Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Čitalac wrote: ↑25/12/2025 13:37
Računica Mađara i Bileckog...
Zapovjednik SBS-a Robert Brovdi s pozivnim znakom Mađar kaže da su ukupni gubici ruske vojske na fronti oko 32-35 tisuća ljudi mjesečno. Dronovi osiguravaju 24-26 tisuća, a ostatak čini lako naoružanje, topništvo ili neka druga sredstva.
"Da bi se uspostavila ravnoteža, još uvijek ima posla. Maksimalni mjesečni mobilni resurs iz močvara (Rusije) može škripati, ali doseže 50-60 tisuća. To stvara opasan višak crva na liniji kontakta. Radimo dalje."
Zapovjednik Trećeg armijskog korpusa Andrij Bilecki kaže da bi se pomaci na fronti mogli dogoditi za tri do pet mjeseci, kada Rusi osjete da su došli do strateške slijepe ulice.
„Oni su to već shvatili. Sada je njihova stopa gubitaka šest do osam puta veća od naše. Čak ni Rusija, sa svojih 140 milijuna, ne može održati frontu s tolikim gubicima“, smatra Bilecki.
ja iskreno sumnjam i u ovu cifru od 140 miliona rusa, oni lazu sve pa i ovo.
zigzag wrote: ↑25/12/2025 13:35
Nisu rusi krenuli radi srpsk... pardon ruskog življa. Boli ih kuranji za tim.
Ko to živi u Čečeniji pa su ih poravnali?
Krenuli su da poklope cijelu Ukrajinu. Ko da im je 2022. bio bitan nekakav Kramatorsk.
Ovo sam pisao samo da onima koji smatraju promjenu granica silom nečim prihvatljivim malo razjasnim zašto to nije prihvatljivo, a u ovim slučajevima i besmisleno.
Rat je za teritorij, kao i svaki drugi, bez obzira ko to na njemu živi. Samo se smišljaju izgovori da se mobilizira vlastita biloška sila, a da s ene kaže da je po srijedi otimačina resursa i bogatstava od kojih će korist imati samo oni koji vladaju.
zigzag wrote: ↑25/12/2025 13:42
Shvatio sam ali vrijedi li im crtatati?
Pišem radi nekog drugog ko će doći da čita.
Promjena grancia silom potpuno ruši temelje poretka koji je osiguravao kakav-takav mir zadnjih 80 godina.
Vraćamo se na 19. vijek ali sa nuklearkama. Ko nije svjestan u kakav pičvajz to vodi, taj ne treba da komentariše niti se bavi politikom.
To bi svakom trebalo da bude crvena linija oko koje nema ni pomisli, a kamoli govora i pregovora.
ne mora biti i mislim da grijesis, dosta bosnjaka ne gleda na putlera kao na najveci problem, u odnosu na recimo ameriku, kako god ko shvatio ali je tako.
Ukrajinski programeri Simtech Solutions predstavili su Ukrainian Fight Drone Simulator (UFDS), realistični FPV simulator borbenih dronova. Riječ je o profesionalnoj platformi za obuku, stvorenoj na temelju stvarnih borbenih operacija. Mogu je koristiti ne samo vojni, već i civilni korisnici.
sumirprimus wrote: ↑25/12/2025 13:55
ne mora biti i mislim da grijesis, dosta bosnjaka ne gleda na putlera kao na najveci problem, u odnosu na recimo ameriku, kako god ko shvatio ali je tako.
Ne samo bosnjaka imas ti i medju hrvatima poprilican broj putinofila (da predsjednika ne spominjemo) koji su ozlojadjeni na zapadni poredak , evropsku komisiju al pritom im nije mrsko za svaki poticaj klepati lovu iz EU. U svakom drustvu postoje takvi...
Ne samo bosnjaka imas ti i medju hrvatima poprilican broj putinofila (da predsjednika ne spominjemo) koji su ozlojadjeni na zapadni poredak , evropsku komisiju al pritom im nije mrsko za svaki poticaj klepati lovu iz EU. U svakom drustvu postoje takvi...
Naravno, ne mislim ni da nacija igra ulogu. Jednima je do love drugima do ideologije.
milanovic je na istom fonu kao i dodik i orban recimo, zajedno sa ficom i ovim cehom sada. s tim da iskreno mislim da citav ovaj red nije ozlojedjen na zapadni predak, nego su im ljepljivi prsti.
Ne znam ni eto realno kakvu ideologiju gura taj Putin-multipolarni svijet, sta god to znacilo. Prestanak intervencionizma zapada a pritom isti taj istok bi vrsio intervencionizam da mu se moze , i vec mu se moze po ovim lijevim zemljama afrike i azije pa ne vidim bas neko blagostanje...
Labirint wrote: ↑25/12/2025 14:17
Ne znam ni eto realno kakvu ideologiju gura taj Putin-multipolarni svijet, sta god to znacilo. Prestanak intervencionizma zapada a pritom isti taj istok bi vrsio intervencionizam da mu se moze , i vec mu se moze po ovim lijevim zemljama afrike i azije pa ne vidim bas neko blagostanje...
ne mislim da putler gura tu neku ideologiju, nego da jedan dio podrzava putlera upravo zarad svoje ideologije. koja je njima bliska, i putevi im se negdje ukrstaju. pa i nadaju da ce se poklopiti.
ne bih vise da me opet ne razapnu
peca777 wrote: ↑25/12/2025 14:23
Nama putin smeta isto kao npr asad, ili kimjong ili stajaznam, maduro.
netacno.
putler direktno utice na situaciju politicku na balkanu. a time direktno i nas. preko utiacja na srbiju i rs, direktno na vucica i dodika kao glavne kocnicare, a onda i perka orbana, fica i u eu. i ostlaih placenih propagandista.
ako nas to ne dotice diretkno onda ja ne nzam sta treba da nas fdotakne da bi shvatili, a da ne bude prekasno.
osim ako i ti nisi jedan od istomisljenika.
Ne utice nista manje nego tramp, ili onomad merkelica. Hocu da kazem, ali eto niko da skonta, samo nas treba nas interes gledati. Ako je to sada putin, why not? Ako je sutra tramponja, perfektno. Za tri dana bendzi, apsolutno.
Sve dok moja drzava Bosna i Hercegovina interesno dobija, sviramo kako kazu.
zigzag wrote: ↑25/12/2025 13:54
A što se tiče naše publike, moja teza je i dalje ista. Neko ili četnik ili je glup.
zigzag wrote: ↑25/12/2025 13:54
A što se tiče naše publike, moja teza je i dalje ista. Neko ili četnik ili je glup.
Takvi su onda ocito u ovoj kategoriji.
Nisu ni vicevi bez razloga.
Imao bih još nešto dodati, sa paralelom iz rata, ali je to hardcore za većinu iako je istina, pa ću prešutiti.
peca777 wrote: ↑25/12/2025 14:31
Ne utice nista manje nego tramp, ili onomad merkelica. Hocu da kazem, ali eto niko da skonta, samo nas treba nas interes gledati. Ako je to sada putin, why not? Ako je sutra tramponja, perfektno. Za tri dana bendzi, apsolutno.
Sve dok moja drzava Bosna i Hercegovina interesno dobija, sviramo kako kazu.