Život s roditeljima poslije 30-te ?
-
konami666
#676 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Treba se odseliti čim se 21 napuni max. Sve nakon toga znaci da si nesposoban za život.
A ovi sto žive u istoj kući ko roditelji samo na različitim spratovima sa drugim ulazom, to je posebna grana psihologije koja treba da nastane i da izučava te slučajeve.
A ovi sto žive u istoj kući ko roditelji samo na različitim spratovima sa drugim ulazom, to je posebna grana psihologije koja treba da nastane i da izučava te slučajeve.
-
sumirprimus
#677 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
moje misljenje je da je i 21 kasno.
dijete treba na fax ici od roditelja, ak nece na fax na posao. idealna sansa za ove sto hoec za inostranstvo dok te nista ne veze, zasto ne probati. koju godinu od kuec pa ako ne ide uvijek ima vremena za vratit se i pocet ispocetka.
- emigrazione
#678 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Zavisi iz kakve porodice potices, ima ih sto misle da treba seliti sa 16, ne mogu da trpe pijanog starog kako se dernja na mater svaku noc u ćumezu od 45 kvadrata...
-
nuki_cika
#679 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
A gdje će se odseliti?
- Logovan
#680 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Pa ne možeš pričati iz svog iskustva hahasumirprimus wrote: ↑26/12/2025 14:31brate ja pricam iz svog iskustva, otiso sam sa 19, i nista mi ne fali, gledam danas djecu,m gledam svog junosu, pa to komotno moze jos dojit. to je tajlevl samostalnosti i sposobnosti.Logovan wrote: ↑26/12/2025 12:20Sve je to tako lagano kada se kaže, hajde uradi. Treba sa 18, treba sa 20, treba ovo, treba ono, pa isto kao da smo u Danskoj, Norveškoj, itd.sumirprimus wrote: ↑25/12/2025 22:14 Dijete treba da ide od kuce sto prije idealno u 18 19 na studij i to u drugi grad, kanton drzavu. Ako ne studij za poslom onda.
Sto se prije osamostali prije ce naučiti neke lekcije, ili nece. Kako god prije ce se odigrati.
Ne gradit kuce na sprat ni sa podrumom da se nemaju gdje utrpati, samo put pod noge latifaga.
- nepass1
#681 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Jedva sa zenom zivim, zamisli da su jos neciji roditelji umjesaniChloe wrote: ↑26/12/2025 14:32 "Gdje obitelj nije bijesna - ni kuća nije tijesna."![]()
Nije sramota živjeti sa roditeljima, pametan insan će biti aktivan učesnik domaćinstva,
te će tu pogodnost koristiti za svoje finansijsko jačanje. Znam slučejeve, gdje su ona/on kupili stan,
iznajmili (otplaćuje se) a oni i dalje kod roditelja.
Rasipanja novca zbog "šta će narod reći" i mišljenja da li je normalno ili nije,
je neekonomičnost, i na štetu osobi, a sutra ta osoba ako dođe u fin. krizu neće niko od naroda
pokucat na vrata i donijeti joj lovu za režije ili hranu jer je bila normalna i otišla od roditelja.
Znači, furajte svoje živote, prema svojim mjerilima, mogućnostima, svojim pravilima i željama,
sa narodom živi, ali ne za narod.
E sad, kad je dijete uz roditelje, a hedonizam izbor života, bez obaveze i odgovornosti, djeca - paraziti,
svaaki normalan roditelj bi takvo dijete izbacio naglavačke iz kuće,
nebitno da li je 18 ili 35 godina,
ali da je "noramlan" roditelj, dijete se ne bi tako ponašalo.
On što primjećujem, među mojim bližnjima, i muškarci i djevojke, koji su duže živjeli sami,
imaju problem sa prilagođavanjem u bračnom životu, za razliku od onih koji su bili sa roditeljima
do stupanja u brak.
I ta samostalnost donosi određene obrazce života, koje je teško mijenjati.
Ja odselio malo prije 19g. Jes me na pocetku stara gurala sa lovom, a Bgm i ostala familija.
Za iskustvo je bolje odseliti, za udobnost bolje ostati sa roditeljima.
Ma ustvari samo zbog dovodjenja zena je bolje odseliti, druge stvari se ne moraju ni gledati
-
konami666
#682 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
-
sumirprimus
#683 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Naravno da mogu , pricati bar iz svog iskustva
Nista ti se bolje ne moze desiti u našoj kulturi nego na vakat otići iz roditeljske kuce i osamostaliti se.
Ne ovisiti o roditeljima i laznoj sigurnosti, iz koje se kasnije razvija totalna zivotna nesigurnost i nezrelost. I ovisnost. Pa ide baja i u 40oj zivi kod staraca jer je nesposoban za samostalan zivot.
Nista ti se bolje ne moze desiti u našoj kulturi nego na vakat otići iz roditeljske kuce i osamostaliti se.
Ne ovisiti o roditeljima i laznoj sigurnosti, iz koje se kasnije razvija totalna zivotna nesigurnost i nezrelost. I ovisnost. Pa ide baja i u 40oj zivi kod staraca jer je nesposoban za samostalan zivot.
- Logovan
#684 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Možeš pričati u smislu kako je kada se odvojiš od roditelja, kakav je taj život, itd, ali ne ide da pričaš da "moraš" da se odseliš do te i te godine. Svačiji život je drugačiji, drugačije polazne tačke, drugačiji uslovi.
- Rockefeller
#685 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
svaka cast ko moze sa roditeljima zivjeti nakon sto se udala/ud‘o i itd.. tacno da se covjek rokne…
moze isti grad al‘ minimum stopedesest metara udaljenosti
- dr_Evil
#686 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Svakako opravdano razmisljanje, dok nisam posjetio neke drugove u Minhenu nisam shvatao to stvaranje ovisnosti o nekretninama. Ne razumijem narod koji leti da radi u MinKen upravo zbog problema stanova, ali definitivno vidim da dolazi taj vakat i u BiH
-
moimoi
#687 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Apsolutno razumijem one koji zive recimo od zemlje da zive skupa. Pogotovo ako imaju zivotinje.
U gradu.. u stanu.. vec druga stvar.
U gradu.. u stanu.. vec druga stvar.
- dr_Evil
-
moimoi
#689 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Ma ima po selima. Ne znaci da su prizvodjaci ali imaju za svoje potrebe. Samoodrzivi.. Svi oni jos imaju neki poslic sa strane.. pola radnog vremena..
- dr_Evil
#690 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Da, ali to je problem, nema vise sela bona. Do prije 15ak godina i boze pomozi, sad su svi "sisli" u grad, ostali ovi 50+, i sudija odsvira kraj. Eno ih rade po kaficima, security, moderni su moram priznati dosta ih zivi i bez braka skupa - napredak. Odu vikendom zaduze jednu gajbu krtole, i nazad u rentani stan u gradu.
Ova bogatija sela se bacila u turizam, parcelise se, prodaje, prave bazeni i vile za rentu.
Prosao vakat sela.
-
moimoi
#691 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Dodusedr_Evil wrote: ↑27/12/2025 11:27Da, ali to je problem, nema vise sela bona. Do prije 15ak godina i boze pomozi, sad su svi "sisli" u grad, ostali ovi 50+, i sudija odsvira kraj. Eno ih rade po kaficima, security, moderni su moram priznati dosta ih zivi i bez braka skupa - napredak. Odu vikendom zaduze jednu gajbu krtole, i nazad u rentani stan u gradu.
Ova bogatija sela se bacila u turizam, parcelise se, prodaje, prave bazeni i vile za rentu.
Prosao vakat sela.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#692 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Svako malo za vrijeme pokolja u Gazi
Sam citao o poginulum deci vojnicima od 29 sto zive s majkama
Ima ona scena kad poznati indijac objasnjava opra vimfri kako u indiji zive u zajednicama i kako im je cudno da opra ne zivi u zajednici
- dr_Evil
#693 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Al smo svi navijali za onog fudbalera sta je lovu prebacio na staru prije razvoda i tako zaebo onu svoju sta je trcala za parama
Imaju zajednice neke i prednosti
Imaju zajednice neke i prednosti
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#694 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
To je drugo...oni su gladovali da bi on uspio
A i ona je bogata
Samo mi cudno da gkumica dakle nikad nije vidjela racun za olin i struju...znala bi na koga je kuca
A i ona je bogata
Samo mi cudno da gkumica dakle nikad nije vidjela racun za olin i struju...znala bi na koga je kuca
- 512MB
#695 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Ti dolaze odma poslije onih „Ne zivim ja kod mame, ona zivi kod mene“
- moonco
- Grijem se na: Plin
- Horoskop: Vaga
#696 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Zbog te glume šta će narod reći, ljudi upadaju u dužničko ropstvo. Dugove i kredite. Šatro samostalnost, neovisnost, sigurnost. A ono kuća(a najprije stancic) pod kreditom i hipotekom. I tako 20 godina ljudi gule i glume sretan brak i porodicu da bi ih neko vidio, da su sve na vakat postigli.Chloe wrote: ↑26/12/2025 14:32 "Gdje obitelj nije bijesna - ni kuća nije tijesna."![]()
Nije sramota živjeti sa roditeljima, pametan insan će biti aktivan učesnik domaćinstva,
te će tu pogodnost koristiti za svoje finansijsko jačanje. Znam slučejeve, gdje su ona/on kupili stan,
Rasipanja novca zbog "šta će narod reći" i mišljenja da li je normalno ili nije,
je neekonomičnost, i na štetu osobi, a sutra ta osoba ako dođe u fin. krizu neće niko od naroda
pokucat na vrata i donijeti joj lovu za režije ili hranu jer je bila normalna i otišla od roditelja.
Znači, furajte svoje živote, prema svojim mjerilima, mogućnostima, svojim pravilima i željama,
E sad, kad je dijete uz roditelje, a hedonizam izbor života, bez obaveze i odgovornosti, djeca - paraziti,
On što primjećujem, među mojim bližnjima, i muškarci i djevojke, koji su duže živjeli sami,
imaju problem sa prilagođavanjem u bračnom životu, za razliku od onih koji su bili sa roditeljima
do stupanja u brak.
Sigurnije je i to od roditelja što se materijalno ima, nego kredit i guljenje 20 godina rate. Naravno ko ima kod roditelja.
Ja koliko sam upoznat najviše se snahe bune i kmece na svekrve jer ne mogu sinovima da manipulišu i drže ih za neku stvar.
A ko je ful samostalan, posao, svoj stan itd... Neoženjen/Neudata. Takvi su ti inače teški egoisti, koji gledaju svoju guzu. I nešto im se ne prilagođava nikome.
Pišem iz vlastitog iskustva. Imam i jedno i drugo iskustvo. I sa roditeljima i sam. Kod roditelja imaš da ti drugi pere usrane gaće, i da ti drugi kuha ručak. Da drugi očisti u stanu...Kad si sam moraš sve to sam.
- Ateista
#697 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Premalo je i 150m, par km mininalno, da nisu preblizu da se osjecaju da mogu uletiti kad hoce, vec da se moraju najaviti u goste, to je jedino prihvatljivo i prava samostalnost. Sve blize od toga cesto vodi do nezdravog odnosa.Rockefeller wrote: ↑27/12/2025 01:14 svaka cast ko moze sa roditeljima zivjeti nakon sto se udala/ud‘o i itd.. tacno da se covjek rokne…
- Ateista
#698 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Naravno,razumijem da je problematicno zbog finansija to nekad uraditi, ali meni bi bilo neprihvatljivo zivjeti u zajednici, sa bilo cijim roditeljima, pa cak i u poluzajednici tipa sprat kuce.yoda82 wrote: ↑26/12/2025 13:47Naravno da se najbolje odseliti ako si finansijski u mogućnosti, ali nažalost kod nas dosta ljudi to nije. Ja sam živio sa majkom do 35 godine, iako sam imao dobar posao i solidna primanja. Međutim, ona je penzioner, i nema teorije da joj je ta penzija dovoljna za život. Tek kad sam malo poravio svoje finansijsko stanje, digao kredit za stan (srećom prije ovih ludih cijena), te se uspio organizovati da plaćam i svoje i njene režije, odselio sam.Ateista wrote: ↑26/12/2025 13:39 Finansije naravno uticu na odluku, ali najbolje i najzdravije je odseliti u neka doba, ako nista kad se nadje partner za zajednicki zivot. Zivjeti sa partnerom i roditeljima je najgora moguca odluka koju neko koze donijeti i mnogi problemi proizilaze iz te odluke, da ne govorim jos kad dodju djeca.
Da tada isam kupio stan, teško da bi sada mogao uz ove cijene kvadrata, tako da ne treba sve gledati crno ili bijelo.
-
konami666
#699 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Ako ti mama pere usrane gaće i pravi doručak sa 30 kuka u guzici onda imaš problem veći nego sto mozes da shvatiš.moonco wrote: ↑29/12/2025 02:16Zbog te glume šta će narod reći, ljudi upadaju u dužničko ropstvo. Dugove i kredite. Šatro samostalnost, neovisnost, sigurnost. A ono kuća(a najprije stancic) pod kreditom i hipotekom. I tako 20 godina ljudi gule i glume sretan brak i porodicu da bi ih neko vidio, da su sve na vakat postigli.Chloe wrote: ↑26/12/2025 14:32 "Gdje obitelj nije bijesna - ni kuća nije tijesna."![]()
do stupanja u brak.
Sigurnije je i to od roditelja što se materijalno ima, nego kredit i guljenje 20 godina rate. Naravno ko ima kod roditelja.
Ja koliko sam upoznat najviše se snahe bune i kmece na svekrve jer ne mogu sinovima da manipulišu i drže ih za neku stvar.
A ko je ful samostalan, posao, svoj stan itd... Neoženjen/Neudata. Takvi su ti inače teški egoisti, koji gledaju svoju guzu. I nešto im se ne prilagođava nikome.
Pišem iz vlastitog iskustva. Imam i jedno i drugo iskustvo. I sa roditeljima i sam. Kod roditelja imaš da ti drugi pere usrane gaće, i da ti drugi kuha ručak. Da drugi očisti u stanu...Kad si sam moraš sve to sam.
Cilj odlaska ranijeg od kuće je da vidiš da te svijet neće maziti i paziti, učiš se stvarima koje nećeš naučiti ako živiš kod kuće.
Samostalnost je jako bitna jer gradi i druge stvari kao npr.samopouzdanje, jacas mentalitet. Ja sam zahvaljujući ranom odlasku od kuće uspio toliko da se izgradim kao individua sto ne bi mogao da sam ostao, postigao sam mnogo vise nego sto su moji vršnjaci, prijatelji ili kolege uspjeli koji su ostali da žive kod svojih.
-
konami666
#700 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?
Ko svi vole raymondaAteista wrote: ↑29/12/2025 07:39Premalo je i 150m, par km mininalno, da nisu preblizu da se osjecaju da mogu uletiti kad hoce, vec da se moraju najaviti u goste, to je jedino prihvatljivo i prava samostalnost. Sve blize od toga cesto vodi do nezdravog odnosa.Rockefeller wrote: ↑27/12/2025 01:14 svaka cast ko moze sa roditeljima zivjeti nakon sto se udala/ud‘o i itd.. tacno da se covjek rokne…