Ukrajina

drndalo

#222176 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Sretan Bozic od Mig-a 29

drndalo

#222177 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Jos avijacije. Grippen-i osposobljeni i za radarska pracenja malih sporih samoubilackih dronova i municija...

drndalo

#222178 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

zigzag wrote: 25/12/2025 12:12
drndalo wrote: 25/12/2025 11:35
drndalo wrote: 24/12/2025 22:19 Izgleda da je Kirilo bio na sluzbenom putu...

Ili je ovo radio i prije a tek sad se počeo reklamirati ili je stvarno krenuo po frontu. A to znači da ga "vuče zemlja sebi"...

Obično to tako bude pred kraja rata sa ljudima koji su se isticali u ratnom sukobu.
Nadam se da nije to da trazi guzici cepa, nego da je zbog nekih stvari morao licno tamo da spreme kakvog novog iznenadjenja... Cak stavise, mislim da ima direktno naredjenje da ne smije da pogine, ni pod razno... :run:

Salu na stranu, nesto su sigurno kuhali, a put je vjerovatno organizovan u najvecoj tajnosti, od 100% pouzdanih ljudi.
japin_mutapi
Location: Uostalom, mislim da genocidne Kartagene treba demontirati.

#222179 Re: Ukrajina

Post by japin_mutapi »

JMGuti wrote: 25/12/2025 10:17
Govorim o Kosovu u smisli četničke demagogije da je Kosova i dalje srpsko. Tako mogu i Ukrajinci pričati kako je ta teritorija i dalje ukrajinska. Iako tu više neće imati ni vlast, ni industriju, ni poreze, ni 30% od ukupne proizvodnje žita, da ne nabrajam dalje...
samo sto ukrajinci nisu cetnici vec su to rusi i rusi govore da je ukrajina srce rusije i da samo vracaju historijsku rusku zemlju
promaseno poredjenje totalno
drndalo

#222180 Re: Ukrajina

Post by drndalo »

Malo duzi osvrt o vaznosti obrata u Kupjansku, sada kad su i Rusi priznali da napreduju u rikverc.

Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#222181 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

Čitalac wrote: 24/12/2025 20:05 Agencija Socis: I Zalužni i Budanov u drugom krugu osvojili bi više glasova od Zelenskog.
Spoiler
Show
Image
Image
Ljudi su prijatelji sa Zelenim i ne kontam zašto se rade ove i ko radi ove ankete?!

Pa njih dvojica će prvi reći ko je PREDSJEDNIK!

Koja glupost.
Hame_
Location: Srebrenik, Županija tuzlanska, HiB, Europa, Svjeverna strana Zemlje, Mjesec, Sunce,... odosmo u PM!

#222182 Re: Ukrajina

Post by Hame_ »

zigzag wrote: 25/12/2025 12:12
Spoiler
Show
drndalo wrote: 25/12/2025 11:35
drndalo wrote: 24/12/2025 22:19 Izgleda da je Kirilo bio na sluzbenom putu...

Ili je ovo radio i prije a tek sad se počeo reklamirati ili je stvarno krenuo po frontu. A to znači da ga "vuče zemlja sebi"...

Obično to tako bude pred kraja rata sa ljudima koji su se isticali u ratnom sukobu.
Hm, to znači da on zna da je kraj rata?!

De ba.
zigzag

#222183 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Otvoreni sukob u narednom periodu će biti kraći od 4 godine koliko se već ratuje od 2022.
Ako ovaj hoda oko linije fronta ništa nije nemoguće jer svašta leti okolo. Jer i Issam Zahrudin je bio markantna ličnost pa opet završi pod zemljom.

Osim, ako nije ovo slikanje za neke druge namjere.
JMGuti

#222184 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

sumirprimus wrote: 25/12/2025 12:59
Govorim o Kosovu u smisli četničke demagogije da je Kosova i dalje srpsko. Tako mogu i Ukrajinci pričati kako je ta teritorija i dalje ukrajinska. Iako tu više neće imati ni vlast, ni industriju, ni poreze, ni 30% od ukupne proizvodnje žita, da ne nabrajam dalje...
Opet ne mogu da ih poistovjetim i stavim u istu recenicu, donbas je ukrajinski i krvare evo 10 godina za taj isti donbas. Dobar dio donabasa je okupiran od strane rusa, dakle naroda iz druge drzave koji j izvrsio agresiju na suverenu i medjunarodno proiznatu republiku ukrajinu. uostalom ka osto je izvrsena i agresija srbije na rbih.
podrinje je dobrim dijelom okupirano i u ratu genocidom ocisceno od njegovih prijeratnih stanovnika.
Kosovo albanci nisu nikad okupirali, oduvijek su tu vecina. i to ogromna.
Dakle ti zelis reci da podrinje nije vise nase bosansko i da se trebamo odreci podrinja, jer sto je u ratu osvojeno to je zauvijek i izgubljeno?
Ja nisam bosnjak, ali sam bosanac, i ovo je pogubno misljenje, ako ecmo se vec odreci republike onda to neko narodu treba reci javno.
Ne znam kako si ti zakljucio da ja mislim da Podrinje nije nase... ja ne znam kako si ti ista od svega toga uspio zakljuciti. Dakle, cetnicija ce vijekovima govoriti kako je Kosovo i dalje njihovo, iako se na Kosovu pitaju koliko i Madjari u Pakistanu. Stoga sam i ja napisao da se Ukrajinci odnosno njihove politicke vodje, kad predaju svoju teritoriju, a hoce, svakako vijekovima mogu pozivati na to da je Donbas njihov. Iako ce se u Donbasu pitati koliko i Islandjani u Argentini.

Mislim, to je toliko jednostavno da sad elaborati o historijskim pripadnostima zemlje narodima, agresiji na BiH, Podrinju i svemu drugom sto si napisao nema nikakvog smisla.
JMGuti

#222185 Re: Ukrajina

Post by JMGuti »

japin_mutapi wrote: 25/12/2025 17:45
samo sto ukrajinci nisu cetnici vec su to rusi i rusi govore da je ukrajina srce rusije i da samo vracaju historijsku rusku zemlju
promaseno poredjenje totalno
I zaboravio si dodati da vise Ukrajina nema nikakvu kontrolu nad vecinom tih regija. I to je sustina onog sto sam ja napisao. Dakle Srbi se na Kosovu danas pitaju doslovno identicno koliko Ukrajinci u Mariupolju. Nikako.
zigzag

#222186 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Možda da staviš poređenje sa nekim gradom u Podrinju, Doboju, Banjaluci 1994. ali ne i 2000.

Tako da, džaba krečiš. Mariupolj neće nikad zvanično biti Rusija.

I opet, već su ti rekli a ignorišeš namjerno, nisu kosovari- albanci navalili sa vojskom i spalili Prištinu i okolicu pa onda tražili da to bude Albanija nego ljudi žive tamo vijekovima

Jebena vam je logika al mi nije jasno odakle izvire. Pravim se da mi nije jasno.
Last edited by zigzag on 25/12/2025 21:37, edited 1 time in total.
Čitalac

#222187 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Sutra prvi sastanak radne grupe za pripremu zakona o održavanju izbora u ratnom stanju, izborna komisija započinje ažuriranje biračkog spiska.
Prvi sastanak radne skupine za pripremu zakona o održavanju izbora tijekom rata održat će se 26. prosinca, rekao je zamjenik predsjednika Verhovne Rade Oleksandr Kornienko. Skupina uključuje dva predstavnika iz svake parlamentarne frakcije i skupine, desetak predstavnika ključnih javnih organizacija, kao i članove izvršne vlasti i agencija za provođenje zakona.
Prvi put od početka ruske invazije, Središnje izborno povjerenstvo (SIP) započinje uređivanje Državnog registra birača. Prema riječima Davida Arahamije, vođe frakcije Sluga naroda, takav korak jedan je od osnovnih uvjeta za održavanje bilo kakvih izbora.
„Rat je imao snažan utjecaj na demografske pokazatelje, a to bi se trebalo odraziti i u registru. U tom smjeru ima puno posla“, dodao je Arahamija.
zigzag

#222188 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Biće zanimljivo vidjeti izborne rezultate u Vovčansku :lol:
sumirprimus

#222189 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

JMGuti wrote: 25/12/2025 21:01
sumirprimus wrote: 25/12/2025 12:59
Opet ne mogu da ih poistovjetim i stavim u istu recenicu, donbas je ukrajinski i krvare evo 10 godina za taj isti donbas. Dobar dio donabasa je okupiran od strane rusa, dakle naroda iz druge drzave koji j izvrsio agresiju na suverenu i medjunarodno proiznatu republiku ukrajinu. uostalom ka osto je izvrsena i agresija srbije na rbih.
podrinje je dobrim dijelom okupirano i u ratu genocidom ocisceno od njegovih prijeratnih stanovnika.
Kosovo albanci nisu nikad okupirali, oduvijek su tu vecina. i to ogromna.
Dakle ti zelis reci da podrinje nije vise nase bosansko i da se trebamo odreci podrinja, jer sto je u ratu osvojeno to je zauvijek i izgubljeno?
Ja nisam bosnjak, ali sam bosanac, i ovo je pogubno misljenje, ako ecmo se vec odreci republike onda to neko narodu treba reci javno.
Ne znam kako si ti zakljucio da ja mislim da Podrinje nije nase... ja ne znam kako si ti ista od svega toga uspio zakljuciti. Dakle, cetnicija ce vijekovima govoriti kako je Kosovo i dalje njihovo, iako se na Kosovu pitaju koliko i Madjari u Pakistanu. Stoga sam i ja napisao da se Ukrajinci odnosno njihove politicke vodje, kad predaju svoju teritoriju, a hoce, svakako vijekovima mogu pozivati na to da je Donbas njihov. Iako ce se u Donbasu pitati koliko i Islandjani u Argentini.

Mislim, to je toliko jednostavno da sad elaborati o historijskim pripadnostima zemlje narodima, agresiji na BiH, Podrinju i svemu drugom sto si napisao nema nikakvog smisla.
Zamjena teza, samo pitam istim poređenjem i nama je Podrinje.okupirano i odrekli smo ga se u dejtonu trebamo li g se odreći?dakle da li je.podrinje nase bosansko ili u sklopu geno idne tvorevine rs?
Pravo poređenje a ne sa.cetnicima i kosovom
sumirprimus

#222190 Re: Ukrajina

Post by sumirprimus »

Poredit srbe i ukre i donbas .i kosovo u istoj rečenici i izjednacavati dogadjaje u najmanju ruku nije fer, i to ne bi trebali raditi ljudi kojima.je.drzava bih na.prvom mjestu.
Jer su na istom fonu kako sa našim dušmanima tako i ukrajinskim. Jer su rusi i srbi saveznici to je notorni fakat.
A bar malo mudrosti kaze neprijatelj mog neprijatelja ne mora biti i moj neprijatelj.
Crvene_brigade

#222191 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Uništavanje Putinovih fašističkih agresora…

zigzag

#222192 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

2026. će biti još luđa sa brojem dronova u svakom trenutku. Tako da će rusočetnici naostavljati kostiju po livadama.
Crvene_brigade

#222193 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Najnovije vijesti: Oslobođene Rodinske, Putinovi fašisti pobjegli ostavljaući konje i magarce. “Druga svjetska vojna sila”…

Sociolog

#222194 Re: Ukrajina

Post by Sociolog »

zigzag wrote: 25/12/2025 22:08 2026. će biti još luđa sa brojem dronova u svakom trenutku. Tako da će rusočetnici naostavljati kostiju po livadama.
Bijah u Beogradu, nekoliko dana..prepuno ruskinja i to vrhunskih, koje mozes za 100 eura..

Mislim da ce ruska ekonomija sad ovd 2026.poprilicno jos kolaborirati
karanana

#222195 Re: Ukrajina

Post by karanana »

jel ovo palo hualipolje?
kad prije? ako je istina, nikad vako nista strateski vazno palo nije bez zestoke odbrane.
Crvene_brigade

#222196 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

Stiže još dobrih vijesti…

Crvene_brigade

#222197 Re: Ukrajina

Post by Crvene_brigade »

@karanana: Hoćeš li nam malo pojasniti šta se dešava u Kupjansku i okolini? Nešto više ne spominješ tamošnja dešavanja?

Nekako je naprasno nestala propagandna priča o famoznom “kotliću i osvajanju” u prepoznatljivom i jeftinom narativu dežurnih putinofila?
Čitalac

#222198 Re: Ukrajina

Post by Čitalac »

Anton Samarin – Samara, 93. brigada, od prvog dana u ratu, dva puta odlikovan za hrabrost. Na pitanje o najtežim danima, bez razmišljanja odgovara: Bahmut.

Image
- Svi smo bili iscrpljeni, mislili smo, konačno idemo na oporavak. Onda su nam rekli: „U Bahmutu je problem“. I otišli smo u Pokrovske kod Bahmuta. U to vrijeme ponestalo je topničke municije. Bilo je to tako teško, preteško vrijeme. Kad smo ušli u Bahmut, shvatili smo da je sve ono kod Izjuma bila lagana šetnja. Oni nisu imali ograničenje topčničkih granata. Tukli su nas cijeli dan. Kod Bahmuta smo ostali pet mjeseci, bila je to jesen 2022. Zapovjednik 2. bojne Rostislav Silivakin rekao mi je: „Samara, moja 6. satnija je izbrisana za tri dana, moraš ih mijenjati“. Kad sam stigao na to mjesto, vidio sam da je zapovjednik ranjen, odnosno zapovjednika nije ni bilo…
- Zadatak je bio: "Kopati, držati obranu, minirati sve - nema druge mogućnosti." Počeo je masakr s Wagnerovcima. Borili smo se s njima dva ili tri mjeseca. I mi i oni imali smo značajne gubitke…
- Više puta se dogodilo da su Wagnerovci počeli napadati već u pet ujutro. Jednog takvog dana, načelnik stožera 2. bojne i ja od pet ujutro do šest navečer, stojeći, bez sjedanja, vodili smo borce. Navečer smo shvatili da su nam ruke utrnule od voki-tokija i tableta. Svi smo bili prestravljeni intenzitetom bitke. U pravilu, nakon takvih napada, nastupalo je zatišje od dva ili tri dana. Ali na taj način, za dva ili tri mjeseca, nokautirali smo Wagnerovske specijalce. Tada su krenuli robijaši. Prvi okršaj s njima dogodio se kada je na naš položaj krenulo četrdesetak ljudi. To je samo gomila koja trči. Vidjeli smo da nešto nije u redu, oni nisu ni izgledali kao vojnici. Ubijamo ih i ubijamo, a sve ih je više...
- To je razdoblje bacanja mesa. Na naše položaje jurišaju pet do sedam puta dnevno. Pet mjeseci kasnije, zamijenila nas je 128. brigada. Tijekom tog razdoblja moja bojna izgubila je nekih 1300-1400 metara, ne više...
- Izašli smo na mjesec dana na oporavak i opet se vratili u Bahmut još četiri mjeseca. Vrlo teške borbe u samom gradu, bliski kontakti, ne mogu svi to podnijeti. Pored nas su bile 5. jurišna, 3. jurišna, 60. brigada, 80. brigada... Gubici su bili ogromni. Međusobno smo razgovarali da je obrana grada više politički zadatak. Ali nismo se mogli ni povući na polja. Položaji bivaju izgubljeni, uništeni, spaljeni, ljudi trebaju negdje ići, a nema se kamo otići...
- Dok smo bili u Bahmutu, imenovan sam za zapovjednika bojne. Svi su iscrpljeni, ljuti, ne uspijevaju, bili smo u vrlo teškim uvjetima. S vremenom smo postali stabilniji, branili se koliko smo mogli. Naravno, bilo je gubitaka. Nismo razumjeli opći zadatak, to je uzrokovalo puno sporova, sve je bilo teško percipirati...
- Bahmut je vrlo teško iskustvo, bolna priča s mnogo gubitaka. Dobili smo "zeleno svjetlo" za odlazak kada je neprijatelj gotovo opkolio grad. Iza nas je ostalo nekoliko ulica, baš tamo gdje smo imali komandno mjesto. Sjećam se svojih osjećaja kada smo napustili grad. Kao da je nekakav veo pao s očiju. Bahmut je iz mene izvukao svu snagu...
- Za neke je Bahmut bio mjesto za samopromociju, a za nas je to bilo mjesto strašnih gubitaka i teških bitaka. Koliko je samo pripadnika specijalnih snaga tamo ostavilo svoje živote i zdravlje. Koliko je prijatelja tamo poginulo, običnih ljudi...Prošetajte bilo kojim grobljem u zemlji, pročitajte na spomenicima: „Poginuo u Bahmutu“. Mladi dečki, rođeni 2000. i kasnije, toliko ih je tamo. "Azov", 3. jurišna, ne samo moja 93. brigada. U Kijevu sam obišao sve grobove…
zigzag

#222199 Re: Ukrajina

Post by zigzag »

Naučili su iz Bahmuta lekcije. Ali od tada se situacija dosta promijenila.
Tamo su se gađali klasičnim projektilima i ratovali direktno u prsa.
Sad više to i ne rade pa se i povlače kada treba.
U onom trenutku su žrtve branioca izgledale beskorisne ali ne treba zaboraviti da je radi žestokog otpora ukrajinaca u Bahmutu malo falilo da Prigožin zapali Moskvu.
Point.

#222200 Re: Ukrajina

Post by Point. »

Crvene_brigade wrote: 26/12/2025 07:00 @karanana: Hoćeš li nam malo pojasniti šta se dešava u Kupjansku i okolini? Nešto više ne spominješ tamošnja dešavanja?

Nekako je naprasno nestala propagandna priča o famoznom “kotliću i osvajanju” u prepoznatljivom i jeftinom narativu dežurnih putinofila?
Iznevjerili ga kotlići.
Post Reply