo KS radi i nabavlja onako kako bi trebalo, i da se drzi plana. Realno gledajuci, policija KS bi mogle pod ruku sa policijom mnogo bogatijih zemalja. Pored svih problema, na moderniziranju i opremanju im se moze cestitati.
Može, ali se ne može čestitati na sigurnosnoj situaciji, edukaciji i sposobnosti policajaca, uspjesima kriminalističke, saobraćajne, interventne i uniformisane policije i sl.

Izdvaja se enorman novac koji ne ide ni na šta, a da se eto duplo manji izdvaja za saobraćajnice, javni prevoz, hitnu pomoć, civilnu zaštitu, rekonstrukciju objekata imalo bi dosta veću korist nego ovo. Valjda je prioritet obučiti i opremiti normalnog policajca pa onda tek specijalca koji posao vidi samo na utakmicama.
archi_a

#13514 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

OS BiH, kasarna Rajlovac

Image
liyf

#13515 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

15 komada kao donacija EU, fino izgledaju. 13 komada je dobila i sudska policija RS, ali se taj legitimni policijski organ Bosne i Hercegovine ne objavljuje jer je eto nelegitiman

Image
Image
Image
HelaS

#13516 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by HelaS »

archi_a wrote: 31/12/2025 08:09 OS BiH, kasarna Rajlovac

Image
Zapravo, ovo je trebalo biti obrnuto - gore Djeda Mraz, jer mi svakako redovno dobijamo "poklone" za OS
liyf

#13517 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

Proradio skrhani presretač u KS
tramvajtrojka

#13519 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

GOLDZEN wrote: 03/01/2026 00:32 Image
Eh da su nam sve policijske a posebno vojne jedinice ovako opremljene, zanimljivih detalja opreme ima na ovom pripadniku mupa :)

Image

Image

Image

A dobro uzivo i senatori izgledaju
GOLDZEN

#13520 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

Veli Zukan, TRB zainteresovan za proizvodnju vozila za potrebe OS. U planu je određena suma novca za koju se nada da će biti potrošena na kapacitete domaće industrije. Sve kontam daleko vaš točak od nas bio.
GOLDZEN

#13521 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by GOLDZEN »

tramvajtrojka wrote: 03/01/2026 10:45
Eh da su nam sve policijske a posebno vojne jedinice ovako opremljene, zanimljivih detalja opreme ima na ovom pripadniku mupa :)

Image

Image

Image

Već obraćaju i pažnju na neke "sitnice" na koje do sada niko nije obraćao pažnju. Lijepo za vidjeti. Zanimljivo je i da su helmeti u drugoj boji pa se pitam da li je razlika samo u lotu, vrsti šljema, ima li razlika u karakteristikama između istih itd.
liyf

#13522 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by liyf »

GOLDZEN wrote: 09/01/2026 20:50
tramvajtrojka wrote: 03/01/2026 10:45

Image

Image

Image

Već obraćaju i pažnju na neke "sitnice" na koje do sada niko nije obraćao pažnju. Lijepo za vidjeti. Zanimljivo je i da su helmeti u drugoj boji pa se pitam da li je razlika samo u lotu, vrsti šljema, ima li razlika u karakteristikama između istih itd.
a te sitnice kao što smo i prije naglašavali su razlika prosječnih i odličnih, ali nekome se sviđa samo kad je puška u fokusu, valjda željni rata, nejse. Šljemovi su iste kineske kopije kao i prošli, ne znam kakvih balističkih karakteristika ali bih rekao da imaju određeni nivo zaštite.
moonco
Grijem se na: Plin
Horoskop: Vaga

#13523 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by moonco »

Ne valja Senator dok je ovako gologuz. Izgleda nezaštićen, nejak. Takav ne može da brani Bosnu. Isto obični kakav kamion nešto kao Tamić, samo oklopljeno i ofarbano u crno. :(

Senatoru treba DUBS, neka automatizovana borbena stanica sa dnevnim i noćnim optičkim nišanom. Treba mu PAM ili mitraljez. A može oboje i još nekim bacačem granata kao što je MK19 od 40mm. Također ja bih mu dodato i neki ATGM ili barem minimum neki BsT kao kod M60 oklopnog vozila gusjeničara. Tako da može da bude fino borbeno oklopno vozilo za podršku pješadiji. :-D Osim toga treba sistem veze, neka moderna telekomunikacijska oprema, pa mu trebaju dimne zavjese. Pa mogućnost dodatnog oklopa, nekog kompozita. Još bih u njega natrpao neki kit FPV dron za izviđanje. Ovako bi se maksimalno iskoristila ova platforma oklopnog vozila.
archi_a

#13524 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by archi_a »

MUP ZDK
Potpisan je ugovor za nabavku borbenih oklopnih vozila u vrijednosti 4,7 miliona KM.
Prema dosadašnjem iskustvu, to bi bila 4.
tramvajtrojka

#13525 Re: Oruzane snage Bosne i Hercegovine (OS, Policija), 🇧🇦

Post by tramvajtrojka »

archi_a wrote: 16/01/2026 08:01 MUP ZDK
Potpisan je ugovor za nabavku borbenih oklopnih vozila u vrijednosti 4,7 miliona KM.
Prema dosadašnjem iskustvu, to bi bila 4.
Image
Image

Sto ne okacis ovu po ko zna koju sramotu osbih da obican gradjanin Dodik postroji vojnike i oni mu salutiraju kao vrhovnom komadantu

Osbih bedem ocuvanja BiH :lol: :lol:
Post Reply