BL priče - novosti

Vijesti i zbivanja u Banjoj Luci, Mrkonjić Gradu, Prijedoru, Bos. Gradišci, Prnjavoru, Tesliću, Derventi, Bos. Brodu...

Moderator: banjaluka078

Post Reply
NediM17

#276 Re: BL priče - novosti

Post by NediM17 »

Šala mala.
banjaluka078

#277 Re: BL priče - novosti

Post by banjaluka078 »

Priča o Nasihi Kapidžić Hadžić: Zaboravljeni glas djetinjstva

Zašto se o ženi koja je obilježila naše djetinjstvo danas tako malo govori?

Nasiha Hapidžić Hadžić je banjalučka pjesnikinja, rođena 6. decembra 1932. godine, a preminula 22. septembra 1995. godine.

Osnovnu i srednju školu završila je u rodnom gradu Banjaluci, a Filozofski fakultet u Beogradu.

Radila je kao profesor u Gimnaziji, bila urednik u obrazovnom i dječjem programu Radio Sarajeva te u Izdavačkom preduzeću "Veselin Masleša", gdje je do penzionisanja radila kao urednik emisije za djecu i omladinu.

Pisala je poeziju za djecu, poetsko-prozne zapise i dramske tekstove, a njeni radovi uvršteni su u niz antologija i čitanki za osnovnu školu.

Najpoznatija njena djela su "Maskenbal u šumi", "Vezeni most", "Skrivena priča", "Poslanica tiha", "Od tvog grada do mog grada", "Šare djetinjstva", "Liliput" i druge.

Rodna kuća Nasihe Kapidžić Hadžić proglašena je nacionalnim spomenikom Bosne i Hercegovine, gdje se već godinama održava višednevna manifestacija s raznovrsnim programom i dodjeljuje nagrada u njenu čast.

Manifestacija nosi naziv "Vezeni most" po njenoj istoimenoj pjesmi o njenom dragom gradu od lišća:

"Kad nam dođeš u grad od lišća

da budeš najdraži gost,

vidjećeš kako obale travne

na ruci drže most"

Postoji nešto neobično tiho u načinu na koji pamtimo Nasihu Kapidžić Hadžić. Spominjanje njenog imena sve više i više je praćeno slijeganjem ramenima, a u razgovoru se spomene tek usputno. Neki se zamisle, neki kažu da im zvuči poznato, a većina zapravo ne zna ništa. Ipak, radi se o pjesnikinji koja je svojom ljubavlju, radošću i maštom oblikovala umove mnogih mališana i uljepšala mnoga djetinjstva.

U današnje vrijeme posvećujemo mnogo vremena, priče i teksta pojedinim ljudima za koje bismo vrlo lako mogli reći da ne zaslužuju toliki medijski prostor, dok sa druge strane, o onima koji su vrijedni naše pažnje ne govorimo ni onda kada bi trebalo.

Možemo se praviti da ne vidimo, ali nije tajna da je njen kulturni i vjerski identitet najveći razlog zbog kojeg se o njoj govorilo tiše nego što zaslužuje. Svjedoci smo toga da se njen rad i djelo više vrednuju u Federaciji BiH, tačnije među bošnjačkim dijelom stanovništva, nego u njenom rodnom gradu Banjaluci, a kamoli u kompletnoj Republici Srpskoj.

Da je bila iz neke druge sredine, možda bi se njeno ime izgovaralo glasnije, podignute glave, možda bi više škola, ustanova, ulica i nagrada nosilo njeno ime i možda bi se više ljudi ponosilo time što je baš iz njihovog grada potekla. Nećemo pretjerivati, ali ne možemo pred problemom zatvarati oči.

Kao što sve nije uvijek sivo, tako postoje i ljudi koji odbijaju da se povinuju ovim nametnutim normama po kojima živimo otkad pamtimo, koji se njima opiru i koji odbijaju da prihvate zaborav kao normalnu pojavu.

Neki od takvih ljudi su upravo oni koji stoje iza manifestacije "Vezeni most", koja obuhvata različite aktivnosti kulturno-zabavnog i sportsko-rekreativnog sadržaja, a čiji je fokus na povezivanju zajednice i stvaranju boljih međuljudskih odnosa. U sklopu ove manifestacije održava se tradicionalno književno veče u dvorištu pjesnikinje, a dodjeljuje se i nagrada koja nosi baš njeno ime, kako bi se stimulisala književnost usmjerena prema djeci.

Ova manifestacija postala je simbol otpora tihoj marginalizaciji, simbol vraćanja glasa ženi koja ga je cijeli svoj život davala djeci.

Još jedna mala, ali glasna pobjeda jeste hodnik u Gimnaziji Banjaluka koji nosi njeno ime. Čak i ako se svaki učenik možda ne zaustavi da ga pomno prouči, makar će negdje u podsvijesti sa sobom nositi ovo ime.

Razloga zašto je danas važno spominjati Nasihu je mnogo, a vjerovatno najbitniji je taj što nečije porijeklo ne smije biti prepreka njenom priznanju. Zato što književnost ne smije imati prećutne talente i zato što je Banjaluka bila njen dom, i to treba da zna svaki njen stanovnik.

Vrijeme je da se ova nepravda ispravi, ako ne spomenicima i priznanjima, onda makar glasnim riječima.

"Vezeni most" je oživljava, hodnik u Gimnaziji je pamti. Sve dok postoje oni koji je spominju, koji se sjećaju i koji se vraćaju njenim stihovima, ona nije zaboravljena.

Nasiha Kapidžić Hadžić samo čeka da je ponovo otkrijemo.

Djeca

Crtala djeca džamiju,

Izmišljala joj šare,

A jedan dječak krstom

Ukrasio minare.

Drug njegov na to rekao

Jer bolje poznaje stvari:

"Što će ti, brate, hitna

pomoć na munari?"

Čula sam i zapisala

Tu malu zgodu juče

Jer volim kad me djeca

Dobrom neznanju uče.

N.K.H.

https://www.nezavisne.com/novosti/banja ... tva/943105
muha_sa

#278 Re: BL priče - novosti

Post by muha_sa »

https://radiosarajevo.ba/vijesti/bosna- ... icu/619349

Sramotno: U Banjoj Luci osvanuo mural posvećen četniku Slavku Aleksiću

Image
kuli1961

#279 Re: BL priče - novosti

Post by kuli1961 »

Od teške sramote koju predstavlja ova fotografija, ne mogu kvotati Muhin post, jer ne želim da se fotografija umnožava i na ovaj način.
Pored svih ružnih stvari koje se dešavaju u mom gradu, od ovakvih stvari me obraz peče od sramote i bijesan sam na svoju nemoć da išta preduzmem...
banjaluka078

#280 Re: BL priče - novosti

Post by banjaluka078 »

muha_sa wrote: 25/12/2025 08:16

Sramotno: U Banjoj Luci osvanuo mural posvećen četniku Slavku Aleksiću

Nažalost, samo jedna zločinačka glavuša više na BL fasadama. Pored draže, đujića, pampers generala, sad i taj skot. Neće niko prekrečiti, ovdje se nema muda za to.
Ni ona ratkova lobanja na zidu javne kuhinje nije prekrečena, ja sam završila s njima nakon što su mi rekli da oni tu ne mogu ništa, nije im u nadležnosti da prekreče. Ima drugih udruženja za pomoći.
sinuhe

#281 Re: BL priče - novosti

Post by sinuhe »

Pomalo i smiješno. U ratu u Banjaluci jedva da se znalo za Ratka a kamoli za nekog vojvodu/poštara iz Sarajeva.
banjaluka078

#282 Re: BL priče - novosti

Post by banjaluka078 »

Ako ćete u BL, trenutno se ne naplaćuje parking, da znate.

https://srpskainfo.com/banjaluka/parkir ... o-ne-pise/
xPaco1337

#283 Re: BL priče - novosti

Post by xPaco1337 »

banjaluka078 wrote: 06/01/2026 20:40 Ako ćete u BL, trenutno se ne naplaćuje parking, da znate.

https://srpskainfo.com/banjaluka/parkir ... o-ne-pise/
Meni su ljetos govorili nemoj plaćat da je ta situacija. Ja sam plaćao uvijek barem kod Kastela mislim i radnik je onde bio uvijek
banjaluka078

#284 Re: BL priče - novosti

Post by banjaluka078 »

xPaco1337 wrote: 06/01/2026 20:42

Meni su ljetos govorili nemoj plaćat da je ta situacija. Ja sam plaćao uvijek barem kod Kastela mislim i radnik je onde bio uvijek
Nisi morao plaćati do 01.09.
kuli1961

#285 Re: BL priče - novosti

Post by kuli1961 »

Do daljnjeg nema naplate javnih parkinga, jer je važenje odluke o cijenama javnih parkinga isteklo 31.12.2025. Nepoznato je kad će nova biti donijeta ni da li će, jer nema zasjedanja gradske skupštine.
Sa druge strane, u gradu je pakao naći slobodno parking mjesto.
Savjet onima koji dolaze u BL i parking im je neophodan- potražite parking na lokaciji "Stara stanica". tj u ulici Nikole Tesle. preko puta Muzeja, uvijek ima mjesta, cijena je 2 KM/sat, a prvih 15 minuta je besplatno. Parking je u centru grada, tj. do Gradske uprave, Gospodske ulice, Doma kulture/Banskog dvora, robne kuće Boska stižete za 2-3 minuta pješke.
Druga opcija- parking neposredno uz Gradsku tržnicu- takodje ima mjesta, cijena je 2 KM/sat, ali je prvih 1/2 sata besplatno; nakon parkiranja, popnete se nezahtjevnim stepeništem i u centru ste, bočno od RK Boska.
banjaluka078

#286 Re: BL priče - novosti

Post by banjaluka078 »

kuli1961 wrote: 07/01/2026 20:18
Druga opcija- parking neposredno uz Gradsku tržnicu- takodje ima mjesta, cijena je 2 KM/sat, ali je prvih 1/2 sata besplatno; nakon parkiranja, popnete se nezahtjevnim stepeništem i u centru ste, bočno od RK Boska.
Samo korekcija, naučih novčanikom, ovih prvih pola sata je ukinuto.
kuli1961

#287 Re: BL priče - novosti

Post by kuli1961 »

banjaluka078 wrote: 07/01/2026 20:22
kuli1961 wrote: 07/01/2026 20:18
Samo korekcija, naučih novčanikom, ovih prvih pola sata je ukinuto.
Moguće, moje iskustvo sa tim parkingom je staro nekih 10 tak dana. Nebitno, mislim da 2 KM/sat generalno nije skupo, pogotovo ne na tržnici.
banjaluka078

#288 Re: BL priče - novosti

Post by banjaluka078 »

kuli1961 wrote: 07/01/2026 20:24

Moguće, moje iskustvo sa tim parkingom je staro nekih 10 tak dana. Nebitno, mislim da 2 KM/sat generalno nije skupo, pogotovo ne na tržnici.
Ja sam sredinom decembra bila, trebala sam samo po ribu i sir i nazad kući, a tih besplatnih pola sata je bilo baš zgodno za takve in&out kupovine. Pa tad naučih.

Čujem da gradonačelnih apeluje da plaćamo, iako ne moramo, jer je to dobro za grad. Nasmijah se. A da smo kritični s parkingom, to svakako stoji.
kuli1961

#289 Re: BL priče - novosti

Post by kuli1961 »

banjaluka078 wrote: 07/01/2026 20:35 Čujem da gradonačelnih apeluje da plaćamo, iako ne moramo, jer je to dobro za grad.
Što se mene tiče, taj Instagram balavac može da apeluje šta god hoće, ne pada mi na pamet da plaćam nešto što nisam dužan.
Ionako se osjećam kao idiot prilikom plaćanja komunalne naknade, jer ionako gradske vlasti nisu u stanju da elementarno održavaju grad- košenje, pranje ulica, itd... a o stanju asfalta na kolovozima i trotoarima da i ne pričam.
banjaluka078

#290 Re: BL priče - novosti

Post by banjaluka078 »

kuli1961 wrote: 07/01/2026 20:45
Što se mene tiče, taj Instagram balavac može da apeluje šta god hoće, ne pada mi na pamet da plaćam nešto što nisam dužan.
Ionako se osjećam kao idiot prilikom plaćanja komunalne naknade, jer ionako gradske vlasti nisu u stanju da elementarno održavaju grad- košenje, pranje ulica, itd... a o stanju asfalta na kolovozima i trotoarima da i ne pričam.
Aposlutno moje razmišljanje. Ne dam ni marke više nego što moram.
xPaco1337

#291 Re: BL priče - novosti

Post by xPaco1337 »

Vjeruj mi u BL je mila majka za parking naspram Zenice. Kod nas nema skoro javnih parkinga, garaža niti niceg. Kod vas je barem ispred Delte besplatno, Mercator isto ima velik parking i eto oko Kastela se uvijek nađe. Ja sam dole sa strane tržnice prema džamiji znao ostavljati dok je bio šljunak i blato, ali vidio sam da su i to sredili pa se plaća sad.

Gužva je eto jedino kad su praznici i to ja sam bio sad dva dana prije NG i ispred Delte sam izlazio sa parkinga sat vremena :lol: Samo do kružnog dok sam došao kroz grad je laganije bilo.
kuli1961

#292 Re: BL priče - novosti

Post by kuli1961 »

xPaco1337 wrote: 07/01/2026 20:59 "..Gužva je eto jedino kad su praznici..."
Gužva je uvijek,bez obzira da li je praznik ili ne. U zadnje dvije godine smo ostali bez 300tinjak parking mjesta, a ima i neka priča da pored toga, Banjaluci treba 600 parking mjesta. Ne znam koliko je to tačno, ali znam da je haotično.
Kad god moram autom u grad, dobro promislim u koje doba dana ću ići i gdje ima izgleda da nadjem parking. Još malo, pa ću do grada morati koristiti google mapu za parkiranje.
banjaluka078

#293 Re: BL priče - novosti

Post by banjaluka078 »

@kuli1961 i ostali vozači u BL:
Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković objavio je u Službenom glasniku Bosne i Hercegovine odluku kojom se nastavlja naplata parkinga u Banjaluci.

Parkiranje u najvećem gradu Republike Srpske je od Nove godine besplatno jer Stanivuković nije postupio po nalogu Skupštine grada koja je tražila da se do 1. januara osnuje javno preduzeće koje bi upravljalo parkiralištima.

Kako nije prihvaćena njegova ideja da taj posao bude provjeren Zavodu za izgradnju (ZIBL) Banjaluka, on je u Službenom glasniku objavio privremenu Odluku kojom pokušava obezbijediti nastavak naplate.

U njoj se navodi da se odluka donosi radi osiguranja kontinuiteta u funkcionisanju komunalne djelatnosti upravljanja javnim parkiralištima, sprečavanja prekida u obavljanju komunalnih poslova, sprečavanja u poremećaju u saobraćaju i zaštititi interesa građana i Grada Banjaluka.

Stanivuković u odluci navodi da se prethodna odluka Skupštine o davanju saglasnosti na cijene parkiranja, a koja je istekla upravo jer on nije osnovao javno preduzeće, produžava 90 dana.

„Cijene parkiranja će se primjenjivati od 01.01.2026. godine, do donošenja nove Odluke od strane Gradske skupštine, a najkasnije u roku od 90 dana od dana stupanja na snagu ove Odluke, osim ako posebnom Odlukom nije drugačije odlučeno“, navodi se u odluci.

Podsjećamo, Ustavni sud Republike Srpske je u septembru 2024. godine utvrdio da je odluka o naplati neustavna.

Skupština grada usaglasila je privremeno rješenje kojim je naplata nastavljena do kraja prošle godine ali je donesena i odluka da se osnuje gradsko preduzeće koje bi se bavilo parkinzima.

Međutim, Gradska uprava tu obavezu nije izvršila, a njen prijedlog da to zbog ekonomičnosti i ušteda bude povjereno ZIBL-u, nije prihvaćen.
https://capital.ba/stanivukovic-objavio ... inga-foto/
kuli1961

#294 Re: BL priče - novosti

Post by kuli1961 »

Sadržaj ove privremene odluke nije bitan, već preambula, u kojoj su navedene norme koje su poslužile kao pravni osnov. Ključna je odredba čkana 15/1 Z o komunalnim djelatnostima, sve ostalo je kozmetika, ambalaža.
banjaluka078

#295 Re: BL priče - novosti

Post by banjaluka078 »

kuli1961 wrote: 15/01/2026 19:16 Sadržaj ove privremene odluke nije bitan, već preambula, u kojoj su navedene norme koje su poslužile kao pravni osnov. Ključna je odredba čkana 15/1 Z o komunalnim djelatnostima, sve ostalo je kozmetika, ambalaža.
To je ovo?
Члан 15.
(1) Ако дође до поремећаја или прекида у пружању комуналних услуга усљед више силе или других разлога које давалац комуналних услуга није могао да предвиди или спријечи, обавезан је да одмах предузме мјере за отклањање узрока поремећаја, односно прекида или да на други начин обезбиједи пружање комуналних услуга и да о томе обавијести орган јединице локалне самоуправе надлежан за комуналне послове.
kuli1961

#296 Re: BL priče - novosti

Post by kuli1961 »

banjaluka078 wrote: 15/01/2026 21:03
kuli1961 wrote: 15/01/2026 19:16 Sadržaj ove privremene odluke nije bitan, već preambula, u kojoj su navedene norme koje su poslužile kao pravni osnov. Ključna je odredba čkana 15/1 Z o komunalnim djelatnostima, sve ostalo je kozmetika, ambalaža.
To je ovo?
Члан 15.
(1) Ако дође до поремећаја или прекида у пружању комуналних услуга усљед више силе или других разлога које давалац комуналних услуга није могао да предвиди или спријечи, обавезан је да одмах предузме мјере за отклањање узрока поремећаја, односно прекида или да на други начин обезбиједи пружање комуналних услуга и да о томе обавијести орган јединице локалне самоуправе надлежан за комуналне послове.
Da, upravo to- poremećaj ili prekid pružanja komunalne usluge, usljed više sile ili nepredvidivih razloga.
Javni parking u Banjaluci, kao komunalna usluga nije doživio poremećaj niti je vršenje te usluge prekinuto. Problem je samo u tom što se on ne može naplaćivati po cijenama iz prošle godine, tj. nulta i prva zona 2 KM/sat, druga 1KM/sat.
Podrazumijeva se da se javna komunalna usluga plaća, ali istovremeno nigdje ne stoji da je davalac dužan naplaćivati tu uslugu. Prema tome, usluga može biti i besplatna, naravno teoretski.
Pošto je sa danom 31.12.2025 istekla saglasnost Skupštine grada za te cijene, to znači da su na snazi prethodno važeće cijene, tj, upola od gore navedenih. E, sad, da li i za tu naplatu ima osnova, morao bih da kopam da vidim da li su odgovarajuće odluke na snazi.
banjaluka078

#297 Re: BL priče - novosti

Post by banjaluka078 »

Hvala za odgovor/objašnjenje.

U principu, ne volim platiti ako ne moram, ali ako će me dati na sud za marku ili dvije, potrošiću je na parking, radije nego da trošim vrijeme i živce odlaskom na sud.
kuli1961

#298 Re: BL priče - novosti

Post by kuli1961 »

banjaluka078 wrote: 16/01/2026 09:20 Hvala za odgovor/objašnjenje.

U principu, ne volim platiti ako ne moram, ali ako će me dati na sud za marku ili dvije, potrošiću je na parking, radije nego da trošim vrijeme i živce odlaskom na sud.
Tu sam suprotnog stanovišta.
Odlučio sam da ne plaćam parking po "sadašnjim"cijenama, već upola, po prethodnim- ukoliko utvrdim da su na snazi prethodno važeće odluke.
No, ukoliko nadjem da nema nikakvog osnova za bilo kakvu naplatu, neću plaćati.
Ako dobijem prekršajni nalog, idem na sud definitivno, i to sa mazohističkim uživanjem. Član 121 Ustava uredjuje da su sudovi nezavisni i samostalni i da sude po Ustavu i zakonima. To znači da je sud ovlašten odbiti primjenu podzakonskog akta (što ova oduka jeste) ukoliko nadje da nije u skladu sa zakonom i Ustavom.
Ako sam kao gradjanin, pojedinac, dužan poštovati Ustav i zakon, ta dužnost leži i na drugoj strani.
banjaluka078

#299 Re: BL priče - novosti

Post by banjaluka078 »

@kuli1961 , je li dovoljan samo argument da njegova odluka nije objavljena gdje treba, kao što ovdje piše?

https://www.banjaluka.com/drustvo/mirna ... -se-placa/

Nisam plaćala od 1.1., pa ako mi stigne kakva čestitka od grada da znam kojim argumentom da se branim.
kuli1961

#300 Re: BL priče - novosti

Post by kuli1961 »

banjaluka078 wrote: 16/01/2026 12:16 @kuli1961 , je li dovoljan samo argument da njegova odluka nije objavljena gdje treba, kao što ovdje piše?

https://www.banjaluka.com/drustvo/mirna ... -se-placa/

Nisam plaćala od 1.1., pa ako mi stigne kakva čestitka od grada da znam kojim argumentom da se branim.
Da, čl 86. ZLS- propisano je mjesro gdje se objavljuje. Mislim da i Zakon o objavljivanju zakona propisa i drugih akata RS isto propisuje. U svakom slučaju, o java u Slgl BiH, iako dobra, nije pravno valjana. Sve dok se ta privremena odluka ne objavi u slgl BL ili u SlglRS, ona nije postojeća, pa se ne može primijeniti.
Ovo+ nezakonitost/ neustavnost odluke su ključni argumenti za prekršajni postupak. Moralo bi biti oslobadjajuće rješenje.
Ja ću "igrati" na tu kartu.
Post Reply