Nagaland Mizoram itd su danas 90% krscanske drzave unutar Indije, imas i Keralu i mnoge koji imaju znacajne cifre.Kerala je 20% ,Goa 30% krscanska- i tu zive stare krscanske zajednice
Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
-
Vjecita_zavrzlama
- enko 1964
- Grijem se na: južnu konekciju
- stubrijez
#353 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Nisam mislio na te... ti ne slave 25og Bozic ja mislim. Ovo su katolici, konvertirani zadnjih decenija kroz razne misije i programe. Cuo sam o tome dosta iz prve ruke od indijaca.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/12/2025 13:15Postoje Tomini krscani u Indiji,koji su krscani preko hiljadu i vise godina.Stara krscanska zajednica i duzi staz krscanstva nego na Balkanu
![]()
-
Vjecita_zavrzlama
#354 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Nagaland je postao 90% krscanski zadnjih 200 godina,ali su baptisti, isto i Mizoram itd-dakle protestanti preko misionarsstubrijez wrote: ↑29/12/2025 13:24Nisam mislio na te... ti ne slave 25og Bozic ja mislim. Ovo su katolici, konvertirani zadnjih decenija kroz razne misije i programe. Cuo sam o tome dosta iz prve ruke od indijaca.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/12/2025 13:15Postoje Tomini krscani u Indiji,koji su krscani preko hiljadu i vise godina.Stara krscanska zajednica i duzi staz krscanstva nego na Balkanu
![]()
Majka Tereza ie ucinila da su mnogi hindusi i muslimank zavoljelj katolicku crkvu.I vide u njoj sveticu, ne znam koliko je uticala na konvertiranje.Ali je sinkretizam u Indiji jak, hindu moli u hramu a i sufijskom sejhu, musliman moli u dzamiji ali i tamo nekom hindu svetcu itd.Tako je i majka Tereza dobila svoj status svetice
-
konami666
#355 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
U bivšoj jugi, tačno tako, bivšoj.Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/12/2025 11:54Pa u bivsoj Jugi zaista jesu Novu Godinu uzeli umjesto Bozica, te pokloni djeci te rucak malo svecaniji, djeda mraz.to zaista jest novogodisnje za nas sta je tu cudno? Evo i nastavlja se sve Bozicno prenosit, one kucice s kuhanim vinom itd sto sad po Sarajevu imas- to ti je na zapadu ”bozicna pijaca” a u Hrvatskoj - advent.konami666 wrote: ↑29/12/2025 11:50Meni su npr smiješni clanci na kliksu sredinom december sa tekstom kako je Sarajevo “okićeno za novogodišnje praznike”…Vjecita_zavrzlama wrote: ↑29/12/2025 11:11
Hahaha pokusavali su jedno vrijeme nametnut je da se slavi kod ”obicnog naroda” sjecam se petarde itd.Ali ne mozes na silu jbg.
- dječak sa šibicama
#356 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Bozic je danas komercijalni i turisticki event, vise nego vjerski.
Za par dana je nova godina, i sve se lijepo uklopi i lijepo zaradi, americki trgovci navodno vecu zaradu imaju u decembru nego u svih ostalih 11 mjeseci zajedno.
I na kraju krajeva, lijepo je, kome se ne svidjaju ove slike i ne osjeca toplinu ako se nadje u necem ovakvom, ima problem civilizacijskog i kulturoloskog tipa. Neces ici u dzehenem ako odes popiti toplo vino na neki "market".
Za par dana je nova godina, i sve se lijepo uklopi i lijepo zaradi, americki trgovci navodno vecu zaradu imaju u decembru nego u svih ostalih 11 mjeseci zajedno.
I na kraju krajeva, lijepo je, kome se ne svidjaju ove slike i ne osjeca toplinu ako se nadje u necem ovakvom, ima problem civilizacijskog i kulturoloskog tipa. Neces ici u dzehenem ako odes popiti toplo vino na neki "market".
- problemnatravunu
#357 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Bogme , kaže mi kolega s posla, koji redovno upražnjava te islamske vakte , džume i sve ostalo,dječak sa šibicama wrote: ↑29/12/2025 16:07 Bozic je danas komercijalni i turisticki event, vise nego vjerski.
da nam je džehenem odmah u startu zagarantovan , jer ne obavljamo namaz....tako da , čaša vina , gore-dole ...
-
Vjecita_zavrzlama
#358 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
U Novom Pazaru nema kicenja

-
breuer
#359 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
šta znaači "futa futna"?
-
Vjecita_zavrzlama
#360 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
To neki sandzacki izraz tipa ne postojeca , ne daje joj se znacaj nikakav
Nakon sto novinar Sandzaka kritikovao sto jedino u N.Pazaru nema nove godine:
https://sandzacke.rs/stav/samo-je-u-nov ... uta-futna/
-
Vjecita_zavrzlama
#361 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Evo gdje SDA ukorijenjena ovako izgleda,u Novom Gradu ipak ne smije da ide ovako daleko ali volio biproblemnatravunu wrote: ↑29/12/2025 07:56 Ja samo primijetih da u Novom Gradu nemamo ni te qrčiće ove godine ,
rumenko izgleda pravi Džalalabad sa svojom strankom zaBiH i saradnjom sa ezdea ....ili možda misli pro ekološki , zašto uzalud trošiti struju i dizati CO2 emisije![]()

-
broj dva
#362 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Grad / država nemaju nikakvu obavezu da okite za NG. Ako ti se slavi i kiti, slavi i kiti na vlastitu inicijativu. Niko ne plaća porez da bi Sarajevo platilo trećerazredu pevaljku na sceni.
- pezzar
#363 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Naravno, ti u računici uzimaš samo ono što je Sarajevo platilo, jer prihoda nema?
Ljudi, morate shvatiti da novu godinu u Sarajevu najmanje dočekuju Sarajlije, i oni (bar ovi koji mogu priuštiti) idu negdje drugo. U Sarajevo dolaze turisti, prave gužve, troše novce. Generisani prihod je daleko veći od troška te trećerazredne pevaljke.
I treba okititi. Ne kiti se da se slavi Božić, već da je grad ljepši u tmurnom, maglovitom, prljavom periodu godine. Problem je što se sve i gleda isključivo, i to isključivo kroz religijsku prizmu, a ona je već sama po sebi malo zamućena.
-
Vjecita_zavrzlama
#364 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Kiti se i za Bozic naravno tamo oko katedrale.Ali veci dio ke radi nove godine koju Bosnjaci obiljezavaju koliko i Bajrampezzar wrote: ↑30/12/2025 13:11Naravno, ti u računici uzimaš samo ono što je Sarajevo platilo, jer prihoda nema?
Ljudi, morate shvatiti da novu godinu u Sarajevu najmanje dočekuju Sarajlije, i oni (bar ovi koji mogu priuštiti) idu negdje drugo. U Sarajevo dolaze turisti, prave gužve, troše novce. Generisani prihod je daleko veći od troška te trećerazredne pevaljke.
I treba okititi. Ne kiti se da se slavi Božić, već da je grad ljepši u tmurnom, maglovitom, prljavom periodu godine. Problem je što se sve i gleda isključivo, i to isključivo kroz religijsku prizmu, a ona je već sama po sebi malo zamućena.
- AleksoMKD
#365 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Pa znajuci nase vlasti otprilike nesto kao "evo sto mislimo o vama" sa mozda "parama od vaseg poreza smo uradili tender za rasvetu i ugradili se 140%, duvajte ga smrtnici i sretna nova"
EDIT: mislim da je ovo bilo prosle godine, nisam otisao to trga uvece da proverim sada sta je.
- Edin H.
#366 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
@problemnatravunu ekologija je u Novom Gradu uvijek bila prioritetVjecita_zavrzlama wrote: ↑30/12/2025 10:42Evo gdje SDA ukorijenjena ovako izgleda,u Novom Gradu ipak ne smije da ide ovako daleko ali volio biproblemnatravunu wrote: ↑29/12/2025 07:56 Ja samo primijetih da u Novom Gradu nemamo ni te qrčiće ove godine ,
rumenko izgleda pravi Džalalabad sa svojom strankom zaBiH i saradnjom sa ezdea ....ili možda misli pro ekološki , zašto uzalud trošiti struju i dizati CO2 emisije![]()
![]()
- sinuhe
#367 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Večer Kurana. Što je najluđe misle da nekome nešto prkose.
- darius_maximus
#368 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Ovaj jadni grad je toliko mračan, tmuran i depresivan da bih ja potpisao da se kiti od januara do decembra, ne moraju se mijenjati ni ukrasi.
Jebo te život, pola vremena ni obična ulična rasvjeta ne radi u pola ulica, a da mi smeta kićenje.
Jebo te život, pola vremena ni obična ulična rasvjeta ne radi u pola ulica, a da mi smeta kićenje.
- Edin H.
-
broj dva
#370 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Više bi volio čistije parkove, više zeleni površina,više kanti za smeće, više klupa, čistije ulice i fasade i sličnio nego da se kiti postojećepezzar wrote: ↑30/12/2025 13:11Naravno, ti u računici uzimaš samo ono što je Sarajevo platilo, jer prihoda nema?
-
HelaS
#371 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Kako misliš "obavezu", da je upisana u Statut ili kakav zakon ili šta
Na temu kićenje - grad je dovoljno okićen, sasvim pristojno i prisutno tamo gdje je najveća frekvencija ljudi. Vrlo umjereno i odmjereno.
-
moimoi
#372 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Slazem se. Barem krosnje drveca da okite ili samo stabla bez krosnji,odmah bi drugacije zimi izgledalo.darius_maximus wrote: ↑30/12/2025 13:55 Ovaj jadni grad je toliko mračan, tmuran i depresivan da bih ja potpisao da se kiti od januara do decembra, ne moraju se mijenjati ni ukrasi.
-
Vjecita_zavrzlama
#373 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Ne znam sto ”vjernickom dijelu” populacije toliko smeta Nova.Od influencer hodze koji pise da jedva ceka da prodje nova godina i kako se za Bajram ovoliko ne trosi do inat mevluda:

-
moimoi
#374 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Pa fino su napisali… alternativa doceku NGVjecita_zavrzlama wrote: ↑01/01/2026 19:35 Ne znam sto ”vjernickom dijelu” populacije toliko smeta Nova.Od influencer hodze koji pise da jedva ceka da prodje nova godina i kako se za Bajram ovoliko ne trosi do inat mevluda:
![]()
Vazno je da se slavi
Jest da ce ih 99% cim dodje kuci okrenuti na pink tv i udri misko.
Mozda se koja i popije
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#375 Re: Zasto Sarajevo nije okiceno za novogodisnje praznike?
Nije noc kurana problem
Problem je sto nema alternative javnim novcem
Problem je sto nema alternative javnim novcem