Život s roditeljima poslije 30-te ?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Sanjarko

#651 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Sanjarko »

Ja zbog bolesti živio i sad sa majkom živim. A poslije dom možda ako ne mognem sam uz pomoć sestre da živim.

Pomirio se s tim još prije 15 godina.
yoyoyo96

#652 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by yoyoyo96 »

Bolest je nesto sasvim drugo. I to ne treba uzimati u statistiku.

Po meni je svakako bolje da se zivi odvojedno. Mozda eto do 27 maks i onda traziti svoje nesto. Bio/la ozenjen/udata, pripremis se za zivot.
Ako je sprat kuce u pitanju, jedina opcija odvojen ulaz totalno, nikako zajednicki.
daario naharis

#653 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by daario naharis »

manuchao91 wrote: 24/12/2025 15:11 mnogi se i pomire s zivotom s roditeljima zbog visokoh cijena kirija i stanova i nedostatka istih
imam jarana 39 godina zivi u podrumu kod matere hahah boli ga racku ,sjedi pije,tambura po gitari

hocu rec nekom to tesko pada a nekom ne ,valjda se covjek lagano i pomiri s tim
Ma ja i kad sam se ozenio tamburam po gitari i radim isto sto sam radio kod roditelja sa 25 :lol:
Haris.ba

#654 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Haris.ba »

Nije to vise drustvena stigma ko prije.

Sve je danas u smislu ako imas para da finansiras svoj "lajfstajl" - sve prolazi.
sumirprimus

#655 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by sumirprimus »

Dijete treba da ide od kuce sto prije idealno u 18 19 na studij i to u drugi grad, kanton drzavu. Ako ne studij za poslom onda.
Sto se prije osamostali prije ce naučiti neke lekcije, ili nece. Kako god prije ce se odigrati.
Ne gradit kuce na sprat ni sa podrumom da se nemaju gdje utrpati, samo put pod noge latifaga.
dema225

#656 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by dema225 »

sumirprimus wrote: 25/12/2025 22:14 Dijete treba da ide od kuce sto prije idealno u 18 19 na studij i to u drugi grad, kanton drzavu. Ako ne studij za poslom onda.
Sto se prije osamostali prije ce naučiti neke lekcije, ili nece. Kako god prije ce se odigrati.
Ne gradit kuce na sprat ni sa podrumom da se nemaju gdje utrpati, samo put pod noge latifaga.
:lol:
stubrijez

#657 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by stubrijez »

sumirprimus wrote: 25/12/2025 22:14 Dijete treba da ide od kuce sto prije idealno u 18 19 na studij i to u drugi grad, kanton drzavu. Ako ne studij za poslom onda.
Slazem se... kako si ti napravio?
nekome

#658 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by nekome »

apsolutno
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#659 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Truba »

Ovo je framasonska podvala ljudima da budu podstanari
A framasoni su vlasnici nekretnina

Nek ljudi idu kad im se ide i kad zele i kad imaju uvjete

Necu reci da neki drugi narod ima upetljane prste u ovaj trend
dulekrele

#660 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by dulekrele »

Truba wrote: 26/12/2025 12:04
Ovo je framasonska podvala ljudima da budu podstanari
A framasoni su vlasnici nekretnina

Nek ljudi idu kad im se ide i kad zele i kad imaju uvjete

Necu reci da neki drugi narod ima upetljane prste u ovaj trend
Javio se ovaj da komentarise koji zivi sa babom a nema ni kuceta ni maceta. :lol:
emigrazione

#661 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by emigrazione »

Sa roditeljima se živi čitav život, naravno ako zdravlje i život to omoguće, pa ko će bolje o mojoj majci i ocu brinuti nego ja kakve su to gluposti...
xPaco1337

#662 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by xPaco1337 »

"Prosjecna" plata 1500KM (velika vecina nema ni to), kirija 500-600KM za stan da nije iz 1920 zadnja renovacija.

Ostane ti 900-1000. Režije ti uzmu jedno 2-3 stoje, ako imaš auto da ne pričamo. Budi sretan ako ti ostane 100-200KM na kraju mjeseca.

I onda pojedinci koji su vrlo vjerovatno ili nasljedili neku nekretninu, ili dobili od države prije 40-50 godina pametuju da djeca trebaju da odsele sa 18 godina.
dr_Evil

#663 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by dr_Evil »

Sumirko, za kojeg sam vjerovao da je dobio trajni ban zbog sanjarka, moderatori ubijte se mokrom kiflom, prica iz pozicije Svedske, gdje je to normalno, da ne kazem kakve mogucnosti dobiju ta djeca od drzave.

S druge strane ako postoji mogucnost naravno da bi svako trebao da se odseli od roditelja. Posmatrano iz ekonomske situacije zaista jeste tesko, ali jednom cete imati isplacenu nekretninu, a naslijedit drugu koja ce vam doci kao jack pot. Mi smo generalno siromasna nacija moze se reci jer nam ratovi uvijek pojedu naslijedje, svaka generacija gradi iznova i malo se naslijedjuje.

Zatim dolazimo do onog, valjda bi svi trebali biti roditeljima pri ruci kada im to zatreba, znaci kada dodju u pozne godine. Da li je rjesenje tada ponovo zajedno zivjeti, ili jednostavno biti u blizini tesko je reci, to svako mora procijeniti. ALi mi je uvijek malo odvratno kad neko ostavi stare roditelje. Ne razumijem dijasporu kojem ostane sam roditelj, i mogu traziti spajanje porodice i to ne urade.

Mislim da ne bih mogao zivjeti sa sobom ako to uradim. Vrijeme ce pokazati.

Dakle, raja, selite se sto ranije, pravite zivot, pa makar to znacilo da nema vecerati po restoranima. Ali evo, cesto sam sebi kazem kako mi nedostaju roditelji da im uvalim djecu :D sta znam, nista nije crno i bijelo.

Fra. Masoni - dobra fora :D
Logovan

#664 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Logovan »

Sve je to tako lagano kada se kaže, hajde uradi. Treba sa 18, treba sa 20, treba ovo, treba ono, pa isto kao da smo u Danskoj, Norveškoj, itd.
dulekrele

#665 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by dulekrele »

xPaco1337 wrote: 26/12/2025 12:11 "Prosjecna" plata 1500KM (velika vecina nema ni to), kirija 500-600KM za stan da nije iz 1920 zadnja renovacija.

Ostane ti 900-1000. Režije ti uzmu jedno 2-3 stoje, ako imaš auto da ne pričamo. Budi sretan ako ti ostane 100-200KM na kraju mjeseca.

I onda pojedinci koji su vrlo vjerovatno ili nasljedili neku nekretninu, ili dobili od države prije 40-50 godina pametuju da djeca trebaju da odsele sa 18 godina.
S tim se slazem ali tema je poslije 30-te. Sramota je da djeca poslije 30 jos uvijek zive sa roditeljima pogotovo ako dijete ima posao i recimo curu ili momka koji isto radi. A i roditelji bi jos malo da prozive kao momak i cura :D Da ne govorim o djeci koja zive sa roditeljima a imaju posao dok u kucu nista ne daju.
A da je tesko jeste pogotovo mladima da kupe stan. Jer ako imas platu od 1500KM onda o stanu mozes da sanjas ili da ga kao u americi otplacuju i tvoja djeca.
Last edited by dulekrele on 26/12/2025 12:25, edited 1 time in total.
xPaco1337

#666 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by xPaco1337 »

dulekrele wrote: 26/12/2025 12:23
xPaco1337 wrote: 26/12/2025 12:11 "Prosjecna" plata 1500KM (velika vecina nema ni to), kirija 500-600KM za stan da nije iz 1920 zadnja renovacija.

S tim se slazem ali tema je poslije 30-te. Sramota je da djeca poslije 30 jos uvijek zive sa roditeljima pogotovo ako dijete ima posao i recimo curu ili momka koji isto radi. A i roditelji bi jos malo da prozive kao momak i cura :D Da ne govorim o djeci koja zive sa roditeljima a imaju posao dok u kucu nista ne daju.
Imao 18 ili 35 plata od 1500 nije dovoljna za život. A da ne pricamo o danasnjim vezama.
dulekrele

#667 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by dulekrele »

xPaco1337 wrote: 26/12/2025 12:25
dulekrele wrote: 26/12/2025 12:23

Imao 18 ili 35 plata od 1500 nije dovoljna za život. A da ne pricamo o danasnjim vezama.
Pa pretpostavljam da ako imas 35 onda si zasnovao porodicu a to su vec dvije plate. I ako danas nista nije normalno. Ja u svojoj porodici imam zlatnih primjera gdje su se djeca odselila cim su dobila posao neposredno nakon diplome. Normalno opet sve zavisi od visine plate.
A malo treba i roditelje uzeti u obzir. Zar ne mislite da bi i oni to jos sto im je preostalo zivota ne bi zeljeli da prozive sami i u miru uz poneki posjet unaucadi i djece. Ja prvi bih.
Ateista

#668 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Ateista »

Finansije naravno uticu na odluku, ali najbolje i najzdravije je odseliti u neka doba, ako nista kad se nadje partner za zajednicki zivot. Zivjeti sa partnerom i roditeljima je najgora moguca odluka koju neko koze donijeti i mnogi problemi proizilaze iz te odluke, da ne govorim jos kad dodju djeca.
dr_Evil

#669 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by dr_Evil »

Ateista wrote: 26/12/2025 13:39 Finansije naravno uticu na odluku, ali najbolje i najzdravije je odseliti u neka doba, ako nista kad se nadje partner za zajednicki zivot. Zivjeti sa partnerom i roditeljima je najgora moguca odluka koju neko koze donijeti i mnogi problemi proizilaze iz te odluke, da ne govorim jos kad dodju djeca.
Ili jos gore, ako ne dodju. Znam 2 slucaja gdje je stara upropastila brak jer nevjesta nije mogla dostaviti obecano.
yoda82

#670 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by yoda82 »

Ateista wrote: 26/12/2025 13:39 Finansije naravno uticu na odluku, ali najbolje i najzdravije je odseliti u neka doba, ako nista kad se nadje partner za zajednicki zivot. Zivjeti sa partnerom i roditeljima je najgora moguca odluka koju neko koze donijeti i mnogi problemi proizilaze iz te odluke, da ne govorim jos kad dodju djeca.
Naravno da se najbolje odseliti ako si finansijski u mogućnosti, ali nažalost kod nas dosta ljudi to nije. Ja sam živio sa majkom do 35 godine, iako sam imao dobar posao i solidna primanja. Međutim, ona je penzioner, i nema teorije da joj je ta penzija dovoljna za život. Tek kad sam malo poravio svoje finansijsko stanje, digao kredit za stan (srećom prije ovih ludih cijena), te se uspio organizovati da plaćam i svoje i njene režije, odselio sam.
Da tada isam kupio stan, teško da bi sada mogao uz ove cijene kvadrata, tako da ne treba sve gledati crno ili bijelo.
Truba

#671 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Truba »

Znam 5 ljudi koji imaju svoje stanove i zive s roditeljima ne izdaju prazne stanove
Truba

#672 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Truba »

dr_Evil wrote: 26/12/2025 12:20 Sumirko, za kojeg sam vjerovao da je dobio trajni ban zbog sanjarka, moderatori ubijte se mokrom kiflom, prica iz pozicije Svedske, gdje je to normalno, da ne kazem kakve mogucnosti dobiju ta djeca od drzave.

S druge strane ako postoji mogucnost naravno da bi svako trebao da se odseli od roditelja. Posmatrano iz ekonomske situacije zaista jeste tesko, ali jednom cete imati isplacenu nekretninu, a naslijedit drugu koja ce vam doci kao jack pot. Mi smo generalno siromasna nacija moze se reci jer nam ratovi uvijek pojedu naslijedje, svaka generacija gradi iznova i malo se naslijedjuje.

Zatim dolazimo do onog, valjda bi svi trebali biti roditeljima pri ruci kada im to zatreba, znaci kada dodju u pozne godine. Da li je rjesenje tada ponovo zajedno zivjeti, ili jednostavno biti u blizini tesko je reci, to svako mora procijeniti. ALi mi je uvijek malo odvratno kad neko ostavi stare roditelje. Ne razumijem dijasporu kojem ostane sam roditelj, i mogu traziti spajanje porodice i to ne urade.

Dakle, raja, selite se sto ranije, pravite zivot, pa makar to znacilo da nema vecerati po restoranima. Ali evo, cesto sam sebi kazem kako mi nedostaju roditelji da im uvalim djecu :D sta znam, nista nije crno i bijelo.

Cilj je razvaliti obitelj
Metoda je mnogo...ova suplja sa rent. stanovima za 18godisnjake je jedna od njih

Necu reci da neciji lobi stoji iza toga
sumirprimus

#673 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by sumirprimus »

Logovan wrote: 26/12/2025 12:20
Sve je to tako lagano kada se kaže, hajde uradi. Treba sa 18, treba sa 20, treba ovo, treba ono, pa isto kao da smo u Danskoj, Norveškoj, itd.
brate ja pricam iz svog iskustva, otiso sam sa 19, i nista mi ne fali, gledam danas djecu,m gledam svog junosu, pa to komotno moze jos dojit. to je tajlevl samostalnosti i sposobnosti.
Chloe
Photo mod

#674 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by Chloe »

"Gdje obitelj nije bijesna - ni kuća nije tijesna." :D

Nije sramota živjeti sa roditeljima, pametan insan će biti aktivan učesnik domaćinstva,
te će tu pogodnost koristiti za svoje finansijsko jačanje. Znam slučejeve, gdje su ona/on kupili stan,
iznajmili (otplaćuje se) a oni i dalje kod roditelja.

Rasipanja novca zbog "šta će narod reći" i mišljenja da li je normalno ili nije,
je neekonomičnost, i na štetu osobi, a sutra ta osoba ako dođe u fin. krizu neće niko od naroda
pokucat na vrata i donijeti joj lovu za režije ili hranu jer je bila normalna i otišla od roditelja.

Znači, furajte svoje živote, prema svojim mjerilima, mogućnostima, svojim pravilima i željama,
sa narodom živi, ali ne za narod.

E sad, kad je dijete uz roditelje, a hedonizam izbor života, bez obaveze i odgovornosti, djeca - paraziti,
svaaki normalan roditelj bi takvo dijete izbacio naglavačke iz kuće,
nebitno da li je 18 ili 35 godina,
ali da je "noramlan" roditelj, dijete se ne bi tako ponašalo.

On što primjećujem, među mojim bližnjima, i muškarci i djevojke, koji su duže živjeli sami,
imaju problem sa prilagođavanjem u bračnom životu, za razliku od onih koji su bili sa roditeljima
do stupanja u brak.
I ta samostalnost donosi određene obrazce života, koje je teško mijenjati.
sumirprimus

#675 Re: Život s roditeljima poslije 30-te ?

Post by sumirprimus »

dr_Evil wrote: 26/12/2025 12:20 Sumirko, za kojeg sam vjerovao da je dobio trajni ban zbog sanjarka, moderatori ubijte se mokrom kiflom, prica iz pozicije Svedske, gdje je to normalno, da ne kazem kakve mogucnosti dobiju ta djeca od drzave.

sta se meni sve ovde prebacivalo i nikom nista neka te, smo sam konstatirao ocigledni fakat.
kakva ba svedska, ubi te druze paranoja isktreno. upadate u zamku da su sve oko vas neprijatelji a ne vidite ocigledno. ja pricam iz pozicije bosanca u bosni. itekako moze, samo se treba na vakat disoknektovat sa babine pipe/finansijke, materijalne i svake druge i materine mlijecne zlijedze, a to je haman najteze , nek su oni nama zivi i zdravi a bice posla, para, zivota, zena.
Last edited by sumirprimus on 26/12/2025 14:34, edited 1 time in total.
Post Reply