Alati i pribor za obradu drveta

Sve o kulinarstvu, o uređenju stana, o modi...

Moderator: anex

Kojeg proizvođača koristite kod motornih pila?

Husqvarna
6
26%
Stihl
6
26%
Bosch
0
No votes
Villager
1
4%
Einhell
1
4%
Makita
6
26%
Ostale
3
13%

Total votes: 23

kuli1961

#351 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Apropos nijansi boja, mala pomoć nije na odmet, ich glaube :)

Image
Danguba

#352 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Danguba »

Imas preko desetak bijelih nijansi.
Nimalo nije lako dobiti zeljenu nijansu.
Jedino specijalizovane radnje sa posebnim bojama mogu postici odredjenu nijansu iz kataloga proizvodjaca.

Npr. ne mozes otici u svaku radnju i traziti da ti od bilo koje boje(proizvodjaca) napravi odredjenu nijansu.

RAAL ima svoje boje i nijanse i samo ko radi sa tim bojama moze dobiti neku nijansu iz RAALa.
kuli1961

#353 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

ehh "željena nijansa boje"....
2019. godine napravim temelj za brvnaru, uradim kanalizaciju -cijevi i septička jama. Odlučim da direktno iznad septičke jame napravim poljski WC. Jednostavno je bilo za napraviti. Treba obojiti, ujednačiti koliko toliko i koliko god je moguće, "sakriti" je bojom da ne štrči (zidove WC sam napravio od ostataka daske, OSB, svačega što sam imao pri ruci), iako je WC u šumi.
Dakle, zelena boja---nema većeg pakovanja zelene. Zato sam kupio po jednu limenku od 0,75 l plave, žute, bijele i crne, nadajući se da ću dobiti željenu nijansu zelene. Nema šanse- ili je preintenzivna ili blijeda ili neka što ne liči ninašta.
Na kraju kupim jedino postojeća mala pakovanja i obojim. Nije ni blijeda, nije ni vojnička, nešto bezveze, ali nije više ni važno, WC je poslužio svrsi dok nisam napravio kupatilo u brvnari.
Danguba

#354 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Danguba »

Upravo tako.

Neke stvari nisu toliko bitne da se tjeraju odredjene nijanse ali za neke nijanse i veliki proizvodjaci i oni sto prave naprave fulu.

Znalo se desiti da nam po 10 kanti izmiksaju ali nije to zeljena nijansa pa se onda utvrdjuje ko je napravio gresku.Sve je u redu ako ne moras nastavljati nesto sa novom bojom.
I to se moze sakriti odvojenim pozicijama(druga prostorija, skriveni zid, pozicija...).

U BiH sam gledao ove sto prave i to je skoro sve odokativno i prvo se pomolis Bogu da makar bude priblizna nijansa.
Bobi
Forum administrator
Grijem se na: J.P."Grijanje"Zenica
Vozim: TDI sve crveno

#355 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

Ev` testirao lik :D, ova od 400 ustvari ima 200...dosta za točkove na autu da se zavrnu :D.
Bobi
Forum administrator

#356 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

https://www.youtube.com/@NorthernBoltandTool/videos

cijeli kanal puno ingco testova..sve u svemu srednja žalost :lol:
Bobi
Forum administrator

#357 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

jaraaaane :D
kuli1961

#358 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

200/350 , za tr pare dobro je
Bobi
Forum administrator

#359 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

osramoti se Bosch ovdje
liyf

#360 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by liyf »

Je li iko ovo koristio? Treba mi za sječu manjih grana, tankih za motorku a debelih za sjekiru

https://www.masineialati.ba/shop/vrt-i- ... -s2-2x2ah/
liyf

#361 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by liyf »

Bobi wrote: 27/12/2025 14:33 osramoti se Bosch ovdje
ako za dvije stoje kupujes alat sa Ingcom nikad neces pogrijesit realno
Bobi
Forum administrator

#362 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

155 KM nije dvije stoje :D.
liyf

#363 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by liyf »

Bobi wrote: 29/12/2025 14:54 155 KM nije dvije stoje :D.
Bosch je 179KM
Ingco je 189KM
DeWalt nije rekao

Opet sramota i za neki hobi alat da je onakav u usporedbi sa Ingcom iskreno
Bobi
Forum administrator

#364 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Bobi »

liyf wrote: 29/12/2025 15:01
Bobi wrote: 29/12/2025 14:54 155 KM nije dvije stoje :D.
Bosch je 179KM
Ingco je 189KM
DeWalt nije rekao

Opet sramota i za neki hobi alat da je onakav u usporedbi sa Ingcom iskreno
Ah so, ma ja uzeo kit udarni odvijač i busilica 66 NM za 155 KM ingco.
Bobi wrote: 22/12/2025 16:35 https://www.zeka.ba/p/ingco-set-aku-ala ... 000152809/
Počastio se :izet: imao jos 25 KM na kartici, izuašlo me 155 KM . Brušles :D.
Image
xPaco1337

#365 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by xPaco1337 »

Ja sam ovu uzeo prošle godine na popustu bila u Proficentru. Mislim da je i sad akcija pošto je i tad bilo oko nove godine

Image

https://proficentar.ba/shop/akumulators ... 8dd3-115s/
liyf

#366 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by liyf »

Ja sam uzeo ovo https://www.masineialati.ba/shop/akumul ... ss-ixes-3/

Busilica top, brusilica nije nesto ali odradi nesto manje oko kuce, na posao je recimo ne mogu nositi, preslaba. Ni baterije im nisu nesto, mislim da je tako kod svakih 2A pa sam morao uzeti onu 4Ah, samo drama oteza alat.
Image
Hakiz

#367 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Bobi wrote: 27/12/2025 14:33 osramoti se Bosch ovdje
Što jedan komentator reče:
An interesting video, but its unfair to compare maximum screwing torque while using the drill setting! A more meaningful and fair comparison would be to set each drill to its maximum torque setting, say 12, or 13 or whatever, then try it in gear one and gear two and measure the torque before the clatter clutch releases and saves the motor. That would give you highest torque output. Demonstrating them as you did, with them set to drill, the clutch cannot release and it does not compare how well it can perform against a high torque load. It really compares how strong your wrists are. You need the lowest gear, and stiffest clatter clutch setting. I have both a DeWald and Ingco, and the DeWald is in a class of its own under high load. Drilling and Screwing tight are two different activities. The first needs power, the second needs torque and that is protected by a clutch.

Zanimljiv video, ali nije fer porediti maksimalni obrtni moment zavrtanja dok se koristi postavka za bušilicu! Značajnija i pravednija usporedba bi bila postaviti svaku bušilicu na njen maksimalni obrtni moment, recimo 12, ili 13 ili bilo šta drugo, a zatim probati u prvoj i drugoj brzini i izmjeriti obrtni moment prije nego što se kvačilo otpusti i spasi motor. To bi vam dalo najveći obrtni moment. Demonstrirajući ih kao što ste vi uradili, s postavkom za bušenje, kvačilo se ne može otpustiti i ne poredi se koliko dobro može raditi protiv visokog opterećenja obrtnim momentom. Zapravo se poredi koliko su jaki vaši zglobovi. Potrebna vam je najniža brzina i najčvršća postavka kvačila. Imam i DeWald i Ingco, a DeWald je u klasi za sebe pod velikim opterećenjem. Bušenje i zatezanje vijaka su dvije različite aktivnosti. Prvoj je potrebna snaga, drugoj je potreban obrtni moment, a to je zaštićeno kvačilom.
Treba provjeriti i druge stvari:

1. Koliko dugo će alat raditi pod istim opterećenjem. Tri šarafa ništa ne govore. Da li će poslije 6 sati rada tristoti šaraf zašarafljivati isto brzo i lako kao prvi i da li će preživjeti nekoliko godina takvog rada konstantno.

2. Koliko precizno će alat raditi. Na primjer, različita podešavanja "snage" na prstenu pri zašarafljivanju bi značila sljedeće (kao primjer): Imamo 10 podioka snage. Imamo dvije "brzine". Dakle, imamo podešenje snage u 20 koraka. Uzmemo 20 istih šarafa i zavrćemo tako da prvi šaraf zavrnemo na "brzini" 2 i snazi 1 (što bi bilo najslabije) i svaki sljedeći sa jednim stepenom snage više, dakle "brzina " 2 i snaga 1, 2, 3, 4,... 10, zatim "brzina" 1 i snaga 1, 2, 3, 4... 10.

Onda vidimo kako su šarafi zašarafljeni, U teoriji bi trebalo da je prvi šaraf zašarafljen samo malo, samo vrhom, drugi malo dublje, treći još dublje itd, a posljednji šaraf da je zašarafljen do kraja. Ali, razlika u dubini zašaravljivanje bi trebala biti ista za sve šarafe. To jeste, šaraf 2 u odnosu na šaraf 1 ušao 3 mm dublje. Šaraf 3 u odnosu na šaraf 2 uštao 3 mm dublje a u odnosu na šaraf 1 ušao 6 mm dublje. Itd.

To bi pokazalo koliko precizno radi podešavanje snage. Ako šaraf na "brzini" 2 i snazi 5 uđe jednako duboko kao šaraf na "brzini" 1 i snazi 8, recimo oba uđu do kraja ili oba uđu do pola, pogotovo ako se isto desi na nekoliko različitih podešavanja, ta mašina ne valja. Njena kontrola snage ne vrijedi ništa, ne može se u nju pouzdati.

Sve to kada se uzme u obzir može se dati ocjena mašine i sve to utiče na cijenu. To koliko brzo može mašina zavrnuti na punoj snazi je samo jedan parametar, a kod slabijih mašina nije niti toliko važan. U tom videu poređen je Bosch 54 Nm sa četkicama u odnosu na Ingco 60 Nm bez četkica i DeWalt 70 Nm bez četkica. Kod Boscha je u startu jasno da brzo zašarafljivanje velikih šarafa u tvrdi materijal nije posao za koji je mašina namijenjena. Ove Ingco i DeWalt na primjer, ne bih se usudio koristiti ih da zašarafim rigips. Bosch se ne bih usudio koristiti da pravim masivni, veliki stol za 12 gostiju od hrasta ili oraha ili tvrđeg drveta. Različite mašine za različite namjene.

Stvari kao što su preciznost podešavanja snage zašarafljivanja, konzistentost rezulatata pri različitim uslovima rada (da daje konzistentne rezultate i na 20 i na -10 i na 40 stepeni Celzijusa radio čovjek 10 minuta ili 4 sata) itd, to je ono šta razlikuje profesionalnu od amaterske mašine. Pa i cijenu. Ne njena najveća snaga.

Zbog toga Youtube klipove slične ovom treba gledati kao zabavu, ne kao relevantan izvor informacija.
kuli1961

#368 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kuli1961 »

Apsolutno dijelim mišljenje i podržavam @Hakiz -ov post.
Budimo realni, koliko nas razmišlja na opisani način?
Nije li većini nas prvi, osnovni i najbitniji faktor- cijena, a ne stvarna namjena i stvarne mogućnosti nekog alata u poređenju sa našim potrebama?
Kad se odlučujem na kupovinu nekog alata, nastojim odvagati izmedju "šta mi treba, za koju namjenu" i "koliko košta", "ima li smisla plaćati skuplje".
Iskreno govoreći, ovaj INGCO set sam kupio iz nekoliko razloga:
1. postojeća Einhell brushless bušilica otkazuje poslušnost i baš onda kada mi najviše treba, a ne isplati mi se slati je na servis niti kupovati istu novu
2. snagom i jačinom udarca Ingco udarna bušilica je u klasi ove Einhell, otpilike
3. za isto novca koliko košta Einhell udarna bušilica. a raspon cijene je 179 -229 KM (dakle, jedna alatka) dobio sam 2 alata i 3 baterije po 2 Ah
4. Ingco udarni izvijač mi i nije nešto potreban, ali će sasvim sigurno tu i tamo naći neku primjenu
5. potpuno mi je besmisleno plaćati puno novca -200 i više EUR za brendirani alat koji, realno, višestruko nadilazi moje potrebe
Hakiz

#369 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Većini bi bušilica na kabl od oko 800 W bila optimalan izbor. Probušiti predrupu i svaki šaraf će zašarafiti. Ako treba, dotegnuti "gedorom".

Svi bismo jeftin alat koji radi sve. Zbog toga ovoliko priče, tražimo "sveti gral". Nema ga, žao mi je :-D
liyf

#370 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by liyf »

liyf wrote: 29/12/2025 14:26 Je li iko ovo koristio? Treba mi za sječu manjih grana, tankih za motorku a debelih za sjekiru

Kupih jucer istu samo 18V i manji mac, zakon.

Pojede bateriju za sahatak, onoj od 4Ah ne moze nista. Jucer dosao kuci za pola sata narezao ko suho meso, ako se iko dvoumi preporucujem!! Da traje 3 mjeseca isplati se
Hakiz

#371 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

liyf wrote: 30/12/2025 12:47
liyf wrote: 29/12/2025 14:26 Je li iko ovo koristio? Treba mi za sječu manjih grana, tankih za motorku a debelih za sjekiru

Pojede bateriju za sahatak, onoj od 4Ah ne moze nista. Jucer dosao kuci za pola sata narezao ko suho meso, ako se iko dvoumi preporucujem!! Da traje 3 mjeseca isplati se
Je li ovo opcija

Image

Naravno, akumulatorska verzija.

Ima više namjena, više iskoristiva za novac. A otsijeći će granu.
kabal1337

#372 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by kabal1337 »

liyf wrote: 30/12/2025 12:47

Koristio sam neku od drugog proivodjaca, dobra je stvar pogotovo kada se popenjes na drvo. Ja bi gledo nesto sa malo duzim macem. Moze i to prerezati onako pofino debelu granu al definitivno malo vecu uzet / jacu.
Danguba

#373 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Danguba »

Hakiz wrote: 30/12/2025 18:55
Je li ovo opcija

Image

Ovu mesari dosta koriste. :D
Hakiz

#374 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Hakiz »

Danguba wrote: 30/12/2025 20:15
Hakiz wrote: 30/12/2025 18:55
Je li ovo opcija

Image

Ovu mesari dosta koriste. :D
Da.

Ljudi je često pogrešno koriste, ne prislone graničnik kroz koji prolazi oštrica na materijal koji režu, pa se pitaju zašto vibrira, skače u rukama, ispada iz reza itd.

Kada,smo već kod korištenja, ovaj alat, baš sa ovakvom oštricom

Image

koriste u bolnicama za skidanje gipsa nakon lomova ekstremiteta. Vibrira, ne okreće se oštrica i ne ubada, pa ne povrijedi kada probije kroz gips.
Last edited by Hakiz on 30/12/2025 20:42, edited 1 time in total.
Danguba

#375 Re: Alati i pribor za obradu drveta

Post by Danguba »

Ubodna pila malo drugacija. :D

Naravno da se mora cvrsto naslonti da bi pila radila svoj posao.
Post Reply