nije zivotinja, jer covjek ima razvijen razum kakvog zivotinje nemaju i to nas cini razlicitim.
svijest o dobru i zlu, i mnogo toga sto ljudi imaju a zivotinje nemaju.
nije zivotinja, jer covjek ima razvijen razum kakvog zivotinje nemaju i to nas cini razlicitim.
To je definicija čovjeka od nauke koja se zove biologija. Nije moje mišljenje. Nije podložno interpretaciji. Možda ti se ne sviđa, ali tako je.Zehran82 wrote: ↑24/12/2025 23:01nije zivotinja, jer covjek ima razvijen razum kakvog zivotinje nemaju i to nas cini razlicitim.
svijest o dobru i zlu, i mnogo toga sto ljudi imaju a zivotinje nemaju.
Hakiz wrote: ↑24/12/2025 23:19To je definicija čovjeka od nauke koja se zove biologija. Nije moje mišljenje. Nije podložno interpretaciji. Možda ti se ne sviđa, ali tako je.
Dakle:
Carstvo:
Animalia
Koljeno:
Chordata
Razred:
Mammalia
Red:
Primates
Natporodica:
Hominoidea
Porodica:
Hominidae
Potporodica:
Homininae
Tribus:
Hominini
Rod:
Homo
Vrsta:
H. sapiens
Ovo boldirano je, hronološki: Životinja, Sisar, Primat
Mi, gorile, čumpanze itd smo isto, šta god ti o tome mislio![]()
pa vi ateisti na silu hocete da ste gorileMi, gorile, čumpanze itd smo isto, šta god ti o tome mislio
Bijeg od činjenica ne mijenja činjenice.Zehran82 wrote: ↑24/12/2025 23:54Hakiz wrote: ↑24/12/2025 23:19To je definicija čovjeka od nauke koja se zove biologija. Nije moje mišljenje. Nije podložno interpretaciji. Možda ti se ne sviđa, ali tako je.
Dakle:
Carstvo:
Animalia
Koljeno:
Chordata
Razred:
Mammalia
Red:
Primates
Natporodica:
Hominoidea
Porodica:
Hominidae
Potporodica:
Homininae
Tribus:
Hominini
Rod:
Homo
Vrsta:
H. sapiens
Ovo boldirano je, hronološki: Životinja, Sisar, Primat
Mi, gorile, čumpanze itd smo isto, šta god ti o tome mislio
pa vi ateisti na silu hocete da ste gorileMi, gorile, čumpanze itd smo isto, šta god ti o tome mislioa mi malo vise razumniji nismo, mi smo ljudi...
eto zelis da si gorila, pa budi gorila.....![]()
Nauka.
bukvalno nas cijela nauka smijesta u inteligentne zivotinje, a ovo sto ti navodis nema veze sa onim sto tvrdis.toska wrote: ↑25/12/2025 00:40Nauka.
Imaš hrpu relevantnih tekstova gdje se tvrdi da evolucija čovjeka i promjene primarno prenose učenjem, a ne genima ili da ljudska kultura, civilizacija, pojedinac evoluira neuporedivo brže od DNK.
npr. https://phys.org/news/2025-09-culture-g ... e_vignette
Mi ateisti necemo da smo gorile. Mi ateisti kazemo da su gorile nasi daleki rodjaci. Tebi nije problem razumjeti da si ti daleki rodjak sa jednim kinezom jer vjerujes da poticemo od jednog covjeka i zene. Koliko god se razlikovao od kineza ti znas da je on na neki nacin tvoj rodjak. Ti nisi kinez. Ti si rodjak tom kinezu. Ti nisi gorila. Ti si rodjak gorili samo jos dalji. Imas svoje bracu i sestre, imas rodjake od amidje i dajdze, onda imas rodjake po djedu pa praddjedu.
https://hr.wikipedia.org/wiki/Deoksirib ... a_kiselinaDozer wrote: ↑24/12/2025 22:38Ozbiljno poredis auto i DNK? I pri tome ocekujes ozbiljan odgovor?teodati wrote: ↑24/12/2025 17:58Uopće nije vrijeme problem, dapače, može ga proteći koliko hoće, ali baš nikada recimo jedan automobil, isto kao i program DNK, neće nastati ni slučajno a još manje sam od sebe, ni jedno ni drugo nije moguće.Dozer wrote: ↑21/12/2025 19:42
Nije to bas tako jednostavno i samo hop!, i eto ga. Vi svi iz vida gubite vremenski period potreban za neku promjenu.
Znam ja da je vecini ljudi tesko pojmiti i uopste razmisljati na skali od desetina miliona, a pogotovo stotina miliona godina, ali - o ovim vremenskim distancama pricamo kada se radi o evoluciji.
Mi nemamo pojma kako je planeta izgledala prije npr. 300M godina, ni sta je sve tada zivjelo na njoj. Nemamo pojma kakvi su tada bili uslovi na kopnu, u morima i okeanima, rijekama i jezerima.
Samim tim - nemamo pojma zbog cega i na koji nacin je mozda doslo do transformacije nekog ili nekih vodenih zivotnih formi u kopnene. Ako se to uopste desilo.
Ali, ono sto znamo jesu velike slicnosti izmedju skeleta mnogih vodenih bica s nasim skeletom, pogotovo sto se tice kostane konstrukcije peraja i nase sake.
Mislim da je vrlo tesko, prakticno nemoguce danas cak i pretpostavljati sta i kako se desavalo, ili nije desavalo tada.
Shvatite da jednostavno ne znamo.
Isto tako, shvatite da je ID u religijskom kontekstu nebuloza. ID je samo jos jedna od ideja o nasem postanku, i to vrlo mlada ideja, i pri tome je besmislena.
Što onda ostaje, jel?
Ajde, reci mi!![]()
![]()
cinjenica je druze da ti vidis evoluciju LIVE kako prelazi iz jedne vrste u drugu, to je onda cinjenica....a ne to sto si ti umislio da je cinjenica.
apsidejzi wrote: ↑25/12/2025 07:56Mi ateisti necemo da smo gorile. Mi ateisti kazemo da su gorile nasi daleki rodjaci. Tebi nije problem razumjeti da si ti daleki rodjak sa jednim kinezom jer vjerujes da poticemo od jednog covjeka i zene. Koliko god se razlikovao od kineza ti znas da je on na neki nacin tvoj rodjak. Ti nisi kinez. Ti si rodjak tom kinezu. Ti nisi gorila. Ti si rodjak gorili samo jos dalji. Imas svoje bracu i sestre, imas rodjake od amidje i dajdze, onda imas rodjake po djedu pa praddjedu.
Samo nastavi niz. U jednom trenutku ces biti rodjak sa knezima. U drugom sa cimpanzama, u trrecem sa gorilama. U cetvrdom sa svim zivim bicima na zemlji.
a zasto ste vi ateisti rodjaci ( NAPOMENA, IMAS NAS KOJI NISMO RODJACIMi ateisti necemo da smo gorile. Mi ateisti kazemo da su gorile nasi daleki rodjaci.
Zehran82 wrote: ↑25/12/2025 13:50cinjenica je druze da ti vidis evoluciju LIVE kako prelazi iz jedne vrste u drugu, to je onda cinjenica....a ne to sto si ti umislio da je cinjenica.
Tebi kaze neko kroz teoriju kako je bilo, kazu ti, ti si nastao od majmunolikih bica
i ti odmah to prihvatis kao naucnu cinjenicu ne obaziruci se na to da je to samo teoretisanje bez empirijskog naucnog pokrica.
To si ti sebi umislio da je naucna cinjenica....a ne shvatas ocito da je to samo teoretisanje evolucionista.
teodati wrote: ↑25/12/2025 15:05Zehran82 wrote: ↑25/12/2025 13:50cinjenica je druze da ti vidis evoluciju LIVE kako prelazi iz jedne vrste u drugu, to je onda cinjenica....a ne to sto si ti umislio da je cinjenica.
Tebi kaze neko kroz teoriju kako je bilo, kazu ti, ti si nastao od majmunolikih bica
i ti odmah to prihvatis kao naucnu cinjenicu ne obaziruci se na to da je to samo teoretisanje bez empirijskog naucnog pokrica.
To si ti sebi umislio da je naucna cinjenica....a ne shvatas ocito da je to samo teoretisanje evolucionista.
I ti si prihvatio da postoji neko vječno svjesno biće, jer su te tako učili, bez da bi malo dublje o tome razmislio, isti si ko i ateisti, vjeruješ u nemoguće, samo potpuno suprotno od njih.
Ali, eto, da dovedemo to pitanje kraju, pitati ću te ozbiljno jedno pitanje, a ti iskreno odgovori, može, eto pitanja:
"Ako ne postoji neko vječno svjesno biće, tko je onda napravio DNK, i sve o tome što ti pričaš, koja je to inteligencija napravila?"
Nemoj zaboraviti da ti ne znaš da li postoji vječno svjesno biće, već samo vjeruješ u to, znači moguće je i da to nije istina, a što je onda odgovor na ovo gore pitanje, jel?![]()
"Ako ne postoji neko vječno svjesno biće, tko je onda napravio DNK, i sve o tome što ti pričaš, koja je to inteligencija napravila?"
Vječnost je metafizički koncept vremena. Kako unutar pojma vječnosti apriori nema početka i kraja on se zbog svoje transcendentne biti udaljava od fizikalnog pojma vremena i ukazuje na finalističku ideju bezpočetnog i beskrajnog trajanja.
Ti se stvarno pothitno moras malo i obrazovati i edukovati. Ovako se kontinuirano samo brukas, a ocekujes da te se smatra nekakvim ozbiljnim sagovornikom.... tuga.Beskonačnost (izvorno bezgranicnost) je pojam koji se odnosi na više različitih koncepata u matematici, filozofiji i teologiji, povezanih s idejom beskrajnosti, odnosno postojanjem broja ili veličine veće od bilo koje druge.
![]()
rece mi covjek kojem ni dokaz ne mozes izprovocirat i njegaDozer wrote: ↑25/12/2025 17:11 Smrle...polozena osmica nije znak za vjecnost, nego beskonacnost.
Vječnost je metafizički koncept vremena. Kako unutar pojma vječnosti apriori nema početka i kraja on se zbog svoje transcendentne biti udaljava od fizikalnog pojma vremena i ukazuje na finalističku ideju bezpočetnog i beskrajnog trajanja.Ti se stvarno pothitno moras malo i obrazovati i edukovati. Ovako se kontinuirano samo brukas, a ocekujes da te se smatra nekakvim ozbiljnim sagovornikom.... tuga.Beskonačnost (izvorno bezgranicnost) je pojam koji se odnosi na više različitih koncepata u matematici, filozofiji i teologiji, povezanih s idejom beskrajnosti, odnosno postojanjem broja ili veličine veće od bilo koje druge.
![]()
![]()
Hmm..prvo podvučeš jedan dio mog posta, a onda i drugi.belfy wrote: ↑25/12/2025 04:24bukvalno nas cijela nauka smijesta u inteligentne zivotinje, a ovo sto ti navodis nema veze sa onim sto tvrdis.toska wrote: ↑25/12/2025 00:40Nauka.
Imaš hrpu relevantnih tekstova gdje se tvrdi da evolucija čovjeka i promjene primarno prenose učenjem, a ne genima ili da ljudska kultura, civilizacija, pojedinac evoluira neuporedivo brže od DNK.
npr. https://phys.org/news/2025-09-culture-g ... e_vignette
Zehran82 wrote: ↑25/12/2025 15:19teodati wrote: ↑25/12/2025 15:05Zehran82 wrote: ↑25/12/2025 13:50
cinjenica je druze da ti vidis evoluciju LIVE kako prelazi iz jedne vrste u drugu, to je onda cinjenica....a ne to sto si ti umislio da je cinjenica.
I ti si prihvatio da postoji neko vječno svjesno biće, jer su te tako učili, bez da bi malo dublje o tome razmislio, isti si ko i ateisti, vjeruješ u nemoguće, samo potpuno suprotno od njih.
Ali, eto, da dovedemo to pitanje kraju, pitati ću te ozbiljno jedno pitanje, a ti iskreno odgovori, može, eto pitanja:
Nemoj zaboraviti da ti ne znaš da li postoji vječno svjesno biće, već samo vjeruješ u to, znači moguće je i da to nije istina, a što je onda odgovor na ovo gore pitanje, jel?![]()
ovo je pitanje ovako, ako ne postoji Bog ko je onda stvorio DNK.....
a evo da sklonimo Boga iz procesa, ko je to u stanju da napravi DNK i prvi zivot, prve zive celije, prve nanomasine u celijama koje su nuzne za zivot celija?
ljudi nikako, zivotinje nikako, slucajnosti ni u u najludjim snovima osim u ateistickim imaginacijama kao neko izbjegliste od Boga....
a evo i da ukljucimo vanzemaljce i kazemo da su oni stvorili, onda se radja novi problem vjecne regresije prijasnjih dogadjaja gdje se u toj vjecnoj regresiji trazi vjecno Neprouzrokovani Uzrocnik svega....i trazimo i trazimo i vjecno trazimo i niako da ga sretnemo jer smo ga u startu iskljucili, i tako bi ser vracali vjecno unazad trazeci ga....jer bi se nizali prijasnji vjecni dogadjaji lao biseri i nikad im kraja, jer nemamo Neprouzrokovani Uzrocnik svega...
teodati wrote: ↑25/12/2025 19:55Zehran82 wrote: ↑25/12/2025 15:19teodati wrote: ↑25/12/2025 15:05
a evo da sklonimo Boga iz procesa, ko je to u stanju da napravi DNK i prvi zivot, prve zive celije, prve nanomasine u celijama koje su nuzne za zivot celija?
ljudi nikako, zivotinje nikako, slucajnosti ni u u najludjim snovima osim u ateistickim imaginacijama kao neko izbjegliste od Boga....
a evo i da ukljucimo vanzemaljce i kazemo da su oni stvorili, onda se radja novi problem vjecne regresije prijasnjih dogadjaja gdje se u toj vjecnoj regresiji trazi vjecno Neprouzrokovani Uzrocnik svega....i trazimo i trazimo i vjecno trazimo i niako da ga sretnemo jer smo ga u startu iskljucili, i tako bi ser vracali vjecno unazad trazeci ga....jer bi se nizali prijasnji vjecni dogadjaji lao biseri i nikad im kraja, jer nemamo Neprouzrokovani Uzrocnik svega...
Ne, ne bismo se vraćali vječno unatrag, ako su ta Prva bića nastala kada i naše prostor-vrijeme, a prije toga nisu postojala, vidiš da uopće ne shvaćaš o čemu moja "teorija svega", govori.
Ali jedina alternativa vječnom svjesnom biću (a za kojega sam ti dokazao na ovim temama da ne može postojati), jesu upravo ta Prva bića, koja postoje koliko i naše prostor-vrijeme.
Nema tko drugi te nanomašine napraviti, prije ili kasnije ćeš morati to priznati, bolje što prije, seveda.![]()
ako su ta Prva bića nastala kada i naše prostor-vrijeme, a prije toga nisu postojala, vidiš da uopće ne shvaćaš o čemu moja "teorija svega", govori.
ajde ba ne trkeljaj gluposti ovdje....veze s vezom nema to sto ti ovdje zagovaras a ponasas se kao da si jucer pio kafu sa tim bogovima o kojim pricas i da su te sve informisali.....Nema tko drugi te nanomašine napraviti, prije ili kasnije ćeš morati to priznati, bolje što prije, seveda.
Pa nisu ta Prva bića nastala sama od sebe, ne piši gluposti, gdje sam ja to tvrdio, ovdje na ovom forumu, na filozofiji, na temi "teorija svega", barem sam desetak puta objasnio i kako i gdje i zašto su ta Prva bića nastala, dakle sve sasvim razumno i logično, neću ponavljati, koga zanima će to i pročitati, i pitati što nije jasno, se razme.Zehran82 wrote: ↑25/12/2025 20:03teodati wrote: ↑25/12/2025 19:55Zehran82 wrote: ↑25/12/2025 15:19
Ne, ne bismo se vraćali vječno unatrag, ako su ta Prva bića nastala kada i naše prostor-vrijeme, a prije toga nisu postojala, vidiš da uopće ne shvaćaš o čemu moja "teorija svega", govori.
Ali jedina alternativa vječnom svjesnom biću (a za kojega sam ti dokazao na ovim temama da ne može postojati), jesu upravo ta Prva bića, koja postoje koliko i naše prostor-vrijeme.
Nema tko drugi te nanomašine napraviti, prije ili kasnije ćeš morati to priznati, bolje što prije, seveda.![]()
ako su ta Prva bića nastala kada i naše prostor-vrijeme, a prije toga nisu postojala, vidiš da uopće ne shvaćaš o čemu moja "teorija svega", govori.
to je paradox nepostojanja i postojanja u isto vrijeme, kako ce nastati sami od sebe ako ne postoje???? to je cisti paradox...i ko ti moze to razumjeti niko razuman to ne moze razumjeti paradoxalno stanje postojanja i nepostojanja.....
to je u fazonu prica sto ti zagovaras kao da kazes, MOja mama je samu sebe rodila...sto je paradox.
ajde ba ne trkeljaj gluposti ovdje....veze s vezom nema to sto ti ovdje zagovaras a ponasas se kao da si jucer pio kafu sa tim bogovima o kojim pricas i da su te sve informisali.....Nema tko drugi te nanomašine napraviti, prije ili kasnije ćeš morati to priznati, bolje što prije, seveda.
teodati wrote: ↑25/12/2025 20:09Pa nisu ta Prva bića nastala sama od sebe, ne piši gluposti, gdje sam ja to tvrdio, ovdje na ovom forumu, na filozofiji, na temi "teorija svega", barem sam desetak puta objasnio i kako i gdje i zašto su ta Prva bića nastala, dakle sve sasvim razumno i logično, neću ponavljati, koga zanima će to i pročitati, i pitati što nije jasno, se razme.SpoilerShowZehran82 wrote: ↑25/12/2025 20:03teodati wrote: ↑25/12/2025 19:55
to je paradox nepostojanja i postojanja u isto vrijeme, kako ce nastati sami od sebe ako ne postoje???? to je cisti paradox...i ko ti moze to razumjeti niko razuman to ne moze razumjeti paradoxalno stanje postojanja i nepostojanja.....
to je u fazonu prica sto ti zagovaras kao da kazes, MOja mama je samu sebe rodila...sto je paradox.
ajde ba ne trkeljaj gluposti ovdje....veze s vezom nema to sto ti ovdje zagovaras a ponasas se kao da si jucer pio kafu sa tim bogovima o kojim pricas i da su te sve informisali.....Nema tko drugi te nanomašine napraviti, prije ili kasnije ćeš morati to priznati, bolje što prije, seveda.![]()
kako su nastala, da cujemo svi ovdjePa nisu ta Prva bića nastala sama od sebe, ne piši gluposti,
Ti ne znaš čitati, pa napisao sam ti gdje točno to možeš pročitati malo prije, opet čitaj ali s razumijevanjem, da se ne ponavljamo, eto.Zehran82 wrote: ↑25/12/2025 20:21teodati wrote: ↑25/12/2025 20:09Pa nisu ta Prva bića nastala sama od sebe, ne piši gluposti, gdje sam ja to tvrdio, ovdje na ovom forumu, na filozofiji, na temi "teorija svega", barem sam desetak puta objasnio i kako i gdje i zašto su ta Prva bića nastala, dakle sve sasvim razumno i logično, neću ponavljati, koga zanima će to i pročitati, i pitati što nije jasno, se razme.SpoilerShowZehran82 wrote: ↑25/12/2025 20:03
ajde ba ne trkeljaj gluposti ovdje....veze s vezom nema to sto ti ovdje zagovaras a ponasas se kao da si jucer pio kafu sa tim bogovima o kojim pricas i da su te sve informisali.....
kako su nastala, da cujemo svi ovdjePa nisu ta Prva bića nastala sama od sebe, ne piši gluposti,
reci nam kako su prvi bogovi nastali ? ti si ionako mnogobozac, pa nas informisi o toj tvojoj cinjenici kako su nastali, da mi mi sitna buranija saznamo to sto ti znas
ako ne znas odgovor samo reci da ne znas i to je toteodati wrote: ↑25/12/2025 21:07Ti ne znaš čitati, pa napisao sam ti gdje točno to možeš pročitati malo prije, opet čitaj ali s razumijevanjem, da se ne ponavljamo, eto.Zehran82 wrote: ↑25/12/2025 20:21teodati wrote: ↑25/12/2025 20:09Pa nisu ta Prva bića nastala sama od sebe, ne piši gluposti, gdje sam ja to tvrdio, ovdje na ovom forumu, na filozofiji, na temi "teorija svega", barem sam desetak puta objasnio i kako i gdje i zašto su ta Prva bića nastala, dakle sve sasvim razumno i logično, neću ponavljati, koga zanima će to i pročitati, i pitati što nije jasno, se razme.SpoilerShow
reci nam kako su prvi bogovi nastali ? ti si ionako mnogobozac, pa nas informisi o toj tvojoj cinjenici kako su nastali, da mi mi sitna buranija saznamo to sto ti znas
Prestrasno je koliko.si ti nepismen, al' hajd'...bar si nenadjebivo nafuranZehran82 wrote: ↑25/12/2025 17:38rece mi covjek kojem ni dokaz ne mozes izprovocirat i njegaDozer wrote: ↑25/12/2025 17:11 Smrle...polozena osmica nije znak za vjecnost, nego beskonacnost.
Vječnost je metafizički koncept vremena. Kako unutar pojma vječnosti apriori nema početka i kraja on se zbog svoje transcendentne biti udaljava od fizikalnog pojma vremena i ukazuje na finalističku ideju bezpočetnog i beskrajnog trajanja.Ti se stvarno pothitno moras malo i obrazovati i edukovati. Ovako se kontinuirano samo brukas, a ocekujes da te se smatra nekakvim ozbiljnim sagovornikom.... tuga.Beskonačnost (izvorno bezgranicnost) je pojam koji se odnosi na više različitih koncepata u matematici, filozofiji i teologiji, povezanih s idejom beskrajnosti, odnosno postojanjem broja ili veličine veće od bilo koje druge.
![]()
![]()
i kaze on meni, nedam se ja izprovocirat...hahahahha
koliko intelektualno podkapacitiran lik da mi kaze Nedam se ja izprovociratneshvata nista...
Jer ako kazem, Nemogu iz lika ni osmijeh izprociovirat, da ga nasmijem malo, da provokacijom izvucem njegovu lijepu vrlinu (a iznosenje dokaza je vrlina).....a lik odgovori eee nedam se ja tako lako izprovociratu tom kontekstu to mi reci....jao bruke stvarno
Znaci - nije moguce testirati, samim tim ni dokazati, a ni pobiti bilo kakav dokaz - jer isti ne postoji.Scientists follow the scientific method, within which theories must be verifiable by physical experiment. The majority of prominent conceptions of God explicitly or effectively posit a being whose existence is not testable either by proof or disproof.